• El Departament de Cultura i l’Idescat impulsen una macroenquesta sobre les llengües de Catalunya

  • L’Enquesta 2018 es farà a 9.000 persones, 1.500 més que en l’Enquesta precedent de 2013
  • Forma part de la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020 i té l’objectiu d’obtenir informació per a la definició de les polítiques lingüístiques del català i de l’occità
  La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) inicien aquesta setmana el treball de camp de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2018, que aportarà informació actualitzada sobre la realitat lingüística de Catalunya, el coneixement, la identificació lingüística i els usos lingüístics dels ciutadans en diversos espais de relació i consum i permetrà observar-ne l’evolució temporal. L’Enquesta és clau per impulsar polítiques de foment del català i l’aranès més ajustades a les necessitats de la població.
  El treball de camp finalitzarà al setembre, un cop realitzades les 9.000 enquestes corresponents a un univers de 6.443.771 milions de persones de 15 anys o més. L’edició de 2018 s’amplia amb 1.500 enquestes més que la mostra de 2013, que era de 7.500. L’ampliació del mostreig en millorarà la perspectiva territorial, especialment per aprofundir en el coneixement de la realitat lingüística de les àrees metropolitanes. L’Idescat i Política Lingüística faran públics els resultats de l’Enquesta 2018 la primavera de 2019.

  Article complet

 • La delegació de Nou Barris se suma a la commemoració del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo

  Antoni Munné-Jordà parlarà de la vida i l’obra de l’escriptor

  Al llarg d’aquest any 2018, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, commemora el centenari del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo amb l’organització de conferències, exposicions, projectes editorials, acadèmics i educatius per a la divulgació de la seva obra. Manuel De Pedrolo (L’Aranyó, 1918 – Barcelona, 1990) és un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana contemporània. Va conrear tots els gèneres literaris i va col·laborar amb articles, contes i assajos a la majoria de revistes catalanes de l’època. La seva novel·la Mecanoscrit del segon origen va ser una de les més llegides durant la dècada dels 70: des de la seva publicació se n’han venut gairebé 900.000 exemplars. A més de traduir nombroses novel·les, la seva producció creativa supera el centenar d’obres, sobretot en prosa, amb novel·les com ara Cendra per Martina, Joc brut, Totes les bèsties de càrrega o Acte de violència. Va rebre guardons com el Premi d’Honor dels Lletres Catalans.

  Antoni Munné-Jordà  és escriptor, corrector lingüístic i redactor de la revista Serra d’Or. S’ha dedicat professionalment al món de les publicacions en català i a la seva passió literària. Els seus treballs assagístics s’han ocupat d’analitzar, a més del gènere fantàstic, diversos personatges de la història de la literatura catalana, com la figura de Manuel de Pedrolo.

  Dimecres 18 d’abril, a les 11.30 h, Munné-Jordà farà un resum de la vida i l’obra de l’escriptor a l’Ateneu la Bòbila de Porta.

  Article complet

 • L’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra reivindica el català com a llengua per a tothom

  450 persones van assistir ahir a l’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra, organitzat per la Generalitat de Catalunya, que va tenir Lloc al Teatre Zorrilla de Badalona, localitat on Fabra residí i on va treballar en la part més significativa de la seva obra
   L’acte el va cloure el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que va afirmar que “la biografia de Fabra té moltes connexions amb l’actualitat”  i a manera d’exemple va referir-se als atacs que està patint actualment la llengua catalana en diversos àmbits. En relació amb el sistema d’immersió lingüística va afirmar que “ha demostrat ser un mètode d’èxit i no només pels resultats acadèmics, sinó pels resultats socials. La nostra escola és una gran eina de cohesió social i forma part del gran consens polític de país”. Finalment, Torrent va declarar que “no permetrem que el mètode d’immersió lingüística, fruit de l’empenta de famílies castellanoparlants, es perdi”.

  Article complet

 • La delegació de Nou Barris participa en el Dia Internacional de la Llengua Materna

  Dimarts passat, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, la delegació de Nou Barris va encarar les classes de català bàsic d’una manera més sensibilitzada amb les llengües d’origen dels alumnes.

  Un exemple d’aquest fet va ser durant la primera sessió del curs bàsic 1 de la professora Pilar Carulla. En el transcurs de la classe, els alumnes van escriure salutacions en la seva llengua materna al costat de l’equivalent en català. El resultat va ser gratament emotiu perquè l’aula es va omplir de musicalitat amb la fonètica de llengües llunyanes i poc conegudes. S’hi va poder sentir garífona (es parla a la costa d’Hondures), bubi (de Guinea Equatorial), àrab, lituà, letó, francès, anglès, gallec i castellà, entre d’altres.

  El 21 de febrer va ser proclamat Dia Internacional de la Llengua Materna el 8 de juny de 2007 per l’Assemblea General de la ONU amb la finalitat que tots els estats membres donin suport i promoguin la conservació de les llengües que es parlen arreu del món.

  Article complet

 • Homenatge a Quima Jaume en el 25è aniversari de la seva mort

  En ocasió del 25è aniversari de la mort de la poeta Quima Jaume (Cadaqués, 1934-1993) el pròxim 28 de febrer, a les 19 hores, se li farà un homenatge, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i la Biblioteca de Catalunya.
   Imatge relacionada
  L’acte comptarà amb la intervenció d’Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, i Rosa Ardid, marmessora de Quima Jaume i estudiosa de la seva obra, que presentaran l’acte. Hi haurà un col·loqui sobre l’obra i la trajectòria literària i vital de Quima Jaume en què intervindran Rosa Ardid; Neus Aguado, poeta, assagista i periodista cultural; Lluïsa Julià, escriptora i assagista de la literatura escrita per dones, i Caterina Riba, doctora en Literatura i investigadora en poesia contemporània d’autoria femenina.
  L’homenatge, que tindrà lloc a la Biblioteca de Catalunya, acabarà amb un recital poètic, a càrrec de poetes guanyadors del Premi “Cadaqués a Quima Jaume” amb Lluís Calvo, Antoni Clapés, Agustí Pons. La cloenda anirà a càrrec de la secretària general del Departament de Cultura, Maria Dolors Portús.

  Article complet

 • Pompeu Fabra, protagonista dels nous dictats en línia del Departament de Cultura

  Des que es va estrenar, el recurs Dictats en línia ha rebut més d’1 milió de visites i 2 milions de visualitzacions
  La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha creat els Dictats Fabra, un conjunt de dictats en línia dedicats al Mestre amb motiu de la commemoració, l’any 2018, dels 150 anys del seu naixement i dels 100 anys de la Gramàtica catalana. Els dictats es poden fer i autocorregir en línia, i també se’n pot descarregar lliurement tant l’àudio com el text.
  A través d’aquesta nova sèrie de dictats, els usuaris podran conèixer curiositats de la vida i l’obra de Pompeu Fabra mentre amplien el domini de l’ortografia catalana. Els textos han estat elaborats per les escriptores i professores de català, Mònica Batet i Sònia Moll. Els àudios han estat enregistrats per locutors professionals Xavier Martin i Montse Llussà.
  Els Dictats Fabra, que amplien l’oferta de propostes disponibles des de l’octubre de 2016 a l’eina Dictats en línia del web Llengua catalana,  es distribueixen en quatre nivells de dificultat: elemental (B1), intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2). Amb els Dictats Fabra, Política Lingüística ofereix 207 textos per practicar i assolir de manera autònoma el domini de 12 aspectes ortogràfics (apostrofació, vocalisme, accentuació, etc.)
  Els dictats són un material complementari totalment indicat per a les persones que segueixen cursos de català per a adults i per a persones que es formen en llengua catalana de manera autodidacta. A més, també són un recurs didàctic de primer nivell per al professorat de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, els ensenyants de català com a llengua estrangera arreu del món i una bona eina per conèixer el nivell d’escriptura i comprensió lectora dels alumnes. Des que va néixer a final de 2016, els Dictats en línia han rebut més d’1 milió de visites i 2 milions de visualitzacions.

  Article complet

 • El Tribunal Constitucional anul·la l’atribució de ‘preferent’ a l’aranès

  La Sentència, que esmena la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, li manté l’atribució de llengua d’ús normal a l’Aran
  El TC ha declarat nul·la la presència del mot ‘preferent’, atribuït a l’occità aranès, a la Llei 35/2010, de l’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran, aplicant el mateix criteri que va utilitzar en la sentència de 2010 que modifica l’Estatut d’autonomia de Catalunya votat en referèndum. El Tribunal manté, però, el mandat que l’aranès sigui llengua d’ús normal en els àmbits on la llei especifica aquest caràcter, si bé insisteix a matisar-ho remarcant que les altres dues llengües oficials, el català i el castellà, també han de ser d’ús normal a l’Aran.
  El Tribunal espanyol manté també la possibilitat, repetida en sentències anteriors, d’adoptar mesures de política lingüística tendents a corregir “situacions històriques de desequilibri d’una de les llengües oficials respecte de l’altra.”
  La sentència, que no té en compte la Carta Europea per a les Llengües Regionals o Minoritàries, ratificada per l’Estat espanyol l’any 2001, respon a la impugnació formulada pel Govern de l’Estat, presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, l’any 2011.
  L’occità és la llengua pròpia de l’Aran on es denomina aranès i disposa d’una oficialitat regulada per la Llei 35/21010, també a tot Catalunya. Segons l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població de l’any 2013, un 80,7 % de la població de l’Aran entén l’aranès, un 55,6 % el sap parlar i un 34,9 % el sap escriure.
  La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura impulsa polítiques de foment de l’occità, entre les quals hi ha el suport a l’Institut d’Estudis Aranesi, Académia aranesa dera lengua occitana (IEA), als cursos que organitza el Conselh Generau d’Aran i els que el Cercle d’Agermanament Occitano Català porta a terme a Catalunya. També ha impulsat la Mòstra de cinema occitan, entre d’altres activitats. Des del 2017, també impulsa una nova línia de subvencions per a activitats de foment de l’occità.

  Departament/s

  Article complet

 • 30a edició del Concurs literari de Nou Barris

  El Centre Cívic Torre Llobeta, la delegació de Nou Barris del CNLB, i les Biblioteques del Districte impulsen i organitzen un dels esdeveniments culturals més rellevants i consolidats del Districte, el Concurs Literari de Nou Barris, que enguany arriba a la seva 30a edició.

   Es tracta d’una convocatòria oberta a totes les persones majors de 14 anys, en la qual es pot participar en les modalitats de prosa, poesia, relat curt d’humor i relat fantàstic en llengua catalana i llengua castellana.

  Cal destacar el fet que la modalitat de relat curt d’humor marca una diferència important dins de la normalitat dels concursos literaris.

   En el document annex trobareu les bases de participació. La data límit de presentació de les obres és el 17 de març a les 20.00 h. El comunicat del veredicte i el lliurament de premis als guardonats es farà al Centre Cívic Torre Llobeta dissabte 5 de maig del 2018. Tots els participants rebran un diploma acreditatiu de la seva participació i es farà un recull amb tots els relats guardonats, que es podrà consultar durant el mes de juny a bcn.cat/noubarris.

  Bases concurs literari

  Article complet

 • La Direcció General de Política Lingüística publica una guia per aprendre català adreçada a la població catalana de parla panjabi

  El projecte “Aprenem català des de…”, a més del Panjabi, té versions per a l’àrab, l’amazic, l’anglès, l’espanyol, el francès, l’urdú, el romanès, el rus i el xinès
   17,2 % de la població catalana té origen estranger. L’acolliment lingüístic és una prioritat per al Govern de la Generalitat
  La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura acaba de publicar la guia Viure a Catalunya. Aprenem català des del panjabi, el número 10 de la col·lecció que duu el mateix nom i que inclou versions en amazic, àrab, xinès, urdú, anglès i francès, entre d’altres. La publicació adreçada a la població catalana que té el panjabi com a llengua primera té per objectiu convidar aquests parlants a aprendre i usar la llengua catalana.
  La guia, que ha comptat amb l’assessorament de l’especialista Robert Masih,  s’estructura en tres apartats. El primer, Informació bàsica, facilita informació general sobre Catalunya i la llengua catalana, i fa una aproximació al català des del panjabi. El segon, Català, llengua d’acollida, ofereix diàlegs breus i vocabulari relacionats amb situacions de la vida quotidiana, agrupats per temes (les persones, la feina, el menjar, la salut, el lleure…). Finalment, a Comencem a parlar trobem diàlegs més extensos que aprofundeixen en els temes de l’apartat anterior.
  La publicació té format digital a la pàgina web de Llengua catalana  http://llengua.gencat.cat/viure_panjabi on es poden consultar i descarregar tant el text com els fitxers d’àudio.
  El 17,2 % de la població catalana té origen estranger, d’aquests gairebé el 5% són nascuts al Pakistan i l’Índia (63.777 persones), països on, entre d’altres llengües, es parla el panjabi, concretament a la zona del Panjab, situat entre l’Índia i el Pakistan.
  La col·lecció Viure a Catalunya. Aprenem català des… es publica en col·laboració amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.
  L’acolliment lingüístic i facilitar l’aprenentatge del català a les persones adultes que no el saben parlar és un objectiu bàsic de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística. A més de materials de suport com Viure a Catalunya. Aprenem català des de… o el Cercador de recursos per a l’acolliment lingüístic, Política Lingüística impulsa una àmplia oferta de formació en llengua catalana per a persones adultes mitjançant el Consorci per a la Normalització Lingüística, organització que desplega territorialment programes específics per facilitar la integració lingüística com el Voluntariat per la llengua.

  Article complet

 • Engega la segona tongada de les sessions d’acolliment lingüístic en català al barri de Porta

  La comissió organitzadora es va reunir dimecres passat, 31 de gener, per finalitzar les últimes tasques abans de l’inici de les sessions, previst per dimecres 7 de febrer

  Engega la segona tongada de les sessions d’acolliment lingüístic en català al barri de Porta

  Les sessions d’acolliment lingüístic en català al barri de Porta del districte de Nou Barris estan destinades a impulsar el coneixement i l’ús de la llengua catalana amb la intenció d’afavorir la inserció i la cohesió social al territori, en un treball conjunt entre l’Ateneu la Bòbila de Porta, Òmnium Nou Barris, personal voluntari i la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona.

   

   

  Durant el mes de febrer hi haurà sis sessions de dues hores cadascuna. La previsió és oferir grups de sis sessions cada mes. Les sessions tenen lloc a l’Ateneu la Bòbila de Porta i comparteixen una dinàmica de sensibilització i d’ensenyament bàsic de la llengua catalana en una intervenció de proximitat. L’objectiu és consolidar un espai per constituir un referent en la línia del terreny lingüisticosocial

  Cada sessió incideix en la percepció de la utilitat de conèixer el català perquè els assistents puguin guanyar en autonomia personal i augmentar les possibilitats d’inserció social. S’hi transmet la idea que el català és un instrument d’integració important. Cal entendre l’aprenentatge del català com una oportunitat social. Des d’aquest objectiu es treballa l’apoderament personal per fomentar la potencialitat que pot tenir la població nouvinguda per ser autònoma i sortir-se de les dificultats amb les quals es pot anar trobant a través de la participació ciutadana, la cohesió social, el civisme i la convivència. El terreny social és un altre dels abordatges d’aquestes sessions: es promou la coneixença del territori, així com de la ciutat de Barcelona i que s’hi identifiquin, a través de les entitats i serveis del districte de Nou Barris amb la intenció d’aconseguir fer desaparèixer el concepte d’automarginació. Habitualment, les persones nouvingudes no estan envoltades de parlants nadius, sinó que acostumen a relacionar-se amb compatriotes i pot arribar a ser difícil tenir contacte amb la comunitat d’acollida. Adquirir la llengua catalana, per tant, implica adquirir característiques i hàbits del comportament de la societat catalana.

  La confortabilitat a l’aula i la motivació com a estratègies bàsiques per a l’aprenentatge

  Cada trobada s’encara, per part del conductors, en utilitzar els factors afectius de la motivació. Cal inhibir el xoc lingüístic i la distància psicològica que provoca la desorientació que suposa entrar en una nova cultura. Aprendre sense ser conscient que s’està estudiant, utilitzar una metodologia docent dinàmica i lúdica, és una de les claus per aconseguir l’adquisició d’una llengua. Un altre dels aspectes importants del desenvolupament d’aquestes sessions és la capacitat per formalitzar unes relacions interpersonals en què el destinatari se senti reconegut en allò que pot aportar (coneixement d’altres cultures, llengües…) i, alhora, de possibilitar unes relacions afectives positives.

  Les sessions d’acolliment lingüístic en català al barri de Porta es duran a terme el 7, 12, 14, 19, 21 i 26 de febrer, de 18.30 a 20.30 h, a l’Ateneu la Bòbila de Porta.

  Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Normalització lingüística


Nou Barris


Treball en xarxa. Amb qui col·laborem?


etiquetes