• Santboians il·lustres: Baldiri Aleu i Torres

  baldiri aleuAquesta és la biografia de Baldiri Aleu, escrita per la Montse:

  Baldiri Aleu i Torres va néixer el 1893 a Sant Boi de Llobregat i va morir a la mateixa vila el 1975. Es un famós personatge a Sant Boi i a nivell nacional gràcies a la molt important aportació de la introducció de l’esport del rugbi, primer a Sant Boi i més tard a l’estat Espanyol.

  Va ser el fundador de la Unió Esportiva Santboiana, primer club de rugbi, que porta el seu nom. Baldiri Aleu havia estat estudiant la carrera de Veterinària a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc (França); va ser aquí on s’interessà per primera vegada per aquest esport i on va aprendre a jugar-lo i a gaudir-lo i quan tornà a Sant Boi també va tornar amb ell l’entusiasme per aquest nou esport que havia descobert a França. Això el va portar a reunir-se amb un grup de joves amics de la tertúlia de Cal Ninyo i els va proposar iniciar-se en el rugbi. Aquest fou el començament de la Unió Esportiva Santboiana, que es va fundar el dia 4 de juliol de l’any 1921.

  Després d’allò es van formar altres clubs de rugbi a Catalunya i així començaren les competicions entre ells. Cal destacar el primer partit disputat per CE Catalunya, CN Barcelona, CN Athlètic i UE Santboiana el 2 de maig del any 1922, guanyat per la UE Santboiana, en el qual es va lliurar la primera copa “Reial Societat de Carreres de Cavalls”. En el mateix any foren aprovats els estatuts de la Federació Catalana de Rugbi pel Govern Civil de Barcelona amb Baldiri Aleu com a president. L’any 1934 es funda a París la Federació Internacional de Rugbi Amateur entre les federacions nacionals de França, Itàlia, Alemanya, Txecoslovàquia, Romania i Catalunya.

  No cal dir que actualment la Unió Esportiva Santboiana continua sent un símbol per a Sant Boi i sempre es recordarà Baldiri Aleu com el que va ser: l’introductor del rugbi a  Catalunya i a l’Estat espanyol.

  Sant Boi li ha dedicat un carrer, el nom d’un complex esportiu i el nom de l’estadi de rugbi. ues estadi baldiri aleu

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

 • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
 • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
 • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
 • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
 • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes