Benvinguts! Passeu, passeu…

Benvinguts al bloc del Voluntariat per la Llengua del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà. Volem que aquest sigui un espai de trobada entre voluntaris i aprenents. Què hi trobareu? Com que el bloc acaba de néixer, de moment hi trobareu, a la part dreta, alguns enllaços relacionats amb el Voluntariat: notícies, establiments i entitats que col·laboren amb aquest programa... A la part central hi trobareu les notícies d'última hora ordenades cronològicament.

 • Protagonista del mes: Glòria Coma, voluntària del Voluntariat per la llengua de Viladecans

  La Glòria Coma és voluntària del Voluntariat per la llengua i condueix un grup de tertúlies amb 15 aprenents al Casal la Montserratina de Viladecans    

  – Des de quan col·labores amb el VxL?   

  Hi col·laboro oficialment des de fa uns mesos tot i que ja fa 2 anys que faig tasques de voluntariat al mateix casal. 

  – Ara no fas de voluntària amb un sol aprenent sinó que condueixes tot un grup d’aprenents. Com valores aquesta experiència?   

  M’agraden les dues modalitats. Per una banda, és més fàcil atendre les necessitats lingüístiques d’una sola persona i pots centrar-te més en els seus interessos. Per altra banda, quan treballes amb un grup, has d’intentar que les sessions satisfacin tothom i has de valorar els diferents nivells de parla i adaptar-t’hi. Tot i així, les trobades són molt més amenes i dinàmiques.   

  – Havies tingut alguna experiència prèvia relacionada amb l’ensenyament?   

  Soc llicenciada en Filologia Espanyola i Literatura i he treballat molts anys al centre de formació d’una multinacional. He impartit formacions al llarg de tota la meva trajectòria professional i també tinc experiència en coordinar formacions per a grups. Atès que a l’empresa on treballava hi havia aproximadament 1.000 col·laboradors de diferents nacionalitats, juntament amb un company vam posar en marxa el projecte ‘Parelles Lingüístiques’ i durant l’hora de dinar, i de vegades també fora de l’empresa, interactuàvem amb la nostra parella lingüística. La meva vocació per la formació és tan forta que fins i tot casa meva es convertia en una sala d’estudi en la qual els meus fills i els seus companys venien a resoldre dubtes de temes escolars i universitaris.    

  – Quina relació tens amb Viladecans? Col·labores amb altres entitats de la ciutat?   

  A banda de conduir el grup de tertúlies del VxL al Casal la Montserratina, he fet algun seminari sobre intel·ligència emocional a la Creu Roja i també he ajudat a elaborar i millorar currículums per ajudar a buscar feina a persones de Viladecans.  

  – Explica’ns alguna anècdota lingüística que hagis viscut al grup de tertúlies.   

  Un dia vam cantar a l’aula la cançó del grup Duo Dinámico “Esos ojitos negros” traduïda al català amb el títol “Ai aquells ulls tan negres” i va ser un moment màgic. En general, agrada molt cantar cançons en català al grup de tertúlies. Les treballem prèviament i així després les cantem amb més alegria i emoció.   

  – Com encoratjaries algú que ens estigui llegint a participar en el Voluntariat per la llengua?   

  En el meu cas, es tracta d’un grup de gent gran que té la voluntat i la il·lusió d’aprendre després de viure molts anys al nostre país sense parlar la nostra llengua i això els sap greu. S’han adonat que mai és tard per fer un pas endavant i això fa que sigui un voluntariat molt agraït. Val molt la pena viure aquesta experiència.   

  – Per acabar, quin desig demanes per al 2023?    

  Que segueixi endavant aquesta iniciativa i que les persones que viuen a Catalunya i no tenen cap interès en la nostra llengua entenguin que parlar la llengua del lloc on vius és un senyal de respecte per a un mateix i per a les persones amb les quals es relacionen.   

  Moltes gràcies per la teva participació, Glòria.   

  Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua com a voluntaris o aprenents us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat 

  ENLLAÇ RELACIONAT:

  Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

  Article complet

 • Ja podeu fer pràctiques lingüístiques de català arreu del món

  L’Associació de Guies Catalans del Món ofereix pràctiques lingüístiques com a nova entitat col·laboradora del Voluntariat per la llengua

  Els aprenents del Voluntariat per la llengua (VxL) i l’alumnat dels cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que resideixin fora de Catalunya o que visitin alguns dels països en què hi hagi guies de l’Associació Guies Catalans del Món podran fer pràctiques lingüístiques sense cap cost abans d’iniciar les visites turístiques guiades que organitzen o en algun altre moment i lloc que acordin.

  Per fer aquesta pràctica de conversa en català, els interessats hauran de contactar amb el guia del país que desitgin i acreditar-se com a participants en el VxL o com a alumnes del CPNL per quedar-hi d’acord. La relació de països i el contacte amb els guies es troba a Destins – Guies del Món (guiescatalansdelmon.cat).

  Els serveis que ofereix l’associació es contracten directament amb els guies, amb els quals es pot decidir quines visites fer amb ells, els dies que es duran a terme i saber-ne el preu. N’hi ha de quatre tipus: servei de guiatge personalitzat, visites guiades col·lectives, visites guiades escolars i atenció en llengua catalana. Tota la informació al respecte es troba a Què és L’Associació – Guies del Món (guiescatalansdelmon.cat).

  MÉS INFORMACIÓ:

  1. Notícia al portal del Voluntariat per la llengua
  2. Associació de Guies Catalans del Món
  3. Destinacions i contacte amb els guies

  Article complet

 • TOT JOC: Aquest Nadal, regala català

  A la pàgina web  TOT JOC hi ha un cercador de jocs i joguines en català, una base de dades de videojocs, un cercador dels establiments comercials per localitat on les podeu comprar i d’altres informacions interessants.

  ENLLAÇOS RELACIONATS:

  1. Aquest Nadal, regala català
  2. Descarrega’t la carta als Reis d’Orient
  3. Petit vocabulari de Nadal

  Article complet

 • Protagonistes del mes: Maria Teresa i Paco, del Voluntariat per la llengua de Sant Boi de Llobregat

  Entrevistem la Maria Teresa i el Paco, voluntària i aprenent del Voluntariat per la llengua de Sant Boi de Llobregat: Tothom ha de tenir l’oportunitat d’aprendre a parlar en català. El Voluntariat per la llengua ho fa molt fàcil.

  Com vàreu conèixer el Voluntariat per la llengua?

  Paco: Jo estic apuntat a un curs de català i una companya de classe em va explicar que existia. Em va interessar de seguida, per guanyar en velocitat i fluïdesa a l’hora de parlar-lo.

  M. Teresa: No me’n recordo com va ser exactament, la veritat! Coneixia algú que ho feia, i recordo veure’n publicitat als establiments, a alguna entitat… Ja feia temps que m’hi volia apuntar i, quan em vaig jubilar, vaig veure clar que era el moment.

  I què us va impulsar a apuntar-vos-hi?

  Paco:  Jo fa molts anys que visc a Sant Boi, i el català no m’ha costat mai d’entendre. Però parlar-lo ja és diferent. Ara que estic jubilat, he trobat el temps per dedicar-m’hi. Jo ara no tinc cap obligació d’aprendre’l; ningú me l’exigeix, però tinc ganes de millorar-lo.

  M. Teresa: Penso que la llengua la tenim una mica tocada i, per tant, tot el que es pugui fer per promoure-la és important. Tothom ha de tenir l’oportunitat de parlar-lo i les parelles lingüístiques són una bona manera, perquè els aprenents perden la por de llançar-s’hi quan són amb algú que s’ha ofert voluntàriament a ajudar-los. Cal posar-ho fàcil.

  Què feu habitualment quan quedeu?

  Paco: Passegem i parlem una mica de tot. No ens costa gens de començar a parlar! Sempre hi ha coses per explicar. Potser si ens veiéssim cada dia, ens costaria més, però amb una hora a la setmana, no ens costa gens.

  M. Teresa: Passegem, parlem, al final, fem un talladet. La conversa surt fàcil: els dos som força xerraires!

  Què us aporta aquesta experiència?

  Paco: Molta satisfacció! M’ajuda moltíssim a millorar el meu català i a treure’m la vergonya de sobre. Ara, en la meva vida quotidiana, quan en algun lloc es parla el català, jo també el parlo. A més, amb la Teresa, tot és molt fàcil; ens avenim molt.

  M. Teresa: Valoro molt la bona relació que hem establert entre nosaltres i també l’esforç que el Paco fa i l’interès que té per aprendre la nostra llengua. Que algú vulgui aprendre català per aprendre’l, i no perquè el necessiti, per papers o per feina, a mi m’admira. M’admira i em fa feliç.

  Moltes gràcies, Maria Teresa i Paco, per la vostra participació!

  Si us voleu adherir al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat 

  ENLLAÇ RELACIONAT:

  Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

  Article complet

 • Establiments col·laboradors amb el Voluntariat per la llengua de Viladecans

  A Catalunya hi ha una xarxa d’establiments comercials que col·laboren amb el Voluntariat per la llengua i que us atendran en català.

  Els establiments col·laboradors són més de 3.000 comerços, bars, restaurants, etcètera on, a més de parlar-vos en català, us ajudaran a practicar-lo. Us ofereixen l’oportunitat de practicar en un context real tot allò que apreneu a l’aula o que practiqueu amb la vostra parella lingüística del Voluntariat per la llengua.

  Els trobareu identificats amb la versió antiga de l’adhesiu o amb la nova.

  La relació d’establiments col·laboradors a Viladecans és aquesta:

  1. Fruits Marcel: Mercat Municipal, parada 1, pl. Europa
  2. Carns selectes Joan i Montserrat: Mercat Municipal, 39 (pl. Europa)
  3. Fruites i verdures Xavier i Rosa: Mercat Municipal, parada 45, pl. Europa
  4. El bacallà de l’Anna: Mercat Municipal, parada 26 (pl. Europa)
  5. Casa Ma bosses: Plaça de la Vila, 11
  6. Vintage Company: c. Àngel Guimerà, 3
  7. Calçats Mariona: Av. Ballester, 4 bis
  8. Novetats per a nens: C. Àngel Guimerà, 5
  9. Pil-Art complements: C. Àngel Guimerà, 13
  10. Vilatinta consumibles d’ofimàtica: C. Àngel Gimerà, 19  ???
  11. Casa Madrona roba interior: C. Àngel Guimerà, 10
  12. Carns Nati: C. Sant Joan, 7
  13. Llibreria Els 9 Rals: C. Sant Joan, 19
  14. Esports Castelló: C. del Sol, 12
  15. Forn de la plaça: Plaça de la Vila, 8
  16. Peixateria Martí: C. Àngel Guimerà, 13
  17. Merceria Creativa Pilu: C. Sol, 6, local 2
  18. Ferreteria Calbet: C. Major, 2
  19. La Xerradeta cafeteria: C. Major, 51
  20. Jeans Store moda jove: C. Jaume Abril, 24, bis
  21. Perruqueria d’homes Manel: C. de Jaume Abril, 20
  22. Floristeries Raquel: C. Jaume Abril, 26
  23. Santiago Vicedo Estudi Fotogràfic: C. Jaume Abril, 41
  24. Sabateria d’Ara: C. St. Josep, 42
  25. Cal Sei menjars per emportar: C. Jaume Abril, 47
  26. Modes Constanci: C. de Jaume Abril, 33
  27. Ca la Cristina cafeteria: C. Jaume Abril, 20
  28. Llibreria Paquita: C. Jaume Abril, 16
  29. Peixateria Josep Bastida: Mercat Municipal, parada 17-18, pl. Europa
  30. Fruites i verdures Pere Ramon: C. de Jaume Balmes, 3
  31. Quina Fruita!: C. Jaume Abril, 20
  32. Mobles Aran 2: Av. del Molí, 28-32
  33. Mil Colors merceria: C. Dr. Reig, 82
  34. Calçats Mariona: av. Ballester, 4 bis
  35. Vilavet veterinaris: Av. Llorenç Puig i Tomàs, 24
  36. Casa Farrera xarcuteries: C. del Sol, 62 / C. Ángel Arañó, 65 / C. Balmes, 1, mercat municipal, parades 7 i 8
  37. Papelería l’Anigó: C. Doctor Reig, 78 baixos
  38. El Racó del Cafè: C. de Salvador Baroné, 61
  39. Banús Kids roba: C. Salvador Baroné, 49
  40. Perruqueria de dones Raquel: C. de Jaume Abril, 20, local 3-4
  41. Barroso esports: c. Pi i Maragall, 25 / c. Pi i Maragall 30-32
  42. Adonai Alquimia del Alma: c. Pintor Fortuny, 1
  43. Floristeria Jazmín: carretera de Sant Climent, 12
  44. Mare Nostrum papereria: Rambla de Modolell, 3
  45. Xarcuteria Olivé: C. Àngel Guimerà, 15
  46. Leben Cafeteria: c. Jaume Abril, 26
  47. Valero’s sabateria: rambla Modolell, 47
  48. Secret’s Vila: rambla Modolell, 51
  49. Modas Mar: C. Jaume Abril, 24
  50. Òptica Ronda: c. Sol, 3 G
  51. Rumin estètica i complements: carrer Sant Joan, s/n, local 1
  52. Gessamí roba i complements de dona: C. Àngel Guimerà, 17
  53. Firplan copisteria i papereria: c. Sol, 1 bis
  54. Vida Natural: c. Àngel Arañó, 51
  55. Bel by May bosses i complements: c/ Doctor Reig, 61, local 2
  56. De mà a mà: c. Pi i Margall, 12
  57. Damas y Damitas: c. Jaume Abril, 34
  58. Herbolari Camamilla: Av. Francesc Macià, 10

  ENLLAÇOS RELACIONATS:

  1. Llista d’establiments col·laboradors (Notícia al web del CNL Eramprunyà)
  2. Carnet VxL

  Article complet

 • El Voluntariat per la llengua celebra el Dia Internacional del Voluntariat 2022

  Amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que se celebra el 5 de desembre, el Voluntariat per la llengua (VxL) vol reconèixer el compromís amb la llengua catalana de les persones voluntàries del VxL i valorar la trajectòria del programa, que des del 2003 ja ha format més de 165.000 parelles lingüístiques.

  Durant la setmana del 5 a l’11 de desembre es difondran a les xarxes socials els testimonis de participants en aquest programa a través de tres vídeos creats per a l’ocasió i protagonitzats per voluntaris i aprenents de tot el territori que expliquen el seu vincle amb el VxL i els motius per formar-ne part.

  El Centre de Normalització Lingüística (CNL) Eramprunyà ha col·laborat en aquesta campanya amb una voluntària i un aprenent: la Marta és voluntària presencial a Castelldefels i el José és aprenent del VxL virtual. Podeu veure els vídeos en els perfils següents:

  • Twitter del nostre CNL: @cpnleramprunya
  • Instagram i Facebook del nostre CNL: cnleramprunya

   

  ENLLAÇOS RELACIONATS:

  1. Notícia al portal del Voluntariat per la llengua

  Article complet

 • Protagonistes del mes: Georgina i Amira, del Voluntariat per la llengua de Castelldefels

  Entrevistem la parella lingüística formada per la Georgina i l’Amira, del Voluntariat per la llengua de Castelldefels: No passa res si no sabeu gaire català o si us fa vergonya… la qüestió és poder practicar la llengua! Apunta’t al VxL!

  – Per quin motiu us heu apuntat al Voluntariat per la llengua?

  – Georgina: Jo m’hi he apuntat perquè jo vaig ser aprenenta d’aquest projecte quan estudiava el català i ara que en sé, volia tornar una mica del que em van donar.

  – Amira: Jo m’hi vaig apuntar perquè encara que porto bastants anys a Catalunya no en sé prou i penso que ja està bé, que ara és el moment de tirar-me a la piscina! Com que el meu projecte de vida és quedar-me a viure aquí, penso que és important poder-me comunicar millor amb la gent d’aquí.

  – Quines altres parelles lingüístiques heu tingut?

  – Georgina: Quan era aprenenta, en vaig tenir tres de diferents; totes eren dones… una noia que estava de baixa de maternitat, una altra noia del barri i una senyora gran. De tutora, n’he tingut 3, 2 a Barcelona i ara l’Amira.

  – Amira: La Georgina és la primera parella que he tingut. M’hi vaig apuntar abans de l’estiu i ara estem fent la segona tongada de trobades.

  – A banda de fer una hora de conversa setmanal, hi ha altres activitats en el marc del Voluntariat per la llengua? Us agraden aquestes activitats?

  – A les dues ens va agradar molt poder assistir a la cloenda del curs 2021-2022. Van fer una activitat molt divertida al castell i vàrem aprendre moltes coses sobre la història de Castelldefels.

  – Què és el que més us agrada del VxL?

  – Ens semblen engrescadores les activitats que es fan, per exemple, aquesta tarda participarem en una activitat de jocs en catalans al Servei local.

  Per l’altra banda, a l’Amira li agrada poder triar entre cursos presencials i en línia i entre parella lingüística presencial i virtual.

  – Expliqueu-nos alguna anècdota de les vostres trobades lingüístiques…

  -Hem fet una amistat maca i, a banda de les trobades a què es compromet qualsevol persona que s’inscriu al Voluntariat per la llengua, hem fet alguna sortida a Barcelona a veure l’exposició de Crims al Palau Robert, a Sitges a visitar el Museu Maricel, passejades per la platja, etc.

  – I ja per acabar, què diríeu a les persones que creieu que es podrien inscriure al Voluntariat per la llengua com a aprenents? I als que podrien fer de voluntaris?

  – Us heu d’animar a inscriure-us a aquest programa perquè és una manera molt fàcil de poder començar a parlar en català amb fluïdesa i, a més, coneixereu persones noves que sempre us poden fer alguna aportació positiva.

  No passa res si no en sabeu gaire o si us fa vergonya… la qüestió és poder practicar la llengua!

  Gràcies per la vostra participació, Amira i Georgina!

  Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua com a voluntaris o aprenents us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  ENLLAÇ RELACIONAT:

  Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

  Article complet

 • Protagonista del mes: Isabel Marqués, aprenenta del Voluntariat per la llengua de Gavà

  Entrevista a Isabel Marqués, aprenenta del Voluntariat per la llengua de Gavà: Amb el Voluntariat per la llengua es fan nous amics i aprenem cultura. Apunta-t’hi!

  – Isabel, per quin motiu et vas apuntar al Voluntariat per la llengua?
  – Em vaig apuntar en aquest programa perquè la dinamitzadora del VxL va fer una sessió informativa a La Casa Gran, un espai municipal de Gavà, i em va interessar la seva proposta. Jo havia fet un curs al Servei de Català i també volia continuar practicant la llengua.

  – Quins voluntaris lingüístics has tingut?
  – He tingut dos voluntaris lingüístics: el Josep i la Montserrat. Estic molt contenta d’haver estat aprenenta d’aquests voluntaris. Tenen molta paciència i han enriquit el meu vocabulari.

  – A banda de fer una hora de conversa setmanal, hi ha altres activitats en el marc del Voluntariat per la llengua? T’agraden aquestes activitats?
  – Les activitats que es fan com a complement de les trobades del VxL m’encanten, ja que ens trobem amb altres voluntaris i aprenents i fem pinya. I a més de fer nous amics, també aprenem cultura. De les que més m’han agradat han estat la visita a l’obrador de formatges i la commemoració del Dia Internacional del Joc. També m’han agradat molt les notícies i les fotos que publiqueu de cada activitat o sortida que es fa.

  – Fa poc vas ser una de les guanyadores d’un joc del Voluntariat per la llengua, ens ho expliques?
  – Estava en una reunió del VxL quan se’ns va fer la proposta de participar en un joc al voltant de l’exposició “Quan parles fas màgia”, que forma part d’una campanya del Voluntariat per la llengua. El joc consistia a contestar unes preguntes, les respostes de les quals es podien trobar en els panells, exposats a la Biblioteca Josep Soler Vidal. Jo hi vaig participar, la meva parella també, i sorprenentment vaig guanyar el primer premi. Aquest esdeveniment va ser per Sant Jordi.

  – Què és el que més t’agrada del VxL?
  – El que més m’agrada és estar amb la gent, fer conversa i, sobretot, com ens ajuda a millorar l’expressió oral, el Josep, i abans, la Montse. També m’agraden molt els jocs i les trobades que organitza la Cati, la dinamitzadora, perquè parlem en grup.

  – Vols afegir alguna cosa que no t’hàgim preguntat?
  – Sí. M’agradaria donar les gràcies a l’equip que porta arreu el Voluntariat per la llengua, ja que sense vosaltres aquestes trobades entre voluntaris i aprenents no es podrien fer.

  – I ja per acabar, què diries a les persones que creus que es podrien inscriure al Voluntariat per la llengua com a aprenents? I als que podrien fer de voluntaris?
  – A les persones amb perfil d’aprenent -les que volen millorar el seu català parlat-, dir-los que s’animin a apuntar-se al VxL perquè és una experiència engrescadora, en què coneixeran molta gent i faran noves amistats, i que com diu la dita “El saber no ocupa lloc”. I a les persones amb perfil de voluntari -les que volen ajudar els aprenents a millorar el seu català oral- dir-los que també s’animin a participar en la difusió d’aquest idioma meravellós. Voluntaris! Aprenents! Animeu-vos a participar-hi!

  Agraïm a la Isabel la seva participació. Si us voleu adherir al Voluntariat per la llengua us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  ENLLAÇ RELACIONAT:

  Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

  Article complet

 • Voluntariat per la llengua presencial al CNL Eramprunyà: Inscriu-t’hi ara!

  La tardor gairebé ja és aquí i el torn d’inscripció per participar en el programa Voluntariat per la llengua (VxL) ja és obert al Centre de Normalització Lingüística (CNL) Eramprunyà.

  Què implica ser voluntari o voluntària? Ser voluntari o voluntària implica comprometre’s a dedicar un mínim de 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb una persona o més que estiguin aprenent català.

  Què implica ser aprenent o aprenenta? Ser aprenent o aprenenta implica comprometre’s a dedicar un mínim de 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb una persona voluntària.

  Com m’hi puc inscriure? Per participar en el programa només cal emplenar una fitxa d’inscripció que podeu trobar als serveis locals de català i també a les entitats col·laboradores.
  Per a més informació poseu-vos en contacte amb el Servei Local de Català que us interessi o escriviu a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  • Castelldefels: 93 664 42 11 / de dilluns a divendres de 9.30 h a 13 h
  • Gavà: 93 638 26 11 /  de dilluns a divendres de 9.30 h a 13 h
  • Sant Boi de Llobregat: 93 652 95 85  / de dilluns a divendres de 9 a 13 h
  • Viladecans: 93 659 33 28 / dilluns i dimecres de 9 a 13 h

  Les persones que s’inscriguin com a voluntàries o aprenentes a partir d’ara formaran part del torn de parelles lingüístiques de l’edició del 17 d’octubre al 12 de febrer.

   

  Article complet

 • Protagonista del mes: Teresa, de la cafeteria Leben (Viladecans)

  Entrevistem la Teresa Vadillo, propietària de la cafeteria Leben, establiment col·laborador del Voluntariat per la llengua a Viladecans.

  -Quan es va inaugurar la cafeteria? I d’on surt el nom de l’establiment?

  El proper setembre farà quatre anys que es va inaugurar. Volíem un nom que tingués molta càrrega i que lligués amb el nostre concepte de negoci, amb el que oferim i amb el que som. Leben vol dir ‘vida’ en alemany i és un homenatge al meu pare perquè va estar nou anys treballant a Alemanya en tres feines alhora.

  -La regentes tu sola?

  Sí, la regento jo sola però també hi ha una noia que m’ajuda i que val un imperi. Les dues formem un bon equip. A més, compto amb el suport incondicional de la meva germana i del seu home, que em van ajudar a arrencar el negoci.

  -Quins productes oferiu en aquest establiment?

  No volíem ser la típica cafeteria de croissants i cafès, per això oferim entrepans diferents, per exemple, amb alvocat, formatge fresc i salmó, pastrami, etc. També tenim galetes artesanes d’un obrador especialitzat en pastisseria americana i pastissos que fem nosaltres per consumir aquí o per emportar. A més a més, venem Gelats Sant Croi del pastisser i gelater Albert Roca, que té el títol de Campió d’Espanya de Gelateria Artesana 2022, i disposem d’un racó gourmet on tenim productes que no es poden trobar als supermercats del nostre voltant. Volem ser un petit referent gastronòmic de la ciutat.

  -D’on ve la teva passió per la restauració?

  Ve per tradició familiar. La meva àvia va treballar de cuinera quan va arribar a Viladecans i quan es va casar amb el meu avi van obrir una botiga de queviures. La meva mare, embarassada, ja treballava en una cuina i els meus pares han regentat bars tota la vida. N’han tingut fins a quatre alhora així que jo he crescut amb aquest ofici i per això m’agrada tant la meva feina.

  -Quin tipus de clientela tens?

  Tinc clients que venen a diari que demanen un cafè i un entrepà perquè treballen aquí al costat i han d’esmorzar ràpid però, en general, la meva clientela no busca l’oferta sinó la qualitat del producte. Hi ha persones que venen un cop a la setmana i d’altres que venen més de tant en tant però sempre tornen quan volen un caprici o esmorzar alguna cosa especial i això em fa feliç.

  -Ets membre de la junta del Gremi d’Hostaleria de Viladecans, participes en el Firatast i organitzes diferents esdeveniments gastronòmics a la ciutat. Explica’ns algunes de les iniciatives que dus a terme.

  Fa poc, amb el Gremi, vam organitzar un acte benèfic la recaptació del qual es va destinar a l’ONG World Central Kitchen del xef José Andrés que porta menjar calent a zones de conflicte. En aquest cas, vam recaptar 800 € per a Ucraïna. I, recentment, he fet un racó a la cafeteria amb llibres a 3€ i els diners que aconsegueixi els donaré a la Capsa dels Records, una associació que dona suport les famílies que viuen el dol perinatal. Vull que Leben també sigui un referent social i cultural per als viladecanencs.

  – I ara també t’has adherit al Voluntariat per la llengua. Per quin motiu et vas fer comerç col·laborador del VxL?

  Per aportar alguna cosa més i poder ajudar les persones que volen practicar el català. Jo vinc d’una família catalana però he crescut darrere un taulell en un bar on hi havia clients andalusos, gallecs, extremenys, etc. I a l’escola també hi havia molts nens fills de castellanoparlants. Soc bilingüe i m’agradaria normalitzar les relacions i que no ens venguin conflictes on no n’hi ha. Per cert, si algú detecta que faig algun error que m’ho digui, que jo també estaré encantada d’aprendre.

  -Has tingut alguna anècdota lingüística divertida recentment?

  Últimament, em trobo amb clients de parla anglesa que s’allotgen a hotels del voltant i he de fer un esforç molt gran per poder-m’hi comunicar perquè el meu coneixement de l’anglès és limitat. De tota manera, encara que sigui parlant a poc a poc o amb gestos, al final sempre ens acabem entenent i també ens divertim.

  Agraïm a la Teresa la seva participació i animem el voluntariat i l’alumnat a visitar els establiments col·laboradors de Viladecans: https://www.vxl.cat/establiments

  Si voleu adherir el vostre comerç a la xarxa d’establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua de Castelldefels, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  ENLLAÇ RELACIONAT:

  Notícia al web del CNL Eramprunyà

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL