Arxiu per abril, 2021

  • “Som digitals i ho som en català”: Política Lingüística proposa 10 maneres d’incrementar l’ús del català a Internet

    La ‘Guia per fer créixer el català a Internet’ presenta un decàleg d’accions que també rebaten certs prejudicis lingüístics

    Captura del vídeo

    Amb l’eslògan “Som digitals i ho som en català”, la Direcció General de Política Lingüística ha publicat un decàleg d’accions per afavorir l’ús de la llengua catalana en l’entorn digital. El vídeo ‘Guia per fer créixer el català a Internet’ proposa deu bones pràctiques, senzilles i concretes, que la ciutadania pot adoptar per estendre l’ús d’aquesta llengua. L’objectiu és normalitzar la presència del català a la xarxa, que els seus parlants la considerin també útil per fer-la servir en un entorn molt dominat per les llengües majoritàries i alhora contribuir a preservar la riquesa i el plurilingüisme lingüístic.

    Article complet

  • Club de lectura de llengua catalana de nivell mitjà de la Biblioteca Nou Barris

    Dilluns, 3 de maig, a les 19.00 h

    Sessió del club de lectura de llengua catalana de nivell mitjà de la Biblioteca Nou Barris, en què es comentarà l’obra La muntanya del cardenal, de Xavier Soler.

    Aquest club es fa en format virtual.

    Per participar-hi cal fer la inscripció al web de la biblioteca.

    Article complet

  • Política Lingüística publica la Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat

    La guia contribueix a l’erradicació d’estereotips sobre la discapacitat

    Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat

    La Direcció General de Política Lingüística ha publicat en línia la Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat amb l’objectiu de contribuir a consolidar la inclusió plena d’aquest col·lectiu. Les administracions públiques, els centres educatius, els mitjans de comunicació i tots els agents socials que treballen amb persones amb discapacitat o que s’hi refereixen tenen un paper essencial en l’erradicació d’estereotips i en la difusió d’una concepció de la discapacitat ajustada a la realitat. El català, amb aquesta guia, disposa d’una eina clau per a la inclusió social.

    Article complet

  • Presentació de Fils de conversa, el nou material interactiu de Política Lingüística per practicar el català

    Logo Fils de conversa

    La Direcció General de Política Lingüística organitza l’acte de presentació en línia del nou recurs didàctic Fils de conversa, una eina interactiva per practicar el català, que tindrà lloc el divendres 30 d’abril a les 12 hores. Fils de conversa és un material virtual adreçat als participants del Voluntariat per la llengua, als professors de català per a adults, als alumnes i a tothom qui vulgui aprendre i practicar català. Cal destacar que aquest recurs es pot utilitzar des de qualsevol dispositiu: mòbil, ordinador, tauleta…

    Fils de conversa està estructurat en 10 unitats temàtiques i, quan estigui complet, contindrà més de 300 activitats per fomentar la interacció i la conversa i reforçar les estructures lingüístiques i comunicatives. Es tracta d’un dels recursos audiovisuals per a l’aprenentatge i la pràctica del català desenvolupats a partir de les necessitats detectades en el projecte Èlia (Estratègies de Llengua i Aprenentatge), l’objectiu final del qual és introduir elements d’innovació i millora en l’oferta formativa de català per a adults i adaptar-la, així, a les necessitats de la ciutadania actual.

    L’acte de presentació anirà a càrrec de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i hi intervindran la cap del Servei de Recursos Lingüístics, Àngels Guerrero; la responsable de recursos per a l’aprenentatge i l’acolliment lingüístic, Rosa Maria Fernández, i les tècniques del Servei de Recursos Lingüístics, Sílvia Sanz i Elena Blaya.

    Per poder accedir a l’emissió en directe, caldrà emplenar abans la inscripció: llengua.gencat.cat/inscripcio-filsconversa.

    Article complet

  • El Consorci per a la Normalització Lingüística commemora la diada de Sant Jordi amb concursos, música, relats i recomanacions literàries

    • La diada se celebra sobretot amb accions virtuals a les xarxes socials, però també amb iniciatives presencials adaptades a les circumstàncies
    • Destaquen les recomanacions literàries d’alumnes dels cursos de català, participants del VxL, personal del CPNL i referents del territori, i la difusió de la llista “Històries i costums” de Spotify

    Com cada any, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) se suma a les celebracions de la diada de Sant Jordi per tot el territori, ara amb més presència que mai a les xarxes socials.

    Amb l’etiqueta general #SantJordiCPNL -i altres etiquetes específiques-, el Consorci impulsa diferents iniciatives vinculades a la diada que posen el focus en l’ús de la llengua catalana. Així, llegir, escriure, conversar o escoltar música en català esdevenen eixos centrals de la celebració enguany marcada, també, per les restriccions provocades per la pandèmia.

    Recomanacions literàries

    Les recomanacions literàries del CPNL en aquest Sant Jordi venen de la mà d’alumnes dels cursos de català i de participants del Voluntariat per la llengua (VxL) que, en alguns casos, comparteixen traduccions d’obres referents dels seus països d’origen. Mostren la riquesa literària d’arreu del món alhora que fan visible la gran aportació dels professionals de la traducció, que permeten al públic català la descoberta de nous referents literaris.

    La difusió a les xarxes compta, també, amb recomanacions literàries de personal del CPNL, centrades, sobretot, en la situació del català i en la importància d’usar-lo en tots els àmbits de la societat. I en la línia habitual de les accions del Consorci, sempre en xarxa amb les organitzacions i les persones especialitzades del territori, els 22 centres de normalització lingüística (CNL) donen veu a personalitats locals perquè comparteixin les seves lectures d’aquest Sant Jordi.

    Música per a la diada

    El compte del Consorci a Spotify és present també en aquesta diada. Una de les 17 llistes temàtiques, la que du per títol “Històries i costums”, conté cançons que tracten específicament Sant Jordi i que el Consorci difondrà per les xarxes, per fer-la al màxim d’accessible.

    El compte, creat el mes de febrer, compta amb gairebé 1.500 seguidors; disposa de 17 llistes de temàtiques diverses, i en total, pot reproduir unes 900 cançons.

    Concursos, lectures, relats, exposicions i gimcanes

    La creativitat del Consorci, habitual en totes les actuacions d’aquesta organització, aflora encara més en commemoracions com la diada de Sant Jordi, a través d’iniciatives pròpies o compartides amb les administracions locals o altres organitzacions del territori.

    Alguns exemples els trobem en el concurs #enamoram2021, del CNL de Barcelona; el concurs de relats ESCRIU-MÓ de Montmeló, a càrrec del CNL Vallès Oriental; el concurs de Microrelats “T’estimo, no t’estimo…”, del CNL de Tarragona, o el concurs fotogràfic “És quan llegeixo que els dracs s’espanten”, també del CNL Vallès Oriental.

    Destaquen altres iniciatives populars com el dictat virtual d’Olot del CNL de Girona; el taller virtual de creació literària de Polinyà; les recomanacions literàries #encomanaunllibre del CNL de Barcelona i les maratons de lectura d’Amposta, del CNL de les Terres de l’Ebre; de Berga, del CNL Montserrat, o de Cerdanyola, del CNL Vallès Occidental 3, en les quals participen alumnes dels cursos de català i membres del VxL del municipi. En el cas de la marató de Cerdanyola, enguany se’n celebra el 20è aniversari.

    Els participants del programa VxL de Vic reescriuran un conte d’origen francès, anomenat Perlette, la gota d’aigua, amb il·lustracions, edició i muntatge audiovisual a càrrec de diferents organitzacions del territori. La presentació d’enguany es durà a terme de forma virtual el dia 22 d’abril a través d’un vídeo que es publicarà a les xarxes del CNL d’Osona.

    El format virtual es combina amb algunes accions presencials en espais que preveuen la corresponent distància de seguretat per la Covid. Així, a Sant Feliu de Llobregat i a Reus, trobem l’exposició “Quan parles fas màgia”, del VxL, el lliurament de premis del XXXIII Concurs de Prosa i Poesia en Català per a no Professionals del CNL Roses, o activitats diverses relacionades amb els aparadors de les botigues i els establiments comercials, com la campanya “A l’abril cada paraula val per mil”, de les poblacions d’Osona o l’empaperada de poemes del CNL L’Heura; els aparadors literaris de Cerdanyola del Vallès, la gimcana lingüística “Ai, quin embolic!”, amb reptes d’anagrames a les botigues de Mollerussa, del CNL de Lleida, o els poemes del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, del CNL Vallès Occidental 3.

    Aquestes i moltes altres iniciatives es poden trobar a l’agenda d’actes de Sant Jordi del Consorci per a la Normalització Lingüística.

    Article complet

  • Luiz i Joan Margarit

    En Luiz és alumne de la delegació des del 2019. També participa com a aprenent al Voluntariat per la llengua. Va començar a aprendre el català pel començament, un curs de bàsic 1. L’últim curs que ha fet és el bàsic 3. La literatura ja li agradava quan vivia al seu Brasil natal. I quan t’agrada llegir també t’agrada descobrir autors en la llengua que aprens. Tant és així, que, en Luiz, un dels alumnes avantatjats que tenim a la delegació, vol compartir aquest escrit de quan va començar a llegir Joan Margarit:

     

    L’arquitectura d’una vida poètica…

    Acabava de triar uns llibres a la Biblioteca de Nou Barris quan, a la sortida, vaig veure una prestatgeria amb les novetats d’hivern. Allà i havia la “Poètica” de Joan Margarit. Vaig arreplegar el llibre i fullejant-lo em vaig regirar al taulell de la bibliotecària mostrant-li el meu carnet de lector per a sol·licitar-li el préstec. Porto tres mesos sense aturador.
    Aquest llibre és una reflexió sobre la poesia, d’una forma àmplia, en els seus quatre capítols: Escriure en dues llengües; Noves cartes a un jove poeta; Les raons d’alguns poemes; Fonts entranyables. En aquestes quatre parts, l’autor mostra com va ser el seu creixement com a poeta. Amb excepció del primer capítol, són un diàleg permanent entre prosa i vers. Molts poetes afirmen que els poemes han d’explicar-se per si mateixos. Margarit revela en aquest llibre una posició diferent: comparteix amb el lector les etapes del creixement del poema. Aquest diàleg poesia-prosa és un dels assoliments d’aquestes pàgines.
    Escriure poesia és un repte. Aquest llibre el considero una confessió i una orientació per al quefer poètic: gairebé la meitat del seu contingut està dedicat a les “raons del poema”. Margarit exposa en una prosa clara com la vida es transforma en vers, com s’organitzen els poemes en un llibre coherent, com és necessària la seva proximitat temàtica.
    En la segona part del llibre, Margarit explica com el poeta no es fa només, sinó a partir de la lectura de molts altres, per a trobar el seu nínxol creatiu. El més impactant que vaig trobar va ser la profunda admiració per alguns dels seus parells. La generositat de Margarit, en reconèixer les seves fonts, sorprèn per la serietat de les seves reflexions i la seva grandesa en mostrar que és poeta “després” i “gràcies” a uns altres i altres del passat.
    Admira sense embuts a vuit poetes, als qui ofrena diverses pàgines, entre ells a Elizabeth Bishop, a qui, valgui la confidència, vaig conèixer, en els meus temps d’universitat, a la ciutat de Ouro Preto, el Brasil, on ella va residir durant quinze anys.

    Les últimes paraules del llibre sota el títol Gratitud, estan destinades a nombrosos poetes els qui també el van enlluernar. Escriure aquestes apreciacions sobre la “Poètica” d’aquest autor em va resultar difícil, doncs cada vegada que l’obria, acabava per rellegir-lo, sense poder avançar. Mai abans havia llegit a Joan Margarit. A partir d’ara mai deixaré de llegir-ho.

    Moltes gràcies, Luiz!

    Article complet

  • Per Sant Jordi #encomanaunllibre!

    El 19 d’abril, el CNL de Barcelona engega la iniciativa #encomanaunllibre, una cadena de llibres a les xarxes socials que és oberta a la participació de tothom fins al 25 d’abril

    Amb l’objectiu de potenciar les connotacions literàries, i també lingüístiques, de la Diada de Sant Jordi, el CNL de Barcelona convida l’alumnat dels cursos de català i la ciutadania en general a participar al repte #encomanaunllibre. Es tracta d’una cadena de llibres a les xarxes socials (Twitter, Instagram i Facebook) que consisteix a:

    • Recomanar un llibre i mencionar-ne l’autora o l’autor
    • Anomenar una llibreria on poder trobar el llibre recomanat i, si es vol, adjuntar una imatge de l’establiment
    • Reptar dues persones més a recomanar un altre llibre
    • Mencionar el @CNLBarcelona
    • Etiquetar #encomanaunllibre2021, #SantJordiCPNL i #gràciesllibreries

    En altres experiències que s’han dut a terme s’ha vist que les cadenes de llibres són imprevisibles i arriben fins a llocs insospitats… Ens agradaria que l’#encomanaunllibre d’aquest Sant Jordi 2021 arribés molt lluny. Ens hi ajudes?

    Article complet

  • Fer voluntariat a Nou Barris

    La delegació de Nou Barris i el voluntariat per la llengua de Barcelona van participar en la xerrada informativa sobre el voluntariat al districte organitzada pel Direcció General de Joventut a través del Punt d’Informació Juvenil de Nou Barris.

    La trobada, oferta en el format youtube live, va introduir els espectadors joves als diferents voluntariats que es poden fer a Nou Barris, oferint-los una visió sobre les oportunitats que ofereixen.

    Us en deixem l’enllaç aquí per si teniu interès de veure’l o tornar-lo a veure.

     

    Article complet

  • El Consorci per a la Normalització Lingüística obre les inscripcions de primavera als cursos de català

    • Del 13 al 16 d’abril, inscripcions generals
    • S’han sol·licitat més de 8.500 proves de col·locació de manera anticipada
    • L’oferta de cursos serà en les modalitats virtual, semivirtual i en línia

    El Consorci per a la Normalització Lingüística emprèn el nou període d’inscripcions als cursos de català d’aquest trimestre, que començaran el 28 d’abril i acabaran a finals de juny. Del 9 al 12 d’abril, tenien preferència d’inscripció els exalumnes del darrer any i els dies 13, 14, 15 i 16 d’abril, s’obre la inscripció a la resta d’exalumnes i al públic en general.

    Article complet

  • Celebrem Sant Jordi amb l’#enamoram2021

    Es tracta de la segona edició d’aquest concurs de declaracions d’amor, que aquest any tindrà lloc des del 12 fins al 25 d’abril

    El CNL de Barcelona convida la ciutadania en general i també els seus alumnes a participar al concurs #enamoram2021, que consisteix a elaborar declaracions d’amor en format escrit, de vídeo o d’àudio del 12 al 25 d’abril, amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

    Les declaracions d’amor es podran publicar a les xarxes socials Instagram, Twitter o Facebook amb les etiquetes #enamoram2021 i #SantJordiCPNL. Les publicacions que no continguin l’etiqueta #enamoram2021 no seran acceptades per participar al concurs.

    Les publicacions de text tindran una llargada màxima de 140 caràcters i les de vídeo i d’àudio, una durada màxima de 60 segons. Els textos podran anar acompanyats d’una imatge.

    Entre tots els participants, se seleccionaran les millors declaracions d’amor, segons criteris literaris, estètics i creatius. El 30 d’abril s’anunciaran els guanyadors en les següents categories:

    • Declaració més original
    • Declaració més divertida
    • Declaració més emotiva

    Els premis estan patrocinats per Fent País, el Festival Cruïlla i els Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres.

    Bases del concurs

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes