Arxiu per març, 2019

  • Sessió de sensibilització per a les dones del projecte Troba’t de l’Ajuntament d’Horta-Guinardó al Centre Cívic del Carmel

    Ahir, dia 26 de març, a la tarda, la dinamitzadora de la delegació d’Horta-Guinardó va fer una sessió de sensibilització a un grup de 15 dones participants al projecte Troba’t de l’Ajuntament d’Horta-Guinardó al Centre Cívic del Carmel.

    El projecte Troba’t va destinat a dones del districte, que hagin o estiguin passant per un moment de canvi important en la seva vida com ara procés migratori, separació, problemes de salut, emancipació dels fills/es, pèrdua del lloc de treball, etc. És important aclarir que va adreçat tant a dones autòctones com estrangeres.

    Van participar d’una manera activa a la sessió i es van assolir objectius com sensibilitzar de la importància de fer del català la llengua d’adopció, promoure la necessitat de conèixer i usar-lo en l’àmbit professional i social i reconduir actituds negatives cap al seu ús.

    També es van donar a conèixer els serveis, i especialment els cursos, que ofereix el CNL de Barcelona.

     

    Article complet

  • Dia Mundial de la Poesia

    Ahir dos grups de Bàsic 2 i un de Bàsic 3 van participar en els actes que es van organitzar a l’Espai Avinyó per celebrar el Dia Mundial de la poesia: lectura de poemes i un taller de poesia visual com a homenatge al poeta Joan Brossa, de qui aquest 2019 es commemora el centenari del naixement. En aquest taller havien de passar primer per un itinerari amb estructures d’estimulació sensorial, que els servia després d’inspiració per despertar la creativitat i crear poemes visuals en solitari o en grup. Aquí podeu veure’n una petita mostra.

     

     

     

     

    Podeu veure’n un reportatge a: https://beteve.cat/btv-noticies-73/btv-noticies-73-641

     

     

     

     

     

    Article complet

  • Dia Mundial de la Poesia

    LES TEVES MANS

    Embolcallen amb vels goig i tristesa.

    Són sostre d’una xarxa de perfum,

    són els ventalls, amor, del meu costum

    i serveixen d’espasa a la sorpresa.

    M’agraden quan alegen entre el fum

    o quan remouen brins de senzillesa;

    les teves mans són alegria encesa

    i fulles d’un pomer al clar de la llum.

    Castellets de l’amor. Flames de ploma.

    Són banderetes del teu parlar. Són

    i toquen sense pes, clares d’un món

    que tu modules des dels teus Bagdads.

    Respires per les mans, amor. Són poma

    i estel saboner quan renten els plats.

                                              Joan Brossa

    Demà Dia Mundial de la Poesia és un bon moment per llegir i escoltar poesia, per aquest motiu l’Espai Avinyó-Llengua i cultura ha organitzat:

    • Lectura pública de poesia durant tot el dia a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura. Els participants podran recitar el seu poema preferit, en la llengua que triïn, o gaudir escoltant-los.
    • Activitat d’homenatge al poeta Joan Brossa, amb motiu de la celebració de l’Any Brossa. Hi haurà un itinerari amb estructures d’estimulació sensorial i un taller per compondre poemes visuals i corporis al final del recorregut. Els poemes dels participants es penjaran en un mural situat a la planta baixa de l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura, que es convidarà a fotografiar i a compartir a les xarxes socials.

     

    Article complet

  • “Som el que mengem? Una aproximació a la cultura de l’alimentació

    Ahir els alumnes de Bàsic 3 van participar en l’itinerari “Som el que mengem? Una aproximació a la cultura de l’alimentació”, organitzat per l’Espai Avinyó conjuntament amb l’Associació d’Antropologies. Durant més de dues hores van passejar pel barri de Gràcia i es van aturar en alguns comerços acompanyats per la guia, l’Eli, que va parlar de la relació entre identitat i alimentació, de la importància de la ritualització del menjar per fomentar les relacions i dels costums i tabús alimentaris en diferents cultures. Tot això amb tast de cafè i te a Ecolectia, un espai amb botiga de comerç just des d’on es vol sensibilitzar sobre temes ambientals, de drets humans i de consum responsable, i que ahir va afavorir la pràctica del català amb una tassa entre les mans.

    https://ajuntament.barcelona.cat/…/ca/espai-avinyo/que-fem-espai-avinyo

     

    Article complet

  • Pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua

    Els alumnes de Bàsic 3 de la Delegació han participat aquesta setmana en el programa de pràctiques lingüístiques que serveixen perquè els alumnes perdin la vergonya de parlar en català i facin el primer pas a usar la llengua fora de l’aula.

    Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració dels establiments adherits al Voluntariat per la llengua del Baix Guinardó: el Celleret de la Montse, la papereria Mònica Alba, la farmàcia Bonany-Jané i Només Planxa.

    Tots els alumnes han coincidit en el fet que ha sigut una molt bona experiència gràcies a l’acollida afable dels comerciants, els quals han estat molt contents també de veure que hi ha tanta gent amb ganes d’aprendre i usar la llengua catalana de manera habitual. Esperem que aquestes pràctiques hagin servit per trencar el gel i que cada cop els nostres alumnes usin més la llengua de manera natural i espontània en tots els àmbits.

     

    Article complet

  • El projecte “BCN i jo” arriba a la recta final

    El proper divendres, 15 de març, a les 18 hores, se celebrarà un acte de cloenda, en què se sortejaran diversos obsequis entre les persones participants que hi assisteixin.
    El projecte El projecte “BCN i jo”, organitzat pel CNL de Barcelona, arriba a l’etapa final. Des d’octubre fins a desembre de 2018 s’han recollit els treballs participants en la iniciativa, que ha consistit a explorar el vincle que tenen els alumnes de català i els voluntaris i aprenents en el programa Voluntariat per la llengua amb la ciutat.

    El proper divendres, 15 de març, se celebrarà un acte de cloenda com a reconeixement a totes les persones que hi han col·laborat. Tots els assistents a l’acte rebran el llibre BCN i jo, amb fragments dels treballs presentats.

    A més, entre tots els participants en el projecte que assisteixin a l’acte se sortejaran diversos obsequis gentilesa de:

    Les persones que han participat i han col·laborat en el projecte rebran properament una invitació formal per a l’acte.

    Article complet

  • Dia Internacional de la Dona, 8 de març

    Ara que s’apropa el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, és bo recordar que a l’hora d’escriure cal tenir en compte una sèrie de recomanacions per evitar la discriminació per raó de sexe.

     

    1. Utilització d’un genèric

    Alumnat, personal, cos, plantilla, persones adultes, equip, ciutadania, població, veïnat (d’un barri), comunitat (d’un edifici)…

    * Els metges no saben quin és el diagnòstic.

    √  L’equip mèdic no sap quin és el diagnòstic.

    La fórmula masculina plural adopta un valor inclusiu; quan s’utilitza, per exemple, clients, estudiants, treballadors, aturats, jubiltats…, es fa referència tant al masculí com al femení.

    *En la darrera enquesta hi va participar gent de tota mena: estudiants i estudiantes, treballadors i treballadores, aturats i aturades.

    ( la doble forma afecta negativament la llegibilitat del text)

    En la darrera enquesta hi va participar gent de tota mena: estudiants, treballadors, aturats i jubilats.

    1. Simplificació d’articles, preposicions i adjectius

    És preferible no repetir les preposicions i els articles que precedeixen un forma doble:

    Cal la signatura del president o presidenta. ( i no del president o de la presidenta)

     

    Si es fan servir adjectius, no és necessari que tinguin una forma doble; es recomana de fer-ne servir una i de fer-la concordar amb el substantiu més proper.

    *Quan siguin escollides les nenes i escollits els nens participants..

    √ Quan siguin escollides les nenes i nens participants…

    √ Quan siguin escollits els nens i nenes participants…

    Més informació:

    https://www.gencat.cat/llengua/usosnosexistes/

    Article complet

Contacte

Delegació d’Horta-Guinardó

C. Marina, 343

08025 Barcelona

Tel. 934 504 908

A/e: hortaguinardó@cpnl.cat

 


Horari

De dilluns a divendres de 9 a 13.30 h i

dimarts també de 16 a 20.00 h


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius