Èxit d’assistència a la visita guiada a l’antiga seu de l’Editorial Bruguera
Dijous passat, vora una trentena de persones, procedents dels clubs de lectura que organitza el CNL de Barcelona en col·laboració amb biblioteques municipals, alumnes de català, participants del programa Voluntariat per la llengua i usuaris del Centre de Normalització Lingüística, van acudir a la visita guiada a l’antiga seu de l’Editorial Bruguera. L’activitat es va emmarcar en els clubs de lectura en llengua catalana i va ser conduïda per Xavier Franch, actual director del Centre Cívic El Coll – La Bruguera, i Josep Callejón, extreballador de l’editorial
L’any 1908, Joan Bruguera Teixidor va fundar l’empresa Ediciones Progreso, i, quatre anys més tard va canviar-li el nom pel d’ Editorial El Gato Negro, i, finalment, pel d’Editorial Bruguera. Una mostra de la forta empenta que Joan Bruguera va donar a la seva editorial va ser quan l’any 1921 va aparèixer la revista més representativa: Pulgarcito, que va obtenir un èxit de vendes aclaparador. Aquest fet va motivar la decisió de continuar editant, de manera progressiva, d’altres publicacions de continguts i preus semblants i això va generar un augment significatiu de la producció i venda d’exemplars.
L’editorial Bruguera va aportar al públic una munió de personatges vinculats a l’univers del còmic o del tebeo, creats per un allau d’excel·lents dibuixants i guionistes que van aconseguir que, durant els anys seixanta i setanta, es llancessin tiratges de més de quatre milions de revistes mensuals. Però l’editorial no només editava tebeos, sinó que també va publicar llibres de tota mena: tècnics, històrics, literaris, d’assaig, enciclopèdies, diccionaris, fascicles, llibres de butxaca, opuscles populars, novel·les gràfiques, fotonovel·les i més de quaranta col·leccions de llibres de butxaca, entre novel·les rosa, de l’oest i policíaques.
Durant les dècades dels seixanta, setanta i vuitanta, Bruguera va ser considerada una empresa modèlica en molts aspectes tècnics i humans: va millorar la situació laboral dels seus treballadors, va augmentar-ne els salaris, va concedir-los cinc pagues extres, va establir jornades intensives, un mes de vacances, menjadors i dispensaris mèdics empresarials. Va ser una de les empreses capdavanteres en tenir un conveni col·lectiu propi i, a més, va ser pionera en la modernització industrial quan es va instal·lar a l’edifici on actualment hi ha el Centre Cívic El Coll- La Bruguera.
A tall de cloenda, us recomanem el còmic L’hivern del dibuixant, de Paco Roca que vol “unir els trossos de la història (de la Bruguera) a partir dels records de dibuixants i altres persones relacionades amb l’editorial per intentar ser el més fidel possible als fets”. També us volem recordar que el CNL de Barcelona té en marxa la campanya Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català, una iniciativa que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els còmics que s’editen en català per tal de fomentar-ne la lectura i el consum. A més, pretén contribuir a l’augment de l’oferta, incentivant la creació i l’edició de còmics en català.
Per a més informació podeu llegir: Editorial Bruguera
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.