• Racons de Gredos (Àvila): la Laguna Grande

    La Laguna Grande és una llacuna que ocupa una antiga glacera,  al circ de Gredos (Sistema Central). Està envoltada pels pics més alts de la carena, entre els quals destaca l’Almanzor, amb 2.592 metres d’altura.

    La ruta habitual per accedir a la Laguna Grande és des de la plataforma de Gredos. A la plataforma (que no és més que una gran superfície asfaltada) s’hi arriba amb vehicle per la carretera AV-941 (direcció El Barco de Ávila), agafant el trencall que, ben indicat, surt a l’esquerra, una mica abans d’entrar al poble d’Hoyos del Espino. Des del desviament, que podreu reconèixer fàcilment perquè és una petita rotonda amb un monument a una cabra hispànica, la distància a la plataforma són 12 km.

    A l’altura del quilòmetre 7 hi ha una garita on, si passeu després de les 8 h del matí (les 9 h a l’hivern), haureu de pagar 3 euros de peatge per estacionar el vehicle a l’aparcament de la plataforma. Des de la plataforma ja podeu iniciar la caminada o ruta a cavall que us portarà a destinació.

    Vistes des de la carretera que porta a la plataforma

    Vistes des de la carretera que porta a la plataforma

    Caminant, el trajecte, de dificultat moderada, dura poc més de dues hores (heu de sumar dues hores més de tornada). La part inicial, amb fort pendent, és un camí de pedra que fa ziga-zagues i recorda molt una calçada romana.

    Després, entre roques i prats, el camí va alternant zones planes i pujades, fins a arribar a la part més alta del recorregut, des de la qual ja s’albira la Laguna Grande. El tram final és una baixada molt pronunciada. Si teniu sort, en algun punt del trajecte trobareu algun ramat de cabres.

    Exemplar de cabra hispànica a Gredos

    Exemplar de cabra hispànica a Gredos

    La foscor de les aigües de la Laguna Grande sembla confirmar la llegenda que assegura que està connectada amb el centre de la Terra. Potser per això, el bany aquí no és habitual. Tot el contrari que al veí Charco de la Esmeralda, on podreu gaudir, si la temperatura ho permet, de l’aigua més neta i transparent que hàgiu vist mai.

    En cas que decidiu fer nit en aquest paratge, existeix un refugi al costat mateix. És necessari reservar per internet.

    Si feu l’excursió a l’hivern, haureu d’anar molt ben equipats perquè les temperatures són molt baixes i normalment trobareu neu i gel pel camí. En aquestes condicions, la ruta esdevé molt perillosa.

    De tornada, podeu recuperar forces prenent un refrigeri al bar de la plataforma. El bar obre cada dia a l’estiu i els caps de setmana de la resta de l’any.

    I ja, quan sigueu al cotxe, penseu en la bellesa del que acabeu de veure. El blau del cel no serà fàcil d’oblidar.

    Isabel

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.