• El Voluntariat per la llengua celebra 15 anys amb més de 125.000 parelles lingüístiques i milions d’hores de conversa en català

    Per novè any consecutiu, el 2017 més de 10.000 parelles es van sumar al programa

    La modalitat virtual, iniciada l’any passat, assoleix un alt grau de satisfacció

    El Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format 125.000 parelles lingüístiques des de l’inici del programa l’any 2003. A més, i per novè any consecutiu, el 2017 va superar les 10.000 parelles lingüístiques; en concret va arribar a 10.015. El 96,19% de les parelles van ser organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística i el 3,81% per entitats no governamentals que col·laboren en el programa.
    El VxL facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). El compromís de les parelles és trobar-se una hora la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar en català del que vulguin, en un context distès i el dia i l’hora que els vagi bé. Amb la modalitat virtual, ho poden fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.
    L’any 2017 van participar en el VxL 11.066 persones, de les quals 6.185 s’hi havien inscrit per primer cop: 4.277 aprenents i 1.908 voluntaris. L’alta xifra dels aprenents, que duplicava amb escreix el nombre de voluntaris i que havia augmentat respecte del 2016, indica l’alt interès i la idoneïtat del projecte entre les persones que estan aprenent català i posa de manifest la vigència actual del programa. Destaquem que s’ha triplicat, respecte al 2016, el nombre de persones que han fet el pas d’aprenentes a voluntàries del VxL. Es tracta de 118 persones que ja han assolit un nivell de destresa i fluïdesa en llengua catalana i que han decidit continuar formant part del programa com a voluntàries, per ajudar nous aprenents que s’hi inscriuen.
    Com és habitual, destaca l’alta participació de les dones, que suposen el 71,83% del total de nous inscrits. També destaca l’augment dels joves, entre 18 i 29 anys, que ja sumen un total de 137 participants, tot i que es manté el predomini en la franja d’edat d’entre 50 i 65 anys pel que fa als voluntaris i d’entre 30 i 39 pel que fa als aprenents.
    El programa va assolir el 2017, 214 localitats de Catalunya. El territori amb més presència continua essent la demarcació territorial de Barcelona que concentra gairebé el 75% de les parelles lingüístiques. Hi ha una gran proporcionalitat entre el nombre de parelles i la situació demogràfica i sociolingüística del conjunt del territori. A les demarcacions territorials de Barcelona i de Lleida s’ha incrementat el nombre de parelles en relació amb l’any anterior.

    Voluntariat per la llengua virtual
    El mes de gener de 2017 es va posar en marxa la modalitat virtual del programa, amb l’objectiu d’estendre’l a persones que, per distància geogràfica o altres raons, no poden coincidir presencialment.
    S’han creat 224 parelles virtuals, amb 418 participants (198 voluntaris i 220 aprenents). En aquesta modalitat virtual, la participació de joves d’entre els 18 i els 29 anys és la més nombrosa pel que fa a voluntaris i la segona pel que fa als aprenents. Un 35,89 % de participants són homes.
    La valoració del programa, extreta de les enquestes als participants, és molt bona. Cal destacar-ne l’alta puntuació en l’atenció rebuda (4,61 sobre 5) i l’alt grau de satisfacció amb la modalitat virtual (4,58 sobre 5). Un altre element positiu és que el 97,5% recomanaria el voluntariat lingüístic virtual a les persones que volen aprendre català. I el 89,5% manifesta haver millorat la capacitat de parlar en català després d’haver participat en la modalitat virtual del VxL.
    Parelles ben avingudes
    En les properes setmanes es portarà a terme una campanya de difusió per promoure el VXL basat en el vídeo ‘T’agraden les parelles ben avingudes?’ que en fomenta la inscripció, tant en la modalitat presencial com la virtual, que es complementa amb una campanya a les xarxes socials.
    La dimensió social del Voluntariat per la llengua
    En el marc del VxL s’han establert 4.423 acords de col·laboració amb entitats i establiments i s’han organitzat 1.622 activitats per afavorir l’ús del català (visites culturals, clubs de lectura, concerts, recitals poètics, trobades amb escriptors, tallers de teatre, gimcanes, xerrades o conferències…). Les entitats col·laboradores difonen el programa, aporten participants d’entre els associats, constitueixen parelles, ofereixen activitats als voluntaris i aprenents… També es comprometen a usar el català en l’atenció al públic i faciliten que les persones que participen en el VxL el practiquin.
    En relació amb la dimensió sectorial, s’han format 2.311 parelles lingüístiques en els diversos àmbits del programa: entitats, empreses, justícia, esport, sanitat, diversitat funcional, diversitat religiosa…

    Print Friendly, PDF & Email

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes