• Política Lingüística publica la Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat

    La guia contribueix a l’erradicació d’estereotips sobre la discapacitat

    Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat

    La Direcció General de Política Lingüística ha publicat en línia la Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat amb l’objectiu de contribuir a consolidar la inclusió plena d’aquest col·lectiu. Les administracions públiques, els centres educatius, els mitjans de comunicació i tots els agents socials que treballen amb persones amb discapacitat o que s’hi refereixen tenen un paper essencial en l’erradicació d’estereotips i en la difusió d’una concepció de la discapacitat ajustada a la realitat. El català, amb aquesta guia, disposa d’una eina clau per a la inclusió social.

    El contingut principal de la guia se centra en els criteris per tractar la discapacitat amb òptica inclusiva i en la terminologia recomanada segons els tipus de discapacitat; i també ofereix informació del marc conceptual i normatiu, la definició de la discapacitat en el context de la imatge social que se’n té.

    Amb un enfocament eminentment pràctic, s’hi troben exemples per corregir expressions obsoletes o pejoratives, comunicar amb rigor i precisió, i evitar eufemismes i paternalismes. En aquest sentit, es proposa parlar d’“infants amb discapacitat” en lloc d’“infants discapacitats” i “persones sense discapacitat” en lloc de “persones normals”. També pretén evitar usos metafòrics denigrants com ara “situació esquizofrènica” o “resposta autista”, entre molts d’altres.

    Per a l’elaboració de la Guia, la Direcció General de Política Lingüística ha comptat amb la col·laboració de l’APSOCECAT (Associació Catalana Pro Persones Sordcegues); de la DINCAT (Federació d’Entitats de la Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament de Catalunya); de la FESOCA (Federació de Persones Sordes de Catalunya); de l’ONCE (Organització Nacional de Cecs d’Espanya); de Gemma Rigau i Oliver, professora i membre de la Secció Filològica de l’IEC; de la Secretaria d’Afers Socials i Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i del TERMCAT, Centre de Terminologia.

     

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes