• Pujada al castell de Montgrí, “el botó de la roda de l’Empordà”

    El massís del Montgrí, separació natural de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, constitueix un dels espais naturals protegits més importants de Catalunya. Aquest reducte de tranquil·litat i bellesa, es troba inclòs dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

    Al seu cim més alt, a 315 metres d’altitud, s’hi assenta el singular castell de Montgrí, declarat bé cultural d’interès nacional i qualificat per l’escriptor Josep Pla com “el botó de la roda de l’Empordà”, centre de la roda de carro, on la vida de l’Alt i el Baix Empordà fa voltes i més voltes al voltant del castell.

    L’itinerari que us proposem, apte per a totes les edats, té com a punt de partida el carrer Santa Margarida, al terme municipal de Torroella de Montgrí. Aquí trobem un primer senyal indicatiu que ens marca el camí de sorra per on pujar a peu.

    Per arribar al cim sense dificultats, us recomanem seguir el sender GR-92, de color vermell i blanc, durant els quatre quilòmetres de recorregut que transcorre entre camins de terra i pedra, sense grans desnivells. La durada del trajecte fins a la porta del castell és aproximadament d’uns quaranta-cinc minuts.

    Prosseguint el recorregut, envoltats de vegetació rupícola, arribem al coll on hi ha la creu de Santa Caterina. A partir d’aquí, el camí es transforma en un petit corriol que s’enfila muntanya amunt. Tot seguit, ens atansem al castell on podrem moure’ns lliurement per tota l’edificació, una fortalesa inacabada de planta rectangular amb quatre torres cilíndriques adossades a les muralles.

    Finalment, per accedir al recorregut aeri que ressegueix  tota la fortificació, hem de pujar per l’escala de cargol d’una de les torres, des d’on gaudirem d’una impressionant talaia on s’albira la plana de l’Empordà, les illes Medes, la platja de Pals, la badia de Roses, i a la llunyania, els Pirineus. Un lloc privilegiat per veure en panoràmica ambdues comarques i les muntanyes que l’envolten.

    Com a dada històrica, cal destacar que el castell fou construït entre 1294 i 1301, a iniciativa del rei Jaume II, i mai va ser acabat, a causa de la consolidació del poder del comtat de Barcelona envers el comtat d’Empúries.

    En conjunt, la pujada al castell de Montgrí és una de les rutes més recomanables dels diversos itineraris marcats per conèixer l’Empordà, ja que combina història, natura i paisatge. Esperem, doncs, que gaudiu del recorregut al botó de la roda de carro de l’Empordà!

    Cristina Ureña Rodriguez

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.