• El Departament de Cultura ofereix nous dictats en línia i un cercador exprés per facilitar l’adaptació a les noves normes ortogràfiques

    Dictats en línia
    La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha creat un conjunt de dictats en línia dedicats a treballar les noves normes d’ortografia aprovades recentment. Així mateix, també posa a disposició dels ciutadans l’eina Optimot/Nova gramàtica i ortografia, que recull les principals fitxes del cercador de dubtes lingüístics Optimot sobre la reforma ortogràfica amb l’objectiu de proporcionar, als usuaris d’aquesta eina, un accés ràpid als continguts concrets sobre els canvis normatius.
    Els nous dictats específics sobre les novetats ortogràfiques, que són dels nivells intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2), s’afegeixen al centenar que ja estaven disponibles des de l’octubre de 2016 a l’eina Dictats en línia del web Llengua catalana. El recurs ha tingut molt bona acollida: des de la seva posada en funcionament fins al moment actual, el web Llengua catalana ha rebut 300.000 visites. De manera progressiva els canvis ortogràfics es reflectiran en tots els exercicis.
    Els dictats en línia es poden consultar, escriure i autocorregir interactivament des d’ordinadors, mòbils i tauletes i se’n pot descarregar lliurement tant l’àudio com el text. Es presenten en dos formats: un, que permet escoltar el text d’una tirada, i un altre, que va més lent i que repeteix les frases per donar temps l’aprenent a escriure el que escolta. Els dictats estan disponibles en quatre nivells: elemental (B1), intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2), que corresponen als nivells del Marc europeu comú de referència per a les llengües.
     
    Cada dictat és una història sencera, d’un màxim de 15 línies, amb principi i final. Els textos han estat elaborats per les escriptores i professores de català per a adults: Mònica Batet i Sònia Moll. Els àudios han estat enregistrats per Montse Lluçà, Sofia Martin, Xavier Martin i Jordi Royo.
    Els dictats són un bon material complementari per a les persones que segueixen cursos de català per a adults i per a persones que es formen en llengua catalana de manera autodidacta. A més, també són un recurs didàctic de primer nivell a disposició del professorat de català i una bona eina per conèixer el nivell d’escriptura i comprensió lectora dels alumnes.
    Els dictats es poden consultar a l’adreça següent: http:llengua.gencat.cat/dictats
    Una eina de cerca de novetats ortogràfiques
    L’eina Optimot/Nova gramàtica i ortografia és una selecció de continguts del cercador de l’Optimot que dona a conèixer les novetats normatives, arran de l’aparició, el novembre del 2016, de la Gramàtica de la llengua catalana i de l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. Actualment s’hi poden consultar les novetats ortogràfiques i progressivament, a mesura que s’actualitzin els continguts del cercador, s’hi aniran recollint la resta de canvis normatius
    Els continguts d’ortografia es presenten en dos apartats: “Ortografia” i “Entrades del DIEC2 amb canvis ortogràfics”. També es classifiquen en temes més concrets: “Accentuació i dièresi”, “Apostrofació”, “Escriptura de mots prefixats i compostos” i “Altres canvis en llatinismes i manlleus”. Cada contingut enllaça amb el cercador de l’Optimot per mostrar el resultat d’una cerca. En l’apartat “Entrades del DIEC2 amb canvis ortogràfics” s’hi apleguen les entrades del diccionari normatiu, el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC2), que queden modificades per les noves indicacions ortogràfiques
    L’eina és accessible des del lloc següent:
    El cercador Optimot, eina de consulta per als dubtes lingüístics dels ciutadans, atén més de 12 milions de consultes cada any.
    D’altra banda, en els darrers mesos, prop de 900 professionals de la llengua han participat fins ara en les cinc Matinals de Llengua que ha organitzat el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, sobre la nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans.

     

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes