Arxiu per novembre, 2017

  • Alumnes de cursos bàsics de la delegació de Nou Barris Visiten el Parlament

    Durant l’activitat, els assistents han pogut conèixer més a fons la història de la institució parlamentària  i també com s’organitza la política catalana, des de qui pot votar fins a qui escull el president de la Generalitat de Catalunya. Gràcies a la visita guiada, els estudiants han fet preguntes per resoldre dubtes i passejar pels amplis passadissos d’aquest emblemàtic edifici.

    Aquesta activitat és complementària als cursos i permet practicar la llengua en una situació real que apropa els assistents al coneixement de la societat catalana: entra en un dels objectius fonamentals del Consorci per a la Normalització Lingüística de donar a conèixer la llengua i la cultura del país.

     

    Article complet

  • Visitem la Fabra i Coats

    Un grup d’alumnes de bàsic 2 de la delegació va sortir a conèixer la Fabra i Coats.

    Els alumnes  van poder gaudir d’una visita guiada per l’Associació amics fabracoats, que pretén promoure i col·laborar en la recuperació, conservació i difusió de la memòria històrica del que va representar el tèxtil en general, i la Fabra i Coats en particular, per la industrialització a Catalunya i el pes específic de l’empresa dins el teixit social del barri de Sant Andreu, de Barcelona i en el conjunt del nostre país.

    Article complet

  • El CNL de Barcelona porta jocs de llengua al DAU 2017 per fomentar el joc en català

    El CNL de Barcelona porta jocs de llengua al  DAU 2017 per fomentar el joc en catalàEl Centre ha participat un any més al prestigiós festival de jocs amb un estand al recinte de la Fabra i Coats de Sant Andreu aquest cap de setmana, des d’on s’ha informat sobre el programa I tu, jugues en català?

    El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona va ser present com cada any al Festival de jocs DAU, que aquest 2017 arribava a la sisena edició. El Centre va tenir un estand al recinte de la Fabra i Coats durant tot el cap de setmana del 25 i el 26 de novembre, des d’on es va informar sobre el programa I tu, jugues en català?, l’app amb el catàleg de jocs en català disponibles al mercat i els serveis del CNL.

    Enguany, el principal objectiu era fomentar el joc en català dins del festival, per la qual cosa s’hi van organitzar dos jocs de llengua: el concurs Si l’encertes, l’endevines, en què calia omplir una butlleta amb les frases fetes representades en 15 imatges repartides per tot el recinte; i el concurs #DAUEnCatalà, en què les persones participants havien de resoldre uns jeroglífics exposats a l’estand, fer-se seguidors del compte de Twitter del CNL de Barcelona i fer una piulada amb la solució i l’etiqueta #DAUEnCatalà.

    Centenars de persones van participar en tots dos concursos, i entre tots ells es van sortejar lots de jocs, patrocinats per Devir, Vexillum, Sembra, Kibo, Abacus, el Nan Casteller, Nutrigame i Cartes Catalanes.

    El CNL de Barcelona també va fer diumenge una sessió de sensibilització sobre l’ús del català en l’edició de jocs, a l’espai per a professionals “Dau PRO”. Hi van participar diversos fabricants i editors de jocs, amb els quals es va poder debatre sobre les raons de per què editar en català.

    Programa I tu, jugues en català?

    I tu, jugues en català? és un programa del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els jocs i les joguines en català per tal de fomentar-ne l’ús i el consum. A més, pretén contribuir a l’augment de l’oferta i incentivar la creació i fabricació de nous jocs en català. La iniciativa va néixer el 2012 al CNL de Barcelona i el 2013 es va estendre a tot Catalunya gràcies a la bona acollida que va tenir entre el públic i els professionals del sector.

    Festival de jocs DAU

    El DAU és un esdeveniment organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), amb el comissariat d’Oriol Comas. L’esdeveniment ha anat creixent cada any més i s’ha convertit en una cita imprescindible per a les persones amants del joc de totes les edats. Enguany el festival, que se celebra del divendres 17 al diumenge 26 de novembre, ha ampliat l’oferta d’activitats, entre les quals hi ha destacat un joc d’escapada, el més gran fet fins ara a Europa. A més, s’hi han fet dos esdeveniments principals: el “Dau històric”, el dia 18 de novembre, i el “Gran Dau”, les jornades centrals i més familiars del festival al recinte de la Fabra i Coats de Sant Andreu el cap de setmana del 25 i 26 de novembre.

    Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Per Nadal, també juguem en català

    Els jocs i les joguines són els productes més venuts i regalats durant les festes de Nadal i Reis.

    És per això que el CPNL, a través dels seus 22 centres de normalització lingüística (CNL), duu a terme diverses activitats per difondre el programa “I tu, jugues en català?” amb la finalitat de promoure l’ús de la llengua catalana a través dels jocs i les joguines.

    D’entre aquestes activitats destaquem la participació del CNL Barcelona en la Festa pel Joc i el Lleure en Català i en el Festival del Joc Dau. D’altres centres duen a terme tallers i demostracions de jocs, com és el cas del CNL Montserrat, que conjuntament amb el CAE organitza la III edició del Juga en Català. Totes aquestes iniciatives es poden trobar al calendari d’activitats del web i de l’APP Jocs en català.

    En aquest mateix web, també s’hi pot trobar la relació d’establiments que col·laboren amb el programa i on es poden adquirir alguns dels 750 productes que formen part del catàleg de jocs en català. Aquest catàleg es pot consultar d’una manera molt còmoda al web esmentat o a l’aplicació per a dispositius mòbils, “I tu,  jugues en català?”, ja que els productes estan classificats per categories i per edats. Alhora, aquesta aplicació facilita la llista d’establiments que donen suport al programa i permet trobar els més propers a la ubicació de l’usuari. Els jocs del catàleg es poden valorar des de la pàgina web i des de l’aplicació.

    Actualment el programa compta amb el suport de 17 empreses fabricants que han apostat per incorporar la llengua catalana en els seus productes i que han cedit exemplars dels jocs que editen en català perquè els CNL puguin organitzar mostres i tallers per fomentar l’ús del català en el joc.

    Article complet

  • Reconeixements a la feina del CPNL

    Durant els quasi trenta anys d’història, el CPNL ha treballat en xarxa amb moltes entitats i institucions del territori per fomentar el coneixement i l’ús del català. Molts d’aquests organismes han reconegut la trajectòria i la feina duta a terme pel Consorci i el seu personal amb diversos premis i guardons. Aquestes distincions han estat un incentiu per millorar el potencial de creixement de l’empresa, així com un factor de motivació i satisfacció per als  treballadors. Durant el 2017 el Consorci ha rebut les distincions següents:

    – Diploma per serveis destacats de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat 
    L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha guardonat el Servei Local de Català (SLC) del CNL Eramprunyà de la ciutat amb el Diploma pels serveis destacats a la comunitat. Aquesta distinció, que promou l’Àrea de Seguretat Publica de l’Ajuntament, reconeix la trajectòria del SLC i el seu treball per a la ciutadania.

    – Reconeixement de l’Associació d’Autònoms Dones i Homes Emprenedors de Catalunya (ADHEC) al SLC de Mollet del Vallès com a ens col·laborador 

    Dimecres 25 d’octubre es va celebrar la I Gala de Comerç i Nous Emprenedors de Mollet del Vallès al Centre de Serveis per a la Gent Gran El Lledoner. L’acte pretén servir de reconeixement al sector comercial de la ciutat i al teixit associatiu molletà, ja que segons ADHEC són la clau de la dinamització i la promoció econòmiques. El SLC de Mollet (CNL Vallès Oriental) va rebre el reconeixement pels 30 anys al servei de la població i per la seva col·laboració amb l’ADHEC.

    Durant el 2017, dos treballadors del CPNL han rebut premis a títol personal per les seves creacions literàries:

    – Premi Ciutat de Barcelona de literatura per a Carles Rebassa 
    Carles Rebassa, tècnic del CNL de Barcelona, ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona 2016 de literatura catalana per la novel·la Eren ells (Angle Editorial). Aquest no ha estat l’únic reconeixement que ha tingut l’obra, ja que també ha estat guardonada amb el XXVI Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler.

    – Premi Ciutat de Manlleu per a Alícia Andreu 
    La tècnica de normalització lingüística de l’Oficina de Català de Manlleu  (CNL Osona) Alícia Andreu és la guanyadora de la 23a edició del Premi Ciutat de Manlleu de narrativa que es va lliurar el dia de Sant Jordi. S’hi van presentar més de 30 obres d’arreu dels Països Catalans. El jurat va valorar l’obra  guanyadora, Jason Porter, perquè aconsegueix enganxar el lector i per l’originalitat del llenguatge i l’estructura literària que ha utilitzat l’escriptora.

    A la sala de premsa web del CPNL trobareu més informació sobre els premis i reconeixements que ha rebut el CPNL durant els darrers anys.

    Article complet

  • Un món convuls” d’Andoni Lubaki

    Dijous 30 de novembre hi haurà l’inici de l’exposició “Un món convuls” d’Andoni Lubaki. Aquesta mostra recorre 5 dels conflictes armats més importants de l’última dècada.
    A les 19 h, Conferència amb l’Andoni Lubaki i el Ferran Quevedo, responsable de l’Espai Fotogràfic Can Basté. Descobrirem de primera mà l’experiència d’un fotoperiodista en la primera línia de batalla.
    I a les 20h, Inauguració de l’exposició fotogràfica.
    Amb la col·laboració d’INEDIT Damm i Impressionart.
    Us hi esperem!!!
    Centre Cívic Can Basté
    Gestiona: Turó Acció Sociocultural – TASC
    Pg. Fabra i Puig, 274 // Barcelona 08031
    Telèfon: 93 420 66 51 // <M> L5 – Virrei Amat

    Article complet

  • Política Lingüística posa en línia 200 cartells sobre el català

    El SUROpl aplega la producció cartellística de 30 anys de política lingüística per afavorir-ne la consulta i reutilització
    La majoria de cartells publicats són un excel·lent recurs didàctic per a classes de llengua, grups de conversa i accions de sensibilització

    Política Lingüística posa en línia 200 cartells sobre el catalàLa Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha digitalitzat i difós a Internet 200 cartells temàtics sobre la llengua catalana publicats pel Govern, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el TERMCAT, i ajuntaments i entitats amb els quals ha col·laborat, que constitueixen un testimoni gràfic de més de 30 anys de política lingüística a Catalunya.

    Recollits i digitalitzats pel Centre de Documentació de la mateixa Direcció General, els cartells s’han aplegat a l’espai web SUROpl, integrat al portal Llengua catalana (http://llengua.gencat.cat/SUROpl).

    SUROpl permet la cerca, consulta i descàrrega dels cartells en un format apte per ser utilitzats com a material didàctic en classes de català, grups de conversa o per a qualsevol altra finalitat relacionada amb l’aprenentatge i el foment de l’ús de la llengua. La publicació compta amb l’autorització dels autors i els editors corresponents per a la difusió.

    La majoria dels 200 cartells del SUROpl són vocabularis profusament il·lustrats, que recullen paraules d’àmbits temàtics determinats, com la casa, els oficis, els aliments o molts d’altres. El SUROpl també facilita l’accés als cartells en paper, si encara n’hi ha disponibilitat, i facilita el contacte per sol·licitar-los en alta resolució en cas justificat.

    La Direcció General de Política Lingüística, mitjançant el Centre de Documentació, anirà digitalitzant el conjunt de materials publicats al llarg d’aquests anys, susceptibles de ser reutilitzats per posar-los a disposició del professorat de català, dels professionals de la llengua, dels establiments i del conjunt de la ciutadania. També s’hi incorporaran directament els nous productes que Política Lingüística té en curs i que vagi publicant.

    Direcció General de Política Lingüística

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Formacions Ocupacionals 2018. Espai Jove Les Basses

    Article complet

  • El CNL de Barcelona participa al Festival pel joc DAU

    Des del dissabte, 25 de novembre de 2017 a les 10:00 fins al diumenge, 26 de novembre de 2017
    Recinte Fabra i Coats, Carrer Sant Adrià, 20
    Barcelona
    Dau Barcelona arriba a la sisena edició com una gran festa de participació i de creativitat al voltant del joc. Enguany hi tornarà a ser el CNL de Barcelona amb un estand els dies 25 i 26 de novembre al recinte de la Fabra i Coats, des d’on s’informarà sobre el programa I tu, jugues en català? i els cursos que ofereix el Centre.

    L’entrada al Festival DAU és lliure i s’adreça a un públic ampli. S’hi ofereixen jocs de tot tipus i per a totes les edats. El festival se celebra del divendres 17 al diumenge 26 de novembre. Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona, amb el comissariat d’Oriol Comas.

    Enguany el festival amplia l’oferta d’activitats i s’hi celebrarà un joc d’escapadael més gran fet fins ara a Europa. A més, hi haurà dos esdeveniments principals: el “Dau històric”, el dia 18 de novembre, i el “Gran DAU”, les jornades centrals i més familiars del festival que es fan a la Fabra i Coats el 25 i el 26 de novembre.

    Programa DAU

    Enllaços relacionats
    El CNL de Barcelona participa al Festival pel joc DAUL’equip del CNL de Barcelona al DAU durant l’edició de 2016.

    Article complet

  • El CNL de Barcelona participa un any més en la Festa pel Joc i el Lleure en Català

    L’esdeveniment, que ha arribat a la 14a edició, es va celebrar dissabte passat al Passeig Lluís Companys, i va rebre prop de 9.000 persones visitants

    El CNL de Barcelona participa un any més en la Festa pel Joc i el Lleure en CatalàEster Franquesa, directora general de Política Lingüística; Òscar Escuder i Neus Mestres, de la Plataforma per la llengua, i Assumpta Escolà i Txell Pujol, del CNL de Barcelona.

    El CNL de Barcelona va difondre l’app per a mòbils Jocs en català, que permet consultar l’oferta de jocs i joguines en català existent al mercat.

    Dissabte passat, 18 de novembre, es va celebrar al Passeig Lluís Companys la 14a Festa pel Joc i el Lleure en Català de la Plataforma per la llengua. Com cada any, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona hi va ser present per difondre el programa I tu, jugues en català?.

    La Festa va aplegar unes 9.000 persones que van interessar-se per conèixer iniciatives emmarcades dins el programa del CPNL, com l’app per a mòbils Jocs en català que permet consultar l’oferta de jocs i joguines en català existent al mercat. De fet, la Festa va servir per reivindicar de nou la necessitat de fer créixer aquesta oferta, ja que es calcula que només el 8% de les joguines que les grans empreses fabricants venen a Catalunya incorporen el català.

    Per la Festa hi van passar diverses personalitats com la directora general de Política Lingüística de la Generalitat i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, que va visitar l’espai del CNL de Barcelona per conèixer de primera mà l’activitat de difusió que s’hi estava fent.

    Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

    Enllaços relacionats

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes