• Política Lingüística crea Clic a Fabra, un curs en línia sobre Pompeu Fabra

    Clic a FabraLa DGPL també ha impulsat la creació de Kahoot! Fabra, un concurs sobre la vida i l’obra de Fabra amb guió de Mònica Montserrat i David Paloma

    El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha creat el curs en línia sobre Pompeu Fabra Clic a Fabra, amb continguts que permeten conèixer de manera lúdica la figura i l’obra del gramàtic català. La posada en marxa d’aquest recurs pedagògic s’emmarca dins la commemoració de l’Any Fabra 2018, acordada pel Govern de la Generalitat i impulsada pels departaments de la Presidència i de Cultura, a través de Política Lingüística.

    El curs, integrat a la plataforma d’aprenentatge virtual Aula mestra, conté material teòric, enllaços i activitats amb un grau de dificultat divers, de manera que s’hi pot accedir des de diferents nivells d’aprenentatge de la llengua. Cada mes es penjarà material nou i activitats interactives que acompanyaran l’usuari en la seva descoberta d’informació general o puntual sobre Fabra i sobre la seva incidència en la història de Catalunya. Tot i que aquests continguts són acumulatius, també hi ha activitats que s’han de realitzar durant un període determinat.

    Una de les activitats amb un termini tancat és el concurs “Desperta la teva creativitat!”, que s’ha llançat amb l’obertura del curs. Pretén difondre la figura i obra de Pompeu Fabra, estimular els usuaris a fer servir la llengua per a la creació literària i incrementar el nombre d’usuaris de la plataforma.  Per participar-hi, cal llegir un conte original d’Enric Gomà, creat expressament per commemorar l’Any Fabra, i redactar un text en català d’entre 100 i 200 paraules que serveixi de final per a la història. Per fer-ho, cal estar inscrit al curs Clic a Fabra i ser major de 18 anys. El guanyador s’emportarà una tauleta, i el termini per enviar el text finalitzarà el proper 31 de maig.

    “Clic a Fabra” s’adreça al públic en general, i molt especialment, als aprenents dels cursos de les plataformes d’aprenentatge virtual Parla.cat i Aula mestra. Per seguir-lo, però, cal estar registrat a l’Aula mestra i inscriure’s al curs. L’Aula mestra és una plataforma d’aprenentatge i d’ensenyament de la llengua catalana que facilita la creació de cursos a mida a partir dels continguts existents i d’altres nous dissenyats pels usuaris.

    Kahoot! Fabra

    A més d’aquesta formació, la Direcció General de Política Lingüística ha impulsat la creació de Kahoot! Fabra, un concurs amb l’eina Kahoot, que posa a prova els coneixements sobre el Mestre i que han guionat els professors universitaris i divulgadors de l’obra fabriana Mònica Montserrat i David Paloma.  Pensat per jugar-hi en grup, només cal un espai equipat amb projector i ordinador connectat a Internet, un dinamitzador i un grup de participants, cadascun amb ells amb mòbil. Kahoot és una eina de gamificació de coneixements apte per ser utilitzat tant a l’aula com en tota mena d’esdeveniments culturals i a equipaments, com ara les biblioteques, per difondre la figura i obra de Fabra d’una manera lúdica.

    Any Fabra

    L’any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l’obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya a l’agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

    Durant l’any s’organitzaran nombroses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració farà especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posarà en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

    La Direcció General de Política Lingüística impulsa tota mena d’activitats en motiu de l’Any Fabra i convida les institucions, entitats i el conjunt de la societat civil del país a compartir col·lectivament la celebració amb actes i iniciatives que reconeguin el Mestre i la seva obra, que siguin també estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i la projectin amb força cap al futur.

    Entre els materials didàctics del curs hi ha un conte de l’escriptor i guionista Enric Gomà.

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes