Arxiu per desembre, 2018

  • Carles Rebassa, 60è premi de poesia Carles Riba

    El poeta, novel·lista i tècnic d’ensenyament al Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona ha estat guardonat per l’obra Sons Bruts

    Carles Rebassa, tècnic d’ensenyament del CNL de Barcelona, ha guanyat el 60è premi Carles Riba de poesia per Sons bruts, un llibre de sonets iniciat el 2003 i acabat el 2018. L’autor va rebre el premi la Nit de Santa Llúcia. L’obra es publicarà al febrer de la mà de Proa.

    El poeta i novel·lista ja va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona 2016 de literatura catalana i el XXVI Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler per la novel·la Eren ells.

    Carles Rebassa, nascut a Palma el 1977, té una trajectòria llarga com a poeta: les seves obres anteriors són Requiescat in pace (1998), publicada juntament amb Pere Perelló; el volum Poezies (2001), amb l’heterònim Bartomeu Matagalhs; Poema B (2006); Els joves i les vídues (2006), obra guardonada amb el Premi Ausiàs March de poesia i Pluja de foc (2016).

    La Nit de Santa Llúcia és un esdeveniment artístic en el transcurs del qual es fa el lliurament dels premis més rellevants de les lletres catalanes, entre els quals destaquen el premi Sant Jordi de novel·la, el premi Carles Riba de poesia i el premi Mercè Rodoreda de contes i narracions. Organitzat per Òmnium Cultural, és un esdeveniment de referència dins el calendari literari i cultural dels Països Catalans.

    Discurs de Carles Rebassa a la 68a Nit de les Lletres Catalanes

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Bon Nadal i feliç 2019!

     

     

    La delegació de Nou Barris del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona restarà tancada al públic des del 24 de desembre fins al 4 de gener, ambdós inclosos.
    Si teniu algun assumpte urgent us podeu posar en contacte amb la Delegació de Ciutat Vella (934127224) que mantindrà l’atenció al públic el 2, 3 i 4 de gener

     

    Article complet

  • Bons resultats en el 6è aniversari de l’«I tu, jugues en català?»

    El Consorci per a la Normalització Lingüística impulsa el programa I tu, jugues en català?, amb 18 fabricants compromesos amb la llengua catalana en el joc, més de 500 establiments adherits i un catàleg amb prop de 800 jocs en català. Aquest any, el concurs “I tu, jugues en català?” ha superat totes les expectatives, amb més de 1.300 de participants

    El programa I tu, jugues en català?, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ja ha arribat a la sisena edició, amb la finalitat de promoure la presència del català en el consum de jocs i joguines, gràcies al treball en xarxa dels 22 centres de normalització lingüística (CNL) amb els comerços i les empreses del territori.

    Així, el Consorci consolida l’aposta clara per fomentar l’ús del català en aquest àmbit, perquè és conscient de l’oportunitat que suposa per a l’aprenentatge i l’ús de la llengua, atès que la interacció en el joc facilita la socialització, enforteix el diàleg i ajuda en les relacions personals, alhora que fomenta la creativitat i activa la imaginació. Elements, tots ells, que afavoreixen l’adquisició i la millora de les habilitats comunicatives.

    De fet, durant el joc, es potencien totes les habilitats lingüístiques: parlar, llegir (les instruccions, per exemple), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i fins i tot escriure (si la mecànica del joc ho demana). I, sobretot per als nous parlants del català, pot suposar una manera d’entrar en contacte amb el registre més informal de la llengua, a través d’un llenguatge espontani i popular, allunyat de la variant més acadèmica.

    Article complet

  • La consellera de Cultura lliura l’Informe de Política Lingüística de 2017 al president del Parlament de Catalunya

    Creix la demanda de cursos de català entre la població adulta i augmenta el nombre d’inscrits
    Lliurament IPL
    La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha lliurat avui l’Informe de Política Lingüística 2017 al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
    L’Informe mostra que l’extensió del coneixement de català entre la població adulta immigrada és, segurament, el repte amb més transcendència que té la llengua catalana. Per aquest motiu, l’Informe s’hi centra especialment i hi aporta dades clau i la descripció de les polítiques que es porten a terme en l’àmbit escolar, universitari i d’ensenyament de català a adults. També dedica especial atenció a l’oferta i el consum en català, els mitjans de comunicació i el món digital. L’Informe té apartats propis per a l’aranès i la llengua de signes catalana.
    L’ensenyament de català per a adults, prioritari i en creixement
    Sobre l’àmbit del coneixement, l’Informe, que es lliura a la Presidència del Parlament cada any, exposa que diversos estudis promoguts per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) han determinat que el 70% de la població considera el català molt o bastant necessari, que 1,1 milions de persones són públic potencial dels cursos de català per a adults i que el nombre d’inscrits s’ha incrementat en els darrers dos anys. La principal motivació dels alumnes dels cursos inicials de català és la integració a la societat catalana. En els nivells més alts, els motius són, sobretot, professionals.
    Més d’1,8 milions de persones han après català als cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística des de la seva creació, l’any 1989. L’any 2017, l’alumnat ha crescut un 2,6% respecte de l’any anterior i ha assolit els 77.000 alumnes. S’han inscrit 39.441 persones al curs en línia Parla.cat, que assoleix així els 250.000 inscrits des de la seva creació fa 10 anys. El nombre de parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua ha assolit el 2017, les 120.000. Destaca que durant l’any s’ha creat la modalitat virtual del programa i que la participació dels joves ha crescut un 23,2 %.
    L’autonomia lingüística, és a dir, la capacitat per usar el català oralment i per escrit amb qualitat i sense necessitat d’acompanyament professional és també un objectiu de Govern, que posa a disposició dels ciutadans serveis digitals com l’Optimot, servei de consultes lingüístiques en línia, amb 16 milions de consultes durant el 2017.

    Article complet

  • Un espectacle teatral que combina literatura, dansa i música, l’homenatge al Mestre en l’acte de cloenda de l’Any Fabra

    L’acte de cloenda se celebrarà el dilluns 17 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya
    Un espectacle teatral que combina literatura, dansa i música, l'homenatge al Mestre en l'acte de cloenda de l'Any Fabra

    Autor: Carles Varela i Burch

    Un espectacle teatral que combina literatura, dansa i música, l'homenatge al Mestre en l'acte de cloenda de l'Any Fabra

    La commemoració de l’Any Fabra, que se celebrarà el dilluns 17 de desembre, a les 18.30 h, a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (Plaça de les Arts, 1, de Barcelona), culminarà amb un gran espectacle titulat Estimat Mestre. Es tracta d’un espectacle emotiu, eminentment teatral, amb què es vol retre homenatge a la figura de Pompeu Fabra i al llegat de la seva obra. Dirigit per Carme Portaceli, hi intervindran figures de renom de les arts escèniques catalanes com els actors Pere Arquillué, Pepa López, Pol López i Rosa Renom, la coreògrafa Sol Picó, la violoncel·lista Alba Haro i el cantautor Juan Manuel Galeas. També hi prendrà part l’escriptor Biel Mesquida.

    Estimat Mestre té com a fil conductor els anys d’exili de Pompeu Fabra i la relació que va mantenir amb altres escriptors i exiliats. Al llarg de l’espectacle es fan referències constants a l’època de joventut de Fabra, per mostrar les seves ambicions i aspiracions, el seu esperit de treball infatigable i per conèixer l’amistat que va forjar amb altres figures literàries d’àmbit europeu. Estimat Mestre és l’homenatge que des de les arts escèniques es dedica al seny ordenador de la llengua catalana en un espectacle que relliga fragments teatrals, poemes, dansa, música i la lectura de cartes reveladores.

    El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, presidirà l’acte que també comptarà amb l’assistència de la consellera de Cultura, Laura Borràs, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. L’espectacle posarà de relleu les dimensions que ha tingut la commemoració i la implicació d’ajuntaments, associacions, universitats i entitats de tot Catalunya.

    L’acte està obert a tothom però per motius d’aforament cal fer la inscripció, emplenant aquest formulari. Les persones que ho facin rebran un correu electrònic de confirmació, que caldrà mostrar el dia de l’acte per poder accedir a l’interior de la sala.

    En l’espectacle Estimat Mestre hi intervindran figures de renom de les arts escèniques

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes