• Una cinquantena d’alumnes de Nou Barris visita el Parlament

    parlamentDilluns al vespre, tres cursos de la Delegació de Nou Barris van descobrir el Parlament en una visita guiada.

    Durant l’activitat, els assistents van poder conèixer la història de la institució parlamentària a Catalunya que té els seus fonaments en l’edat mitjana. Aquests fonaments van ser les assemblees de pau i treva i la Cort comtal. La Cort comtal catalana es va formar durant el segle XI i tenia un caràcter mixt, com a organisme col·laborador en la presa de decisions del sobirà tant en els aspectes legislatius i fiscals, com en l’exercici de la potestat judicial.

    Durant la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925) hi va haver un primer pas institucional en la recuperació de l’autogovern, però va ser abolida per la dictadura de Primo de Rivera. Un cop caiguda la dictadura, es va proclamar la Segona República espanyola. Aleshores es va constituir un govern català provisional (1931) amb el nom de Generalitat de Catalunya, en record de l’antiga institució d’autogovern.  Aquest autogovern s’institucionalitzava, amb el nom definitiu de Generalitat de Catalunya, en un poder legislatiu (dit Parlament de Catalunya), un poder executiu (integrat pel president de la Generalitat, que la representava al més alt nivell, i el Consell Executiu) i un poder judicial (que culminava en el Tribunal de Cassació).D’aquesta manera es reprenia la tradició parlamentària de Catalunya, interrompuda el 1714. Les primeres eleccions al Parlament de Catalunya van tenir lloc el 20 de novembre de 1932. El primer president del Parlament va ser Lluís Companys.

    Durant el llarg període de la dictadura franquista (1939-1975) es van malmetre les aspiracions del poble català a l’autogovern. En el procés de restabliment de la democràcia a l’Estat espanyol, Catalunya va poder recuperar la Generalitat, amb caràcter provisional, amb el retorn, el 1977, del seu president a l’exili, Josep Tarradellas. Un cop aprovada la Constitució espanyola el 1978 i aprovat i referendat l’Estatut d’autonomia de Catalunya el 1979, la Generalitat va quedar restablerta de manera definitiva. Les primeres eleccions al Parlament de Catalunya restablert van ser el 20 de març de 1980 i la sessió constitutiva el 10 d’abril del mateix any.

    Vint-i-set anys després de l’entrada en vigor de l’Estatut del 1979, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposta de nou Estatut que, després de ser tramitat a les Corts Generals, va ser refrendat pel poble català el 18 de juny de 2006. El nou Estatut d’autonomia de Catalunya entra en vigor el 9 d’agost de 2006.

    El Parlament exerceix la potestat legislativa, aprova els pressupostos, impulsa i controla l’acció política i de govern i exerceix altres competències governamentals.

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes