Benvinguts! Passeu, passeu…

Benvinguts al bloc del Voluntariat per la Llengua del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà. Volem que aquest sigui un espai de trobada entre voluntaris i aprenents. Què hi trobareu? Com que el bloc acaba de néixer, de moment hi trobareu, a la part dreta, alguns enllaços relacionats amb el Voluntariat: notícies, establiments i entitats que col·laboren amb aquest programa... A la part central hi trobareu les notícies d'última hora ordenades cronològicament.

 • Protagonistes del mes: Antoni i Pavel, del Voluntariat per la llengua de Torrelles de Llobregat

  Aquest mes entrevistem la parella lingüística formada pel voluntari Antoni i l’aprenent Pavel, del Voluntariat per la llengua de Torrelles de Llobregat: “És un respir comprovar que hi ha persones que sí volen integrar-se lingüísticament i social amb nosaltres”

  1) Des de quan viviu a Torrelles de Llobregat?

  Pavel: Fa un any i mig. Vinc de Krasnodar (Rússia) però soc de la ciutat de Semei, al Kazakhstan.

  Antoni: Fa 10 anys però ja hi havia viscut la dècada dels 90.

   

  2) Quines són les vostres aficions?

  P: Sobretot la fotografia, forma part del meu perfil professional, i la cultura en general: lectura, música, cinema… També m’agrada anar amb bicicleta.  

  A: Practico el running, soc corredor assidu de curses populars. També llegeixo molt.

   

  3) Com vau conèixer el Voluntariat per la llengua?  

  P: Un amic meu de Sitges, català que parla rus, m’hi va posar en contacte.  

  A: N’havia vist informació a la biblioteca de Torrelles i vaig pensar que seria una bona experiència, una cosa positiva que podia fer pel català i m´hi vaig apuntar per internet.

   

  4) I què us va impulsar a apuntar-vos a aquest programa?  

  P: M’agrada la cultura de Catalunya i vull parlar en la seva llengua a la gent d’aquí.  

  A: Em sembla gratificant ajudar a una persona que realment li interessa el català.

   

  5) Què feu habitualment quan quedeu?  

  P: Parlem del meu país, les meves experiències allà i també les meves experiències aquí.  

  A: Tot prenent un cafè fem servir la llengua per parlar del seu país, Kazakhstan, que em resulta un món del tot desconegut, i també de com en Pavel veu les coses d’aquí des de la seva perspectiva.

   

  6) Què us aporta aquesta experiència?  

  P: Practicar el català, aprendre’l millor. Saber coses noves sobre Catalunya, la seva cultura, els mitjans audiovisuals (hi estic especialment interessat per la meva formació acadèmica).  

  A: Em sento molt bé acompanyant una persona nouvinguda realment interessada en aprendre i parlar català perquè tindria perfectament l’opció de no fer-ho.

   

  7) Per quin motiu recomaneu el Voluntariat per la llengua?  

  P: Pel que considero que m’aporta a mi: la satisfacció d’aprendre amb una persona que t’ensenya voluntàriament tot dedicant-me una part del seu temps.  

  A: Com he dit abans: per les bones sensacions que ofereix aquesta activitat quan es dedica a algú que realment vol aprendre.

   

  8) Voleu afegir alguna cosa que no us hàgim preguntat?  

  A: En aquests moments d’alarma social per la davallada de l’ús del català pot proporcionar un respir comprovar que hi ha persones que sí volen integrar-se lingüísticament i social amb nosaltres.

   

  Moltes gràcies, Pavel i Antoni, per la vostra participació!

  Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

   ENLLAÇOS RELACIONATS:

  Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

  Article complet

 • Protagonistes del mes: Carles i Isabel, de Les Muses, de Sant Boi de Llobregat

  Entrevistem al Carles i a l’Isa, de l’establiment Les Muses, de Sant Boi de Llobregat

  Les Muses és un establiment del Voluntariat per la llengua des del 2021. És la cafeteria del Casal de barri Marianao de Sant Boi de Llobregat (c. Miquel, 2), que es concep com un espai cultural, on la música té un paper molt important.

  Avui parlem amb el Carles Montserrat i la Isabel Jiménez, que en són els responsables.

  -Què és Les Muses? Com us definiu?

  -Les Muses és una associació que treballa per la dinamització de la cultura de proximitat i de barri al municipi de Sant Boi des del 2013. Els primers set anys van ser al Casal de Barri de Casablanca i darrerament estem instal·lats al Casal de barri Marianao. La música en directe ha estat la nostra principal aposta dins del món de la cultura, i hem programat tant artistes novells com d’altres amb reconeixement internacional. Més enllà de la música també organitzem xerrades literàries i col·laborem estretament amb altres associacions de diferents àmbits, com per exemple en la defensa dels drets del col.lectiu LGBTI, entre d’altres.

  -Expliqueu-nos una mica la vostra història.

  -Nosaltres vam obrir una teteria al barri centre de Sant Boi el 2006: la Teteria Namasté, un espai on gaudir d’una estona relaxada i una carta amb més de 60 varietats diferents de tes i infusions. Va ser allà, en un raconet de la teteria, on vam fer el nostre primer concert. I al cap d’un temps ja estàvem fent programació musical setmanal. Fins i tot vam fer un cicle de jazz! Deu ser per això que combinem tan bé el món de la cultura i el de la hosteleria!

  -I quina és l’actualitat de Les Muses?

  -Actualment estem molt involucrats en la dinamització cultural del Casal de barri Marianao. Fem concerts quasi cada cap de setmana als vespres i en horari de vermut. Enguany celebrem el novè Sant Blues, el Festival de Blues de Sant Boi. També farem el Marianao Té Rock al novembre i moltíssimes coses més. L’objectiu és també dur les nostres activitats a les places del barri.

  -Per què sou del Voluntariat per la llengua?

  -Per moltes raons. La llengua és cultura i el català és la nostra llengua. Nosaltres creiem que el català ha de ser cuidat i protegit sobretot al Baix Llobregat, on de vegades arriba a ser llengua minoritària al carrer.

  -Recordeu alguna anècdota relacionada amb el català?

  -A Les Muses no, però aquest estiu, a l’Algarve de Portugal, estàvem fora dels circuits turístics i en un restaurant de poble, el cambrer, autòcton de la zona, ens va sentir parlar en català i, fent un esforç, se’ns va dirigir en la nostra llengua. Ens deia que estiuejava a Catalunya des de feia molts anys i que li encantava l’idioma. En acabat li vam agrair l’esforç i també li vam fer saber que per a nosaltres era un orgull que algú de lluny tingués les ganes de parlar el català encara que fossin només unes poques paraules.

  -Voleu afegir alguna cosa més?

  -Volem felicitar el CPNL, i en concret, el Servei Local de Català de Sant Boi, per la bona tasca que realitza i donar les gràcies per comptar amb nosaltres per aquesta entrevista.

  Agraïm al Carles i a l’Isa la seva participació i us animem a visitar els establiments col·laboradors de Sant Boi: https://www.vxl.cat/establiments

  Si voleu adherir el vostre comerç a la xarxa d’establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua de Sant Boi, adreceu-vos a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  ENLLAÇOS RELACIONATS:

  1. Notícia al web del CNL Eramprunyà

  Article complet

 • Aquest mes entrevistem la Maria, una voluntària que condueix un grup de tertúlies del Voluntariat per la llengua al Casal de Barri de l’Alba-rosa, de Viladecans

  Des de quan ets voluntària del Voluntariat per la llengua i per què vas decidir ser-ho?

  -Anys enrere vaig participar com a voluntària en el Voluntariat per la llengua i ara he reprès l’activitat perquè m’agrada col·laborar a fer que la gent s’acosti a aquest programa i perdi la por d’expressar-se en català.

   

  -Quantes parelles lingüístiques tens?

  -En el meu cas són tertúlies en català al Casal de Barri de l’Alba-rosa, de Viladecans; ara mateix hi ha un grup de 14 dones aprenentes.

   

  -Personalment, què t’aporta fer de voluntària al VxL?

  -Personalment m’aporta molt, perquè jo també aprenc moltes coses amb les persones amb què col·laboro. En aquestes tertúlies totes adquirim nous coneixements.

   

  -En quins altres projectes o entitats col·labores a Viladecans a banda del VxL?

  -Col·laboro amb l’associació cultural Viladecans Punt de Trobada, amb la revista que es fa en línia; també soc membre de la junta d’aquesta entitat; membre de la coordinadora d’entitats “El Mamut de Viladecans”, on formo part del grup que treu el Mamut al carrer durant la Festa Major de Viladecans, i sortim a fer la mamullada per la Festa Major del 8 de setembre i també en festes de barri. Aquest any, per la sequera, no hi ha hagut mamullada; penseu que, com el nom indica, es tracta que la gent participi en un correaigua fent servir l’aigua de molts bidons que hi ha als carrers del recorregut i és una activitat on tothom queda ben xop.

   

  Quin origen té la mamullada?

  -L’any 2008 es va trobar a la riera de Sant Llorenç un ullal d’aquest elefant prehistòric. El 2009 es va crear l’entitat “El Mamut de Viladecans”, amb l’objectiu de promocionar aquesta figura com a símbol de la ciutat. El mamut que vam crear ha quedat integrat com a figura del bestiari festiu i ha viatjat fins i tot a França!

   

  -Recordes alguna anècdota lingüística divertida que hagi passat durant alguna sessió amb les teves aprenentes?

  -Algunes vegades les persones pronuncien les paraules com les llegeixen i en dir-les estan comunicant una altra cosa, i això genera un ambient molt divertit.

   

   -Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?

  -És important la presència del Voluntariat per la llengua perquè aquest programa dona visibilitat a una mancança social, la de les persones que, per diversos motius, els costa parlar en català.

  Animaria tothom a fer-se voluntari o aprenent d’aquest programa perquè és molt gratificant compartir temps ajudant altres persones a apropar-se i aprofundir en aspectes de la nostra llengua.

   

  -Vols dir alguna cosa que no t’hàgim preguntat?

  -Voldria aprofitar per agrair a la Cati l’acompanyament i l’ajut que ens dona per poder fer més dinàmiques aquestes trobades. I a tothom que dinamitzi el Voluntariat per la llengua, tot organitzant grups de tertúlies i activitats diverses per a voluntaris i aprenents.

   

  Moltes gràcies, Maria, per la teva participació!

  Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  ENLLAÇ RELACIONAT:

  Notícia al web del CNL Eramprunyà

  Article complet

 • El Sáhara, el primer comerç aprenent de Sant Boi de Llobregat

  La botiga de fruites i verdures El Sáhara és el primer establiment de Sant Boi que participa en el programa dels Comerços aprenents

  Norddin Rizki és l’encarregat de la botiga de fruites i verdures El Sáhara, del carrer Jon Martí, 8, de Sant Boi de Llobregat. Va arribar del Marroc l’any 2016 i està molt content d’haver participat en el programa Comerços aprenents, perquè així ha après una après una mica de català.

  Comerços aprenents és una proposta del Consorci per a la Normalització Lingüística per facilitar un aprenentatge bàsic de català a persones que treballen de cara al públic en petits comerços i que, si bé entenen el català, no el parlen. La formació, a càrrec d’un tècnic de normalitzció lingüística, consisteix en 10 sessions, d’uns 20 minuts de durada, a la mateixa botiga. Bàsicament, es tracta d’ensenyar el vocabulari del sector comercial i les estructures lingüístiques bàsiques en català (salutacions, comiats, numerals per indicar els preus, els dies de la setmana, etc.).

  ENLLAÇOS RELACIONATS:

  Article complet

 • Aquest Nadal, regala català!

  Botigues de Castelldefels, Sant Boi i Viladecans s’adhereixen al programa Totjoc

  Totjoc és el programa que promou el joc i la joguina en català del Consorci per a la Normalització Lingüística i compta amb una vintena d’empreses col·laboradores, compromeses amb la necessitat de potenciar el català en els seus productes, i més de 400 botigues que tenen jocs en català.

  El programa disposa d’un cercador de jocs, amb més de 1.000 propostes classificades per edat, tipologia de joc, temàtica i fabricant. Les persones interessades en algun d’aquests productes també poden saber en quins establiments comercials adherits al programa els poden localitzar. A més, Totjoc compta amb un canal de Youtube on es poden trobar tutorials de jocs de taula i curiositats sobre alguns dels jocs més populars.

  A Castelldefels, Sant Boi i Viladecans les botigues adherides al programa són:

  Castelldefels Juguettos (av. Santa Maria, 17-19)
  Sant Boi Abacus (c. Indústria, 16)
  Barbus (c. Ramon Llull, 16)
  Toca fusta (c. Cerdanya, 38)
  Viladecans Juguettos (av. Josep Tarradellas, 22-32)

  Aquests recursos es complementen amb la tradicional carta als Reis d’Orient del CPNL, un recull de vocabulari per a aquestes festes i les llistes de reproducció d’Spotify Per Nadal canta amb el CPNL i Ballem, ballem, que l’any s’acaba.

  ENLLAÇOS RELACIONATS:

  Article complet

 • Aquest Nadal, tria català! Canta, juga, xerra i gaudeix de les festes!

  Perquè en català tens molt per parlar i molt per viure.

  Gaudeix de música, cinema, audiollibres, videojocs, jocs i joguines, rutes, plataformes digitals i molt més en català!

  ENLLAÇ RELACIONAT:

  Notícia al portal del Voluntariat per la llengua

   

  Article complet

 • Política Lingüística publica el quart i últim Tast de ‘Fils de conversa’, recurs digital per promoure la conversa en català de forma lúdica

  La Secretaria de Política Lingüística publica el quart Tast de Fils de conversarecurs digital per promoure la conversa en català

  Els Tastos són una petita mostra de les gairebé 400 activitats que es poden trobar a les 10 unitats de què consta Fils de conversa, amb l’objectiu d’estimular l’expressió oral a través de vídeos, àudios i jocs. En total hi ha quatre Tastos que s’han anat renovant trimestralment, al llarg de l’any 2023.

  Cada Tast de Fils de conversa consisteix en una imatge interactiva amb cinc o sis interaccions que remeten a una activitat de caràcter lúdic. El quart Tast proposa fer un test per saber si som gaire creatius, associar parelles ben avingudes a partir d’unes imatges, veure una pel·lícula de cinema mut i fer l’exercici d’explicar-ne l’argument, parlar sobre diferents maneres de combatre l’estrès i també ens convida a relacionar frases fetes sobre viatges amb el significat que correspon a cadascuna d’aquestes frases. Quan les persones que entren al Tast estan interessades en algun dels temes proposats, poden accedir a la resta d’activitats del fil sobre el tema concret.

  Fils de conversa és accessible gratuïtament des de qualsevol dispositiu mòbil i va adreçat a participants en el programa Voluntariat per la llengua, a professorat i alumnat de català per practicar dins i fora de l’aula i a tothom qui vulgui aprendre i practicar el català.

  Article complet

 • 20è aniversari del Voluntariat per la llengua

  El programa de parelles lingüístiques Voluntariat per la llengua (VxL) ha celebrat enguany el 20è aniversari

   

  Aquest 2023 hem commemorat el 20è aniversari del Voluntariat per la llengua, el programa de parelles lingüístiques de la Secretaria de Política Lingüística, que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística.

  Trajectòria del Voluntariat per la llengua

  Al llarg de 20 anys, s’han format més de 175.000 parelles lingüístiques i s’han acumulat més de 3 milions d’hores de conversa en català, la qual cosa ha fet que els aprenents se sentin més confiats a l’hora de parlar-lo i ha contribuït a l’ús de la llengua.
  L’any 2017 se’n va posar en marxa la modalitat virtual -les parelles fan les trobades per videoconferència- i des d’aleshores ja s’han creat més de 12.000 parelles lingüístiques.
  Progressivament, el VxL s’ha anat introduint en diferents àmbits, com ara l’empresa, la sanitat, la justícia, l’esport, l’educació i la cultura, la diversitat funcional i la diversitat religiosa, i s’ha adaptat a les necessitats particulars d’aquests col·lectius.

  Celebració al CNL Eramprunyà

  El Centre de Normalització Lingüística (CNL) Eramprunyà agraeix a tots els voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua que hagin format part de parelles lingüístiques en algun moment d’aquests vint anys en qualsevol dels serveis locals de català del CNL.

  Gràcies, voluntaris i aprenents passats i presents de Castelldefels, Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. Gràcies per participar o haver participat en algun moment de parelles lingüístiques i grups de tertúlies del Voluntariat per la llengua.

  La celebració del 20è aniversari del programa al nostre Centre va tenir lloc el mes de juny. Vam gaudir amb un espectacle de màgia, a càrrec del mag Eduard Juanola, a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado, de Castelldefels.

  I ara que acabem un any d’actes commemoratius del Voluntariat per la llengua a tot el territori, des del CNL Eramprunyà us volem desitjar bones festes i un any nou ple de converses lingüístiques en el marc d’aquest programa.

  Continuem!

  …………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  Notícia al web del CNL Eramprunyà (i galeria de fotos al final de la notícia)

  Article complet

 • Protagonista del mes: Carme, voluntària del Voluntariat per la llengua de Gavà

  Aquest mes entrevistem la Carme, una voluntària que condueix un grup de tertúlies del Voluntariat per la llengua a Gavà

   

  Des de quan ets voluntària del Voluntariat per la llengua i per què vas decidir ser-ho?

  — Soc voluntària des de fa relativament poc temps. El mes de setembre d’enguany vaig apuntar-me al curs de Suficiència  i l’Elena, la nostra professora, m’ho va proposar. Va semblar-me una gran idea. M’apassiona el tema de la llengua i m’agrada ajudar en allò que puc.  Quan em van explicar de què anava, no ho vaig dubtar ni un instant.

   

  — Quantes parelles lingüístiques tens?

  — No som exactament parelles lingüístiques sinó un petit grup de tertúlies. Els aprenents són els mateixos companys i companyes de classe que poden, i els ve de gust, que ens trobem abans d’entrar a l’aula per mantenir aquestes converses lingüístiques.

   

  — Personalment, què t’aporta fer de voluntària al VxL?

  — L’experiència és molt enriquidora.  Per a mi és una cooperació mútua: sempre s’aprèn de l’altre i ajudes les persones que tenen dificultats per expressar-se en català. Tothom aporta en positiu.  A més, coneixes gent i passes una bona estona.

   

  — En quins altres projectes i entitats col·labores a Gavà a banda del VxL?

  —Tinc la sort de poder acomplir la meva passió. Faig un programa setmanal a  Ràdio Gavà  i a Ràdio Eixample Barcelona, que es diu “Planeta Catalluna”. Cada setmana entrevisto convidats i convidades de tots els àmbits culturals i/o  d’altres països, i els acompanyo amb temes musicals. També tinc cabuda dins del programa matinal “Amb G de Gavà”,  amb “Les ulleres violeta”, una secció mensual dedicada a la biografia de dones que han destacat al llarg de la història. Així mateix, he estat col·laborant amb el Banc del Temps de Gavà. Són xarxes d’intercanvi de temps entre persones, que s’inscriuen al projecte amb l’objectiu de donar, rebre i compartir el seu temps amb altres persones, generalment del seu entorn més proper.

   

  Recordes alguna anècdota lingüística divertida que hagi passat durant alguna sessió amb les teves aprenentes?

  — Sempre és divertit perquè com que som un grup sempre hi ha qui explica alguna experiència divertida que li ha passat quan parla català al carrer. Sovint els dic que la vergonya no serveix de res, però recordo, per exemple, un aprenent que, per un cop que es va decidir parlar català, es va trobar que no entenia res del que li deien. Era a Vielha i li parlaven aranès!

   

  Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?

  — És importantíssim que existeixi el Voluntariat per la llengua. Crec que la teoria, els exercicis i les classes de català són imprescindibles, però parlar, poder mantenir una conversa i treure’t la por és essencial. Vull encoratjar totes les persones que parlen català que s’apuntin com a voluntaris al programa VxL per ajudar a fer conèixer la llengua i la cultura catalanes.

   

  Vols dir alguna cosa que no t’hàgim preguntat?

  — Vull donar les gràcies a la Cati, dinamitzadora del Voluntariat per la Llengua, per haver pensat a fer-me protagonista de l’entrevista d’aquest mes tan especial de Nadal. Bones festes nadalenques, bon any nou i bon Voluntariat per la llengua l’any 2024!

  Moltes gràcies, Carme, per la teva participació!

  Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  ENLLAÇOS RELACIONATS:

  Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

  Article complet

 • El CPNL publica quatre llistes de cançons per facilitar l’aprenentatge del català en els nivells inicial i bàsic

  El canal de Spotify del CPNL, que inclou 1.800 cançons, ja ha superat els 5.000 subscriptors

  Avui, 22 de novembre, amb motiu de la diada de Santa Cecília, patrona de la música, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha publicat quatre noves llistes de cançons en català pensades per acompanyar l’aprenentatge de l’alumnat dels nivells inicial i bàsic (Bàsic 1, Bàsic 2, i Bàsic 3). Les peces estan agrupades en llistes de reproducció del canal de Spotify del CPNL i es poden consultar també a la pàgina de música en català del web: cpnl.cat/musica.

  Les propostes musicals (Comencem Inicial, Comencem Bàsic 1, Comencem Bàsic 2 i Comencem Bàsic 3) s’han elaborat tenint present el programa pedagògic de cada nivell i, per tant, il·lustren aspectes que es tracten durant el curs (formes verbals, vocabulari, frases fetes, entre d’altres). Les llistes s’acompanyen de les corresponents guies d’ús, en què es pot trobar l’enllaç a la lletra de la cançó, el videoclip i els aspectes lingüístics que es poden treballar amb cada peça musical.

  Aquestes llistes de reproducció estan pensades per ajudar els alumnes a connectar amb la cultura catalana, tal com ja es fa en el CPNL amb altres propostes complementàries com les sortides de coneixement d’entorn o les lectures de llibres i publicacions.

  Es tracta, per tant, d’un nou recurs que s’adreça a alumnes i professors del CPNL, però que també es posa a disposició de tots els aprenents i docents de la llengua catalana perquè l’utilitzin dins i fora de l’aula.

  Més de 5.000 seguidors

  El canal de Spotify del CPNL ja ha superat els 5.000 subscriptors. Fins ara, recull 28 llistes de reproducció d’estils musicals i temàtiques molt diverses i amb el català com a fil conductor. En total, el canal conté 1.800 cançons. Les llistes estan pensades com a complement per a l’aprenentatge de la llengua, a més de servir per donar a conèixer les creacions musicals en aquesta llengua.

  ENLLAÇ RELACIONAT:

  Notícia al web del CNL Eramprunyà

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL