• Política Lingüística crea una minisèrie de 21 vídeos per aprendre català

  Són converses quotidianes, d’entre un i quatre minuts de durada, protagonitzades pels personatges del curs EP! Escolta i parla

  La Direcció General de Política Lingüística ha creat una sèrie de 21 vídeos de l’EP! Escolta i parla, el curs oral de català per a persones adultes no alfabetitzades o amb alfabets diferents. Cada episodi té una durada d’entre un i quatre minuts i mostra una petita conversa de la vida quotidiana. Aquesta és la primera videosèrie digital per aprendre català.

  Els protagonistes de la sèrie són en Yong que té 18 anys i és xinès; el Mousa en té 17 i és de Nigèria; en Mandeep en té 47 i és un indi sikh; la Karima en té 28 i és de Marràqueix i l’Evelyin en té 42 i és d’Hondures. Tots estan aprenent català. Els ajuden en Pol, que té 24 anys i toca en un grup de rock i l’Anna Pi, que en té 72 i és voluntària per la llengua. L’objectiu de la producció és oferir recursos complementaris perquè les persones no catalanoparlants puguin resoldre en català necessitats corrents de la vida quotidiana. Hi aprendran estructures i vocabulari bàsic per poder-se presentar, fer gestions senzilles, relacionar-se amb amics i coneguts, anar a comprar, preparar-se per a una entrevista de feina, etc. i ho faran guiats per uns personatges amb els quals es podran identificar molt clarament, ja que representen persones que tenen o han tingut experiències vitals —reptes, projectes, dificultats, superacions— semblants a les que poden viure els aprenents. El fet que aquests personatges hagin superat les situacions del dia a dia amb què molts dels alumnes segurament també s’hauran d’enfrontar, els converteix en un model a seguir pels alumnes: els fa perdre pors a l’hora d’usar el català en les situacions comunicatives de l’entorn immediat i fa que l’aprenentatge sigui significatiu. La creació d’aquest recurs respon, entre d’altres aspectes, a una de les necessitats detectades en l’estudi Èlia, que Política Lingüística va impulsar per adaptar la formació en català de les persones adultes a noves realitats socials.

  Ester Franquesa: “El català és de tothom qui hi viu, tingui la llengua familiar que tingui. La nostra política lingüística aposta perquè el coneixement del català sigui universal. Calia posar el focus també en les persones que el volen aprendre i tenen poc bagatge acadèmic”

  A propòsit dels vídeos, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha manifestat: “En una Catalunya on es parlen fins a unes 300 llengües, la llengua pròpia del país no és de circuit tancat. El català és de tothom qui hi viu, tingui la llengua familiar que tingui. La nostra política lingüística aposta perquè el coneixement del català sigui universal. Calia posar el focus també en les persones que el volen aprendre i tenen poc bagatge acadèmic. És més difícil ensenyar-la com a segona llengua si l’alumne no disposa d’habilitats escrites de reforç. però ens hem proposat que es pugui sense necessitat de llegir ni d’escriure, amb metodologia pròpia i materials adaptats a l’assoliment de capacitats orals. I en aquest procés hi ajudarà la sèrie de vídeos, autònoms i integrats a l’EP, bons per aconseguir el valor instrumental de la llengua  per la via de l’emoció i les relacions personals.”

  Els vídeos, que funcionen com a càpsules didàctiques independents, constitueixen en el seu conjunt una petita sèrie de ficció per a l’aprenentatge del català adreçada a les persones adultes que no tenen el català com a llengua inicial. Per tant, és un recurs audiovisual, adaptat al context sociolingüístic actual en què hi ha un nombre elevat de persones que necessiten aprendre català a partir de la llengua actual. El català disposa de sèries audiovisuals per a l’aprenentatge de la llengua des de 1984 ja que el primer curs de català multimèdia, Digui Digui, n’incloïa una. L’objectiu és el mateix: ensenyar català a la població adulta no catalanoparlant. Aquesta nova sèrie de vídeos respon a la necessitat urgent de formació en català per a la població nouvinguda.

  La sèrie té un to proper i amè i recorre a l’humor per facilitar l’aprenentatge. A mesura que anem avançant en els vídeos, el grau de complexitat de la conversa augmenta: els diàlegs són més llargs, les estructures més complexes i el vocabulari utilitzat més ric. Els guions dels vídeos Ep! Escolta i parla han estat elaborats pel mateix equip de professionals que ha desenvolupat el curs.

  Política Lingüística posa a disposició de la ciutadania, entitats i organismes informació diversa i materials del curs, que es poden trobar en aquesta pàgina i a la llista de reproducció del canal Llengua catalana a Youtube.

  Els vídeos també estan integrats en els tres mòduls que formen el curs Ep! Escolta i parla: cinc en el mòdul 1 (Les dades personals. La família. On estudio, on aprenc. Fer gestions. Busco feina),  sis en el mòdul 2 (Els horaris. Les feines de cada dia. Passa el temps. Què vols? A l’Oficina de Turisme. Quina activitat fa?) i deu en el mòdul 3 (Ens presenten uns amics. Quedem per fer activitats? El programa de ràdio. La borsa de treball. Em preparo per a una entrevista de feina. L’entrevista de feina. Perdem de tot! Això és un amic! Consells pràctics. Giftejant).

   

  Ep! Escolta i parla, el curs oral de català

  Creat per la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), aquesta proposta formativa està adreçada a persones que no estan alfabetitzades o no poden usar la llengua escrita com a base per a l’aprenentatge. Es va presentar el maig de l’any passat per donar resposta a l’increment d’aquests aprenents que tenen dificultat per seguir amb èxit els cursos ordinaris inicials i bàsics que ofereix el CPNL. Aquest curs 2019-2020 l’Ep! Escolta i parla s’ha integrat a l’oferta formativa general dels 22 centres del Consorci. Durant el 2019 s’ha fet el pilotatge dels mòduls 1 i 2 del curs en 21 grups, pels quals han passat 480 alumnes. L’índex de superació del curs ha estat del 89 %.

  Segons l’Enquesta d’usos lingüístics a la població (EULP 2018) el 5,6 % de la població adulta no entén el català; el 18,8 % no el sap parlar i el 34,7 % no el sap escriure. La població nascuda a l’estranger representa un 18,2 %. Un 35,7 % (2.278.700 persones) de la població té interès a aprendre o millorar els coneixements de català i, d’aquestes, 797.500 són nascudes a l’estranger.

  Ep! Escolta i parla. Els vídeos


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes