• S’estrena diccionari de sinònims a l’Optimot

     

     

     

    El cercador de l’Optimot ha incorporat, entre les seves fonts de consulta, un diccionari de sinònims. 

    Es tracta del Diccionari de sinònims Franquesa amb el contingut actualitzat. L’obra conté al voltant de 75.000 sinònims, entre els quals s’inclouen locucions i frases fetes, i 15.000 mots afins, és a dir, mots que tenen alguna relació amb l’entrada o amb algun dels sinònims. També conté antònims.

    Per localitzar els articles d’aquest diccionari, cal escriure el mot del qual cerquem equivalents en el quadre de cerca i deixar seleccionada l’opció per defecte «bàsica». Tot seguit, per agilitzar la cerca, es pot fer servir el recurs Trieu el resultat per fonts, on la nova font apareix amb el nom complet (Diccionari de sinònims Franquesa).

    També es pot accedir als resultats d’aquesta font fent servir la cerca avançada, en què el diccionari apareix a la llista de fonts també amb el nom complet.

    Les entrades del diccionari contenen diferents significats, si escau, i també informació complementària per a cada un: definicions, exemples, marques d’ús, sentits figurats, etc. Per exemple, si busqueu el mot valent trobareu, entre els sinònims de la primera accepció, un equivalent seguit de la marca d’ús figurat (fig.). Així mateix, l’abreviatura Cp., equivalent a ‘compareu’, introdueix els mots afins pinxo i bel·licós, que no són pròpiament sinònims però que s’hi acosten molt pel sentit.

    D’aquest article destaquem que com a sinònim d’ésser valent dona la locució tenir ronyons, amb marca d’ús per indicar que és un eufemisme per tenir collons, un vulgarisme. En aquesta accepció presenta els antònims poruc i covard, precedits de l’abreviació Ant. A més, ofereix expressions que contenen la paraula valent amb els significats corresponents: de valent ens explica que vol dir ‘molt’ i a la valenta, ‘amb gran punya’, amb l’exemple d’ús S’ho va prendre amb gran punya

    Si no es troba el sinònim o l’antònim en el diccionari, sempre es pot enviar la consulta al servei d’atenció personalitzada, això sí, amb el context en què apareix la paraula en qüestió perquè s’entengui bé quin significat cal.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes