Arxiu per juny, 2018

  • Espectacle sobre la vida i l’obra del mestre Fabra el 28 de juny, al Palau Robert

    L’actor Òscar Intente interpretarà el monòleg «Pompeu Fabra: jugada mestra!» el dijous 28 de juny, a les 19.30 hores, a la Sala d’Actes del Palau Robert. L’espectacle utilitza la metàfora esportiva per introduir-nos a la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana, coincidint amb l’Any Pompeu Fabra 2018.
    L’espectacle comença amb la interpel·lació d’un tennista al públic sobre si és possible jugar a tennis sense regles. Afirma que no és possible i que en l’esport, com en la llengua, cal compartir unes normes i acceptar-les per jugar bé. Normes com les que va  proposar Pompeu Fabra, un tennista apassionat, per al català, que van ser acceptades i compartides per tothom.
    El monòleg, dirigit per Maria P. Pla, està escrit per Òscar Intente i produït per la companyia Inútils Mots. Una proposta  que apropa als ciutadans  la figura de Pompeu Fabra d’una manera lúdica i amena. Fabra va presidir la Unió Catalana de Federacions Esportives i va mostrar sempre una gran afició pel món de l’esport.
    Durant la representació, a més d’informació biogràfica sobre Fabra, es fa esment de les valoracions que van fer sobre la seva figura escriptors  tan rellevants com ara Pla, Fuster, Carles Riba o Pere Quart.
    L’espectacle es va estrenar el dia de la inauguració de l’exposició itinerant “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, creada per la Direcció General de Política Lingüística, que es pot visitar a l’Arts Santa Mònica fins al 7 de juliol, i que arribarà a 80 espais de 50 localitats al llarg de 2018 gràcies la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.
    També cal remarcar que el Palau Robert dedica l’aparador  a la figura de Pompeu Fabra i al català. Aquesta iniciativa pretén apropar a tots els visitants del centre les grans dades de la llengua catalana en l’actualitat i el paper que va tenir Fabra en aquesta situació, amb textos en català, castellà, anglès i francès.

    Article complet

  • El Voluntariat per la llengua celebra 15 anys amb més de 125.000 parelles lingüístiques i milions d’hores de conversa en català

    Per novè any consecutiu, el 2017 més de 10.000 parelles es van sumar al programa

    La modalitat virtual, iniciada l’any passat, assoleix un alt grau de satisfacció

    El Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format 125.000 parelles lingüístiques des de l’inici del programa l’any 2003. A més, i per novè any consecutiu, el 2017 va superar les 10.000 parelles lingüístiques; en concret va arribar a 10.015. El 96,19% de les parelles van ser organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística i el 3,81% per entitats no governamentals que col·laboren en el programa.
    El VxL facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). El compromís de les parelles és trobar-se una hora la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar en català del que vulguin, en un context distès i el dia i l’hora que els vagi bé. Amb la modalitat virtual, ho poden fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.
    L’any 2017 van participar en el VxL 11.066 persones, de les quals 6.185 s’hi havien inscrit per primer cop: 4.277 aprenents i 1.908 voluntaris. L’alta xifra dels aprenents, que duplicava amb escreix el nombre de voluntaris i que havia augmentat respecte del 2016, indica l’alt interès i la idoneïtat del projecte entre les persones que estan aprenent català i posa de manifest la vigència actual del programa. Destaquem que s’ha triplicat, respecte al 2016, el nombre de persones que han fet el pas d’aprenentes a voluntàries del VxL. Es tracta de 118 persones que ja han assolit un nivell de destresa i fluïdesa en llengua catalana i que han decidit continuar formant part del programa com a voluntàries, per ajudar nous aprenents que s’hi inscriuen.
    Com és habitual, destaca l’alta participació de les dones, que suposen el 71,83% del total de nous inscrits. També destaca l’augment dels joves, entre 18 i 29 anys, que ja sumen un total de 137 participants, tot i que es manté el predomini en la franja d’edat d’entre 50 i 65 anys pel que fa als voluntaris i d’entre 30 i 39 pel que fa als aprenents.
    El programa va assolir el 2017, 214 localitats de Catalunya. El territori amb més presència continua essent la demarcació territorial de Barcelona que concentra gairebé el 75% de les parelles lingüístiques. Hi ha una gran proporcionalitat entre el nombre de parelles i la situació demogràfica i sociolingüística del conjunt del territori. A les demarcacions territorials de Barcelona i de Lleida s’ha incrementat el nombre de parelles en relació amb l’any anterior.

    Article complet

  • Augmenten les persones inscrites i els cursos de català organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística

    • El 2017 creixen el nombre de cursos de català i les inscripcions
    • El 2018 s’aposta per una oferta especial per incentivar els cursos de català bàsic
    • El CPNL ratifica el seu objectiu de garantir l’accés a les oportunitats socials i laborals amb igualtat de condicions lingüístiques
    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va organitzar 3.541 cursos presencials l’any passat, que suposen un increment d’un 2,5% respecte a l’any anterior, segons la Memòria de l’any 2017, presentada a l’últim Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), celebrat el passat mes de maig.
    Del total de cursos, 2.137 són inicials i bàsics (un 60,3 %), que representa l’augment significatiu del 8,75 % respecte a l’any anterior. En aquests cursos, s’hi han inscrit prop de 50.000 persones, gairebé un 65 % del total d’inscripcions (76.939).
    Una altra de les conclusions és que cada vegada són més les persones d’origen estranger que continuen el seu itinerari d’aprenentatge, no únicament en cursos inicials i bàsics, sinó també en nivells de català intermedi i avançat. Durant el 2017, es constata un augment del 3,09 % en la fidelització i el seguiment dels alumnes d’origen estranger, rellevant tenint en compte el caràcter no obligatori d’aquesta formació.
    La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, que va presidir la reunió del Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), va posar de manifest l’interès del Consorci a focalitzar l’atenció en el servei a les persones amb pocs coneixements de la llengua, en la mesura que “és un objectiu de govern que el conjunt de la població adquireixi la capacitat d’usar la llengua pròpia del país”. Una línia de treball que també compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Servei d’Ocupació de Catalunya per implementar estratègies i polítiques de reinserció laboral i de cohesió social.

    Article complet

  • El Departament de Cultura i l’Associació d’Editors de Revistes i Digitals (APPEC) impulsen per quart any consecutiu el projecte “T’agradarà llegir en català”

    Enguany, es faran arribar 5.000 revistes d’edició recent a 150 centres d’estètica i perruqueries de vuit poblacions catalanes
    L’Associació d’Editors de Revistes i Digitals (APPEC) i la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura impulsen per quart any consecutiu el projecte “T’agradarà llegir en català” per fomentar la lectura de revistes en llengua catalana. Enguany, en el marc d’aquest projecte es faran arribar 5.000 revistes d’edició recent a 150 centres d’estètica i perruqueries de vuit poblacions catalanes: Badalona, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Tarragona, Tortosa i el Vendrell. L’APPEC forma part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana.
    Participen en el projecte 49 capçaleres que difonen informació sobre música, cuina, història, empresa, lleure, infantils, etc.: 440 Clàssica, Agrocultura, Alberes, Art-e-sans, Bonart, Cadí, Camacuc, Cavall Fort, Ciutat Nova, Cucafera, Cuina, Culturae Magazine, Descobrir, El Tatano, El Temps, Enderrock, Entreacte, Esguard, Esguard paper, Esports d’Hivern, Estris, Excursionisme, Experiències, F. La revista del Foment, Faristol, Fosbury, Gavarres, L’Avenç, Les Garrotxes, Llengua Nacional, Magazine, Món Empresarial, Món Medieval, Muntanya, Namaka, Opcions, Petit Sàpiens, Piu piu, Reporter Doc, Revista Musical Catalana, Sàpiens, Serra d’Or, Time Out, Tiro-Liro, Vallesos, Valors, Vèrtex, Viure en Família i Zirkòlika.

    Article complet

  • Programa activitats Any Fabra

     

     

     

     

     

     

     

    Programa activitats Any Fabra CNL de Barcelona

    Article complet

  • Reserveu ja la taula per a la Gran Revetlla de Sant Joan de l’Ateneu la Bòbila de Porta!

    Ja us podeu inscriure per celebrar la revetlla de Sant Joan:

    Per qualsevol dubte podeu trucar a l’Ateneu La Bòbila.

     

    I recordem que cada dimarts, a les 20.30 hores, ens trobem per recollir fusta per la foguera! Us hi esperem!
    Horari:
    Dilluns a Divendres de 17:00 a 21:00h
    Dimecres i Divendres de 10:00 a 13:00h
     
    Adreça:

             Plaça Sóller, 1 (entrada carrer de l’Estudiant)

     

    Contacte: ateneulabobila@gmail.com , 93-354-05-70

    Article complet

  • Programa d’activitats Juny per a l’Espai Jove Les Basses

    Article complet

  • La Delegació de Nou Barris presenta la novel·la L’esquerda de l’àngel, de M. Victòria Lovaina

    L’acte tindrà lloc a la Biblioteca de Nou Barris dimarts 19 de juny a les 19.00h. Durant la trobada l’autora parlarà de la seva obra, una novel·la que es desenvolupa a cavall de dues èpoques. La del temps d’en Nèstor, un personatge atrapat entre el neguit per descobrir els fantasmes ocults de la seva infantesa i un sentiment de culpa impregnat d’amor. I la del temps de la Maria i la Cinta, atrapades en una Barcelona de començament de segle xx que les obligarà a lluitar per tirar endavant i que les farà còmplices de fets que mai no haurien imaginat.
    L’esquerda de l’àngel és una novel·la combativa, però al mateix temps analítica, ja que explora a fons les relacions d’amistat i el comportament humà en situacions límit.
    M. Victòria Lovaina és escriptora i professora. Diplomada en Magisteri i llicenciada en Ciències de l’Educació. Treballa com a professora d’ensenyament secundari en un Institut de Cerdanyola del Vallès.
    Ha publicat les novel·les Amb ulls de nina (Premi Joescric, Palma, 2008), Dietari de les Gorges (Premi Paraules a Icària, Barcelona, 2009), Pell de gat (Premi literari Castelló, 2012). L’any 2005 va guanyar, amb Ernesta, el primer premi de Narrativa Breu Districte V. El 2007 va guanyar el segon premi de Narrativa Mercè Rodoreda de Molins de Rei amb l’obra Hivern a Roma. Ha editat alguns relats curts amb col·laboració amb altres autors.

     

    Article complet

  • Acte de lliurament de premis del 19è Concurs de còmic de Nou Barris

    La Delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona ha col·laborat a fer possible la categoria 3, destinada a noies i nois de 9 a 15 anys que presentin còmics en català

    La publicació del veredicte i el lliurament de premis tindrà lloc en un acte públic al Centre Cívic Can Verdaguer dissabte 16 de juny de 2018 a les 19.30 h. El veredicte es donarà a conèixer en aquell moment. Aquest any, l’acte comptarà amb la participació de Pepe Gálvez, que conduirà l’entrega de premis, així com de membres del jurat. La Delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona ha col·laborat a fer possible la categoria 3, destinada a noies i nois de 9 a 15 anys que presentin còmics en català. El mateix dia, s’inaugurarà l’exposició 19è Concurs de còmic de Nou Barris amb totes les obres presentades i incloses al concurs segons les bases. L’exposició es podrà visitar fins al 21 de juliol.

    Aquesta activitat forma part de la campanya Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català, una iniciativa del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els còmics que s’editen en català per tal de fomentar-ne la lectura i el consum. A més, pretén contribuir a l’augment de l’oferta, incentivant la creació i l’edició de còmics en català.

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes