Santboians il·lustres: Josep Elias i Basca, el Ninyo
La Pili ens explica la història de Josep Elias, el Ninyo.
Va néixer a Sant Boi de Llobregat el 17 de gener de 1852 i va morir l’11 de novembre de 1931. Fou un empresari del món de la restauració, l’espectacle i el transport.
Procedent d’una família pagesa coneguda per Cal Llebre, treballava de jove fent de dependent al Cafè del Centre. Amb moltes ganes de prosperar, va marxar de Sant Boi i es va instal·lar primer a Saragossa i després a Barcelona. L’any 1877, havent recollit uns quants diners, retornà a Sant Boi. Va presentar-se al seu antic patró, Miquel Campins, i li va comprar el local. Poc després es va casar amb Teresa Duran, neboda de Campins.
El local va ser reformat a fons, i el nom de Cafè del Centre va ser canviat per Cafè Restaurant Casa Elias, que va ser un referent a tota la comarca. S’hi servia diàriament peix fresc portat de Barcelona i la carta era escrita en francès. Per les diades assenyalades, i sobretot per la Festa Major, al seu teatre s’hi representaven sarsueles a càrrec de les més famoses companyies i s’hi feia ball amb les millors orquestres.
Aquest local acolliria, amb els anys, els primers balls de màscares que es van celebrar a la vila, els primers balls del rugbi i sessions de cinema; també s’hi van arribar a estrenar èxits d’aquell temps com L’hereu Pruna i El tiro de fusil. El local, aviat va ser conegut amb el nom de Cal Ninyo (actualment Teatre Cal Ninyo), i va ser un centre d’atracció de forasters. El 21 de febrer de 1904 s’hi va celebrar el banquet de la inauguració del Pont de l’Estat sobre el riu Llobregat.
Josep Elias va tenir propietats agràries i també va explotar el cinema de l’Ateneu Familiar de Sant Boi.
Poc després de néixer Josep Elias, unes gitanes que feien venda ambulant per Sant Boi, cada vegada que el veien, exclamaven: “¡Qué bonito es, parece el Niño Jesús!”. D’aquesta anècdota li va quedar el sobrenom del Ninyo, amb el qual va ser conegut fins i tot per la seva família. Els seus néts l’anomenaven “l’avi Ninyo”.
1 comentari
Jaume Ramisa Elias
25 febr. 14
13:10 #
Amb tots els respectes per la Pili, però no estaria malament citar les fonts i no posar un article com a propi quan altres se l’han treballat: http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Elias_i_Basca