• Comencen els cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística amb prop de 20.000 inscripcions i nous formats d’aprenentatge

    • Un 70,5 % del total són inscripcions als cursos inicials i bàsics de català
    • La majoria d’alumnes que inicien l’aprenentatge al CPNL procedeixen de l’Amèrica llatina, el nord d’Àfrica i el continent asiàtic

    Després d’una inscripció exclusivament en línia, amb un sistema d’atenció a l’usuari renovat i reforçat, el Consorci per a la Normalització Lingüística inicia els cursos de català del primer trimestre del 2021 amb unes dades d’inscripció molt positives, malgrat els canvis i les novetats provocades per la pandèmia i la crisi sanitària.

    Aquest mes de gener, unes 19.800 persones s’han inscrit als cursos de català del Consorci, que en aquesta ocasió han omès el format presencial i s’han ofert en modalitat en línia (amb aprenentatge autònom i seguiment asíncron per part del tutor), virtual (amb sessions telemàtiques sincronitzades) i virtual semisíncrona (amb un 50 % de sessions síncrones i un 50 % d’aprenentatge autònom). La transformació de les modalitats d’aprenentatge provocada per la situació d’emergència sanitària ha suposat l’esforç i la implicació dels professionals del Consorci, que en pocs mesos s’han bolcat a adaptar els continguts, les tècniques i les didàctiques presencials als nous formats virtuals.

    El sistema nou d’inscripció, no exempt de dificultats provocades per la saturació de visites a la plataforma, ha posat de manifest novament el gran interès que suscita l’aprenentatge de la llengua catalana sobretot en les persones arribades fa poc temps a Catalunya, o que tenen escassos coneixements, o cap, de la llengua.

    Així, del total d’inscripcions, unes 14.000 corresponen a alumnes dels cursos de català de nivell inicial i bàsic, que volen obtenir les competències mínimes per satisfer les primeres necessitats comunicatives i per comprendre i utilitzar les expressions més usuals en interaccions habituals. Aquesta xifra, que representa el 70,5 % del total, és similar a la de les inscripcions del setembre anterior, quan la xifra d’inscrits als cursos inicials i bàsics va ser el 71,7 % del total.

    El 29,5 ,% restant són inscripcions als cursos de català de nivell elemental, intermedi, de suficiència i superior, que van complementant i perfeccionant progressivament les habilitats comunicatives orals i escrites en llengua catalana.

    Servei públic en temps de pandèmia

    La distribució desigual de les inscripcions per nivells, amb un pes molt més important en els nivells inicial i bàsic, respon a la necessitat d’atendre en primera instància els usuaris amb més dificultats comunicatives en català, sobretot en moments difícils com la crisi econòmica provocada per la pandèmia. És per això que el Consorci per a la Normalització Lingüística desplega un seguit d’accions per facilitar-ne l’accés inicial a l’aprenentatge, conscients que comunicar-se en català pot contribuir també a obrir portes al món laboral i a la participació social.

    Amb mesures com la gratuïtat dels cursos inicials i bàsics; l’adaptació dels formats d’aprenentatge a les necessitats sanitàries i també a les circumstàncies personals; la flexibilitat d’horaris i les opcions d’autoaprenentatge; l’elaboració de materials i de recursos disponibles en entorns virtuals, i el seguiment personalitzat dels professionals, el Consorci consolida un model d’aprenentatge de la llengua, modern i dinàmic, que permet assolir els coneixements i alhora introdueix l’alumne a la comunitat d’aprenentatge, on a més disposarà de l’accés a altres serveis que ofereix el Consorci, com el Voluntariat per la llengua de la Direcció General de Política Lingüística, ara també exclusivament en format virtual.

    La procedència dels alumnes

    Una dada rellevant per a l’anàlisi sociolingüística de l’alumnat del Consorci és la procedència de les persones inscrites als cursos de nivells inicial i bàsic. D’acord amb l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (2018), les persones de Catalunya nascudes a la resta de l’Estat espanyol han passat de representar el 34,4 % als anys 80 al 17,1 % al 2018, mentre que la població nascuda a l’estranger ha passat d’un 1,5 % al 18,2 % en el mateix període. L’enquesta també determina el coneixement de la llengua catalana entre la població de Catalunya: el 2018, el 94,4% de la població entén el català i el 81,2% saben parlar-lo.

    Les dades d’inscripció als cursos inicials i bàsics del Consorci corroboren els resultats de l’enquesta, ja que, seguint la tendència dels darrers anys, consoliden en primer lloc el col·lectiu provinent de l’Amèrica del Sud, l’Amèrica central, Mèxic i el Carib, amb un 36,8 % de les inscripcions a aquests cursos; les persones provinents del nord de l’Àfrica, amb un 9,4% de les inscripcions, i les persones provinents d’Àsia i Oceania, que són un 4% d’aquest conjunt. En la línia de les conclusions de l’EULP 2018, les persones nascudes a Catalunya inscrites als cursos d’introducció a la llengua representen únicament un 0,2% del sumatori total.

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes