• MURA: UN POBLE ENCISADOR

    Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort!

    N’havíeu sentir a parlar mai d’aquesta dita? Doncs, a la meva entrada al blog d’avui us parlaré d’un d’aquests tres preciosos pobles que formen part de la Vall del Montcau: Mura.

    Montcau

    Mura és un municipi situat a la comarca del Bages, a 50 km de Barcelona. Es troba a cavall entre Terrassa i Manresa. És un poble ple d’encant situat a l’entrada del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac. El seu territori té una orografia molt complexa, amb molta vegetació entre serralades i valls profundes. El seu terme municipal és molt extens però escassament habitat. Per arribar al poblet, des de Barcelona, cal que us enfileu per la carretereta que surt de Matadepera amb més de dos-cents revolts: no m’equivoco; els tinc comptats perquè fa més de deu anys que passo els estius a Mura!

    Quan arribeu al poble podreu comprovar que ha resistit el pas del temps i conserva la màgia que li donen les seves parets mediemura panoràmicavals, els seus carrers empedrats, les seves arcades i el fantàstic mirador des d’on tindreu una extraordinària panoràmica de l’església romànica de Sant Martí i bona part del massís que envolta Mura.

     
    Us recomano que no us oblideu dels voltants. Nombrosos camins i senders senyalitzats us portaran a llocs interessants com ara: l’ermita de Sant Antoni, el Gorg del Pare, la Ruta de les mil fonts i la singular edificació del Puig de la Balma: una masia del S.XII construïda dins de la roca, avui convertida en allotjament turístic i famosa per ser un dels espais de rodatge utilitzats en la pel·lícula Pa negre.puig de la balma2

    Un altre lloc d’obligada parada que també podeu visitar és el Molí del Mig. El primer document de què se’n parla data de l’any 1056. Va ser utilitzat fins a mitjans del segle XX i al llarg dels anys va desenvolupar diferents funcionalitats: molí hidràulic de farina, d’oli , de vi. Només es pot visitar a hores concertades. Paga la pena!

     
    També podeu completar la visita degustant el plat gastronòmic estrella de la zona: el cigronet de Mura, petit però exquisit!

    Ja veieu, doncs, que el seu paisatge i la seva arquitectura de caràcter medieval fan de Mura un valuosa oportunitat de gaudir de la natura i d’un poble encisador tan a prop de Barcelona.

    Montserrat Gracia

    Carrer antonietti

    cigronet

    gorg del padre

    moli del mig

     

    Mura_DSC5090_1

    timpà esglesia Mura