• Club de lectura de ‘Tardor-40’ d’Elisa Viladomiu, a Nou Barris

    Els participants en el Club de Lectura del 8 de maig de la Biblioteca Nou Barris tClub de lectura de 'Tardor-40' d'Elisa Viladomiu, a Nou Barrisindran l’oportunitat de comentar Tardor-40, d’Elisa Viladomiu, escriptora barcelonina.

    Tardor-40 es va publicar l’any 2010 tot i que la seva autora l’havia escrit deu anys abans.

    La trama comença amb un fet inesperat. Un dia de setembre dels anys vuitanta una neboda de la protagonista troba una llibreta al fons d’un maletí. És el diari de la seva tieta. Així comença aquesta novel·la, amb una troballa esclaridora que obre un camí ple de revolts que són el resum d’una vida.

    Tardor-40 són retalls de vides lligats amb una prosa tranquil·la, molt descriptiva, com si fos una pel·lícula. La vida d’una dona que es va fent gran en soledat i enmig d’una Barcelona assolada per la guerra. Una dona d’un altre temps que veu com la vida li fuig en un seguit d’actes previstos i previsibles i que no connecta amb els temps que li toquen viure.

    La ciutat de Barcelona és un espai dur i cruel ple de persones aïllades i de brutícia, calor, soroll… Aquest espai és el contrapunt als paisatges del Berguedà, on la protagonista passa els estius, els únics instants tranquils i feliços de la seva vida.

    La novel·la també representa el xoc que suposa canviar l’ambient rural per la ciutat a mitjan segle XX.

    En definitiva, una obra on podem endinsar-nos en els plecs més íntims d’una dona de família benestant rural de començament del segle XX.

    Elisa Viladomiu dedicà la seva vida a la família, l’escola i a les lletres. Li agradaven els llibres, els viatges i escriure.

    Va estar sempre molt vinculada al Berguedà, d’on procedia la seva família. Les seves narracions es basen en episodis viscuts per familiars i coneguts. Els seus personatges conserven la frescor del verisme.

    Familiaritzada amb les colònies tèxtils, va dedicar part de la seva vida a recollir i escriure les històries humanes d’aquests espais singulars.

    Tardor-40, publicada el 2010, és la seva primera obra, però l’autora ja havia escrit un bon nombre de contes i relats al voltant de la postguerra i de la vida al Berguedà.

    L’any 2014 se li va publicar el recull Les olors em guien.

    El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, juntament amb Biblioteques de Barcelona, organitza els clubs de lectura de llengua catalana a Barcelona.

    Inscriu-t’hi, presencialment o telefònicament, a la biblioteca on es faci el club un mes abans de la sessió, i allà et deixaran en préstec el llibre que es comentarà, perquè el puguis llegir. És una activitat gratuïta.

    Enllaços relacionats

    Save

    Save

    Save


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes