Arxiu per novembre, 2018

  • Trobada de presentació de noves parelles lingüístiques a Nou Barris

    Dilluns 26 de novembre a la tarda es coneixeran unes quantes parelles lingüístiques del CNL de Barcelona, en aquesta ocasió al districte de Nou Barris.

    L’acte tindrà lloc a la la Sala Comuna de l’Edifici Rosselló Porcel, 12, seu de la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona, i inclourà una activitat lúdica sorpresa que ja faran les parelles lingüístiques un cop constituïdes.

    Si voleu participar al Voluntariat per la llengua a Barcelona, podeu trucar al 93 4356685 o bé escriure a l’adreça vxl.bcn@cpnl.cat.

    Article complet

  • El gènere fantàstic de Pedrolo: no només el Mecanoscrit

    Article complet

  • Festa Pel Joc i el Lleure en Català

    Diumenge, 18 de novembre de 2018 a les 10:00

    Passeig Lluís Companys

    El proper diumenge, 18 de novembre, el CNL de Barcelona participarà en la Festa Pel Joc i el Lleure en Català que organitza Plataforma per la Llengua. Enguany se celebra la 15a edició d’aquesta fira que té com a objectiu reivindicar el joc en català.

    Article complet

  • L’Any Fabra encara la recta final amb més de 20 obres publicades

    L’oferta de publicacions fabrianes abasta àmbits tan diversos com el còmic, la divulgació o les obres acadèmiques
    Durant l’any 2018 s’han publicat o reeditat un gran nombre d’obres i d’articles sobre aspectes diversos de la vida i l’obra de Pompeu Fabra amb motiu de la celebració de l’Any Fabra. Entre els treballs publicats n’hi ha tant de caràcter científic com de divulgatiu i també d’adreçats específicament a la població infantil i juvenil. Moltes d’aquestes obres han rebut el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, com és el cas de la digitalització de lesObres Completes de Pompeu Fabra, iniciativa conjunta de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra.
    També tenen el suport de Política Lingüística la novel·la gràfica Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, publicada per Rafael Dalmau Editor, i l’obraTant de gust de conèixer-lo, senyor Fabra, elaborada en format de lectura fàcil i editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat i l’Associació Lectura Fàcil, amb l’objectiu de donar a conèixer Fabra entre tots els sectors de la població, L’Abecé de Pompeu Fabra, de la qual són autors els professors universitaris David Paloma i Mònica Montserrat, impulsors de la  Ruta Pompeu Fabra i també de la publicació Ruta Pompeu Fabra de Barcelona (Edicions Cal·lígraf), que properament s’ampliarà a Prada i Bilbao amb un nou volum.

    Article complet

  • L’Optimot celebra 10 anys amb uns 100 milions de consultes lingüístiques resoltes

    L’Optimot ha tingut un paper rellevant en la difusió de les novetats ortogràfiques i gramaticals de la llengua catalana
    El concurs en línia #Optimot10, que tindrà lloc del 19 al 23 de novembre, en commemorarà la celebració
    L’Optimot, el servei de consultes lingüístiques sobre la llengua catalana que ofereix la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i del TERMCAT, celebra que fa deu anys que es va posar en funcionament. L’Optimot compta amb un servei automàtic de consultes lingüístiques en línia i un Servei d’Atenció Personalitzada (SAP), que respon directament les consultes dels usuaris i alimenta el cercador amb la nova informació elaborada per resoldre els dubtes. En aquests deu anys, el SAP, que compta amb més de 12.000 usuaris registrats, ha atès més de 60.000 consultes. El cercador, que es va posar en funcionament uns mesos abans que el SAP, ha rebut durant aquest temps uns 100 milions de cerques. L’eina, que té com a objectiu facilitar a la ciutadania la comunicació de qualitat en llengua catalana, ha esdevingut un referent a l’hora d’escriure bé i de manera autònoma en català. Només l’any 2017 s’hi van fer 15 milions de cerques.
    El cercador lingüístic en línia de l’Optimot integra diferents diccionaris i recursos lingüístics per ajudar a resoldre dubtes sobre la llengua catalana. Quan les opcions de cerca no resolen el dubte, també ofereix el servei d’atenció personalitzada al qual es poden enviar les consultes. Des de 2012 difon els seus serveis al blog de l’Optimot i des de 2015 al canal Twitter @Optimot_cat, amb 24.000 seguidors. Tot i que la major part d’usuaris de l’Optimot viuen a Catalunya, també n’hi ha de la resta de l’Estat, dels Estats Units, Corea, l’Argentina, el Brasil, Austràlia i Costa Rica entre altres països. L’Optimot és un dels 10 serveis més consultats dels webs corporatius de la Generalitat de Catalunya.
    Concurs #Optimot10
    Per celebrar els 10 anys, Política Lingüística convoca el concurs en línia #Optimot10, amb el lema Optimot, 10 anys donant respostes!, que tindrà lloc del 19 al 23 de novembre. El concurs es basa en el coneixement del cercador mateix i de les seves eines i canals. És obert a tothom i especialment a les persones usuàries fidels del servei, que han ajudat a enriquir el cercador amb les seves consultes i propostes.
    Del 19 al 22 de novembre es publicaran 10 preguntes diàries al web del concurs, que caldrà respondre en un formulari on els concursants s’identificaran de manera unívoca amb la seva adreça electrònica. Diàriament serà guanyadora la persona que obtingui el màxim d’encerts en les preguntes del dia (en cas d’empat es resoldrà per sorteig). Hi haurà una persona guanyadora absoluta, la que haurà sumat més encerts les quatre jornades (en cas d’empat, també es resoldrà per sorteig). Per tant, com més dies es participi en el concurs, més possibilitats hi ha d’optar al premi absolut. El dia 23 de novembre es donaran a conèixer les persones que hagin guanyat.
    Qui es proclami guanyador absolut rebrà una tauleta digital. També rebrà una subscripció anual al Club de Cultura TR3SC, una invitació doble a la Ruta Pompeu Fabra i un lot de llibres, els tres premis que també guanyaran els quatre guanyadors diaris. Tots els participants obtindran un imant de la Superoptimota (per fer memòria dels 15 accents diacrítics que hi ha en català). L’etiqueta del concurs serà #Optimot10.

    Article complet

  • Diàleg sobre la mort segons Panikkar

    Dilluns, 12 de novembre de 2018 a les 18:30
    Centre Cívic Torre Llobeta, c. Santa Fe, 2

    El Centre Cívic Torre Llobeta acollirà un diàleg per compartir com entenem el fet de morir des de les perspectives occidental i oriental, segons Raimon Panikkar, en el marc del Cicle il·lustrats, que enguany girarà al voltant de la mort.

    La delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona proposa aquest espai de diàleg sobre la mort a partir de les reflexions de Raimon Panikkar plasmades per la il·lustradora Inés Castel Branco al llibre La gota d’aigua, segons Raimon Panikkar. Es tracta d’un diàleg intercultural a partir del qual s’estableix el paral·lelisme d’entendre la mort com l’instant en què una gota d’aigua cau al mar.

    Alhora, l’activitat vol sumar-se a la commemmoració del centenari del naixement de Raimon Panikkar i Alemany. En el marc del Programa Barcelona Interculturalitat, el CNL de Barcelona també ha preparat tot un seguit de materials didàctics sobre el pensament intercultural i interreligiós de Raimon Panikkar per donar a conèixer la seva figura a l’alumnat dels cursos de català.

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes