-
- 04 FEBRER
2016 - 7 comentaris
- General
- 04 FEBRER
Segueix-nos a:
Categories
Històric
- març 2023
- febrer 2023
- juny 2020
- maig 2020
- abril 2020
- març 2020
- febrer 2020
- gener 2020
- desembre 2019
- novembre 2019
- octubre 2019
- juliol 2019
- juny 2019
- maig 2019
- març 2019
- febrer 2019
- gener 2019
- desembre 2018
- novembre 2018
- octubre 2018
- setembre 2018
- juliol 2018
- juny 2018
- maig 2018
- abril 2018
- març 2018
- febrer 2018
- gener 2018
- desembre 2017
- novembre 2017
- octubre 2017
- juliol 2017
- juny 2017
- maig 2017
- abril 2017
- març 2017
- febrer 2017
- gener 2017
- desembre 2016
- novembre 2016
- octubre 2016
- setembre 2016
- juliol 2016
- juny 2016
- maig 2016
- abril 2016
- març 2016
- febrer 2016
- gener 2016
- desembre 2015
- novembre 2015
- octubre 2015
- setembre 2015
- juliol 2015
- juny 2015
- maig 2015
- abril 2015
- març 2015
- febrer 2015
- gener 2015
- desembre 2014
- novembre 2014
- octubre 2014
- setembre 2014
- juliol 2014
- juny 2014
- maig 2014
- abril 2014
- març 2014
- febrer 2014
- gener 2014
- desembre 2013
- novembre 2013
- octubre 2013
- setembre 2013
- agost 2013
- juny 2013
- maig 2013
- abril 2013
- març 2013
Altres blogs
Any Pompeu Fabra
- Any Pompeu Fabra
- Auca de Pompeu Fabra
- Dictats Fabra
- El meu avi. Pompeu Fabra
- Espai Pompeu Fabra (IEC)
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Joc Ara (Fabra i nova gramàtica)
- Joc interactiu Pompeu Fabra
- L'última alumna de Pompeu Fabra
- Onze coses que no sabies de Pompeu Fabra
- Pompeu Fabra a l'InfoK
- Pompeu Fabra al programa Polònia
- Portal Pompeu Fabra (UPF)
- Sense Ficció: Pompeu Fabra
Bàsic-elemental
- 4 cats. 20 capítols per aprendre català
- Cançoner català Kumbaworld
- Contes bojos
- Contes per parlar
- Diccionari de català
- Dictats en línia
- Edu365
- Ep! interactiu
- Fils de conversa
- Forvo. Diccionari de pronunciacions
- L'hora catalana (Minoria Absoluta i Plataforma per la llengua)
- La piràmide dels aliments (B1)
- Llegir per parlar, llegir per aprendre
- Material bàsic (Salt)
- Mòdul oral
- Parlem català
- Parlem tu i jo
- Recursos lingüístics per al nivell bàsic
- Una mà de contes
- Vídeos Ep, escolta i parla
- Vídeos SLC Castelldefels. Com estàs?
- Vídeos SLC Castelldefels. Qui és?
- Vídeos SLC Castelldefels. Res més?
- Vídeos UPF: Els transports
- Vídeos UPF: La família
- Vídeos UPF: La vida acadèmica
- Vídeos UPF: Les accions habituals
- Vincles (curs interactiu per a nouvinguts)
- Viure a Catalunya. Làmines
- Viure a Catalunya. Vocabulari en imatges
- Vivim junts. Materials per aprendre català
Català i noves tecnologies
- Apps en català
- Catalanitzador per al Windows
- Cercaapps (cercador d'apps)
- Cercador d'apps en català
- Corrector gramatical i d'estil Language Tool
- Softcatalà
- Traductor de Google
consultes lingüístiques
- Blog de l'Optimot
- Criteris Universitat de Barcelona (CUB)
- Diccionari de sinònims Albert Jané
- Diccionari de sinònims Franquesa
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Guia d'ús de l'Optimot
- Majúscules i minúscules
- Multicercadors
- Neolosfera
- OPTIMOT
- Portal Enciclopèdia Catalana
- Portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
- Rodamots
- Sens dubte (Universitat de Barcelona)
- Servei Lingüístic de la Universitat Oberta de Catalunya
- Termcat, Centre de Terminologia
- Wiki sobre recursos lingüístics a la xarxa
Cultura catalana
- Català, llengua d'Europa
- Coneix Catalunya
- Informació sobre la llengua catalana
- La llengua catalana (Institut Ramon Llull)
- Les festes de Nadal a Catalunya
- Qui va matar el drac de Sant Jordi?
Cursos en línia
Diccionaris
- Diccionari de divisió sil·làbica
- Diccionari de la llengua catalana (IEC)
- Diccionaris.cat
- DIDAC, diccionari escolar
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
El català i altres llengües
- Aprenem català des de l'amazic
- Aprenem català des de l'anglès
- Aprenem català des de l'àrab
- Aprenem català des de l'espanyol
- Aprenem català des de l'urdú
- Aprenem català des del francès
- Aprenem català des del panjabi
- Aprenem català des del romanès
- Aprenem català des del rus
- Aprenem català des del xinès
- Diccionari amazic-català-amazic
- Diccionari català multilingüe
- Diccionari multilingüe de Softcatalà
- Guies de conversa universitàries
Exposicions orals
Intermedi-suficiència
- Com fer una bona intervenció oral?
- Com representar algunes frases fetes?
- Com s'escriuen els números en català
- Com sobreviure a l'S3 (blog Castelldefels)
- Com sobreviure a l'S3: pronoms
- Curs de llengua catalana. Nivell B
- Curs de llengua catalana. Nivell C
- Dia Internacional del Punt Volat
- Dictats en línia
- Els signes de puntuació
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Frases fetes
- Itineraris d'aprenentatge. Intermedi
- Itineraris d'Aprenentatge. Suficiència
- L'apòstrof marca la diferència
- L'ortografia al carrer
- Ortografia: els sons i les lletres
- Picalletres
- Recursos lingüístics C1 i C2
- Resum de gramàtica bàsica
- Tests de llengua de La Llança
- Textos argumentatius
- Tinc un dubte
- Usos de la coma
- Vídeos C2 Castelldefels Fes-te'l teu
Les varietats del català
Miscel·lània
- Audiollibres en català
- Avantatges del carnet d'estudiant
- Bocamoll
- Caçadors de paraules
- Camins del català
- Cançons per aprendre llengua
- Certificats de llengua catalana
- CNL Eramprunyà
- Consorci per a la Normalització Lingüística
- Dites (Víctor Pàmies)
- El llenguado
- Endrets, Geografia Literària
- Espais escrits
- Facebook CNL Eramprunyà
- https://twitter.com/cpnleramprunya
- Katalonski
- Les variants del català
- Llengua Catalana. Generalitat de Catalunya
- Llengua de signes catalana
- Mapa literari
- Mapa literari de la ciutat de Barcelona
- Material didàctic per a cursos de llenguatge administratiu
- Plats bruts (sèrie)
- Relats en català
- Reunió de veïns (Minoria absoluta i Plataforma per la llengua)
- Senyor enigma
- Twitter CNL Eramprunyà
Multilingüisme
- Autobiografia lingüística
- Autobiografies lingüístiques: Josefa Balena, una veu wichí
- Autobiografies lingüístiques: les llengües de la meva vida
- Dia europeu de les llengües
- Diccionari de llengües del món
- Diversicat
- Endavant els idiomes
- Katalonski
- La força de Babel
- La ruta de les Homilies d'Organyà
- Les variants del català
- Localingual
- Selva endins (conte)
Nova ortografia i gramàtica
- 10 recursos per aprendre la nova ortografia i gramàtica (UPF)
- Blog de l'Optimot
- Dictats en línia Novetats ortogràfiques
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Gramàtica de la llengua catalana (IEC) Principals novetats
- Gramàtica essencial de la llengua catalana (IEC)
- Joc Ara (Fabra i nova gramàtica)
- Les principals novetats de l'Ortografia catalana (2017) i la Gramàtica de la llengua catalana (2016) de l'Institut d'Estudis Catalans
- Ortografia catalana IEC (text íntegre)
Pronunciació
redacció de textos
Una mica d'humor
- El 012 i els pronoms febles
- El gran dictat i la ela geminada
- El Palomino ens explica la ela geminada
- Els insults en català. Pol Gise
- L'Òscar Dalmau ens parla de la ela geminada
- La llista de Schindler i els diacrítics (Polònia)
- Les frases fetes en català. Pol Gisé
- Pompeu Fabra (Polònia)
Voluntariat per la llengua
- 10 cites
- Blog del Voluntariat del CNL Eramprunyà
- Com funciona el Voluntariat per la llengua?
- Voluntariat per la llengua
Darrers comentaris
- sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
- Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
- Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
- anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
- Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...
Núvol d’etiquetes
Activitats d'aula
activitats de classe
activitats fora de classe
Any Pompeu Fabra
aprenentatge virtual
autors catalans
biografies de personatges locals
Català i noves tecnologies
cinema en català
Cinema infantil en català
Club de lectura fàcil
Concursos
curs 2013-2014
curs 2014-2015
Curs 2015-2016
curs 2016-2017
CURS 2017-2018
cursos de català
cursos de català;curs 2013-2014
Dia Internacional de la Llengua Materna
dia llengua materna
Foment de la lectura
frases fetes
itineraris per Sant Boi de Llobregat
Jocs i joguines en català
lectura
lectura de contes
literatura catalana
llengua i cultura catalana
Maria-Mercè Marçal
Maria Barbal
Nadal
països i cultures del món
pronoms febles
Ramon Solsona
receptes de cuina
recomanacions lectura
Recursos en català
ressenyes biogràfiques
Sant Jordi
Som experts
Teatre
teatre en català
Visites culturals
Voluntariat per la llengua
7 comentaris
Belén
17 febr. 16
13:27 #
GALETES DE NATA
***********************
INGREDIENTS
(Amb aquestes quantitats surten unes 20-25 unitats)
-125 ml de nata per muntar
-150 g de sucre
– 350 g de farina
– 2 rovells d’ou
-1 culleradeta de bicarbonat
ELABORACIÓ
Disposeu la nata, els rovells d’ou i el sucre en un bol. Barregeu-ho bé amb la batedora de barnilles durant 1 min, fins que tota la massa s’hagi integrat bé. Agregeu-hi la farina, la qual heu de tamisar prèviament, i removeu-ho bé amb l’espàtula de fusta. Quan la farina s’hagi integrat totalment, amasseu la massa amb les mans fins a obtenir una pasta homogènia.
Formeu una bola amb la massa, emboliqueu-la amb film i deixeu-la reposar al frigorífic durant 30 min. Retireu-la i disposeu-la entre dues làmines de film. Estireu-la bé amb el corró, fins a aconseguir un gruis d’aproximadament 5 mm.
Talleu les galetes amb un talla pastes i col·loqueu-les en una safata de forn, on prèviament haureu disposat un paper d’enfornar. Fiqueu-les al forn, a 180ºC durant 12-15 min o fins que estiguin dorades. Deixeu-les refredar i desenganxeu-les del paper amb l’espàtula.
Susana
25 febr. 16
10:40 #
HUMUS
Ingredients:
-200 g de cigrons
-1 dent d´all
-1 cullera de Tahine(pasta de sèsam)
-1 cullera d´oli
-1/2 llimona
-Sal al gust
-1 bocí de pebre vermerll
-1l d´aigua
Elaboració:
Bulliu els cigrons fins que estiguin tous;no llenceu l´aigua,reserveula perquè la farem servir més endavant.
Tritureu els cigrons amb l´all,el suc de la llimona,la sal,el pebre vermell,el tahine i l´oli.
Si la pasta resultant quedés una miqueta seca,afegiu l´aigua de la cocció fins que quedi amb una textura cremosa.
Coloqueu en un bol la pasta resultant i poseu un rajolí d´oli i pebre vermell.
*Ho podeu acompanyar amb pa de pita.
José Arenas Ávila
25 febr. 16
18:08 #
SALMOREJO CORDOVÈS
Des de ben petit recordo aquest plat, típic de la meva mare, el qual avui en dia, continua triomfant a casa meva, especialment quan vénen els amics. He tingut fins i tot l’oportunitat de que traspassi fronteres i que un conegut a NY ho tingui com un primer plat important.
Es tracta d’un primer plat fàcil de preparar, econòmic i fresc, típic de l’estiu, que es pot acompanyar amb qualsevol menjar, amb l’avantatge que el podem preparar el dia abans i mantenir-lo a la nevera, encara que és important que a l’hora de servir-lo ha d’estar al menys 15 minuts fora perquè no estigui tan fred.
INGREDIENTS (per a 4 persones)
· 1 kg de tomàquets
· 2 pastanagues mitjanes o una poma
· 100 g de pa (millor reposat des de un parell de dies)
· 200 ml d’oli d’oliva
· 1 cullerada sopera de vinagre de poma
· 1 ceba mitjana (dolça)
· 1 pebrot verd
· 2 dents d’all
· 2 ous durs
· 1 cullerada de postres de sal
· pernil serrà tallat molt prim
· “picatostes” fregits en oli d’oliva (en daus)
EINES
· batedora (millor de got perquè quedi mes cremós el triturat)
· colador tipus “xinès” o prim
ELABORACIÓ (a la batedora ficareu tots els ingredients)
1. poseu el pa dur a remullar en un plat fons
2. en una olla coureu els dos ous
3. talleu a trossos els tomàquet
4. talleu a trossos les pastanagues o la poma
5. talleu a trossos la ceba
6. talleu a trossos el pebrot i li traiem les llavors
7. peleu els alls
8. afegiu la sal, l’oli i el vinagre
9. afegiu el pa (escorregut bé amb la mà)
10. bateu ho bé, es a dir, quan porti quatre minuts batent-se, deixem que es refredi la batedora (aprofiteu per tastar-lo per si ho teniu que corregir de sal o vinagre -al gust-) i torneu ho a batre quatre minuts més
11. Coleu ho passant-lo pel “xinès” perquè quedi un suc cremós i sense les llavors o pell del tomàquet
12. A la paella sofregiu el pernil. És important separar les làmines de pernil i fregir-lo a foc fort fins que veieu que queda cruixent. Quan s’hagi refredat el talleu a trossos petits
Presentació
· en un plat fons o bol ample
· afegiu el salmorejo
· a sobre escampeu el pernil
· els ous els talleu a daus petits i els escampeu per sobre
· afegiu un rajolí d’oli donant-li un toc artístic
· en un bol apart poseu els picatostes perquè cadascú se’ls serveixi abans de menjar-lo (si els afegiu vosaltres quedaran tous de seguida i han d’estar cruixents)
Finalment, agafeu una cullera i…. bon profit. José Arenas Avila
josefinca carrion
26 febr. 16
11:47 #
TRUFES DE XOCOLATA
INGREDIENTS
200 g de xocolata per ratllar
200 g de cobertura de xocolate negra
200 g de nata
200 g de cacau en pols
En primer lloc, heu de ratllar la xocolata i posar-la en un plat. A continuació heu de desfer la cobertura de la xocolata negra al bany maria i barrejar-la amb la nata, cal que ho remeneu bé. Tot seguit, fiqueu aquesta barreja a la nevera i deixeu-la reposar vint-i quatre hores. Passat aquest temps aneu fem unes boletes de la mida d’una nou i feu-les rodar, unes per la xocolata ratllada i unes altres pel cacau en pols. Poseu cada trufa en un motlle de paper.
M.Dolors Morales Martinez
27 febr. 16
21:34 #
LES CROQUETES DE LA MARE
EL NOM ES DEGUT A QUE ÉS COM HO ANOMENANT ELS MEUS FILLS.
Aquesta recepta té com ingredients principals les carns que s’han utilitzat per fer el brou”caldo”.
INGREDIENTS
1 pit de pollastre o gallina.
1 tros de carn de vedella.
col i patata si han quedat Ttossos aprofitables.
2 o 3 trossos de pernil,
1 ceba petita.
3 o 4 cullerades de farina.
llet.
50 g de mantega
1 ou.
farina de blat, farina de galeta, o pols de Kikos torrats.
oli, sal, prebre, i nou muscada.
ELABORACIÓ
1 Primerament, piqueu la ceba i reserveu-la.
2 Continueu picant, les carns, el pernil, la patata, i la col, i reserveu-ho.
3 Poseu una paella al foc, que sigui prou gran per poder fer tota la barreja.
4 Poseu-hi la mantega i una mica d’oli, suficient per fregir-ho tot però no tant com
perquè quedi oliós.
5 Afegiu-hi la ceba i deixeu que es vagi coent a foc baix, ha de quedar fregida, tova i
blanquinosa.
6 Incorporeu-hi les carns picades i aneu-ho remenant perquè es quedi tot ben fregit,
poseu-hi una mica de sal.
7 Afegiu-hi la farina i aneu removent tota la barreja bé, per aconseguir que quedi tot
incorporat.
8 Aneu afegint la llet per aconseguir un efecte cremós però compacte.
9 Procediu a salpimentar la barreja i afegiu-hi, si us agrada un polsim de nou
muscada.
10 Deixeu-ho refredar i reposar, millor d’un dia per un altre.
11 Per finalitzar l’elaboració aneu donant forma a les croquetes , si voleu podeu fer
servir una cullera.
12 Passeu-les per farina de blat.
13 A continuació passeu-les per ou batut i per farina de galeta; una varietat pot ser
fer l’última cobertura amb kikos triturats finament.
14 Per fer el pas final agafeu una paella o fregidora amb força oli, suficient perquè
les croquetes quedin cobertes, i aneu fregint-les fins que quedin ben roses.
Una variant , en lloc de fregir-les , és fer-les al forn.
15 Poseu-les en una safata que sigui per cuinar al forn, i escalfeu el forn prèviament, a
150 graus.
16 Poseu la safata amb les croquetes dins el forn i deixeu-les 5 minuts amb el
el termostat posició forn.
17 Canvieu el termostat a posició grill i teniu que anar controlant que quedin roses.
BON PROFIT !!
LLUÏSA FERRÉ CONSTANS
10 març 16
2:35 #
BROWNIE DE XOCOLATA
Fa uns cinc anys que em van passar aquesta recepta i quan tinc trobades amb els amics on hem de portar quelcom per menjar sempre el faig doncs els hi encanta i queda molt bo.
INGREDIENTS
200 g de xocolata negra de postres
4 ous
300 g de farina
120 g de sucre
100 g de mantega
ELABORACIÓ
1. Primerament, desfeu la xocolata i la mantega al microones o al bany maria.
2. Amb una cullera de fusta barregeu bé la mantega i la xocolata en un bol i afegiu el sucre.
3. A aquesta barreja afegiu els ous un a un. No els tireu tots alhora. Poseu un ou i el barregeu molt bé, desprès un altre i així successivament fins que els barregeu tots quatre
4. Agafeu un motlle rectangular per anar al forn i li poseu paper encerat i li tireu la barreja.
5. Poseu el motlle dins del forn i ho coeu uns 30 minuts a 180 graus i ho retireu del forn i comproveu que el brownie os quedi tendre per dintre i cruixent per fora.
6. Ho podeu servir acompanyat de gelat de vainilla.
Un altre variant es afegir 75 g de nous a la barreja
Gemma Fernàndez Serra
11 març 16
11:12 #
PIRULETES DE PARMESÀ
Ingredients:
· 200 g de formatge parmesà
· 10 pals de fusta
· 1 polsim d’orenga
· sal
· 1 pa de pagès
Elaboració:
1. Cobriu una safata amb paper de forn
2. Poseu una cullerada sopera de formatge sobre el paper i doneu-li forma rodona
3. Col·loqueu un pal de fusta al mig de la rodona deixant un tros fora del formatge
4. No poseu les porcions de formatge gaire juntes
5. Afegiu sal i un polsin d’orenga al parmesà
6. Fornegeu les piruletes 3 min a 180º, fins que el formatge quedi desfet i lleugerament torrat
7. Retireu la safata del forn i deixeu refredar el formatge
8. Presenteu les piruletes punxades al pa de pagès