Commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna
La delegació de Nou Barris ha confeccionat un tauler en què els alumnes han dit quina era la seva llengua materna. També s’ha difós el joc “La volta al món amb les llengües“.
Consorci per a la Normalització Lingüística
La delegació de Nou Barris ha confeccionat un tauler en què els alumnes han dit quina era la seva llengua materna. També s’ha difós el joc “La volta al món amb les llengües“.
Acaba de ser publicada en línia la memòria “Any Pompeu Fabra, una efemèride excepcional” que exposa les activitats principals de la commemoració de Govern celebrada el 2018 en el 150è aniversari del naixement de l’il·lustre lingüista i gramàtic català i del centenari de la publicació de la seva Gramàtica catalana. La memòria sobre el “seny ordenador de la llengua catalana” és testimoni de les més de 900 activitats que la Direcció General de Política Lingüística va impulsar durant l’any i que van comptar amb la implicació de més de trenta institucions i entitats. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va convocar el desembre de 2017 els representants de les principals institucions i entitats que treballen en la promoció de la llengua catalana per iniciar-ne la commemoració: Institut d’Estudis Catalans, Ajuntament de Badalona, Ajuntament de Barcelona, Ateneu Barcelonès, Centre d’Excursionista de Catalunya, Cercle d’Agermanament Occitanocatalà, Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya, Consorci per a la Normalització Lingüística, Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, Plataforma per la Llengua, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Lleida, Diputació de Tarragona, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Ruta Pompeu Fabra, Universitat Abat Oliba, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Catalana d’Estiu, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat de Vic, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili i Xarxa Vives d’Universitats. L’Any Pompeu Fabra va ser comissariat pel catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Ginebra.
El cercador de l’Optimot ha incorporat, entre les seves fonts de consulta, un diccionari de sinònims.
Es tracta del Diccionari de sinònims Franquesa amb el contingut actualitzat. L’obra conté al voltant de 75.000 sinònims, entre els quals s’inclouen locucions i frases fetes, i 15.000 mots afins, és a dir, mots que tenen alguna relació amb l’entrada o amb algun dels sinònims. També conté antònims.
|
|
Amb la finalitat de divulgar el català en l’àmbit musical i fer més atractiu l’aprenentatge de la llengua, el Consorci per a la Normalització Lingüística crea un compte propi a la plataforma virtual de Spotify, pensat per a totes les persones que, arreu del món, volen aprendre, cantar i sentir en català. A més, es tracta d’un recurs didàctic que pot ser molt útil per als alumnes dels cursos de català, els participants del Voluntariat per la llengua i, en general, els usuaris de totes les accions del Consorci per promocionar l’ús de la llengua, com el programa “I tu, jugues en català?“.
El compte CPNL conté 16 llistes amb més de 850 cançons que combinen criteris de selecció diversos. D’una banda, hi ha llistes amb temes d’estils musicals concrets, com “Ska, Reggae i ritmes jamaicans”, “Rap, Hip Hop i Trap”, “Folk i tradicional”, “Punk i Hardcore” o “Electrònica”. També s’han configurat les llistes per acompanyar en determinats estats d’ànim o situacions vàries, com “Fem dissabte”, “Entre llibres i pantalles”, “De relax”, “De festa” o “Fil MusiCAT”.
Finalment, el compte disposa d’un recull de temes per aprofundir en la cultura, la història, la poesia, la literatura o les variants dialectals, que permeten donar a conèixer la cultura a través de la música. En aquest apartat, destaquen les llistes “Cant, cante, canti, canto”, “Històries i costums catalans”, “Poemes cantats”, “El fenomen del Rock Català” i “Nova Cançó”.
La publicació del compte CPNL a Spotify coincideix amb l’estrena de la primera llista de la plataforma de música en català, IndieCat, que s’ha començat a difondre just aquest mes de gener.
El Consorci per a la Normalització Lingüística ha triat la plataforma de música Spotify, perquè és la més popular i estesa de totes les que existeixen en l’actualitat i s’hi pot accedir gratuïtament.
Avui es presenta el nou canal de música del CPNL a l’Spotify. Consorcicat, és el nom del canal i disposa de diverses llistes:
Les llistes també poden servir per a totes les persones que, arreu del món, volen aprendre, cantar i sentir en català, a més d’alumnes dels cursos de català, participants del Voluntariat per la llengua o els usuaris d’altres accions de promoció. El compte disposa d’un recull important de temes per aprofundir en la cultura, la història, la poesia, la literatura o les variants dialectals, que permeten donar a conèixer la cultura a través de la música.
Podeu visitar el canal i consultar les llistes en aquests enllaços:
El Centre Cívic Torre Llobeta, les Biblioteques del Districte de Nou Barris, i la delegació de Nou Barris del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, impulsen i organitzen un dels esdeveniments culturals més rellevants i consolidats del Districte, el Concurs Literari de Nou Barris, que enguany arriba a la seva 33a edició.
Es tracta d’una convocatòria oberta a totes les persones majors de 16 anys, en la qual es pot participar en les modalitats de narrativa, poesia i relat curt d’humor en llengua catalana i llengua castellana, i relat fantàstic. La modalitat de relat curt d’humor marca una diferència important dins de la normalitat dels concursos literaris.
Cal destacar que aquest any se suma al jurat una quarta persona de la delegació de Nou Barris.