• El Consorci per a la Normalització Lingüística commemora la diada de Sant Jordi amb concursos, música, relats i recomanacions literàries

    • La diada se celebra sobretot amb accions virtuals a les xarxes socials, però també amb iniciatives presencials adaptades a les circumstàncies
    • Destaquen les recomanacions literàries d’alumnes dels cursos de català, participants del VxL, personal del CPNL i referents del territori, i la difusió de la llista “Històries i costums” de Spotify

    Com cada any, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) se suma a les celebracions de la diada de Sant Jordi per tot el territori, ara amb més presència que mai a les xarxes socials.

    Amb l’etiqueta general #SantJordiCPNL -i altres etiquetes específiques-, el Consorci impulsa diferents iniciatives vinculades a la diada que posen el focus en l’ús de la llengua catalana. Així, llegir, escriure, conversar o escoltar música en català esdevenen eixos centrals de la celebració enguany marcada, també, per les restriccions provocades per la pandèmia.

    Recomanacions literàries

    Les recomanacions literàries del CPNL en aquest Sant Jordi venen de la mà d’alumnes dels cursos de català i de participants del Voluntariat per la llengua (VxL) que, en alguns casos, comparteixen traduccions d’obres referents dels seus països d’origen. Mostren la riquesa literària d’arreu del món alhora que fan visible la gran aportació dels professionals de la traducció, que permeten al públic català la descoberta de nous referents literaris.

    La difusió a les xarxes compta, també, amb recomanacions literàries de personal del CPNL, centrades, sobretot, en la situació del català i en la importància d’usar-lo en tots els àmbits de la societat. I en la línia habitual de les accions del Consorci, sempre en xarxa amb les organitzacions i les persones especialitzades del territori, els 22 centres de normalització lingüística (CNL) donen veu a personalitats locals perquè comparteixin les seves lectures d’aquest Sant Jordi.

    Música per a la diada

    El compte del Consorci a Spotify és present també en aquesta diada. Una de les 17 llistes temàtiques, la que du per títol “Històries i costums”, conté cançons que tracten específicament Sant Jordi i que el Consorci difondrà per les xarxes, per fer-la al màxim d’accessible.

    El compte, creat el mes de febrer, compta amb gairebé 1.500 seguidors; disposa de 17 llistes de temàtiques diverses, i en total, pot reproduir unes 900 cançons.

    Concursos, lectures, relats, exposicions i gimcanes

    La creativitat del Consorci, habitual en totes les actuacions d’aquesta organització, aflora encara més en commemoracions com la diada de Sant Jordi, a través d’iniciatives pròpies o compartides amb les administracions locals o altres organitzacions del territori.

    Alguns exemples els trobem en el concurs #enamoram2021, del CNL de Barcelona; el concurs de relats ESCRIU-MÓ de Montmeló, a càrrec del CNL Vallès Oriental; el concurs de Microrelats “T’estimo, no t’estimo…”, del CNL de Tarragona, o el concurs fotogràfic “És quan llegeixo que els dracs s’espanten”, també del CNL Vallès Oriental.

    Destaquen altres iniciatives populars com el dictat virtual d’Olot del CNL de Girona; el taller virtual de creació literària de Polinyà; les recomanacions literàries #encomanaunllibre del CNL de Barcelona i les maratons de lectura d’Amposta, del CNL de les Terres de l’Ebre; de Berga, del CNL Montserrat, o de Cerdanyola, del CNL Vallès Occidental 3, en les quals participen alumnes dels cursos de català i membres del VxL del municipi. En el cas de la marató de Cerdanyola, enguany se’n celebra el 20è aniversari.

    Els participants del programa VxL de Vic reescriuran un conte d’origen francès, anomenat Perlette, la gota d’aigua, amb il·lustracions, edició i muntatge audiovisual a càrrec de diferents organitzacions del territori. La presentació d’enguany es durà a terme de forma virtual el dia 22 d’abril a través d’un vídeo que es publicarà a les xarxes del CNL d’Osona.

    El format virtual es combina amb algunes accions presencials en espais que preveuen la corresponent distància de seguretat per la Covid. Així, a Sant Feliu de Llobregat i a Reus, trobem l’exposició “Quan parles fas màgia”, del VxL, el lliurament de premis del XXXIII Concurs de Prosa i Poesia en Català per a no Professionals del CNL Roses, o activitats diverses relacionades amb els aparadors de les botigues i els establiments comercials, com la campanya “A l’abril cada paraula val per mil”, de les poblacions d’Osona o l’empaperada de poemes del CNL L’Heura; els aparadors literaris de Cerdanyola del Vallès, la gimcana lingüística “Ai, quin embolic!”, amb reptes d’anagrames a les botigues de Mollerussa, del CNL de Lleida, o els poemes del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, del CNL Vallès Occidental 3.

    Aquestes i moltes altres iniciatives es poden trobar a l’agenda d’actes de Sant Jordi del Consorci per a la Normalització Lingüística.

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes