El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impulsa un any més actuacions de promoció dels jocs i les joguines en català, a través del programa ‘I tu, jugues en català?’, en el marc de l’agenda de la Direcció General de Política Lingüística de foment de la llengua catalana en l’oferta i el consum cultural, especialment l’adreçat a la població jove.
Donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català a la ciutadania, fomentar l’ús del català a través del joc i promoure la creació de tutorials en català sobre jocs de taula són els objectius que enguany han dut el Consorci a organitzar el JOCen10, un concurs pioner en l’àmbit dels jocs de taula en català.
Adreçat principalment a joves majors de 18 anys, el concurs busca la participació de persones interessades tant en els jocs de taula com en la difusió de continguts a través de les xarxes socials.
Tal com explica en el vídeo promocional la youtubera Juliana Canet, la dinàmica del concurs consisteix a enregistrar vídeos tutorials que expliquin el joc de taula en català, durant deu minuts com a màxim. El joc de taula escollit ha de formar part del catàleg de jocs de les empreses col·laboradores del programa ‘I tu, jugues en català?’ El catàleg de jocs es pot consultar a /jocs/com-participar-hi/
Un jurat format per experts del món del joc, youtubers i creadors de continguts en línia
El jurat estarà format per un representant del Consorci i especialistes del món del joc i de les xarxes socials: Oriol Comas, expert en jocs i director del Festival del Joc Dau; Ariadna Cid, presidenta de l’Associació Lúdico Cultural Stronghold; Juan José Peña, propietari de la botiga Kaburi Rol & Games; Clàudia Rius, periodista cultural i creadora de continguts audiovisuals, i Long Li Xue, youtuber. Entre els premis, destaca un IPad, una subscripció a Filmin.cat i vals de compra a les botigues de la cooperativa Abacus.
L’acte de lliurament de premis del concurs JOCen10 tindrà lloc el 28 de maig de 2021, Dia Internacional del Joc. El primer i el segon tutorial guanyadors seran escollits pel jurat. El 3r tutorial premiat serà el resultat de la valoració del públic.
Treball en xarxa amb empreses i comerços
Actualment el CPNL té 25 acords de col·laboració amb fabricants de jocs i joguines i una xarxa de 276 establiments comercials que donen suport a les actuacions del programa ‘I tu, jugues en català?’. Ofereix un catàleg de jocs en català de més de 1.000 productes, en actualització permanent, que es poden seleccionar per edat dels destinataris, categoria i fabricant.
El programa ‘I tu, jugues en català?’ té com a objectius donar a conèixer i facilitar l’oferta de jocs i joguines en català, fomentar-ne l’ús entre els ciutadans, fer créixer el nombre de jocs i joguines en català presents als comerços i fer-los ben visibles. Està impulsat pel CPNL, des dels 22 centres de normalització lingüística i els 146 punts d’atenció que té arreu de Catalunya, en el marc de la política lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
#Català947 és un projecte de dades obertes que té com a objectiu reforçar la cooperació amb els ens locals i el territori, i enfortir les polítiques públiques en matèria lingüística
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha presentat avui en roda de premsa el projecte #català947. La llengua catalana als municipis de Catalunya, un projecte de dades obertes que té com a objectiu reforçar la cooperació en matèria lingüística i posar a disposició de tots els municipis de Catalunya una nova eina per al foment del català. La consellera ha estat acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
Es va fer en un acte virtual dissabte 13 de març a les 12 h
Dissabte passat 13 de març es va fer l’acte de lliurament de premis del jurat expert i del públic als il·lustradors de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja que van elaborar els cartells de l’edició 2020 del concurs “Si l’encertes l’endevines”. L’esdeveniment es va fer de manera virtual a causa de les restriccions sanitàries. Hi van participar Assumpta Escolà, directora del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona; Carla Arenas, coordinadora de la Gestió Cultural de la Llotja i Ana Jorrín, professora de la Llotja, il·lustradora i membre del jurat expert. Va presentar l’acte Txell Pujol, coordinadora de Dinamització i Assessorament CNL de Barcelona.
Us deixem el testimoni de la Laura Araya que està estudiant un Inicial a la Delegació de Nou Barris del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona. Llegeix la cançó popular d’El Cos, de Joan Amades:
El Consorci tanca el cicle dedicat al “príncep dels poetes” dins de l’Any Josep Carner, amb un joc de preguntes en línia sobre la seva obra
La celebració del Dia Mundial de la Poesia al Consorci per a la Normalització Lingüística referma el reconeixement de Josep Carner com a autor literari de l’any 2020, amb un joc virtual de preguntes i explicacions de curiositats sobre l’obra del “príncep dels poetes”, que es difondrà a les xarxes socials al voltant del 21 de març, data de la commemoració.
La difusió del joc virtual a través dels diferents comptes del Consorci (Twitter, Facebook i Instagram) és l’homenatge que l’organització ret a l’escriptor, com a cloenda de l’any literari en el 50è aniversari de la seva mort. Una commemoració que s’ha allargat fins ben entrat el 2021.
Us deixem el testimoni de la Sadia Iracama que està estudiant un Inicial a la Delegació de Nou Barris del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona. Llegeix la cançó popular d’El Cos, de Joan Amades:
“No em despulleu” de Felícia Fuster és el poema triat per commemorar el Dia Mundial de la Poesia 2021.
“No em despulleu”de Felícia Fuster ha estat el poema triat per a la commemoració d’aquest dia. Enguany, també se celebra el centenari del naixement de l’autora.
Felícia Fuster i Viladecans (Barcelona, 1921-París, 2012) va ser escriptora, pintora i traductora. Tot i haver donat a conèixer la seva obra en plena maduresa, amb poc temps va obtenir la complicitat dels poetes i la crítica. Instal·lada a París des dels anys cinquanta, es va caracteritzar per una forta personalitat de “dona faber”, en paraules seves, i per l’afany de llibertat que va desplegar en tots els àmbits de la seva vida. És des d’aquest principi de llibertat que va desenvolupar tant la seva obra plàstica, influïda primer per l’informalisme i l’expressionisme abstracte nord-americà per desembocar després en les innovadores Abstraccions líriques i Plurivisions, com poètica, que va transcórrer de l’avantguardisme europeu a l’assumpció de la tradició d’Orient, en concret, la poesia japonesa moderna. El conjunt de la seva producció poètica engloba set poemaris, aplegats, juntament amb les seves traduccions del japonès, a Obra poètica 1984-2001 (2010). També va escriure el text en prosa “A dins a fora” (dins Barceldones, 1989) i la novel·la inèdita Aquells fanals, i va traduir del francès Obra negra de Marguerite Yourcenar (1984) i, al japonès, Poesia catalana contemporània (1988), amb Naoyuki Sawada. El 1987 va obtenir el Premi Vicent Andrés Estellés. La seva obra ha estat traduïda a llengües com l’anglès i el francès.
La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, la Institució de les LLetres Catalanes -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades- celebra una gran festa de la paraula i les lletres.
Omplim les xarxes de vídeos per celebrar el Dia Mundial de la Poesia!
La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, us proposem que pengeu a les xarxes socials enregistraments de fragments dels poemes que consten a la llista d’Spotify del CPNL Poemes cantatsPoemes cantats .
Tingueu en compte que el format del vídeo ha de ser horitzonal, enregistrat amb el mòbil i d’un màxim d’1 minut. S’ha de penjar a Instagram, Twitter o Facebook amb les etiquetes #DMP_CPNL #DMP21, i anomenant @lletres i @llenguacatalana.