• Més de 70 activitats de llengua per celebrar Sant Jordi

    Sant JordiLa Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT han organitzat més d’una setantena d’activitats relacionades amb la llengua catalana per celebrar Sant Jordi. Les accions són de tipologia ben diversa: concursos, tallers, accions en xarxes socials, lectures, dictats populars, revetlles literàries, publicacions, etc.

    El TERMCAT organitza el #TermJordi18

    Divendres 20 i dilluns 23 d’abril, per celebrar la diada de Sant Jordi, i continuant la línia iniciada en anys precedents, des del TERMCAT es difondrà un conjunt de piulades, identificades amb l’etiqueta #TermJordi18, amb cites que contenen termes presents al Cercaterm. Concretament, aquest any es difondran cites de les quatre personalitats de qui se celebra l’any commemoratiu: Pompeu Fabra, Montserrat Abelló, Manuel de Pedrolo i Maria Aurèlia Capmany.

    68 actes a 36 poblacions organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística

    El mes d’abril és el període de l’any en què el CPNL promou més activitats vinculades amb la llengua i la cultura catalanes per aproximar-les als aprenents de català i al conjunt de la ciutadania. Des de començaments d’abril, els centres de normalització lingüística (CNL) organitzen i participen en 68 activitats a 36 poblacions de Catalunya. La major part dels actes té la col·laboració d’ajuntaments, consells comarcals, biblioteques, ràdios, museus, escoles i entitats culturals del territori.

    D’entre les activitats d’enguany, destaquen la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” a diversos centres de normalització lingüística; la participació a la 33a Fira del Llibre en Català a Molins de Rei; el lliurament de premis del XXX Concurs de Prosa i Poesia en Català Sant Jordi 2018 de Sant Just Desvern; i el concurs lingüístic “Per Sant Jordi, remenem paraules” del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i l’associació de comerciants La Via T.

    A més, molts centres s’afegeixen a la commemoració de l’Any Fabra 2018 amb l’organització d’activitats, concursos, dictats i d’altres accions relacionades amb la vida i obra del Mestre. En destaquen el concursos “Fabra Excursionista” i “Carta a Pompeu Fabra!” a Mollet del Vallès; el Dictat Fabra organitzat a Lloret de Mar; i el 6è Concurs de microrelats en blog a Torroella de Montgrí.

    Podeu consultar els actes i activitats de Sant Jordi que es fan durant el mes d’abril i l’agenda específica d’actes del dia de Sant Jordi al web del CPNL.

    Llegir per parlar, llegir per aprendre

    Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, la Direcció General de Política Lingüística publica dos nous quaderns d’activitats de la col·lecció Llegir per parlar, llegir per aprendre. Aquest material té com a finalitat reforçar l’aprenentatge i l’ús de la llengua a través de la lectura.

    Els quaderns que es presenten s’emmarquen en la celebraci

    ó del centenari del naixement de dos grans autors de la literatura catalana: Maria Aurèlia Capmany i Manuel de Pedrolo. Concretament, s’han triat fragments dels llibres: Feliçment, jo soc una dona, de Capmany,  i  Joc brut, de Pedrolo. Les activitats didàctiques que es proposen amb aquests fragments permeten donar a conèixer els escriptors i la seva obra alhora que promouen la lectura i la conversa entre els aprenents de català i els voluntaris del programa Voluntariat per la llengua.

    Amb aquests dos dossiers, la Direcció General de Política Lingüística ofereix 69 quaderns d’activitats de la col·lecció Llegir per parlar, llegir per aprendre, que proposen textos de més de 30 autors diferents, entre els quals es poden trobar: Maria Barbal, Aurora Bertrana, Pere Calders, Josep Maria Espinàs, M. Mercè Marçal, Jesús Moncada, Pere Quart, Montserrat Roig, Ramon Llull o Albert Espinosa.

    ConcursPer Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot!”

    En les dates prèvies a Sant Jordi, el servei de consultes Optimot va llençar a Twitter la tercera edició del concurs “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot!” Enguany, el concurs s’ha afegit a la commemoració de la figura i l’obra de Pompeu Fabra en l’any de la celebració dels 150 anys del seu naixement i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa. Per participar, es va proposar als seguidors de l’@optimotcat que enviessin una història breu, com a màxim de 280 caràcters, inspirada en la vida o l’obra del Mestre. A més, els microrelats havien de contenir el nom de Fabra o algun derivat del seu cognom correctament format, com ara fabrià, prefabrià, postfabrià, etc.

    S’han admès els tuits enviats entre el 4 i el 17 d’abril. En aquests 14 dies s’han rebut un total de 76 microrelats, una participació remarcable que demostra el gran seguiment que tenen les activitats proposades des del compte de Twitter de l’Optimot.

    El lliurament dels premis tindrà lloc passada la diada de Sant Jordi. El primer classificat obtindrà una tauleta i un carnet anual del TR3SC; el segon i el tercer classificats seran premiats amb un carnet  anual del TR3SC i els 10 primers classificats rebran inscripcions per a dues persones a la Ruta Pompeu Fabra.

    Els tres primers classificats han estat @jraventoshill, @marti_freixas i @LJQwerty.

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes