Arxiu per novembre, 2016

  • Una cinquantena d’alumnes de Nou Barris visita el Parlament

    parlamentDilluns al vespre, tres cursos de la Delegació de Nou Barris van descobrir el Parlament en una visita guiada.

    Durant l’activitat, els assistents van poder conèixer la història de la institució parlamentària a Catalunya que té els seus fonaments en l’edat mitjana. Aquests fonaments van ser les assemblees de pau i treva i la Cort comtal. La Cort comtal catalana es va formar durant el segle XI i tenia un caràcter mixt, com a organisme col·laborador en la presa de decisions del sobirà tant en els aspectes legislatius i fiscals, com en l’exercici de la potestat judicial.

    Durant la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925) hi va haver un primer pas institucional en la recuperació de l’autogovern, però va ser abolida per la dictadura de Primo de Rivera. Un cop caiguda la dictadura, es va proclamar la Segona República espanyola. Aleshores es va constituir un govern català provisional (1931) amb el nom de Generalitat de Catalunya, en record de l’antiga institució d’autogovern.  Aquest autogovern s’institucionalitzava, amb el nom definitiu de Generalitat de Catalunya, en un poder legislatiu (dit Parlament de Catalunya), un poder executiu (integrat pel president de la Generalitat, que la representava al més alt nivell, i el Consell Executiu) i un poder judicial (que culminava en el Tribunal de Cassació).D’aquesta manera es reprenia la tradició parlamentària de Catalunya, interrompuda el 1714. Les primeres eleccions al Parlament de Catalunya van tenir lloc el 20 de novembre de 1932. El primer president del Parlament va ser Lluís Companys.

    Durant el llarg període de la dictadura franquista (1939-1975) es van malmetre les aspiracions del poble català a l’autogovern. En el procés de restabliment de la democràcia a l’Estat espanyol, Catalunya va poder recuperar la Generalitat, amb caràcter provisional, amb el retorn, el 1977, del seu president a l’exili, Josep Tarradellas. Un cop aprovada la Constitució espanyola el 1978 i aprovat i referendat l’Estatut d’autonomia de Catalunya el 1979, la Generalitat va quedar restablerta de manera definitiva. Les primeres eleccions al Parlament de Catalunya restablert van ser el 20 de març de 1980 i la sessió constitutiva el 10 d’abril del mateix any.

    Vint-i-set anys després de l’entrada en vigor de l’Estatut del 1979, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposta de nou Estatut que, després de ser tramitat a les Corts Generals, va ser refrendat pel poble català el 18 de juny de 2006. El nou Estatut d’autonomia de Catalunya entra en vigor el 9 d’agost de 2006.

    El Parlament exerceix la potestat legislativa, aprova els pressupostos, impulsa i controla l’acció política i de govern i exerceix altres competències governamentals.

    Article complet

  • Iniciem la quarta temporada d’El Club del joc

    mysteriumDimecres vinent, 30 de novembre, tornarem a reunir-nos a la llibreria La font de mimir per començar el que ja serà la quarta temporada d’aquesta activitat. L’any 2012 vam endegar les sessions d’El Club del joc destinades a mostrar un aprenentatge complementari a la llengua catalana i a potenciar el català en els usos vinculats als ambients de lleure, un dels objectius de la campanya I tu, jugues en català?. El joc és el mètode per excel·lència que tenen els humans per aprendre i conèixer.  Durant una partida de joc de taula es crea un temps i un espai de comunicació intensos on l’atenció està centrada en l’acció del joc: és el lloc on passen les coses i al mateix temps, permet que al seu voltant sorgeixi la conversa, l’intercanvi d’idees i es mostrin diverses actituds davant de les situacions que es plantegen. En aquest escenari de relació sorgeix la necessitat i l’hàbit de comunicació. En aquest context, el que proposa El Club del joc, són un seguit de sessions periòdiques en les quals el participants pugui practicar la conversa en català a través de la interacció i la reflexió conjunta amb d’altres membres del club a l’hora de resoldre l’estratègia per guanya una partida d’un joc de taula i, a la vegada, presentar nous jocs de taula editats en català.

    fotoEn la sessió de dimecres vinent, jugarem al Mysterium, un joc cooperatiu de deducció que uneix conceptes de dos jocs ben coneguts: Cluedo i Dixit. Igual que en el Cluedo cal esbrinar la persona, el lloc i l’arma utilitzada en un crim, però no es fa segons un sistema de preguntes sinó mitjançant la interpretació d’unes cartes polisèmiques (poden tenir diferents significats) que dóna un jugador que actua com a esperit.

    La font de mimir (C. Costa i Cuxart, 5)

    Dimecres 30 de novembre

    A les 18.30 h

    Article complet

  • El concurs Les llengües de la meva vida arriba a la recta final

    El dilluns 28 de novembre acaba el termini per participar en el concurs d’autobiografies lingüístiques Les llengües de la meva vida, organitzat pel CNL de Barcelona. La convocatòria està tenint èxit i fins al moment ja s’han presentat més d’un centenar de treballs.
    El concurs Les llengües de la meva vida arriba a la recta final

    El concurs d’autobiografies lingüístiques es presentat molt disputat, ja que s’hi han presentat més de cent participants.

    Més d’un centenar d’alumnes dels cursos de català del CNL de Barcelona i participants del Voluntariat per la llengua de la ciutat ja han participat al concurs Les llengües de la meva vida. Cada concursant, ja sigui en la modalitat individual o en la col·lectiva, ha presentat la seva autobiografia lingüística, que es pot fer en qualsevol format: escrit, àudio, audiovisual, fotogràfic, etc.

    Ja ens trobem a la recta final, però encara hi ha temps per concursar. En aquest enllaç donem unes cuantes idees per fer l’autobiografia. Quan estigui enllestida s’ha d’enviar a l’adreça concurs.cnlb@cpnl.cat .

    I després…

    El jurat de Les llengües de la meva vida està format per una representació del CNL de Barcelona (quatre persones), un representant del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona i un representant de l’àmbit de Formació i Foment del Consorci per a la Normalització Lingüística. El president del jurat tindrà vot de qualitat.

    El CNL de Barcelona farà una selecció i classificació de les obres presentades per facilitar la tasca del jurat.

    I el veredicte del jurat serà inapel·lable i es farà públic a finals de gener de 2017.

    El mes de febrer es farà l’acte de lliurament de premis, que s’anunciarà oportunament, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna.
    Centre de Normalització Lingüística

    Enllaços relacionats

     

    Article complet

  • L’aplicació Jocs en català atreu l’atenció dels visitants a la Festa pel Joc en català

    La 13a Festa pel Joc i el Lleure en català, que es va celebrar dissabte passat, va aplegar unes 9.000 persones al passeig Lluís Companys. Com cada any, el CNL de Barcelona va assitir a aquesta cita impulsada per la Plataforma per la Llengua i ineludible per tothom que vol reivindicar el joc i el lleure en català.
    L'aplicació Jocs en català atreu l'atenció dels visitants a la Festa pel Joc en catalàLa directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va visitar l’estand del CNL de Barcelona amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

    El CNL de Barcelona va ser present a la Festa pel Joc i el Lleure en català donant a conèixer l’app Jocs en català, dins de la campanya ‘I tu, jugues en català?’

    L’estand del CNL de Barcelona va rebre una allau de visitants interessats a participar en el sorteig de cinc jocs Patim, patam, patum de la mà de l’app Jocs en català, que és una de les novetats que s’incorporen a la campanya I tu, jugues en català?. Aquesta és una campanya del CPNL que té com a propòsit donar a conèixer l’oferta de jocs i jo guines en català i fomentar-ne l’ús. Així doncs, l’aplicació Jocs en català permet consultar l’oferta de jocs i joguines en català que hi ha la mercat.

    Finalment, 160 persones van participar en el sorteig organitzat pel CNL de Barcelona que va atreure molts visitants encuriosits pel funcionament de l’aplicació Jocs en català, una eina molt útil per començar a planificar les compres dels regals de Reis i de Nadal que ja son aquí al costat.

    Per l’estand del CNL de Barcelona també hi van passar personalitats com la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell i de la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, que es van mostrar molt interessades per l’aplicaciió Jocs en català.
    Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

    Enllaços relacionats

     

    Article complet

  • El conseller Vila lliura l’Informe de Política Lingüística 2015 a la presidenta del Parlament

    El conseller de Cultura, Santi Vila, va lliurat ahir l’Informe de Política Lingüística 2015 a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Alguns dels aspectes que destaca l’Informe són l’evolució positiva de la inscripció als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que augmenta després d’anys de davallada.
    El conseller Vila lliura l'Informe de Política Lingüística 2015 a la presidenta del ParlamentEster Franquesa, directora general de Política Lingüística, i Santi Vila, conseller de Cultura, fan entrega de l’Informe a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

    Més inscripcions als cursos de català i major dinamisme de la llengua al món digital, són aspectes a destacar de l’Informe de Política Lingüística 2015.

    L’augment de la inscripciió als cursos de català del CFPNL, un 5% respecte al 2014, ha estat possible gràcies a les millores en l’oferta i la comunicació; el dinamisme de la llengua al món digital, i la importància estratègica de les grans marques per a l’ús del català.

    L’Informe de Política Lingüística 2015 conté dades i indicadors referits a la situació de la llengua (coneixement i ús de les llengües de la població, usos del català al sector comercial, cultural, a l’ensenyament, la justícia, etc.), a l’acció de govern i a  la incidència que tenen les polítiques lingüístiques aplicades. L’informe es lliura al Parlament una vegada cada any. A l’acte de lliurament d’avui també hi ha assistit la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

    L’Informe també dedica un apartat a l’occità-aranès a l’Aran i a la llengua de signes catalana (LSC). També s’hi recull el marc legal d’incidència en matèria lingüística i especifica el pressupost dedicat el 2015 al conjunt d’accions de política lingüística empreses des dels departaments de la Generalitat i els òrgans que hi estan adscrits.
    Direcció General de Política Lingüística

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Consell de Barri de Porta 21/11/2016

    districte

    Article complet

  • La campanya ‘I tu, jugues en català?’, a la Festa pel joc i el lleure en català

    Dissabte, 19 de novembre de 2016 a les 10:00

    Arc de Triomf, pg. de Lluís Companys
    Barcelona

    La campanya 'I tu, jugues en català?', a la Festa pel joc i el lleure en catalàEl CNL de Barcelona serà present un any més a la Festa pel joc i el lleure en català, organitzada per Plataforma per la Llengua, que se celebrarà el proper 19 de novembre a l’Arc de Triomf de Barcelona.

    El CNL de Barcelona tindrà un estand protagonitzat per la campanya I tu, jugues en català? i a les 13 h farà un sorteig de tres jocs Patim, patam, patum entre totes aquelles persones que dipositin la butlleta de l’app Jocs en català a l’estand del CNL de Barcelona.

    Objectius de la Festa pel joc i el lleure

    Diversió i reivindicació del dret a jugar en català participant en els nombrosos tallers, actuacions i activitats, són els principals objectius d’aquesta festa. Des de les 10 h fins les 15 h, el Passeig Lluís Companys s’omplirà de jocs en aquest acte que des de l’any 2003 contribueix a conscienciar a empreses i consumidors a reclamar una normalització del català en el món del joc i el lleure.

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Alumnes de Nou Barris a la xerrada de Puri Pinto

    “La llengua és vostra i us necessita”

    Puri Pinto, filòloga i professora de literatura i llengua catalanes a l’ensenyament secundari, va oferir ahir dijous 10 de novembre una xerrada a un grup nombrós d’alumnes del CNL de Barcelona per reflexionar entorn de la seva autobiografia lingüística.

    L’autora va presentar el seu llibre “Amb Q de formatge”, en què explica l’experiència com a catalanoparlant d’adopció.

    La xerrada es va fer en el marc del concurs d’autobiografies lingüístiques “Les llengües de la meva vida” que organitza el CNL de Barcelona

    Alumnes de cursos de la delegació de Nou Barris van assistir i van col·laborar en la xerrada de la filòloga catalana Puri Pinto, organitzada en el marc del concurs d’autobiografies lingüístiques “Les llengües de la meva vida” que organitza el centre. Els alumnes assistents a l’acte havien treballat prèviament l’autora a classe i una d’elles va ser l’encarregada de presentar-la a tot el públic.

    Pinto, que és professora de literatura i llengua catalanes a l’ensenyament secundari, va centrar la seva xerrada a fer veure la importància d’aprendre la llengua d’un país d’acollida per a la pròpia identitat. “La llengua és vostra i la llengua us necessita”, va dir-los als assistents després d’explicar el procés personal que havia recorregut ella a l’inici de parlar el català.

    En aquest sentit, l’autora va relatar la seva experiència com a castellanoparlant de naixement i catalanoparlant d’adopció i va remarcar que, en el moment que ella aprenia català, “el país no estava preparat per acceptar i legitimar aquests nous catalanoparlants”, motiu pel qual “els catalanoparlants d’adopció hem hagut de fer un discurs propi en favor d’aquest procés”.

    L’autora va convidar els alumnes a abandonar el que ella anomena “dolor de llengua”, és a dir, totes aquelles inseguretats i aquells complexos que cal deixar per fer del català una llengua “d’identitat comuna, plural i compartida”.

    Durant l’acte, Puri Pinto també va presentar l’obra que ha escrit, Amb Q de formatge, en la qual ens acosta la seva autobiografia lingüística a través d’aquestes i d’altres reflexions.
    Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • El Síndic de Greuges a Roquetes

    sindic

    Save

    Article complet

  • Les edats perdudes al Club de lectura de Nou Barris

    'Les edats perdudes', al Club de lectura de Nou BarrisDilluns vinent, 14 de novembre, tindrà lloc la segona sessió del Club de lectura intermedi que la delegació condueix a la Biblioteca de Nou Barris.

    En aquesta ocasió, s’hi comentarà l’obra Les edats perdudes, de Judit Pujadó. La novel·la narrala vida de la Nora que, a principis dels anys vuitanta, encara a l’adolescència, perd els pares. Obligada a viure amb la seva àvia, que pràcticament no coneix, la Nora veu com la vida se li capgira quan s’ha de traslladar a una barriada de Barcelona. Enyorada de l’alegria i la placidesa que li transmetien els pares, la Nora ha d’aprendre a viure en un ambient molt més dur, més amarg. Amb els seus nous amics, passa les tardes recorrent els carrerons del barri i les esplanades, alhora que, de mica en mica, descobreix la beguda, el sexe, i es va acostumant a la seva nova vida, fins que un segon tràngol l’obliga a refer-la per segona vegada lluny de la ciutat, en un poble on la gent ha après a viure sense passat.

    A partir dels records que basteixen els personatges i de la solitud que els impregna, en un joc creuat de retalls de vida, Judit Pujadó construeix amb gran sensibilitat una sòlida novel·la que alterna les dificultats i dolors del pas a l’edat adulta amb la tranquil·la i satisfeta decadència de la maduresa. Amb aquest llibre l’autora va quedar finalista del X Premi Llibreter 2009.

    L’activitat és gratuïta, prèvia inscripció a la biblioteca.

    Biblioteca de Nou Barris, Pl. Major de Nou Barris, 2, 08042 Barcelona
    Dilluns 14 de novembre
    19.00 h

    Save

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes