• L’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra reivindica el català com a llengua per a tothom

    450 persones van assistir ahir a l’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra, organitzat per la Generalitat de Catalunya, que va tenir Lloc al Teatre Zorrilla de Badalona, localitat on Fabra residí i on va treballar en la part més significativa de la seva obra
     L’acte el va cloure el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que va afirmar que “la biografia de Fabra té moltes connexions amb l’actualitat”  i a manera d’exemple va referir-se als atacs que està patint actualment la llengua catalana en diversos àmbits. En relació amb el sistema d’immersió lingüística va afirmar que “ha demostrat ser un mètode d’èxit i no només pels resultats acadèmics, sinó pels resultats socials. La nostra escola és una gran eina de cohesió social i forma part del gran consens polític de país”. Finalment, Torrent va declarar que “no permetrem que el mètode d’immersió lingüística, fruit de l’empenta de famílies castellanoparlants, es perdi”.

    La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va destacar que  “hem començat l’Any Fabra amb la voluntat de fer memòria i perquè serveixi d’estímul per enfortir socialment el català. Com Fabra, mantenim l’aspiració de plenitud de la llengua catalana”. Franquesa va recordar Fabra com “un lexicògraf i gramàtic, però també un intel·lectual compromès que era tot un referent complet en l’imaginari col·lectiu català” i  va tancar la seva intervenció amb una crida als assistents: “Fem-nos mereixedors del llegat de Fabra. Que el català sigui la llengua de tot i de tothom”.
    Per la seva banda, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va acollir els assistents recordant els vincles de Fabra amb la ciutat i va destacar especialment que “la llengua a Badalona ha estat una eina imprescindible per a la cohesió social i per combatre les desigualtats”. Sabater va afegir que “oferir l’accés a la llengua catalana a totes les persones vingudes d’arreu, que han anat enriquint i fent gran aquesta ciutat, ha evitat que hi hagués bosses d’exclusió”.
    L’Any Pompeu Fabra està comissariat pel catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Ginebra, que en la seva intervenció va destacar que “Fabra representa la perseverança en les situacions adverses, tal com assenyala la seva coneguda frase: ‘Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança’”.
    L’espectacle inaugural, titulat “Quan arrela el llenguatge clar”, en clara referència a un poema de Rosa Leveroni dedicat a Fabra, va ser dirigit i presentat pel director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí. S’hi van oferir textos sobre Fabra. Pere Arquillué va llegir-hi un fragment d’Homenots, de Josep Pla; Manel Barceló, va interpretar un text de J. V. Foix; Pablo Dergui va recitar L’aperitiu de Sagarra; Oriol Genís emulà Gabriel Ferrater amb fragments d’una conferència; Marta Angelat recità la IX de les Elegies de Bierville; Carme Sansa llegí El meu poble i jo, d’Espriu i Rosa Cadafalch declamà poesies de Joan Brossa i Pere Quart. L’espectacle va tenir un dels seus moments culminants en l’actuació de Cesc Gelabert, amb un fragment del seu espectacle Escrit en l’aire, amb Moisès Maicas i Valère Novarina, i el monòleg de Jordi Oriol, Fabracedari. L’espectacle també va comptar amb dues actuacions musicals, a càrrec de Maria Hinojosa (veu) i Francisco Poyato (piano), que van interpretar lieds de Toldrà i Mompou.
    A l’acte hi van assistir, també, el net de Fabra, Pompeu Rahola; la secretària general del Departament de Cultura, M. Dolors Portús; diputats i diputades del Parlament i de les diputacions catalanes; diversos alts càrrecs del Govern de la Generalitat; el director del Departament de Política Lingüística del Govern d’Andorra, Sergi Valdés; els directors generals de Política Lingüística dels governs valencià i balear, Rubèn Trenzano i Marta Fuxà; alcaldes i regidors d’arreu de Catalunya; el president de l’IEC, Joandomènec Ros i altres representants de la institució; representants de les universitats catalanes; presidents i responsables d’entitats d’arreu dels territoris de parla catalana.

    Departament/s

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes