• Suficiència 2. La recepta del curs!

    RECEPTESHola a tothom,

    Tal com vam quedar, en aquest espai penjarem les receptes que hem creat per al curs.

    Pengeu-les-hi!

    Ah, i voteu la que us sembli que mereix una distinció especial per la seva senzillesa, originalitat…o simplement perquè us ha vingut aigua a la boca mentre la llegíeu!!!!

     

     

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Belén

    17 febr. 16
    13:27 #

    GALETES DE NATA
    ***********************

    INGREDIENTS

    (Amb aquestes quantitats surten unes 20-25 unitats)
    -125 ml de nata per muntar
    -150 g de sucre
    – 350 g de farina
    – 2 rovells d’ou
    -1 culleradeta de bicarbonat

    ELABORACIÓ

    Disposeu la nata, els rovells d’ou i el sucre en un bol. Barregeu-ho bé amb la batedora de barnilles durant 1 min, fins que tota la massa s’hagi integrat bé. Agregeu-hi la farina, la qual heu de tamisar prèviament, i removeu-ho bé amb l’espàtula de fusta. Quan la farina s’hagi integrat totalment, amasseu la massa amb les mans fins a obtenir una pasta homogènia.

    Formeu una bola amb la massa, emboliqueu-la amb film i deixeu-la reposar al frigorífic durant 30 min. Retireu-la i disposeu-la entre dues làmines de film. Estireu-la bé amb el corró, fins a aconseguir un gruis d’aproximadament 5 mm.

    Talleu les galetes amb un talla pastes i col·loqueu-les en una safata de forn, on prèviament haureu disposat un paper d’enfornar. Fiqueu-les al forn, a 180ºC durant 12-15 min o fins que estiguin dorades. Deixeu-les refredar i desenganxeu-les del paper amb l’espàtula.

  2. Susana

    25 febr. 16
    10:40 #

    HUMUS

    Ingredients:

    -200 g de cigrons
    -1 dent d´all
    -1 cullera de Tahine(pasta de sèsam)
    -1 cullera d´oli
    -1/2 llimona
    -Sal al gust
    -1 bocí de pebre vermerll
    -1l d´aigua

    Elaboració:

    Bulliu els cigrons fins que estiguin tous;no llenceu l´aigua,reserveula perquè la farem servir més endavant.
    Tritureu els cigrons amb l´all,el suc de la llimona,la sal,el pebre vermell,el tahine i l´oli.
    Si la pasta resultant quedés una miqueta seca,afegiu l´aigua de la cocció fins que quedi amb una textura cremosa.
    Coloqueu en un bol la pasta resultant i poseu un rajolí d´oli i pebre vermell.
    *Ho podeu acompanyar amb pa de pita.

  3. José Arenas Ávila

    25 febr. 16
    18:08 #

    SALMOREJO CORDOVÈS

    Des de ben petit recordo aquest plat, típic de la meva mare, el qual avui en dia, continua triomfant a casa meva, especialment quan vénen els amics. He tingut fins i tot l’oportunitat de que traspassi fronteres i que un conegut a NY ho tingui com un primer plat important.

    Es tracta d’un primer plat fàcil de preparar, econòmic i fresc, típic de l’estiu, que es pot acompanyar amb qualsevol menjar, amb l’avantatge que el podem preparar el dia abans i mantenir-lo a la nevera, encara que és important que a l’hora de servir-lo ha d’estar al menys 15 minuts fora perquè no estigui tan fred.

    INGREDIENTS (per a 4 persones)

    · 1 kg de tomàquets
    · 2 pastanagues mitjanes o una poma
    · 100 g de pa (millor reposat des de un parell de dies)
    · 200 ml d’oli d’oliva
    · 1 cullerada sopera de vinagre de poma
    · 1 ceba mitjana (dolça)
    · 1 pebrot verd
    · 2 dents d’all
    · 2 ous durs
    · 1 cullerada de postres de sal
    · pernil serrà tallat molt prim
    · “picatostes” fregits en oli d’oliva (en daus)

    EINES

    · batedora (millor de got perquè quedi mes cremós el triturat)
    · colador tipus “xinès” o prim

    ELABORACIÓ (a la batedora ficareu tots els ingredients)

    1. poseu el pa dur a remullar en un plat fons
    2. en una olla coureu els dos ous
    3. talleu a trossos els tomàquet
    4. talleu a trossos les pastanagues o la poma
    5. talleu a trossos la ceba
    6. talleu a trossos el pebrot i li traiem les llavors
    7. peleu els alls
    8. afegiu la sal, l’oli i el vinagre
    9. afegiu el pa (escorregut bé amb la mà)
    10. bateu ho bé, es a dir, quan porti quatre minuts batent-se, deixem que es refredi la batedora (aprofiteu per tastar-lo per si ho teniu que corregir de sal o vinagre -al gust-) i torneu ho a batre quatre minuts més
    11. Coleu ho passant-lo pel “xinès” perquè quedi un suc cremós i sense les llavors o pell del tomàquet
    12. A la paella sofregiu el pernil. És important separar les làmines de pernil i fregir-lo a foc fort fins que veieu que queda cruixent. Quan s’hagi refredat el talleu a trossos petits

    Presentació

    · en un plat fons o bol ample
    · afegiu el salmorejo
    · a sobre escampeu el pernil
    · els ous els talleu a daus petits i els escampeu per sobre
    · afegiu un rajolí d’oli donant-li un toc artístic
    · en un bol apart poseu els picatostes perquè cadascú se’ls serveixi abans de menjar-lo (si els afegiu vosaltres quedaran tous de seguida i han d’estar cruixents)

    Finalment, agafeu una cullera i…. bon profit. José Arenas Avila

  4. josefinca carrion

    26 febr. 16
    11:47 #

    TRUFES DE XOCOLATA

    INGREDIENTS

    200 g de xocolata per ratllar
    200 g de cobertura de xocolate negra
    200 g de nata
    200 g de cacau en pols

    En primer lloc, heu de ratllar la xocolata i posar-la en un plat. A continuació heu de desfer la cobertura de la xocolata negra al bany maria i barrejar-la amb la nata, cal que ho remeneu bé. Tot seguit, fiqueu aquesta barreja a la nevera i deixeu-la reposar vint-i quatre hores. Passat aquest temps aneu fem unes boletes de la mida d’una nou i feu-les rodar, unes per la xocolata ratllada i unes altres pel cacau en pols. Poseu cada trufa en un motlle de paper.

  5. M.Dolors Morales Martinez

    27 febr. 16
    21:34 #

    LES CROQUETES DE LA MARE

    EL NOM ES DEGUT A QUE ÉS COM HO ANOMENANT ELS MEUS FILLS.

    Aquesta recepta té com ingredients principals les carns que s’han utilitzat per fer el brou”caldo”.

    INGREDIENTS

    1 pit de pollastre o gallina.
    1 tros de carn de vedella.
    col i patata si han quedat Ttossos aprofitables.
    2 o 3 trossos de pernil,
    1 ceba petita.
    3 o 4 cullerades de farina.
    llet.
    50 g de mantega
    1 ou.
    farina de blat, farina de galeta, o pols de Kikos torrats.
    oli, sal, prebre, i nou muscada.

    ELABORACIÓ

    1 Primerament, piqueu la ceba i reserveu-la.
    2 Continueu picant, les carns, el pernil, la patata, i la col, i reserveu-ho.
    3 Poseu una paella al foc, que sigui prou gran per poder fer tota la barreja.
    4 Poseu-hi la mantega i una mica d’oli, suficient per fregir-ho tot però no tant com
    perquè quedi oliós.
    5 Afegiu-hi la ceba i deixeu que es vagi coent a foc baix, ha de quedar fregida, tova i
    blanquinosa.
    6 Incorporeu-hi les carns picades i aneu-ho remenant perquè es quedi tot ben fregit,
    poseu-hi una mica de sal.
    7 Afegiu-hi la farina i aneu removent tota la barreja bé, per aconseguir que quedi tot
    incorporat.
    8 Aneu afegint la llet per aconseguir un efecte cremós però compacte.
    9 Procediu a salpimentar la barreja i afegiu-hi, si us agrada un polsim de nou
    muscada.
    10 Deixeu-ho refredar i reposar, millor d’un dia per un altre.
    11 Per finalitzar l’elaboració aneu donant forma a les croquetes , si voleu podeu fer
    servir una cullera.
    12 Passeu-les per farina de blat.
    13 A continuació passeu-les per ou batut i per farina de galeta; una varietat pot ser
    fer l’última cobertura amb kikos triturats finament.
    14 Per fer el pas final agafeu una paella o fregidora amb força oli, suficient perquè
    les croquetes quedin cobertes, i aneu fregint-les fins que quedin ben roses.

    Una variant , en lloc de fregir-les , és fer-les al forn.

    15 Poseu-les en una safata que sigui per cuinar al forn, i escalfeu el forn prèviament, a
    150 graus.
    16 Poseu la safata amb les croquetes dins el forn i deixeu-les 5 minuts amb el
    el termostat posició forn.
    17 Canvieu el termostat a posició grill i teniu que anar controlant que quedin roses.

    BON PROFIT !!

  6. LLUÏSA FERRÉ CONSTANS

    10 març 16
    2:35 #

    BROWNIE DE XOCOLATA

    Fa uns cinc anys que em van passar aquesta recepta i quan tinc trobades amb els amics on hem de portar quelcom per menjar sempre el faig doncs els hi encanta i queda molt bo.

    INGREDIENTS

    200 g de xocolata negra de postres
    4 ous
    300 g de farina
    120 g de sucre
    100 g de mantega

    ELABORACIÓ

    1. Primerament, desfeu la xocolata i la mantega al microones o al bany maria.
    2. Amb una cullera de fusta barregeu bé la mantega i la xocolata en un bol i afegiu el sucre.
    3. A aquesta barreja afegiu els ous un a un. No els tireu tots alhora. Poseu un ou i el barregeu molt bé, desprès un altre i així successivament fins que els barregeu tots quatre
    4. Agafeu un motlle rectangular per anar al forn i li poseu paper encerat i li tireu la barreja.
    5. Poseu el motlle dins del forn i ho coeu uns 30 minuts a 180 graus i ho retireu del forn i comproveu que el brownie os quedi tendre per dintre i cruixent per fora.
    6. Ho podeu servir acompanyat de gelat de vainilla.

    Un altre variant es afegir 75 g de nous a la barreja

  7. Gemma Fernàndez Serra

    11 març 16
    11:12 #

    PIRULETES DE PARMESÀ

    Ingredients:

    · 200 g de formatge parmesà
    · 10 pals de fusta
    · 1 polsim d’orenga
    · sal
    · 1 pa de pagès

    Elaboració:

    1. Cobriu una safata amb paper de forn
    2. Poseu una cullerada sopera de formatge sobre el paper i doneu-li forma rodona
    3. Col·loqueu un pal de fusta al mig de la rodona deixant un tros fora del formatge
    4. No poseu les porcions de formatge gaire juntes
    5. Afegiu sal i un polsin d’orenga al parmesà
    6. Fornegeu les piruletes 3 min a 180º, fins que el formatge quedi desfet i lleugerament torrat
    7. Retireu la safata del forn i deixeu refredar el formatge
    8. Presenteu les piruletes punxades al pa de pagès

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

  • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
  • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
  • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
  • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
  • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes