• Ressenya de l’obra Primavera, estiu, etcètera

  Portada del llibre Primavera, estiu, etcèteraTítol: Primavera, estiu, etcètera
  Autor: Marta Rojals
  Any de publicació: 2011
  Editorial: La Magrana
  Pàgines: 355
  ISBN: 978-84-8264-92-21

  Marta Rojals va néixer a la Palma de l’Ebre el 1975. Escriptora i arquitecta, es llicencia en arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya i s’especialitza en Teoria, Història i Crítica. El 2011 debuta amb la seva primera novel•la Primavera, estiu, etcètera, que gaudeix d’una gran acceptació tant del públic com de la crítica. Les posteriors obres de l’escriptora són: L’altra, la segona novel•la de l’escriptora que es publica el gener del 2014; i No ens calia estudiar tant, selecció d’articles publicats prèviament a Vilaweb, recopilats per l’editorial Sembra el març del 2015.

  L’obra es divideix en tres blocs: tardor, hivern i etcètera; cada un consta de diversos capítols menys l’últim. És tracta d’una narració molt propera i realista. L’Èlia, la protagonista, presenta una gran similitud amb l’escriptora: ambdues provenen d’un poble de Lleida, més o menys tenen la mateixa edat, han realitzat la mateixa formació universitària i estan instal•lades a Barcelona.

  L’Èlia és una jove arquitecta, que després de separar-se del seu xicot, torna al poble on va créixer a passar uns dies amb la seva família per Tots Sants. A mesura que van passant els dies i amb les rutines del poble, tornarà a mantenir contacte amb la gent que encara hi viu i amb d’altres que com ella, de tant en tant, hi tornen per retrobar-se a si mateixos i evadir-se dels problemes. Aquest és el cas d’en Bernat, un amic i amor platònic de quan eren més joves, però ara parella de la Clara, la seva millor amiga de la infantesa. Es desenvoluparà un triangle amorós complex on l’Èlia a poc a poc recordarà fets importants que l’ajudaran a reflexionar sobre la vida i adonar-se que els seus amics han canviat i que fins i tot ella mateixa és una persona diferent.

  L’obra sorprèn pel seu estil autèntic gràcies a una narració que utilitza un llenguatge col•loquial i mots propis del territori on succeeix la història. A més la peculiar narració descriptiva que realitza l’autora convida el lector a ser la mateixa Èlia i a compartir amb ella tots els seus dilemes. Sens dubte és l’obra més destacable de Marta Rojals; és una novel•la romàntica atípica però molt convincent que agrada.

  Gemma Cadenas

  Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.