• El president Torra veu l’obra de Fabra com “l’esperit d’excel·lència i la bastida del nou país republicà que volem construir”

    http://www.gencat.cat/big/img/839/BIG_839323618072318_03.jpgEl cap de l’Executiu ha inaugurat, aquest migdia, l’exposició “Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans” a l’IEC, que s’emmarca en la commemoració de l’Any dedicat al filòleg
    El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest migdia que Pompeu Fabra representa “l’esperit d’excel·lència” i també “allò que amb molta modèstia aquest Govern pretén impulsar, que és construir també la bastida del nou país republicà, sota els conceptes de llibertat, de cultura i de talent”.
     
    En el decurs de la inauguració de l’exposició “Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans”, que ha tingut lloc aquest migdia a la Casa de la Convalescència, el cap de l’Executiu ha posat en relleu el “compromís de Pompeu Fabra amb el país” i ha subratllat que gràcies al filòleg vàrem aconseguir tenir “una eina útil amb la qual poder explicar-nos al món” i poder fer-ho “des de tots els punts de vista en la nostra llengua”.

     
    El president de la Generalitat, acompanyat de la consellera de Cultura, Laura Borràs; del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i l’Equip de Govern de l’IEC, ha fet una visita a l’exposició i ha signat el Llibre d’Honor de l’entitat.
    Enguany se celebra l’Any Fabra, dedicat a commemorar la figura i l’obra de Pompeu Fabra, coincidint amb els cent cinquanta anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els cent anys de la publicació de la Gramàtica catalana.
    Entre els materials dels treballs lexicogràfics, l’Institut d’Estudis Catalans conserva 14.751 fitxes redactades a mà per Pompeu Fabra, destinades a l’elaboració del Diccionari general de la llengua catalana, publicat l’any 1932.
    L’exposició mostra també diversos actes en què Pompeu Fabra va representar l’IEC quan n’era el president, els indrets des d’on elaborava els materials que havien de desembocar en les seves obres i els reconeixements i homenatges que va rebre mentre era a l’IEC. També exhibeix les publicacions de l’època en què va ser a l’Institut i els nou volums que constitueixen les seves Obres completes (2005-2013), publicades sota la direcció de Jordi Mir i Joan Solà amb la col·laboració de trenta especialistes i de la Universitat Pompeu Fabra, i gràcies a l’impuls de la Generalitat de Catalunya. Les  publicacions recullen tota la seva producció en un total de deu mil pàgines impreses.
    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes