Arxiu per febrer, 2018

  • LA FAGEDA D’EN JORDÀ, SANTA MARGARIDA I EL CROSCAT

    Tots hem pensat alguna vegada en fer una escapada diferent i hem dubtat en triar el lloc adequat,doncs si mai us torna a passar no us ho penseu:la Fageda d’en Jordà i els seus volcans us estan esperant!
    És una sortida que segur us fascinarà, un d’aquells indrets que mai no oblidareu i que et deixarà amb ganes de tornar-hi. Els seus paisatges en qualsevol època de l’any són especials, el contrast de colors, olors, sensacions i el propi silenci del bosc a totes les estacions són encisadors i ben diversos. Cada època de l’any, la Fageda, dona un canvi al seu paisatge.

    Jo us aconsellaria visitar-la a la tardor, doncs les fulles caduques prenen uns colors força variats (ocre, roig, marró) que conviden i t’empenten a endinsar-te i a descobrir-la. Les fulles seques cobreixen el terra per complert i, en començar a caminar i sentir el so de les trepitjades, que les trenquen i remouen, desperten el desig de colgar-te d’elles com si et capbussessis dins l’aigua de la mar més calmada.

     

    La Fageda d’en Jordà es troba envoltant la colada de lava refredada provinent del volcà d’en Croscat , en un terreny pla, la qual cosa és poc freqüent a les fagedes de la península Ibèrica. Està envoltada per 21 volcans que hi ha a la comarca de la Garrotxa (Girona).

     

     

    Si sortiu des de Barcelona no tindreu dificultat en arribar-hi. El camí més curt és agafar la C-17 fins arribar a la sortida nº 69 (Olot) i continuar per la C-37 direcció Sant Pau (GI-524) i en el quilòmetre 4 trobareu l’aparcament a mà esquerra on podreu deixar el cotxe per un mòdic preu de 4 euros al dia.
    Quan sortiu de l’aparcament i travesseu la carretera per un pas soterrani, a l’altra banda, baixeu les escales que donen accés a la Fageda d’en Jordà i no deixeu de fixar-vos en el monòlit en memòria del poeta Joan Maragall, paga la pena dedicar uns minuts i aprofitar per fer alguna foto. Un cop aquí podeu començar el vostre itinerari, doncs és el punt de partida més recomanable per visitar :la Fageda d’en Jordà, el volcà de Santa Margarida i el volcà d’en Croscat. És un itinerari circular pensat per començar-lo i acabar-lo en el mateix punt. Després de passar el monòlit ja hi sereu dins el famós bosc de la Fageda i podreu començar a caminar per un terreny planer sense gaire desnivells, ja que estareu passejant per la colada de lava emesa pel volcà d’en Croscat. Si continueu caminant durant 1:30h més o menys us adonareu que el camí s’enfila per arribar-hi al coll de can Batlle i Sant Miquel Sacrat, una església de planta romànica del s XI, des d’allà començareu a baixar al pla de Sacot i si entomeu el vostre camí cap al sud-oest arribareu al volcà de Santa Margarida. És espectacular, un ample cràter circular dins del qual es troba l’ermita que dona nom al volcà:Santa Margarida. La resta del volcà és un prat recobert de natura on podreu descansar una estona i prendre unes fotografies que segur les tornareu a mirar sovint. No deixeu escapar l’oportunitat d’accedir dintre del cràter i veure l’ermita , tot i que aquesta aturada us farà allargar la vostra passejada. Personalment us diré que la primera vegada que vaig entrar-hi em va semblar meravellosa. 

    Sé de ben segur, que un cop arribat a quest punt de l’itinerari les forces es van perdent i comencen a estar una mica cansats, però no us amoïneu ja estem a punt de finalitzar la sortida i el camí que ara us tocarà fer és de baixada. Ara el camí és descendent fins a can Xell-Santa Pau. Un cop havent tornat a travessar la carretera trobareu un indicador que facilitarà l’enllac amb l’altre itinerari (15), el qual us portarà cap al volcà d’en Croscat. És un dels més grans i més joves de la península Ibèrica, durant les seves erupcions va treure materials volcànics al seu flanc la qual cosa va deixar un record de per vida al paisatge, un impressionant tall que sembla fet per arquitectes!

    Havent arribat a aquest punt de l’itinerari, el camí baixa suaument fins arribar al nostre punt de partida, l’aparcament de can Serra. El recorregut total d’aquesta ruta haurà estat de 10 quilòmetres per tant adeqüeu la vostra vestimenta, calçat i prepareu una motxilla amb aigua i queviures energètics!!!
    El Parc Natural de la Garrotxa i la Fageda d’en Jordà ofereixen una varietat d’activitats alternatives com els carruatges de cavalls que fan passejades per bosc i el parc volcànic. Trobareu una oficina d’informació a Sant Pau on us informaran de les rutes i activitats amb molta amabilitat.
    US DESITJO UNA BONA ESCAPADA
    Núria Ibáñez C2

    Article complet

  • Un cap de setmana rural

    Molt sovint és necessari desconnectar, oblidar-se de la rutina, les tasques de casa, la feina, etc. Per aquest motiu vull compartir amb vosaltres un lloc ideal per passar un cap de setmana amb la família o els amics.

    Aquest lloc es diu Vilar Rural i és a Sant Hilari de Sacalm, un petit poble que és a la província de Girona, exactament a la comarca de la Selva. És rodejat de muntanyes, caracteritzat per la tranquil·litat que inspira i podreu trobar-lo a només deu minuts caminant des del Vilar.

    Pel que fa als allotjaments, trobareu diferents edificis però tots són en bones condicions amb totes les comoditats que pugueu necessitar (calefacció, aire condicionat, bressols, adaptadors per banyar als més petits, etc.) Depenent del lloc on es trobi la vostra habitació tindreu accés directe al jardí i a la resta d’instal·lacions o veureu les meravelloses vistes a les muntanyes.

    Si encara voleu relaxar-vos més hi trobareu diferents instal·lacions com la piscina, el jacuzzi, la sauna, etc. Tot i que si teniu fills, també ofereixen activitats per als més petits (petita granja amb animals, piscina per a nens, àrea infantil, sala de lectura, activitats lúdiques, etc.) a més, només a deu metres de la piscina trobareu un meravellós parc d’aventures on es pot aprofitar per a fer una mica d’exercici i posar-se en forma.

     

     

     

     

     

     

     

    D’altra banda, el restaurant és bufet lliure, hi ha molta varietat i tindreu diferents horaris. Per als més tranuitadors, hi ha un bar amb música per prendre unes copes a la nit.

    En resum, en aquest petit vilar passareu un cap de setmana diferent fent allò que més us agrada. Ho passareu bé amb la família o els amics o simplement gaudireu amb la tranquil·litat i la pau que n’inspira. És un bon lloc per a desconnectar, totalment recomanable.

    Si teniu qualsevol dubte o voleu fer-hi un cop d’ull, aquí us deixo el enllaç:

    http://www.vilarsrurals.com/es/hotel-rural-cataluna/sant-hilari-sacalm

    Espero haver-vos ajudat a escollir la vostra escapada ideal.

    Patricia Gómez.

    Article complet

  • UN OASI DE PAU AL MARESME

    Molt a prop de Barcelona, concretament a Sant Pol de Mar (El Maresme), hi ha un lloc molt especial: la Vall de Golinons. És un indret únic que us vull recomanar per moltes raons: perquè té un microclima suau a causa de la seva situació geogràfica, ja que es troba entre el massís del Montnegre i el mar. Perquè podreu veure tot tipus d’animals de granja, l’ase català, gallines, oques, conills, porcs, etc.,i els nens s’ho passaran d’allò més bé. I a més a més, els més grans fareu un viatge al passat, tornareu a l’ambient rural que van viure els vostres avis.

    L’itinerari és d’uns 6 km aproximadament i es pot fer sense gaire dificultat.

    Per arribar a la Vall de Golinons, us heu de dirigir cap a la plaça Anselm Clavé de S.Pol de Mar, i pujar pel carrer Herois de la Fragata Numància. Després travesseu la C-32 per sobre i ja podeu aparcar el cotxe.

    Quan acaba el carrer asfaltat, comença el camí de terra que obre pas a una preciosa vall de boscos, masies escampades i camps de conreu. Us suggereixo que feu la caminada a poc a poc, d’aquesta manera us arribaran les sensacions que aquest paratge us pot proporcionar.

    Cal que seguiu el camí i us dirigiu cap al club hípic Sant Pol, heu de baixar per la pista i creuar el torrent del Morer, deixeu l’hípica a la dreta i de seguida a la vostra esquerra veureu Can Mascaró amb la seva torre, que va fer construir la mestressa de la casa perquè volia veure el mar des del capdamunt.

    Més endavant, divisareu els hivernacles de maduixot de Can Giralt on podeu comprar maduixes directament al productor (a partir de finals d’abril).

    Sense deixar el camí principal arribareu a un bosc de palmeres, espectacular i gens habitual en el nostre clima, que us convidarà a endinsar-vos-hi.

    Heu de tornar al camí i passareu per una plantació de plataners per arribar finalment a Can Golinons, antiga casa de pagès reconvertida en allotjament rural.

     

    Heu acabat la primera part de l’excursió, no obstant això, si us ve de gust, podeu continuar amb una visita cultural i gastronòmica.

    Torneu cap el cotxe però no l’agafeu , heu de continuar camí fins l’ermita de Sant Pau (segle XI) d’estil romànic, des d’on podeu apreciar la panoràmica de tota la costa del Maresme. Si teniu sort i el dia que heu escollit hi ha bona visibilitat, podreu veure fins i tot la muntanya de Montjuïc.

    Segurament ja serà l’hora de dinar! Si baixeu les escales de l’ermita i gireu cap a l’esquerra trobareu l’hotel Gran Sol, que té un restaurant de cuina de mercat que pertany a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme. Disposen d’un menú a preu molt raonable, elaborat i servit pels alumnes de l’escola, sota la supervisió de professionals, és clar!

     

    Bona caminada i bon profit!

     

    Maite Baró

    Article complet

  • Excursió als 7 gorgs

    Els 7 gorgs, també conegut com Gorgs del Torrent de la Cabana, es troba en el municipi de Campdevànol, Girona. És un destí idíl·lic per passar el dia amb els amics o amb la família, no només pel paisatge paradisíac dels gorgs i de les cascades enmig de les muntanyes, sinó també per totes les aventures que hi pots viure.

    És molt fàcil arribar als 7 gorgs, això sí, cal anar amb cotxe. A pocs minuts d’haver passat Campdevànol, just abans d’arribar al càmping Pirinenc, hi ha una petita desviació a mà esquerra que et portarà per un petit camí de terra fins arribar al pàrquing, on podràs aparcar el cotxe (abans era gratuït, però actualment costa uns 8-10€/dia). Tal i com baixes del cotxe, podràs veure un petit rierol, no el perdis de vista, és el que t’indicarà el camí juntament amb les indicacions. Es tracta d’una ruta circular senzilla per la muntanya, d’aproximadament 9km i comença just en el pàrquing. Pots començar la ruta per qualsevol costat del rierol, personalment recomano anar per la part dreta,  ja que el camí està en millor estat i està millor indicat, però si ets un aventurer, anar pel costat esquerre també es una bona opció, perquè com he dit abans, és una ruta senzilla on no hi ha possibilitat de pèrdua, i ho dic jo, que sempre em perdo.  Després de caminar uns 40 minuts trobaràs el primer cartell que indica el gorg la Cabana, és el primer gorg i és el que es triga més en arribar. Per poder accedir-hi, hauràs de baixar per un camí molt estret i amb molta pendent. És el de més difícil accés, hauràs d’anar molt en compte de no relliscar pel fang (agafat on puguis), però un cop allà, veient l’aigua caient per la gran cascada, t’adonaràs que ha valgut la pena baixar.  Jo hi vaig anar a la tardor i feia fred, però si vas a l’estiu, pràcticament és obligatori fer un bany. En aquest primer gorg no es recomana fer salts a l’aigua perquè és difícil accedir-hi, però no et preocupis que en queden sis més. A partir del primer gorg, es triga uns quinze minuts per arribar al següent gorg, fins a l’últim. El segon gorg és la Tosca, és de més fàcil accés i sens dubte, és un dels més bonics.

    Els 4 següents són l’Olla, la Bauma, el Forat i el Petit Colomer. Aquests últims 4 s’arriben fàcilment, però també haig de dir que no són tant espectaculars com els dos primers i els salts d’aigua són molt més petits. I per l’últim, el setè gorg, el Colomer.  Aquest, tot i ser l’últim, és el més visitat ja que és el més espectacular. Té la cascada més alta dels set, amb 13 metres d’altitud. És el lloc ideal per menjar-se l’entrepà escoltant com cau l’aigua de les roques, per banyar-se en les aigües cristal·lines i pels més valents, saltar al gorg des de les roques més altes.

    Personalment, considero que els gorgs més impressionants són la Cabana, la Tosca i el Colomer. En tots t’hi pots banyar, però si vols saltar des de les roques les més recomanades són l’Olla, el Forat i el petit Colomer ja que les cascades no són gaire altes i són de fàcil accés.

    L’únic inconvenient d’aquesta excursió és que has de portar una motxilla carregada de provisions, ja que l’únic que trobaràs és un baret en el sender de l’últim gorg.

    Espero que us agradi tant com a mi aquesta petita aventura.

    Qilu Zhou

    Article complet

  • Escapada a Vallfogona

    Vull proposar-vos un lloc, que em sembla molt interessant per passar un cap de setmana: VALLFOGONA DEL RIPOLLÈS. Petit municipi de poc més de 200 habitants, fàcil d’arribar en qualsevol mitjà. Està situat a 12 Qm. de Ripoll i a 20 Qm. d’Olot, a la carretera N-260, on era l’antic camí ral.

    A l’arribada a Vallfogona cal visitar el casc antic de caràcter medieval, amb el portal de la muralla, l’única porta d’accés que queda del que va ser un poble emmurallat. A través d’aquest passatge sortim del poble i agafem el camí cap el nostre destí.

    Vallfogona, està situat a la capçalera de la riera del mateix nom, en una vall plena de masies amb camps de conreu, boscos de faigs a la part alta, pinedes i rouredes a les valls, entre muntanyes prepirinenques. És un lloc únic, ple de rutes precioses a caball entre les comarques del Ripollès i la Garrotxa.

    A una mitja hora de caminar distret: masies amb camps de pastura i paratges verds i frondosos, objecte de les nostres caminades, arribem al refugi de Vallfogona, equipament municipal, obert a tothom. La tranquil·litat i un entorn natural magnífic són els trets diferencials que es respira des de que arribem al que serà el nostre allotjament, campament base del cap de setmana.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    A la vora de la riera, el nostre refugi és una construcció sòlida i moderna de forma exagonal, la teulada de pissarra, una gran porta de fusta i grans finestrals. Al centre de la gran sala, hi ha una llar de foc amb xemeneia de campana penjada del sostre, on diverses persones poden cuinar a l’hora. Una escala de fusta porta a una galeria entresolat amb el terra tambè de fusta, de més de dos metres d’amplada. Es el dormitori.

    En tot moment, amb calor o fred, bon temps o pluja, el lloc és perfecte. No cal dir però, que allà on tothom és benvingut, és fonamental el respecte, per tal de garantir la bona convivència, fer amics i pasar-s’ho bé.

    A partir d’aquí, cal aprofitar el temps: excursions pels voltants de diferent durada; per la riera fins al pont medieval, que no hem de deixar de visitar; jocs diversos fora o dintre del refugi; visites a les masies per veure les granjes de bestiar i així aprofitar per comprar llet de vaca i ous frescos i fins i tot algún conill o pollastre per preparar a la graella (res a veure-hi, amics), etc.

    A la nit, foc, música, cançons, contes, acudits…. i a dormir fins que us desperti l’agradable olor del café que preparen els més matiners.

    Animeu-vos! Us desitjo una bona escapada a Vallfogona.

    Alfredo Amestoy Saenz

    Article complet

  • Un diumenge a casa? Millor visiteu Malgrat de Mar amb els més petits!

    Malgrat de Mar és un poblet que mereix una visita. Feia temps que no hi anava i, aquest cap de setmana passat vam decidir la meva parella i jo fer-hi una petita excursió per recordar tots aquells llocs pels que passejava amb la família durant la meva infància.

    No se ben bé que és el que em recorda a aquelles tardes d’estiu: potser és l’olor del mar; potser els carrers, que no han canviat gens ni mica, o potser l’aire fresc que corre al vespre. En qualsevol cas, en un intent, possiblement fallit, per ser objectiva, us volia fer un post proposant-vos una sortida de diumenge pels més petits.

    Malgrat de Mar és l’últim municipi de la província de Barcelona fet que ens dóna la possibilitat, per aquells que no disposem de cotxe, d’arribar-hi en transport públic. S’hi triga una hora i vint minuts des de Plaça Catalunya amb la línia R1, que passa cada mitja hora  -podeu clicar aquí per informar-vos dels horaris-.

    Com ja sabeu, Malgrat és un municipi de platja, de manera que, sempre podeu anar-hi per prendre el sol a l’estiu, o passejar-hi a l’hivern. No obstant, Malgrat, a més de tenir la platja, disposa de gran quantitat de zones verdes. Hi ha un parc bastant conegut que no us el podeu perdre: el parc de Francesc Macià. És veritablement enorme i disposa d’una gran quantitat d’equipaments: ponts tirolesos, tobogans, zona de sons i fins i tot, figures enormes com els bolets-casa, per als nans del parc; magdalenes i pastes diverses o, fins i tot gomes i llapis gegants que mereixen una fotografia. A més, el parc disposa de zones picnic per famílies i aparcament gratuït. Per aquells que preferiu no anar massa carregats, just al parc hi ha el restaurant, la Torreta -podeu donar una ullada al seu lloc web-.

    Us deixo una fotografia que segur que us deixa amb moltes ganes d’anar-hi. Sens dubte algun, els més petits quedaran al·lucinats!

     

    Míriam Zapata Vílchez

    Article complet

  • Esport i Natura a l’Espunyola

    Ets esportista? T’agrada la natura? No vols anar massa lluny d’on vius? Aquest indret és ideal per fer esport i recrear-se amb la natura.

    Situació geogràfica de l’Espunyola

    L’Espunyola és un municipi que pertany a la comarca del Berguedà. Es troba a les coordenades geogràfiques 40º 02’ latitud NORD i 1º 7’ longitud EST, a 4 km. del municipi d’Avià, i a 10,7 km de Berga, que és la capital de la comarca. L’Espunyola està situada als peus dels cingles de Capolat, drenen el seu territori les rieres de l’Hospital i de Montclar, així com el torrent de l’Espunyola, afluent de la riera de Claret. Una gran part del terme és ocupat pel bosc: pinedes, alzinars i rouredes. El principal recurs del municipi són l’agricultura, la ramaderia i el turisme.

    http://www.espunyola.cat/inici.php

    Com arribar-hi ?

    Per arribar a l’Espunyola es pot fer en cotxe. Si veniu de la conurbació de Barcelona agafeu la  C-16 i posteriorment la C-26 passant per el municipi d’Avià. Si el mitjà de transport és l’ autobús, la línia L0462 fins a Berga i d’aquesta ciutat a l’Espunyola. En tren sortireu des de l’estació de Sant Andreu Comtal – Mollet – R2 – Martorell – R8 – Manresa i agafeu l’autobús fins a Berga.

    http://www.aquibergueda.cat/servei/autobusos

    Activitats

    A l’Espunyola podeu fer diferents activitats esportives com són els micro esprints de curses d’orientació, aquesta activitat és pot fer en un espai limitat, els participants han de trobar un seguit de fites marcades en un mapa a gran velocitat, és una activitat lúdica, saludable, competitiva i formativa. Aquestes activitats en poden fer en patis d’escoles, refugis de muntanya, edificis coberts, masies.

    http://www.cursesorientacio.cat/redirect/

    aHR0cDovL3d3dy5taWNyb3NwcmludHMub3JnOzE=

    /TGxpZ2EgTWljcm8gU3ByaW50cw==

    Una altra activitat esportiva que es pot fer a l’Espunyola és el senderisme, recomano la ruta del senderisme que s’inicia a l’Espunyola passant pel Capolat i amb final en el Tossal; la dificultat d’aquest recorregut és moderat i té una durada de 3 hores i 37 minuts. Des de la part més alta d’aquesta ruta és pot divisar tot el terme municipal de l’Espunyola i les poblacions properes, com són Avià i Berga.

    https://www.wikiloc.com/hiking-trails/lespunyola-capolat-els-tossals-12631869

    A més a més de les activitats esmentades abans, les curses de BTT son habituals; una vegada a l’any es celebra la Marxa de l’Espunyola en BTT, aquesta marxa consta de dos recorreguts, un de curt de 23,4 km i un altre de llarg de 34,9 km., els participants faran el recorregut passant per carenes de muntanyes, plans i travessant boscos.

    https://www.espunyola.info/btt

     Allotjament

    En el cas de vulgueu pernoctar en el municipi l’oferta d’allotjament és variada en establiments rurals, masies rurals i un petit hotel rural. L’avantatge que té triar una masia és que dona més autonomia a l’hora d’organitzar-te les activitats diàries. Un dels llocs amb encant és la masia de Calgotlla.

    http://www.calgotlla.com/index-cat.php

    Finalment, com a recomanacions, les visites per aquesta escapada a l’Espunyola es poden dur a terme durant la primavera, l’estiu i a la tardor els dies són més aprofitables, la natura és més activa, proliferen munió de colors; la practica de l’esport i el contacte amb la natura milloraran la nostra qualitat de vida.

    Tens encara dubtes d’anar a l’Espunyola?

    Lluìs Puyol Mateo

    Curs C2 L’Heura 2018

    Article complet

  • El Castell de Tossa

    El Castell de Tossa és un castell situat al recinte emmurallat de la Vila Vella de Tossa de Mar. És l’únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana. L’ any 1931 va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional.

    Degut al seu privilegiat emplaçament, el Castell va tenir un paper fonamental com a Torre de defensa de la badia enfront dels pirates nòrdics. És un lloc màgic, una magnífica combinació de història i paisatge que mereix ser visitada.

    La millor forma de veure’l al complet és pujant a peu per l’antic camí de pedra en un passeig accesible i molt agradable. També es pot pujar en tren turístic per 6 euros. L’important és anar amb calma i gaudir de les vistes meravelloses de Tossa que ofereix. Al vespre, el reflex del sol a l’aigua crea una imatge plena de colors càlids que enamora.

    A l’interior de la muralla es poden observar les runes del que va ser la Torre de defensa, canons, l’església de Sant Viçent, petites cases, etc. Si voleu aturar-vos a dinar o sopar, disposeu de diversos bars i restaurants com el Castell Vell on el menjar es fabulós. Tafanejant pels carrers estrets de la Vila Vella també podreu descobrir l’estàtua de l’Ava Gardner, la més fotografiada de Tossa. 

    La Vila Vella sempre està plena de gent, per aixó m’agrada visitar-la de nit quan hi han menys persones. A més a més, el Castell està tot il·luminat i destaca entre la foscor junt amb la llum de la lluna.

    Sens dubte, en aquest lloc n’hi ha per sucar-hi pa. Si voleu podeu concertar una excursió guiada per aquest monument a la següent pàgina: http://www.infotossa.com/es/actividades-y-ocio/excursiones/#visitas-guiadas-en-tossa-de-mar

    Desitjo que us captivi tant com m’ha captivat a mi.

    Victoria Vivas. Nivell C2.

     

    Article complet

  • La Rocallarga des de l’Avenc. Itinerari meravellós per les espectaculars cingleres que envolten Tavertet.

    Aquest itinerari és una caminada circular de 14,7 km de longitud pels voltants dels cingles de l’Avenc.

    El punt de sortida i arribada de la ruta és Tavertet, un municipi de la comarca d’Osona, província de Barcelona que limita al nord amb la regió natural del Collsacabra i al sud amb Les Guilleries.

    Tavertet

    El poble va estar aïllat i sense carretera fins ben entrada la segona meitat del segle XX. Això, i l’espectacular entorn natural que l’envolta; frondosos boscos i cingleres, el proveeixen d’un encant molt especial, donat que és un bon punt de partida per a excursions i passejades per a tots els nivells, gràcies a la seva natura salvatge i a la poca distància que es troba del nucli urbà.

    Parc natural de Collsacabra

    El primer tram de l’excursió transcorre per la pista cimentada que ressegueix el Pla Boixer i uneix Tavertet amb la carretera que condueix a Rupit. A la masia de Rajols deixem la pista i ens encarem cap al collet de Rajols, la collada de les Graus i l’ermita de Sant Corneli. Des d’aquí baixem al torrent de la font de la Vena i la pista que arriba fins a un disseminat de masies. Prenem la pista que puja cap a Monteis, el pla de Monteis i el pla de la Soca Negra i continuem planejant fins al collet de Rajols i la Rocallarga, des d’on es tenen unes esplèndides vistes del Collsacabra. Des d’aquí només resta davallar fins a l’Avenc i donar per acabada una excursió que no deixa indiferent.

    Rocallarga

    La ruta dels cingles de l’Avenc ens permet endinsar-nos en un paratge feréstec i força desconegut del Collsacabra, el dels cingles de l’Avenc. El Collsacabra s’alça a l’extrem oriental de la comarca d’Osona, fregant La Selva i la Garrotxa, i formant una regió amb cingleres, que sovint embadaleix qui el visita. És una zona farcida de boscos, rierols, racons on descansar i paisatges que s’ensenyoreixen de qui els contempla. Zona de poblament dispers, ha estat des de sempre una regió agrícola i ramadera, on darrerament el turisme hi té cert pes. Durant la ruta visitem el dolmen i l’ermita de Sant Corneli, la imponent masia de Monteis i la fabulosa Rocallarga, una roca que sobresurt de la cinglera i que molts anomenen el Preikestolen català, en referència a la famosa roca de Noruega, una de les més fotografiades del món.

    Albert López Tena

    Article complet

  • Escapada cap de setmana a Tossa de Mar

     

    Tossa de Mar és un lloc preciós que està situat a només 90 quilòmetres de la ciutat de Barcelona i que vaig descobrir fa trenta anys. És un poble antic de pescadors amb una costa abrupta i rocosa, que forma part de la Costa Brava, on hi trobem petites platges i cales amb alts penya-segats.

    Per arribar a Tossa des de Barcelona utilitzo l’autopista del Maresme fins Tordera/Blanes( també es pot agafar la N-II per on no pagareu peatges) i després continuo per la carretera, amb moltes corbes, GI-682. La  reserva  de l’ hotel  la faig des de casa i a través d’ Internet.

    Només arribar, anem cap a les platges, on les seves aigües cristal·lines ens conviden a banayar-nos, i trobem la Platja Gran i  la Mar Menuda, les més concorregudes, i la cala Codolar, cala petita sota el recinte emmurallat,  molt valuosa pels antics pirates.  Cala Pola i Cala Giverola serien altres cales d’ interès però ja fora del poble. Totes elles són ideals per practicar el busseig amb tub i busseig amb immersió.

    Però Tossa no és només un paradís blau, com la va anomenar el pintor avantguardista Marc Chagall sinó també és un lloc amb història. Tossa va ser pels romans Turissa i la Vila Romana dels Ametllers és visita obligada. També ho és, el recinte emmurallat de la Vila Vella. Pujant cap al far, on hi va estar situat l’antic castell, trobem l’estàtua de bronze a mida real de l’ Ava Gadner. L’actriu va rodar a Tossa la pel·lícula Pandora i l’holandès errant , la qual va donar molta fama a la població catalana. Ja al far, encara en actiu, les vistes són espectaculars.

    Si us agrada l’art contemporani  heu d’anar al seu museu municipal, on podeu veure quadres de pintors avantguardistes com  M.Chagall i A. Masson. I si per vosaltres menjar és un plaer, no deixeu de testar el plat típic dels tossencs, el famós cim i tomba, antic plat de pescadors i exquisit.

    A la nit, si voleu passar una bona estona, podeu apropar-vos a la famosa sala Tahití, regentada per un dels membres del grup Rumba Tres. Si voleu més tranquil·litat, jugar a jocs de taula, als dards, podeu anar a Donde siempre.

    Espero que Tossa us enamori igual que el va fer amb mi.

    Mª Dolores Gonzalo Garrido

    Article complet