Arxiu per gener, 2019

  • Club de lectura de nivell mitjà de Nou Barris

    Club de lectura de nivell mitjà de Nou BarrisDilluns, 11 de febrer de 2019 a les 19:00
    Biblioteca de Nou Barris (Pl. Major de Nou Barris, 2)

    El proper 15 de febrer es comentarà l’obra Camí de sirga, de Jesús Moncada, al club de lectura de nivell mitjà que es fa a la Biblioteca Nou Barris.

    T’hi pots inscriure al taulell de la biblioteca, on et deixaran el llibre en préstec.

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Oberta la inscripció a les proves anuals per acreditar el coneixement de català

    El termini d’inscripció es tancarà el 13 de febrer
    La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura obre, avui, 28 de gener, la inscripció a les proves per obtenir els certificats oficials de llengua catalana de cinc nivells: bàsic (A2), elemental (B1), intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2). El termini es tancarà el 13 de febrer.
    La inscripció es pot formalitzar telemàticament mitjançant la pàgina web Tràmits gencat o bé, presencialment, a les oficines de la Direcció General de Política Lingüística a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.
    Les proves estan obertes a qualsevol persona de més de 16 anys i no cal tenir cap titulació acadèmica prèvia per fer-les.
    Els exàmens es duran a terme a 18 localitats. A Catalunya, es faran a Barcelona, Figueres, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. També hi haurà proves a Fraga i a Perpinyà.
    El calendari de proves i les localitats dels exàmens es poden consultar al portal de Llengua Catalana.
    La convocatòria de 2019 és la tercera des de la publicació de la nova Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. Tenint en compte el període de transitorietat de quatre anys per aplicar la norma, en la correcció dels textos de l’àrea d’expressió escrita es consideraran adequades tant les solucions anteriors com les actuals. En les àrees de gramàtica o ús de la llengua, no es demanaran aspectes que hagin sofert un canvi de validesa normativa.
    Les proves per a l’obtenció de certificats oficials de català s’inscriuen en les polítiques del Govern de Catalunya per estendre l’ús del català i encaixen amb l’oferta de formació del Consorci per a la Normalització Lingüística i el curs en línia Parla.cat. Els cursos organitzats pel Consorci permeten obtenir títols equivalents als certificats que s’obtenen en les proves de Política Lingüística.
    Certificats de català
    Convocatòria de proves 2019

    Article complet

  • 31è Concurs Literari de Nou Barris

    El Centre Cívic Torre Llobeta, la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona, i les Biblioteques del Districte impulsen i organitzen un dels esdeveniments culturals més rellevants i consolidats del Districte, el Concurs Literari de Nou Barris, que enguany arriba a la seva 31a edició.

    Es tracta d’una convocatòria oberta a totes les persones majors de 16 anys, en la qual es pot participar en les modalitats de prosa, poesia i relat curt d’humor en llengua catalana i llengua castellana i relat fantàstic.

     Cal destacar el fet que la modalitat de relat curt d’humor marca una diferència important dins de la normalitat dels concursos literaris.

     En el document annex trobareu les bases de participació. La data límit de presentació de les obres és el 30 de març a les 20.00 h. El comunicat del veredicte i el lliurament de premis als guardonats es farà al Centre Cívic Torre Llobeta dissabte 4 de maig del 2019. Tots els participants rebran un diploma acreditatiu de la seva participació i es farà un recull amb tots els relats guardonats, que es podrà consultar durant el mes de juny a bcn.cat/noubarris.

    Bases del 31è Concurs Literari de Nou Barris

    Article complet

  • Centenari del naixement de Joan Brossa

    Demà farà cent anys del naixement del poeta, dramaturg i artista plàstic (1919-1998). Va ser un dels fundadors del grup artístic Dau al Set, i autor d’una obra que no contempla les fronteres entre les diferents disciplines artístiques.

    La seva obra literària, de dimensions excepcionals, es caracteritza per l’experimentació amb el llenguatge i la utilització de tot tipus de tècniques i estils, des dels models estròfics clàssics, fins a la poesia conceptual, el teatre surrealista i els guions de cinema experimentals. Aquest procés continu d’investigació metalingüística l’encamina progressivament cap a la poesia visual, l’escultura i la performance.

    Només cap al final de la seva carrera va rebre el ple reconeixement, amb nombroses traduccions i múltiples premis i honors que l’assenyalen com a una de les figures cabdals de la literatura i les arts visuals del segle vint.

    El 19 de gener del 2019 començarà l’Any Joan Brossa amb motiu de la commemoració del centenari del naixement del poeta. Serà comissariat per Manel Guerrero i coordinat des de la Fundació Joan Brossa per Judith Barnés. A banda de consolidar la seu de la Fundació com un espai de referència per a la ciutat de Barcelona, l’Any Joan Brossa té alguns objectius a assolir. En primer lloc, aconseguir l’edició i/o reedició de la poesia de Brossa per tal que s’hi pugui accedir fàcilment i es fomenti la lectura i el coneixement del corpus poètic brossià. En segon lloc, generar noves mirades a partir de l’obra del poeta per afavorir-ne la representació en l’àmbit del teatre i l’experimentació en el camp de la pràctica artística tot donant cabuda a noves generacions de creadors. Per acabar, teixir una constel·lació brossiana potent que aculli totes aquelles entitats que vulguin retre homenatge al poeta i que tinguin interès a formar part de l’Any Brossa.

    Article complet

  • El Voluntariat per la Llengua ha format més de 130.000 parelles lingüístiques en català des de la seva creació

     

    • L’any 2018 es formen 10.600 parelles lingüístiques, la xifra més alta des que es va posar en marxa el programa
    • Cada parella disposa d’una persona de referència del Consorci per a la Normalització Lingüística que els dona suport i en fa el seguiment mentre dura el voluntariat
    El Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha superat ja les 130.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa l’any 2003. A més, i durant la darrera dècada, cada any es creen més de 10.000 parelles lingüístiques. De fet, el 2018 s’han fet més parelles que mai: s’han superat les 10.600 parelles. Durant l’any passat es van commemorar els 15 anys de funcionament d’aquest programa d’èxit. Reconegut per la Unió Europea, el VxL s’ha adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).
    El VxL és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). El compromís de les parelles és trobar-se una hora a la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar en català en un context distès. Inicialment, aquestes trobades eren presencials però des del 2017 també es preveu fer-les en la modalitat virtual. El CPNL gestiona el 96,19% del total de les parelles que es formen, mentre que en el cas de la resta ho fan les entitats sense ànim de lucre (dades de 2017).

    Article complet

  • Nova trobada del Club de lectura mitjà

    Dilluns vinent, 14 de gener, tindrà lloc la segona trobada del Club de lectura mitjà que organitza la Biblioteca de Nou Barris amb la col·laboració de la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona. S’hi comentarà l’obra Barcelona no existeix, en la qual una Barcelona futurista de David Castillo és la capital mediterrània del crim, un infern, que no coneix cap llei. Les lluites per un poder polític fràgil i voluble han dividit el mapa en zones controlades per faccions: els governamentals resisteixen al centre, mentre que les Milícies de la Joventut controlen la perifèria i el submón instal·lat a la xarxa del metro. En aquest escenari, un periodista octogenari, depauperat com els diaris que ja no llegeix ningú, rep un feix de bitllets d’un home del poder perquè faci de mitjancer per restablir la pau. Tot es complica quan aquest home és assassinat. La investigació el durà a visitar pisos de l’Eixample convertits en santuaris d’orgies decadents, bars amb el perfum de l’absenta, i personatges dubtosos, desencantats i lúcids com ell mateix.

    Poeta des de la infantesa, David Castillo (Barcelona, 1961) ha combinat la creació literària amb el periodisme. Ha publicat tres antologies, una biografia de Bob Dylan, la novella en vers El llibre dels mals catalans (2010) i tres novel·les: El cel de l’infern (premi Crexells a la millor novel·la catalana del 1999),  No miris enrere (premi Sant Jordi del 2001) i El mar de la tranquil·litat (2010). La seva obra poètica inclou La muntanya russa (1992), Tenebra (1994), Game Over (premi Carles Riba del 1997), El pont de Mühlberg (2000), Downtown (2006), Esquena nua (2006) i Doble zero (2011). Per una antologia de la seva obra, li van concedir el Tratti Poetry Prize al millor poeta estranger traduït a Itàlia el 2006.

    Per inscriure’s al club cal fer-ho al taulell de préstec de la biblioteca.

    Biblioteca de Nou Barris, Plaça Major de Nou Barris, 2

    Dilluns, 14 de gener a les 19.00 h

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes