Arxiu per desembre, 2017

  • Molt bones festes

    Article complet

  • La delegació de Nou Barris presenta l’última obra d’Antoni Munné-Jordà a Barcelona

    L’acte va tenir lloc a la Biblioteca de Nou Barris en una setmana especialment cultural per al districte ja que l’endemà s’hi va celebrar la Nit de Santa Llúcia

    La presentació va constar de dues parts, una primera en què el poeta Miquel-Lluís Muntané va analitzar el llibre i una altra en què l’autor va explicar la seva experiència en escriure’l. “És clar que no llegiràs un dietari si no t’interessa l’autor, però en el cas d’Ell i l’altre hi ha el retrat d’un moment de despertar social encaixat amb la sortida al món d’un adolescent, narrats amb una destresa excepcional” va explicar Muntané. Ell i l’altre descriu com la societat catalana de finals dels seixanta observava meravellada, talment com un germà petit ho fa del germà gran, la influència del maig del 68, l’alliberament sexual, el salt qualitatiu del rol femení, el moviment pacifista resultant de la guerra del Vietnam i la bomba atòmica, la decepció del comunisme amb la primavera de Praga… Tot reflectit al voltant de les reflexions de Munné-Jordà.

    Munné-Jordà versus Munné-Jordà

    “L’any 78 tenia 30 anys i vaig pensar que ja havia plegat d’escriure, és per això que vaig relatar un diari dient que ja no escrivia”, explicava amb ironia l’autor. Força més tard, el 2009, va voler fer una novel·la però va trobar-se els escrits d’aquest dietari. “Vaig començar a passar-los a l’ordinador i vaig adonar-me que no m’identificava amb aquell noiet de 30 anys”. A partir d’aquí comença Ell i l’altre en un diàleg entre l’escriptor jove i el madur.

    L’esdeveniment va tenir molt bona acollida  i la sessió va acabar a tall de conversa informal, malgrat el nombre elevat d’assistents.

    Article complet

  • Política Lingüística dona el tret de sortida a la commemoració de l’Any Fabra 2018

    Representants d’institucions i entitats del país es van reunir dijous passat amb la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa, per preparar l’Any Fabra. En el transcurs de la reunió, Franquesa va destacar la voluntat que la celebració tingui un marcat caràcter social i participatiu, amb implicació tant del Govern i les institucions com també del món local i la societat civil. “La celebració serà essencialment popular”, va afirmar Franquesa. Alhora, va destacar que anirà més enllà del Principat amb la coordinació amb els altres governs com el valencià, el balear o la sindicatura de l’Alguer i que tindrà visibilitat especial als llocs on Fabra va viure, entre els quals va destacar Barcelona, Badalona, Bilbao i Prada.
    Fabra és un referent de país. Per a Franquesa, “Fabra mereix la commemoració de Govern, amb el país i les institucions”. Una implicació que mostrava ja la representació institucional a la reunió.  “Volem que tot el país honori Fabra. Al Mestre devem la base sòlida de la llengua, i també la voluntat de continuïtat de renovació. Des del govern i amb la societat, ens proposem amb l’Any Fabra reconèixer les arrels fondes de la llengua i afrontar el futur de la llengua”. La directora general de Política Lingüística també va fer èmfasi en la necessària implicació del món de l’ensenyament, i en què l’Any Fabra travessi les fronteres del català per internacionalitzar-ne la figura.
    A la reunió, celebrada a la sala Pompeu Fabra de la seu del Departament de Cultura, Ester Franquesa va anunciar que l’acte central de l’Any Fabra tindrà lloc el dia 21 de febrer de 2018 al teatre Zorrilla de Badalona. Va donar a conèixer les iniciatives principals que marcaran la commemoració, com una exposició a Barcelona,  divulgativa, visual, interactiva, participativa i multimèdia i que tindrà una modalitat itinerant. L’Any també s’obrirà a la iniciativa local amb la invitació a tots els ajuntaments de Catalunya, als quals es convidarà a participar en l’elaboració del MapaFabra, un mapa col·lectiu que geolocalitzarà tots els carrers, places, espais públics i infraestructures que porten el nom de Fabra. Així mateix, va anunciar que el Consorci per a la Normalització Lingüística amb 22 centres i 146 punts d’atenció arreu de Catalunya en liderarà les activitats territorialitzades. En el marc de la commemoració, se celebrarà la 6a edició dels Premis Pompeu Fabra, l’impuls a diverses publicacions tant de caràcter científic com popular i una àmplia oferta de conferències.
    A la reunió, hi va intervenir també  Jordi Ginebra,  comissari de l’Any Fabra i cap del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili . Ginebra va desgranar diverses propostes al voltant de l’any i va afirmar que, més enllà de l’homenatjat, la commemoració “servirà per valoritzar la llengua catalana”.
    A la reunió, hi van ser convidades les institucions següents: l’Institut d’Estudis Catalans, Ajuntament de Badalona, Ajuntament de Barcelona, Ateneu Barcelonès, Centre d’Excursionista de Catalunya, Cercle d’Agermanament Occitanocatalà, Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya, Consorci per a la Normalització Lingüística, Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana, Plataforma per la Llengua, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona , Diputació de Lleida , Diputació de Tarragona,  Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Ruta Pompeu Fabra, Universitat Abat Oliva, Universitat Autònoma de Barcelona , Universitat Catalana d’Estiu , Universitat de Barcelona , Universitat de Girona , Universitat de Lleida , Universitat de Vic, Universitat Internacional de Catalunya , Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya , Universitat Pompeu Fabra , Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili  i Xarxa Vives d’Universitats.

    Article complet

  • Horaris del CNL de Barcelona durant les festes nadalenques

    La primera setmana de gener es mantindran oberts el CALB al carrer Avinyó i el SAFD 1- Horta per atendre el públic.
    Horaris del CNL de Barcelona durant les festes nadalenques Durant els dies 27, 28 i 29 de desembre, el CNL de Barcelona romandrà tancat.

    Sí que estaran oberts dos centres del CNL durant la primera setmana de gener, que faran atenció al públic de 9 a 21 h, els dies 2, 3 i 4 de gener, i de 9 a 14 h, el dia 5 de gener.

    • Centre d’Acolliment Lingüístic (CALB) – Carrer Avinyó

    C/ Avinyó, 52. Tel. 933 428 080. acollida@cpnl.cat

    • Servei d’Autoaprenentatge i de Formació a Distància (SAFD 1 – Marina)

     C/ Marina, 343. Tel. 933 473 452. cacbcn1@cpnl.cat

    A partir del 8 de gener, recuperem l’horari habitual de totes les delegacions.

    Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

     

    Article complet

  • La delegació de Nou Barris assisteix a una 67a Nit de Santa Llúcia més emotiva que mai

    La 67a edició de la Nit de Santa Llúcia es va celebrar el passat 15 de desembre, al districte de Nou Barris. El pavelló poliesportiu de Virrei Amat va acollir, a les 20 h, un miler de persones que van viure en directe la  nit de l’any més rellevant per a la literatura i la cultura catalana.

    autoestima de ser avui a Nou Barris, un barri format per homes i dones que van asfaltar –literalment—carrers i places amb les seves mans

    La cerimònia, que va ser presentada l’actor Jordi Martínez, va voler ser un homenatge a les lluites socials i obreres compartides del districte Nou Barris i una reivindicació dels homes i les dones vingudes d’arreu, que van treballar per la dignitat del barri i de la seva gent. I és en aquest sentit, que el lloc triat per la celebració va prendre un simbolisme especial: “autoestima de ser avui a Nou Barris, un barri format per homes i dones que van asfaltar –literalment—carrers i places amb les seves mans” tal com va apuntar Jordi Cuixart en una carta escrita des de la presó de Soto del Real.  L’edició d’enguany, va estar marcada per l’excepcionalitat política que viu el país i per l’empresonament del president de l’entitat, Jordi Cuixart, que per primera vegada no va assistir a la cerimònia.En moments convulsos i complexos, la cultura sempre dona respostes. En aquests moments on l’Estat aplica la repressió sobre la cultura i la llengua, la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, pren una dimensió d’esperança i projecció al futur. La nostra resposta davant la repressió no és la venjança: és la cultura, la llengua i la cohesió social, va afirmar el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri.

    L’espectacle  va comptar amb números d’equilibri, plàstica i poesia del Circ d’Hivern de l’Ateneu de Nou Barris, amb els cantants Maria Arnal i Marcel Bagés, i amb la música dels alumnes de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell a mode de cloenda quan van interpretar Els segadors.

    Article complet

  • Inscripció tallers de Can Basté HIVERN 2018

    A partir del dilluns 18 de desembre a les 16.30 h s’inicien les INSCRIPCIONS als tallers de Can Basté.

    Si voleu seguir fent aquell taller que us agrada, provar una activitat nova o si esteu pensant a fer un regal original… recordeu que podeu fer la inscripció presencial o en línia a la pàgina web.

    Tota la programació d’Hivern 2018 la podeu consultar a la nostra web i, si us apropeu a Can Basté, en la versió en paper.

     

    Article complet

  • Inauguració de l’exposició fotogràfica dels nostres alumnes dels tallers fotogràfics de Can Basté (Trimestre tardor 2017)

    dijous 14 de desembre a les 20 h, a la Sala Golfes.

    Article complet

  • El TERMCAT, amb el suport del Departament de Salut, publica la ‘Terminologia de les malalties infeccioses’ amb motiu de La Marató de TV3

    El diccionari en línia es complementa amb un recurs interactiu que presenta els principals termes de l’àmbit, com ara bacteri, fong, protozou o virus

    El Departament de Cultura, a través del TERMCAT, i amb el suport del Departament de Salut, publica en línia la Terminologia de les malalties infeccioses, que aplega 220 termes bàsics relacionats amb aquestes patologies. El diccionari es presenta acompanyat d’un producte multimèdia en format de targetes reversibles (Malalties infeccioses. Termes clau), que difon alguns dels termes més destacats de l’àmbit. Amb aquests dos productes el TERMCAT se suma a les actuacions en suport de La Marató de TV3 del 2017, dedicada a aquests problemes de salut, amb la voluntat de contribuir des de l’àmbit de la terminologia a donar-los més visibilitat.
    Els termes recollits són una selecció basada en la recerca terminològica sectorial duta a terme pel Centre de Terminologia en els projectes en curs del camp de les ciències de la salut. El diccionari s’ha elaborat gràcies a la col·laboració dels especialistes de la Societat Catalana del Diccionari enciclopèdic de medicina. Igualment, s’ha treballat en cooperació amb els lingüistes del portal lingüístic ésAdir, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

    Article complet

  • Un club de lectura inclusiu a la Biblioteca Nou Barris

    Notícia emesa per betevé

    La iniciativa s’adreça a persones adultes amb dificultats lectores i cognitives

    La Biblioteca Nou Barris allotja fins al 28 de maig, un club de lectura inclusiu. Està adreçat a persones que tenen dificultats lectores i cognitives. La iniciativa pretén fomentar l’interès per la lectura en un espai de socialització comunitari com és la biblioteca, i en llengua catalana. L’activitat forma part de la celebració del 20è aniversari de la Biblioteca Nou Barris.

    Aquest club de lectura inclusiu vol que els participants accedeixin a la cultura a través de lectures adaptades i que es relacionin amb d’altres tot expressant els seus sentiments, emocions i experiències. “El que volem és que tothom sigui capaç d’expressar aquests sentiments que els ha provocat la lectura, —comenta Roser Garcia, delegada del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona a Nou Barris i moderadora del club de lectura—   tothom hi pot dir alguna cosa, no cal ser filòleg ni expert en literatura. Tu quan has llegit una cosa tens un sentiment, una frase, una paraula, alguna cosa que pots explicar als altres.”

    En aquest sentit, i com tot club de lectura, poden enriquir l’experiència individual amb el comentari en grup, sobre  què els ha evocat un llibre determinat. “Sóc aquí perquè m’agrada molt la lectura —explica el Màrius Llorens, un dels participants—, per la companyia dels nois. A alguns els costa llegir, a d’altres no, però són bones persones. Si no, no seria aquí.”  La Cruz Espejo, una altra participant, està molt contenta amb la lectura que els ha tocat: “Em crida molt l’atenció tot el llibre perquè està bé per aprendre coses del nostre cos, aprendre coses de la nostra vida diària.”

    Les sessions programades per a l’any vinent són les següents: 12 de febrer, 12 de març, 9 d’abril, 15 de maig i el 28 de maig (amb una sortida). Totes es faran de les 15.30 h a les 16.30 h a la Biblioteca Nou Barris.

    L’origen del projecte

    Al gener, en la reunió de preparatius per a la Festa Major de Nou Barris, els educadors dels centres ocupacionals TEB Verdum, Can Carreras i GSIS Barcanova van proposar d’oferir alguna activitat a la Biblioteca Nou Barris adreçada als usuaris dels seus centres. Des de la biblioteca es va proposar fer alguna activitat relacionada amb la lectura. I des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat es va llançar la idea d’organitzar una activitat pilot relacionada amb aquesta temàtica dins dels actes programats per la festa major, amb l’objectiu de fer participar els usuaris dels tres centres ocupacionals.

    Amb aquestes premisses i predisposició, es va organitzar una experiència pilot al maig: un taller de lectura fàcil sobre el llibre ‘Tingues cura del teu benestar físic i emocional’. Dos professionals van dinamitzar el taller amb un resultat molt positiu: la participació de 25 usuaris i les ganes de seguir amb una activitat que ara ha cristal·litzat en aquest club de lectura inclusiu.

    Article complet

  • Aquestes festes de Nadal juga en català!

    Per a aquestes festes, regala, felicita i fes la carta als Reis en català: Nadal CPNL.   Clica  aquí per descarregar-te l’aplicació per a mòbils “Jocs en català” i el Catàleg de jocs.

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes