• Quin fred, aquests barbuts!

  Hi ha tota una colla de sants que tradicionalment són representats amb llargues barbes blanques en la iconografia. Sant Pau ermità, sant Maure abat i sant Antoni abat tenen les seves diades el 15  (els dos primers) i el 17 de gener (l’últim). Però també hi ha altres sants barbuts: sant Efigi i sant Benet, el 15 de gener; sant Faci, el 18 de gener; sant Canut, el 19 de gener; sant Fruitós, el 20 de gener, i sant Vicenç, el 22 de gener. Per això, tradicionalment coneixem aquest lapse de temps com la “setmana dels barbuts”.

  Heu sentit mai aquestes dites?

  Quan vénen els tres barbuts, vénen els freds cascarruts.

  La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts.

  Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.

  I és que la saviesa popular, i les estadístiques meteorològiques així ho confirmen, considera aquesta setmana com la més freda i crua de l’any.

   

  Però en lloc de quedar-nos a casa, a recer del fred, sortim al carrer i celebrem els Tres Tombs o les Santantonades, festes molt arrelades i de llarga tradició arreu dels territoris de parla catalana, amb la presència de cavalls i carruatges, de dimonis i fogueres, de balls i cançons i de menges tradicionals pròpies.

  Si voleu saber l’origen d’aquestes festes i en què consisteixen, visiteu el web de festes.org. Si voleu viure els Tres Tombs en directe, consulteu-ne el calendari (a Martorell són el 15 de gener de 2012).

  I no us descuideu de comprar el típic tortell de Sant Antoni!

   

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Segueix-nos a:

      


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius


Núvol d’etiquetes