• El Tribunal Constitucional anul·la l’atribució de ‘preferent’ a l’aranès

    La Sentència, que esmena la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, li manté l’atribució de llengua d’ús normal a l’Aran
    El TC ha declarat nul·la la presència del mot ‘preferent’, atribuït a l’occità aranès, a la Llei 35/2010, de l’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran, aplicant el mateix criteri que va utilitzar en la sentència de 2010 que modifica l’Estatut d’autonomia de Catalunya votat en referèndum. El Tribunal manté, però, el mandat que l’aranès sigui llengua d’ús normal en els àmbits on la llei especifica aquest caràcter, si bé insisteix a matisar-ho remarcant que les altres dues llengües oficials, el català i el castellà, també han de ser d’ús normal a l’Aran.
    El Tribunal espanyol manté també la possibilitat, repetida en sentències anteriors, d’adoptar mesures de política lingüística tendents a corregir “situacions històriques de desequilibri d’una de les llengües oficials respecte de l’altra.”
    La sentència, que no té en compte la Carta Europea per a les Llengües Regionals o Minoritàries, ratificada per l’Estat espanyol l’any 2001, respon a la impugnació formulada pel Govern de l’Estat, presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, l’any 2011.
    L’occità és la llengua pròpia de l’Aran on es denomina aranès i disposa d’una oficialitat regulada per la Llei 35/21010, també a tot Catalunya. Segons l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població de l’any 2013, un 80,7 % de la població de l’Aran entén l’aranès, un 55,6 % el sap parlar i un 34,9 % el sap escriure.
    La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura impulsa polítiques de foment de l’occità, entre les quals hi ha el suport a l’Institut d’Estudis Aranesi, Académia aranesa dera lengua occitana (IEA), als cursos que organitza el Conselh Generau d’Aran i els que el Cercle d’Agermanament Occitano Català porta a terme a Catalunya. També ha impulsat la Mòstra de cinema occitan, entre d’altres activitats. Des del 2017, també impulsa una nova línia de subvencions per a activitats de foment de l’occità.

    Departament/s

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes