El CNL de Barcelona presenta una campanya per fomentar l’edició de còmics en català
L’Espai Avinyó – Llengua i Cultura va acollir dimarts 24 de març la presentació oficial de la campanya Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català i la inauguració de l’exposició “Vinyetes: història del còmic en català”. En l’acte hi van intervenir Ester Franquesa, directora general del Departament de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüistica; Lluís Juste de Nin, ninotaire i empresari i Jordi Manent, director del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona.
Lluís Juste de Nin; Nerea Cirilo; l’autor i traductor de còmics en català, Albert Jané; Ester Franquesa, i Jordi Manent, en un moment de la presentació
“El còmic a casa nostra té una paradoxa: té molta tradició, des de finals del segle XIX, però en canvi no té el pes que li pertocaria pel que fa a la llengua catalana”. Aquestes són les paraules amb què Jordi Manent, director del CNL de Barcelona, va presentar aquesta nova iniciativa engegada pel centre, Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català, destinada a promoure l’edició de còmics en català. De la mateixa manera que l’anterior campanya, I tu, jugues en català?, l’objectiu principal és que el món del lleure sigui cada vegada més accessible en llengua catalana.
El padrí de la campanya, Lluís Juste de Nin, ninotaire i empresari, va destacar que és un moment per “fer pinya”, i va voler animar els companys d’ofici i les editorials a publicar i escriure en català. Lluís Juste de Nin va rememorar el naixement de la Norma, el personatge animat que va crear l’any 1982, quan la Generalitat va iniciar la primera campanya de normalització lingüística pel català.
Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística va expressar el seu plaer per “haver pogut contribuir a acostar la realitat del còmic en català als ciutadans de Barcelona i de Catalunya” i va afegir que “cal afavorir les condicions perquè totes les realitats culturals i socials que existeixen en una llengua existeixin també en català”. Finalment, Franquesa va animar tots els assistents a recórrer l’exposició “Vinyetes: història del còmic en català”, que s’inaugurava el mateix dia i que es podrà visitar a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura fins al 26 de juny, a més de ser present també al Saló del Còmic que es farà a la ciutat del 16 al 19 d’abril.
Segons Jordi Manent, “Vinyetes: història del còmic en català” vol ser una exposició “divulgativa i sintètica”, adreçada a un públic general, i amb prioritat pel grafisme i la imatge. Pel director del CNL de Barcelona, “l’exposició ens ensenya que el còmic en català té una tradició equiparable a qualsevol cultura europea i que té un públic lector, però, tanmateix, la traducció de còmics estrangers al català encara no és suficient”.
La campanya Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català compta amb la col·laboració d’editorials, organitzacions i professionals del món del còmic. Per ara, ja s’hi han adherit 35 establiments comercials, amb el compromís d’oferir i difondre els còmics que existeixen ara mateix al mercat. A més, al web del CNL de Barcelona es pot consultar el catàleg de còmics en català, que s’espera que augmentarà gradualment gràcies a la campanya. La imatge de la campanya ha estat dissenyada per la dibuixant Nerea Cirilo.