• EL SAVI CATALÀ

  Mostra la imatge originalUna de les coses que més m’agrada és llegir. En arribar a Barcelona em
  vaig inscriure a la biblioteca pública més pròxima a casa meva i també a la Biblioteca de Catalunya, aquesta última al carrer de l’Hospital,56, en el Raval, un edifici del segle XV, antic Hospital de la Santa Creu, d’estil gòtic.
  A més, en les meves caminades per la ciutat, vaig conèixer algunes de les seves llibreries, fires del llibre i la festa llibretera, la Diada de Sant Jordi.
  En començar l’estudi de la llengua catalana, vaig començar també a llegir en aquest idioma. Vaig començar amb la literatura infantil, perquè em considerava, quant al llenguatge, estar en el mateix nivell de la infantesa.
  Després vaig passar a la literatura per a joves, fins a adonar-me que si podia llegir periòdics i revistes, podia també degustar la literatura per a adults. M’agraden molt els contes i novel·les amb temàtica musical.
  De tant llegir vaig arribar a un llibre de teatre, escrit per Ramon Vinyes, Entre dues músiques. Vaig sortir a buscar el llibre. Un dels seus exemplars es trobava a la Biblioteca Ignasi Iglesias, a Sant Andreu de Palomar. Hi havia un problema: el llibre havia estat publicat en 1935. Podria jo llegir el català d’aquella data?
  La bibliotecària que em va atendre es va dirigir a un lloc reservat als llibres rars, antics i altres, els quals han de ser llegits a la biblioteca, no es presten. Per tractar-se d’una obra de teatre el text tenia la durada de més o menys dues hores. No obstant això, vaig necessitar gairebé quatre hores, pel vocabulari de 1935. Una divertida comèdia…
  Vaig voler conèixer la producció literària de Ramon Vinyes però una lectura em va portar a una altra direcció. Aquest autor va viure en Barranquilla, Colòmbia, on gestionava a la seva manera una llibreria, escrivia per a diversos periòdics, era amic de tots els escriptors de Barranquilla, entre ells Gabriel García Márquez.
   Però el que em va deixar sorprès va ser el fet que Ramon és personatge de Cent anys de solitud. Aquells i aquelles que desitgin rellegir aquesta novel·la trobaran al llibreter Melquíades, “el savi català”. En això estic…
  Luiz Carlos Neves

Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes