Cultura i Salut col·laboren en l’enquesta sobre usos lingüístics al sistema sanitari públic de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques
-
Impulsen l’enquesta l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, el Col·legi de Metges de Barcelona, la Societat Catalano-Balear de Fisioteràpia, la Societat Catalanobalear d’Infermeria i la Societat de Psicologia General Sanitària i la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina SocDEMCAT
-
La Direcció General de Política Lingüística es fa càrrec de l’assessorament metodològic i de l’anàlisi dels resultats
La Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina de Catalunya SocDEMCAT, amb el suport de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya porten a terme un estudi sobre els usos lingüístics en l’assistència sanitària (Estudi-ULAS). Aquesta recerca també rep suport del Col·legi de Metges de Barcelona, la Societat Catalano-Balear de Fisioteràpia, la Societat Catalanobalear d’Infermeria i la Societat de Psicologia General Sanitària. La Direcció General de Política Lingüística n’assumeix l’assessorament metodològic.
L’Estudi-ULAS s’adreça al personal mèdic i d’infermeria que treballa en centres públics del territori català, amb l’objectiu de determinar amb precisió les necessitats lingüístiques dels treballadors i valorar els recursos i els serveis que poden oferir l’Acadèmia i l’Administració, per fomentar l’ús del català i millorar el servei a l’assistència sanitària. Consisteix en una enquesta en línia que els professionals sanitaris de diferents centres d’atenció primària i hospitalaris catalans seleccionats de forma aleatòria emplenen anònimament. El treball de camp s’està portant a terme aquest mes. Política Lingüística analitzarà les dades recollides i se’n preveu la divulgació de resultats a l’estiu.
Segons l’Enquesta d’usos lingüístics a la població de 2018 de la Direcció General de Política Lingüística i l’Idescat, el 39% de la població adulta parla només o sobretot en català amb el personal mèdic. El 14,5% hi parla tant en català com en castellà. L’ús del català arriba al 60 % si també tenim en compte el 6,8% de població que hi parla més en castellà que en català.
Entre el 2003 i el 2008, els usos del català a tots els àmbits van disminuir, sobretot per l’entrada de població nascuda a l’estranger. L’ús del català amb el metge o metgessa va passar del 47,2% al 41,6%.
Les darreres dades específiques sobre usos lingüístics professionals en els centres sanitaris de Catalunya eren resultat d’un estudi promogut el 2004 pel Consorci Sanitari de Barcelona, el Departament de Salut i Política Lingüística.
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.