Reunió de TNL d’ensenyament i VII Jornada d’Intercanvi d’Experiències del CNL de Barcelona
Data: 20 de maig de 2016
Lloc: Espai Avinyó – Llengua i Cultura
Treball en grups
9.30 h Micropresentacions per nivells (Aules 1, 3, 5 i Sala de reunions: consulteu el grup i l’aula i aneu directament la reunió per grups)
Sala polivalent
10.30 h Informacions d’ensenyament
11 h Presentació del projecte i 1r Concurs d’Autobiografies i Biografies Lingüístiques del CNL de Barcelona (Sílvia Aregall, Mercè Solé
i la col·laboració de Puri Pinto, autora del llibre Amb Q de formatge i Joao Lin Yun, alumne del CNL)
11.40 h Pausa
Intercanvi d’Experiències
12 h La lectura en els cursos de nivell bàsic (Jordi Palomar, Digna Rodríguez, Acolliment)
12.15 h Propostes per al nivell inicial (Anna Solé, Ciutat Vella i Xavier Marquès, Acolliment)
12.30 h El projecte “Contes del món” a l’aula (Laia Perpiñà, Sant Martí)
12.45 h Jam de pintura. Taller de creació de personatges i de microcontes (Mireia Nebot, Nou Barris)
13 h Àudios i vídeos per a l’aprenentatge del català (Joan Pla, Horta – Guinardó)
13.15 h Didàctica de El llibre de les bèsties de Ramon Llull al nivell elemental (Eulàlia Panyella, Ciutat Vella)
13.30 h Fi de jornada
El grup de professors que es va trobar el passat divendres 20 de maig va poder compartir activitats dutes a terme a l’aula. A més, els TNL van conèixer més detalls del concurs de biografies lingüístiques que el CNL de Barcelona farà properament.
Divendres 20 de maig va tenir lloc a l’Espai Avinyó-Llengua i Cultura la VII Jornada d’Intercanvi d’Experiències del Professorat organitzat per la Coordinació d’Ensenyament del CNL de Barcelona. La primera part de la trobada va servir perquè els professors s’agrupessin per nivells i presentessin activitats que fan a l’aula (micropresentacions). També es va presentar un material de la DGPL.
Un altre dels punts de la jornada va ser la presentació del 1r Concurs d’Autobiografies i Biografies Lingüístiques que el CNLB està preparant i que es durà a terme durant els propers mesos. Per conèixer una mica millor què és una biografia lingüística, els professors van poder escoltar Puri Pinto, autora del llibre Amb Q de formatge i Joao Lin Yun, alumne de la Delegació de Sants-Montjuïc. Tot seguit, la Mercè Solé va explicar més detalls sobre el concurs i sobre la importància de les biografies lingüístiques per a l’aprenentatge de llengües.
Per acabar, alguns professors van fer presentacions més extenses de materials i activitats per als cursos:
- La lectura en els cursos de nivell bàsic, a càrrec de Jordi Palomar i Digna Rodríguez, del CALB, que van explicar la importància que té que els alumnes de nivells més baixos també treballin la llengua a partir de la lectura.
- Propostes per al nivell inicial, a càrrec d’Anna Solé, de la Delegació de Ciutat Vella, i Xavier Marquès, del CALB, per fer conèixer, al professorat de nivells inicials, les activitats que estan preparant en un grup de treball i que van compartint a la carpeta Material didàctic del OneDrive.
- El projecte “Contes del món” a l’aula, a càrrec de Laia Perpiñà, de la Delegació de Sant Martí. La professora va parlar acompanyada de dos alumnes que van llegir algun dels contes que havien creat a l’aula per participar al Concurs Contes del Món que organitza COMSOC. També, van explicar el procés de creació dels cinc contes que van presentar al Concurs i que han quedat semifinalistes. Enhorabona! To seguit, teniu l’enllaç a un vídeo que va fer un alumne, que va participar al Concurs i que va venir a la Jornada, sobre un dels contes.
- Jam de pintura. Taller de creació de personatges i de microcontes, a càrrec de Mireia Nebot, de la Delegació de Nou Barris. La professora va mostrar com es pot treballar el text narratiu en cursos de suficiència a partir d’aquesta activitat de creació pictòrica i literària.
Enllaç al Llibre digital de microrelats
Enllaç a l’entrada del blog de Nou Barris sobre aquesta activitat
Àudios i vídeos per a l’aprenentatge del català, de Joan Pla, de la Delegació d’Horta–Guinardó. Va presentar àudios per al B1, que amplien l’oferta que tenim. També, va explicar el procés de creació de vídeos al youtube. Són vídeos de teoria gramatical amb àudio i, mentre sentim les explicacions, veiem com la teoria es va escrivint en una pissarra de manera molt entenedora. Aquí teniu l’enllaç als àudios de B1 i als vídeos de youtube
- Didàctica de El llibre de les bèsties de Ramon Llull al nivell elemental, a càrrec d’Eulàlia Panyella, de la Delegació de Ciutat Vella. La professora va explicar l’activitat feta a l’aula després de la lectura d’aquesta obra, que encara avui ens resulta tan actual, per part dels alumnes en format lectura fàcil. En una entrada anterior d’aquest blog teniu l’explicació de l’activitat i, també, teniu en PDF la presentació
I, finalment, adjuntem el PDF de la presentació que va fer la Mercè Solé sobre biografies lingüístiques.
No hi ha comentaris