Arxiu per octubre, 2018

  • Èxit d’assistència a la ruta per Ciutat Meridiana

    Roser Garcia, delegada de Nou Barris, en la visita a l’AV de Ciutat Meridiana

    Zuhair Altayeb, va oferir una excursió per la zona en la qual es va poder visitar equipaments i serveis del territori. La ruta va finalitzar a l’Associació de Veïns de Ciutat Merdidiana, on el dirigent veïnal, Fili Bravo, va explicar part de la lluita obrera dels habitants de la zona per aconseguir un barri digne.

    Article complet

  • Sortida al Mercat de la Guineueta

    Divendres passat, un curs de bàsic 1 va fer una activitat d’entorn al Mercat de la Guineuta de Nou Barris. Durant l’activitat, els alumnes van poder posar en pràctica el que han anat aprenent durant el curs de català. Van poder reforçar paraules sobre alimentació i van mantenir converses amb els paradistes del mercat. Després, van elaborar una llista per comprar aliments per fer un picnic que van organitzar posteriorment al Parc Central de Nou Barris.
    Els assistents van valorar molt positivament aquesta activitat perquè els va permetre conèixer els serveis del districte i practicar el català en un àmbit quotidià fora de la classe habitual.

    Article complet

  • Ruta per Ciutat Meridiana

    Zuhair Altayeb, participant en el Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona, oferirà una ruta guiada per Ciutat Meridiana, un barri sovint molt desconegut pels barcelonins.

    Aquesta ruta començarà a les 18.00 h a la Plaça Roja.

    Si t’interessa participar en el programa Voluntariat per la llengua i inscriure’t a la ruta, pots contactar-los escrivint un missatge a vxl.bcn@cpnl.cat.

     

    Article complet

  • Voluntariat per la llengua: 15 anys i més de 125.000 parelles lingüístiques

    El Voluntariat per la llengua (VxL) compleix enguany 15 anys amb més de 125.000 parelles lingüístiques formades des del 2003. Les dades del 2017, a més, han confirmat l’èxit del programa i la seva capacitat per assolir fites importants tant a nivell quantitatiu com qualitatiu.

    Per novè any consecutiu, el VxL va superar les 10.000 parelles lingüístiques, amb 10.015 parelles formades només durant el 2017. Hi va haver 6.185 nous inscrits: 4.277 aprenents i 1.908 voluntaris.

    El nombre de nous aprenents va superar el del 2016, fet que demostra tant l’augment de l’interès per part de persones que volen practicar el català per poder-lo fer servir, com la idoneïtat del programa.

    Article complet

  • 24.000 persones s’inscriuen aquest setembre als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística

    CursosUn total de 24.000 persones s’han inscrit als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística aquest mes de setembre. Respecte de l’any anterior, augmenten un 13% les inscripcions als cursos inicials, adreçats a persones sense cap coneixement de la llengua catalana, i un 4% les inscripcions dels cursos bàsics, per a persones que volen resoldre habilitats comunicatives quotidianes. Són dades que reflecteixen un interès creixent de la ciutadania per aprendre català. Per donar-hi resposta, ha augmentat un 7% l’oferta de cursos inicials, que ha passat de 1.060 a 1.132.

    Article complet

  • Deu anys de l’Optimot

    0001bAquest any l’Optimot fa deu anys. El 2008 es va posar en funcionament l’atenció personalitzada, que és el servei que respon les consultes dels usuaris i alimenta el cercador amb fitxes de l’Optimot. Com que deu anys són molts i donen per a molt, els volem celebrar d’una manera especial. Estigueu atents a la xarxa perquè aviat anunciarem com ho farem. De moment, ens agradaria compartir amb vosaltres un repàs particular de la història del servei. Sabíeu que…

     

     

    Article complet

  • El Departament de Cultura col·labora amb Google en la incorporació del català en nous productes

    La Direcció General de Política Lingüística treballa amb l’empresa nord-americana en la integració d’una veu parametritzada en català de la més alta qualitat
    També dona suport a projectes relacionats amb la veu digital en català, actualment en desenvolupament, com Common Voice de Mozilla i Col·lectivat
    La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura està col·laborant amb Google en la creació d’un model acústic multilocalitzador, multilingüe i uniforme per a la síntesi estadística paramètrica del llenguatge en català; és a dir, una veu parametritzada en català de la més alta qualitat. Política Lingüística ha donat suport al projecte lingüístic de Google, col·laborant-hi, junt amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, durant deu jornades.
    El món digital i les tecnologies mòbils són una oportunitat i un repte per al català. Les marques digitals globals com Google, Microsoft, Twitter, Apple o Facebook n’ofereixen l’ús en els seus principals productes i serveis. En la seva agenda d’acció, la Direcció General de Política Lingüística ha projectat iniciatives per incidir tant en les tecnologies lingüístiques com en la disponibilitat de productes i serveis digitals en català. Amb aquest objectiu, convoca anualment una línia d’ajuts per a la incorporació del català en apps i videojocs.
    El Departament de Cultura dona suport altres projectes relacionats amb la veu digital en català, actualment en desenvolupament. Així, ha promogut la participació ciutadana en el projecte de reconeixement de veu Common Voice de Mozilla. Impulsat a Catalunya per l’associació Softcatalà, aquest projecte servirà perquè tot tipus de productes digitals puguin reconèixer el català, entre d’altres Mozilla i l’assistent de veu de codi obert Mycroft. D’altra banda, el Departament de Cultura ha atorgat una subvenció al projecte de model de reconeixement de veu obert i lliure en català impulsat per l’entita Col·lectivat amb tecnologia CMUSphinx.
    La Direcció General de Política Lingüística també posa a disposició dels ciutadans el CercaApps, un cercador d’apps en català que en aquest moment inclou 270 apps de 15 àmbits diferents de indexades i porta a terme accions de sensibilització sobre els avantatges que té utilitzar el català tant en l’àmbit específicament digital com l’econòmic en general, amb la difusió d’argumentaris com 50 raons per fer marca en català o 10 raons perquè els productes digitals parlin català. Aquestes i altres iniciatives es poden trobar al web http://llengua.gencat.cat/digital.

    Article complet

  • II SETMANA DE L’HUMOR A TORRE LLOBETA

    16 anys fent riure!

    Del 15 al 20 d’octubre 2018

    Al Centre Cívic Torre Llobeta els agrada fer-nos riure amb una programació específica al voltant de l’humor, el CICLE SOM RIURE. L’humor és la millor eina per superar les adversitats i per això han preparat un seguits d’activitats, totes gratuïtes, per no parar de riure!

    ProgramaTL_HUMOR_FLYER

    Article complet

  • Participació en el Dia de la Comunitat Internacional de Barcelona

    Participació en el Dia de la Comunitat Internacional de BarcelonaDissabte, 20 d’octubre de 2018 a les 10:00

    Museu Marítim de Barcelona (Av. de les Drassanes, s/n)

    Per cinquè any consecutiu, la comunitat internacional de Barcelona es trobarà al Museu Marítim en una jornada plena d’activitats i d’informació.

    El CNL de Barcelona hi participarà amb un estand informatiu sobre els cursos de català i els serveis que s’ofereixen a la ciutadania. A més, s’hi faran les següents activitats durant el dia:

    Taller Vermut Lingüístic

    • Horari: 13:00 a 14:00 h
    • Espai: Sala Besòs

    Taller Voluntariat per la llengua express

    • Horari: 14:45 a 15:45 h
    • Espai: Sala Collserola
    Enllaços relacionats

    Article complet

  • El Govern impulsa l’ús del català en el món jurídic, amb el reconeixement del nou Certificat de llenguatge jurídic de les universitats catalanes

    CampanyaEs un pas important perquè el català sigui emprat en aquest sector amb la qualitat necessària i se’n fomenti també l’ús a l’Administració de justícia, on el català és deficitari
    El Govern aprova el nou decret que reconeix i estableix l’equivalència del certificat de llenguatge jurídic català que imparteixen les universitats catalanes i potencia entre els col·lectius professionals de la justícia i el dret els coneixements d’aquest llenguatge d’especialitat. Amb aquesta mesura, el Govern fa un pas important perquè la llengua catalana en el món jurídic sigui emprada amb la qualitat necessària, i se’n fomenti també l’ús  a l’Administració de justícia, on el català és deficitari.
    La Generalitat expedeix el Certificat de coneixements de llenguatge jurídic (nivell J) des del 2014, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, per a personal de l’Administració de justícia. Amb l’equivalència reconeguda entre aquests certificats de llenguatge jurídic, també s’amplia la certificació a estudiants de tot el món universitari, i a persones interessades o relacionades amb el món jurídic que volen disposar d’uns coneixements especialitzats en llenguatge jurídic.
    El nou certificat de llenguatge jurídic català s’ha començat a expedir en algunes universitats catalanes aquest any 2018, després que el mes de febrer es duguessin a terme els primers exàmens. El nou certificat respon a l’estructura i equival al mateix nivell que el certificat expedit per la Generalitat.
    Amb aquest reconeixement, que s’havia demanat des del Consell Interurniversitari de Catalunya, es facilita una major presència i ús de la llengua catalana en l’àmbit de les professions del Dret i s’amplia l’oferta en llenguatges d’especialitat en català.

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes