RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

Ramon Llull

"Les vies d'amor són llargues e breus
per ço cor amor és clara, pura, nèdea, vera,
subtil, simple, forts, diligent, llugorosa,
abundosa de novells pensaments
e d'antics remembraments"
[Llibre d'amic e amat, verset 70]

 • Setmana del 9 de gener: activitats

  Durant aquesta setmana treballarem l’ortografia d’algunes consonants i  ho farem amb exercicis de l’Itinerari d’aprenentatge de suficiència.

  Dins de la pàgina dedicada al consonantisme, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat grafies B/P, T/D, C/G – enmig de mot i feu les activitats següents:

  Activitat 4

  També dins de la pàgina dedicada al consonantisme, al menú de l’esquerra, busqueu lapartat grafies M, N, NY- activitats de síntesi i feu les activitats següents:

  Activitats 4 i 5

  Finalment, mireu-vos de la mateixa pàgina l’apartat grafies G/J, TX/IG, TG/TJ, X/IX – activitats de síntesi   i feu les activitats següents:

  Activitats 5, 6 i 7

  Un cop acabats els exercicis i comprovats els vostres errors, ja us podeu posar a fer les ACTIVITATS 13, que són les últimes activitats del curs.  Teniu temps per enviar-les a la tutora fins al dia 16 de gener.

  Article complet

 • Setmana del 19 de desembre: activitats

  Durant aquesta setmana abans de festes treballarem un tema important, la puntuació dels nostres textos, i  ho farem amb exercicis de l’Itinerari d’aprenentatge de suficiència.

  Dins de la pàgina dedicada a la puntuació, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat del punt, i feu les activitats següents:

  Activitat 2, 3 i 4

  També dins de la pàgina dedicada a la puntuació, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat de la coma – les enumeracions, i feu les activitats següents:

  Activitats 5 i 6

  Finalment, feu el dictat de  l‘ apartat de síntesi

  Un cop acabats els exercicis i comprovats els vostres errors, ja us podeu posar a fer les ACTIVITATS 12, que són les últimes activitats avaluatives.  Teniu temps per enviar-les a la tutora fins al dia 9 de gener.

  Bones festes!

  bon_nadal

   

  Article complet

 • Setmana del 12 de desembre: activitats

  Durant aquesta setmana continuarem treballant el tema dels pronoms febles i farem un repàs de l’ortografia de la ‘l·l’ dins  de l’Itinerari d’aprenentatge de suficiència.

  Pel que fa als pronoms febles, cal que dins de la pàgina dedicada als pronoms, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat de pronoms febles – funcions dels pronoms febles, i feu l’activitat següent:

  Activitat 11

  També dins de la pàgina dedicada als pronoms, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat de pronoms febles – combinacions binàries de pronoms febles, cliqueu l’apartat (marcat en negreta) de la combinació de dos pronoms febles amb el verb i també l‘apartat d’activitats de pràctica de combinacions binàries. Feu les activitats següents:

  Activitats 16 i 18

  Activitats 24, 26 i 27

  Finalment, a l’apartat d’ortografia – consonantisme, al menú de l’esquerra, busqueu l‘ apartat de Grafia l·l – Ela geminada, i resoleu les activitats següents:

  Activitats 5 i 6

  Un cop acabats els exercicis i comprovats els vostres errors, ja us podeu posar a fer les ACTIVITATS 11.  Teniu temps per enviar-les a la tutora fins al dia 19 de desembre.

  Article complet

 • Setmanes del 28 de novembre i 5 de desembre: activitats

  Durant aquesta setmana començarem a treballar el tema dels pronoms febles i farem un repàs de l’ortografia de la ‘h’ dins  de l’Itinerari d’aprenentatge de suficiència.

  Pel que fa als pronoms febles, cal que dins de la pàgina dedicada als pronoms, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat de pronoms febles – formes de pronoms febles, i feu les activitats següents:

  Activitats 5 i 6

  També dins de la pàgina dedicada als pronoms, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat de pronoms febles – funcions dels pronoms febles, i feu les activitats següents:

  Activitats 7, 8 i 9

  Finalment, a l’apartat d’ortografia – consonantisme, al menú de l’esquerra, al final de tot, busqueu l‘ apartat de Grafia H – paraules amb ‘h’, i resoleu l’activitat següent:

  Activitat 2

  Un cop acabats els exercicis i comprovats els vostres errors, ja us podeu posar a fer les ACTIVITATS 10.  Teniu temps per enviar-les a la tutora fins al dia 12 de desembre.

  Article complet

 • Setmana del 21 de novembre: activitats

  Durant aquesta setmana continuarem treballant el tema dels verbs dins  de l’Itinerari d’aprenentatge de suficiència. Ens centrarem en les perífrasis verbals i en l’ús correcte del gerundi.

  Cal que dins de la pàgina dedicada al verb, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat de perífrasis verbals – perífrasis d’obligació, i feu les activitats següents:

  Activitats 40 i 41

  També dins de la pàgina dedicada al verb, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat de perífrasis verbals – perífrasis de probabilitat, i feu les activitats següents:

  Activitats 43 i 45

  Finalment, també al menú de l’esquerra busqueu l’ apartat de formes no personals del verb – Gerundi, i resoleu les activitats següents:

  Activitat 49 i 50

  Un cop acabats els exercicis i comprovats els vostres errors, ja us podeu posar a fer les ACTIVITATS 9 avaluatives. Podeu enviar-les a la tutora en el termini d’una setmana.

  Article complet

 • Setmana del 14 de novembre: activitats

  Durant aquesta setmana continuarem treballant el tema dels verbs dins  de l’Itinerari d’aprenentatge de suficiència. Ens centrarem en les formes impersonals del verb.

  Cal que dins de la pàgina dedicada al verb, al menú de l’esquerra, busqueu l’apartat de formes no personals del verb – Participi, i feu les activitats següents:

  Activitats 51, 52  i  55

  Després, també al menú de l’esquerra busqueu l’ apartat de formes no personals del verb – Gerundi, i resoleu l’activitat següent:

  Activitat 48

  Un cop acabats els exercicis i comprovats els vostres errors, ja us podeu posar a fer les ACTIVITATS 8. Podeu enviar-les a la tutora en el termini d’una setmana.

  Article complet

 • Horaris

  Aquest estiu a la feina m’han canviat l’horari cada dos per tres. Tant treballava al matí com a la tarda com a la nit. El cas és que quasi cada dia havia de mirar la planificació per saber quan em tocava treballar.

  Vaig memoritzar durant uns dies els dies que  treballaria  al matí. Se’m va ficar al cap que treballava dos dies seguits al matí. El primer dia va ser correcte, i cap problema. El segon dia  em vaig aixecar com sempre a les sis del matí, em vaig dutxar, vaig esmorzar tranquil·lament, em vaig preparar l’entrepà per a mig matí, i cap a la feina!

  Quan vaig arribar al meu lloc de treball, en comptes de dues persones érem tres. Una de les companyes em va dir:

  -Te l’has mirat bé l’horari? Segur que havies de venir al matí?

  Jo vaig contestar:

  – I tant! però ho tornaré a mirar.

  Aquí va venir la meva sorpresa, quan vaig comprovar que aquell dia podia dormir una mica més perquè treballava a la tarda.

  MA

  Article complet

 • Bons records!

  No fa gaires dies quan estàvem dinant, el meu fill petit va començar a fer una dissecció del tall de pollastre que tenia damunt del plat, mentre donava detalls del que havia fet amb els seus companys,  a l’hora del pati, després de trobar un ocell mort.

  – No es poden explicar coses fastigoses mentre es menja!  -Vam saltar immediatament els pares.

  Llavors el seu germà hi ficà cullerada, recordant una anècdota seva, relacionada amb un animal mort. Contràriament al que podeu pensar, de les nostres cares va sortir un somriure.

  Hi ha una edat en què molts nens tenen una obsessió amb tot allò que té a veure amb els dinosaures. Així que un dia els vam portar a Vallcebre, al Berguedà,  a veure unes petjades fossilitzades de dinosaure.

  Les petjades estan situades en una gran llosa de pedra, inclinada com si fos una paret. De  prop, te les has d’imaginar ja que no són gaire definides, ni són gaire grosses, però de lluny es veu el que pot ser la cadència d’unes passes.

  No sé si els nens, que llavors devien tenir uns 4 i 6 anys, ho van entendre, però el que sé segur és que s’ho van passar d’allò més bé.  S’empaitaven en el prat d’herba entre les pedres i els pins, i jugaven a buscar tresors.

  A l’hora de marxar, vam veure el més gran que venia corrent, abraçat amb el que semblava un gran tronc blanc.  Es va posar a cridar:

  –  He trobat un dinosaure!

  Com suposàvem, portava una gran carcanada, segurament d’ovella. Tot i la repugnància del primer moment, vam riure i ens va emocionar de veure els ulls del nen que desprenien una alegria indescriptible.

  Ens va costar molt fer-li entendre el que era aquella espinada. Potser, per a ell, ara només és una divertida anècdota, però,  per a mi, un bon record d’una mirada il·lusionada.

  JMC

  Article complet

 • Avui Tots Sants

  El novembre es desvetlla, amb la castanyada i els panellets, amb companyia i amb solitud, és a dir, amb una de freda i una de calenta. Els dies s’escurcen, el  sol de migdia encara brilla amb força, el vent despentina cabelleres i aixeca faldilles, les fulles cauen d’una en una i deixen el terra encatifat de colors ocres i marrons, i elles aprofiten els bufarut per moure’s al ritme d’una dansa tardorenca, amb una coreografia lliure i a la vegada amb un gran impuls per lluir-se rodant i rodant fent cercles i espirals.

  Tots Sants. Recordem els difunts, visitem cementiris, i en sortir ens engresquem a fer-la petar: xerrant i xerrant desafiant el soroll de les fulles mogudes pel vent. Estorats i esventats, deixem que el soroll de tot plegat ens ompli i ens apaivagui el dolor de la pèrdua i la por a la pròpia mort i a la dels que estimes.

  Sortint d’aquest guirigall vas a la recerca d’un racó idíl·lic, perquè et retorni la pau, busques la força dels records plaents, la força de la terra, de la vegetació, del sol, dels animals i així vas fent camí i  t’endinses bosc enllà.

  Després, un camí enquitranat, desigual, punyent,  gairebé agressiu, que a poc a poc canvia amb un camí de terra polsós i pedregós fins que arribes al teu lloc idíl·lic, on busques els teus referents: les alzines, la pedra, els glans, la catifa de fulles quietes, la molsa damunt la pedra, tres plantes noves al seu voltant. El raig de sol brilla donant llum al centre, a la pedra i a la nova vida, els bolets encerclen aquest redol: llenegues i alguna llet-de-teresa.

  Satisfacció, he trobat bolets. En faig una bossa i agraeixo a la terra i a la natura la troballa. Però de sobte apareixen el dubte i la desconfiança, són bolets comestibles, són  bons o verinosos. Mentre estic pensant això, aixeco els ulls i, un tros més enllà, veig un cap d’un animal mort. I de nou se m’encongeix el pensament, el cor i l’ànima.

  Res, t’adones que no et pots escapar de la realitat i és veritat que la vida es manifesta constantment en el nostre entorn i en nosaltres mateixos, i també la mort, encara que sovint no la vols veure.

  RS

  Article complet

 • Lladres!

  En ocasions actuem precipitats per la por o per la suposició. Això és el que vaig aprendre arran de l’anècdota que em va passar i que us vull explicar.

  Era un divendres a la tarda, m’havia despertat de la migdiada, i em venia de gust anar a fer un volt per Vic. Em vaig arreglar per sortir, vaig agafar les claus de casa i les del cotxe i vaig marxar. Seguidament em vaig dirigir on creia que hi hauria el cotxe. Al primer lloc que vaig mirar no hi era, així que vaig pensar que encara estava adormida i  no recordava on l’havia aparcat. Això em passa de vegades. I vaig anar al segon lloc on podia estar.

  Quan vaig arribar-hi i vaig veure que no hi era, de sobte, em vaig posar en alerta i més encara quan vaig recordar que efectivament l’havia aparcat allà mateix. Vaig pensar: “Que estrany! El deu haver agafat l’Alan?”, la meva parella.

  Tot seguit el vaig trucar. El meu neguit va augmentar quan ell em va dir que no l’havia agafat i no sabia què podia haver passat. Quan vaig penjar,  convençuda que l’havien robat, vaig reaccionar ràpidament i el primer que vaig fer va ser trucar als mossos d’esquadra. Vaig marcar el 112 i em va contestar una operadora:-

  – Bona tarda, digui’m, què li passa?

  – Bona tarda, escolti’m, m’han robat el cotxe – vaig respondre amb veu tremolosa.

  – Des d’on truca – em va preguntar

  – Des de Sant Joan de les Abadesses – vaig contestar.

  – On tenia el cotxe aparcat? – va continuar preguntant-me

  – El tenia aparcat al pàrquing públic del carrer Mestre Guiu – li vaig dir

  L’operadora va intentar tranquil·litzar-me, preguntant-me:

  – Se’l podria haver endut la grua?

  – No, impossible! Sempre l’aparco aquí i no hi hauria motiu perquè se l’enduguessin – vaig respondre una mica esverada!

  – Molt bé! No s’amoïni, ara mateix li faig arribar una unitat. Gràcies – es va acomiadar l’operadora.

  Em va sorprendre la rapidesa amb la qual van arribar. Després de fer-me moltes preguntes, em van aconsellar acompanyar-los a comissaria a posar una denúncia.

  – Oh! Vaja, la tarda del divendres la passaré a comissaria. Caram! – vaig pensar

  El cas és que hi vaig anar. Quan,  per fi, vaig arribar a casa estava exhausta i el cap m’anava a mil, pensant en tots els inconvenients que em comportaria quedar-me sense el cotxe. Vaig dirigir-me al menjador, absorta en pensaments negatius. I de cop em vaig fixar en un tros de paper que hi havia al costat de l’ordinador, era una nota. La vaig llegir i deia:

  – Mama! Sóc la Laura. Sorpresa! He arribat abans d’hora del viatge. No he volgut despertar-te, he agafat les claus de recanvi del cotxe i me’n vaig a Vic. Tornaré per sopar. T’estimo!

  M’hauríeu d’haver vist la cara. Em vaig quedar de pedra. Com s’havia embolicat tot  per haver reaccionat d’una manera tan exagerada.

  EM

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Lolo: Sí, i a mi també
 • Karen: m’ha encantat moltes gràcies de veritat,perqué gràcies a tu he pogut també fer un treball de...
 • josep bayarri: Anava buscant molt de temps el PERQUE crec que tinc clar el PERQUE gracies
 • Antoni: Molt ben trobat aquest títol, conec l´espai que descrius, però no aquest camí, ja m´agradaria, encara que per...
 • Núria: Crec que és una historia molt maca, en català En català també es poden escriure coses bones

Núvol d'etiquetes