-
- 29 NOVEMBRE
2017 - 14 comentaris
- S2 1r trimestre Sara
- 29 NOVEMBRE
Segueix-nos a:
Categories
Històric
- març 2023
- febrer 2023
- juny 2020
- maig 2020
- abril 2020
- març 2020
- febrer 2020
- gener 2020
- desembre 2019
- novembre 2019
- octubre 2019
- juliol 2019
- juny 2019
- maig 2019
- març 2019
- febrer 2019
- gener 2019
- desembre 2018
- novembre 2018
- octubre 2018
- setembre 2018
- juliol 2018
- juny 2018
- maig 2018
- abril 2018
- març 2018
- febrer 2018
- gener 2018
- desembre 2017
- novembre 2017
- octubre 2017
- juliol 2017
- juny 2017
- maig 2017
- abril 2017
- març 2017
- febrer 2017
- gener 2017
- desembre 2016
- novembre 2016
- octubre 2016
- setembre 2016
- juliol 2016
- juny 2016
- maig 2016
- abril 2016
- març 2016
- febrer 2016
- gener 2016
- desembre 2015
- novembre 2015
- octubre 2015
- setembre 2015
- juliol 2015
- juny 2015
- maig 2015
- abril 2015
- març 2015
- febrer 2015
- gener 2015
- desembre 2014
- novembre 2014
- octubre 2014
- setembre 2014
- juliol 2014
- juny 2014
- maig 2014
- abril 2014
- març 2014
- febrer 2014
- gener 2014
- desembre 2013
- novembre 2013
- octubre 2013
- setembre 2013
- agost 2013
- juny 2013
- maig 2013
- abril 2013
- març 2013
Altres blogs
Any Pompeu Fabra
- Any Pompeu Fabra
- Auca de Pompeu Fabra
- Dictats Fabra
- El meu avi. Pompeu Fabra
- Espai Pompeu Fabra (IEC)
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Joc Ara (Fabra i nova gramàtica)
- Joc interactiu Pompeu Fabra
- L'última alumna de Pompeu Fabra
- Onze coses que no sabies de Pompeu Fabra
- Pompeu Fabra a l'InfoK
- Pompeu Fabra al programa Polònia
- Portal Pompeu Fabra (UPF)
- Sense Ficció: Pompeu Fabra
Bàsic-elemental
- 4 cats. 20 capítols per aprendre català
- Cançoner català Kumbaworld
- Contes bojos
- Contes per parlar
- Diccionari de català
- Dictats en línia
- Edu365
- Ep! interactiu
- Fils de conversa
- Forvo. Diccionari de pronunciacions
- L'hora catalana (Minoria Absoluta i Plataforma per la llengua)
- La piràmide dels aliments (B1)
- Llegir per parlar, llegir per aprendre
- Material bàsic (Salt)
- Mòdul oral
- Parlem català
- Parlem tu i jo
- Recursos lingüístics per al nivell bàsic
- Una mà de contes
- Vídeos Ep, escolta i parla
- Vídeos SLC Castelldefels. Com estàs?
- Vídeos SLC Castelldefels. Qui és?
- Vídeos SLC Castelldefels. Res més?
- Vídeos UPF: Els transports
- Vídeos UPF: La família
- Vídeos UPF: La vida acadèmica
- Vídeos UPF: Les accions habituals
- Vincles (curs interactiu per a nouvinguts)
- Viure a Catalunya. Làmines
- Viure a Catalunya. Vocabulari en imatges
- Vivim junts. Materials per aprendre català
Català i noves tecnologies
- Apps en català
- Catalanitzador per al Windows
- Cercaapps (cercador d'apps)
- Cercador d'apps en català
- Corrector gramatical i d'estil Language Tool
- Softcatalà
- Traductor de Google
consultes lingüístiques
- Blog de l'Optimot
- Criteris Universitat de Barcelona (CUB)
- Diccionari de sinònims Albert Jané
- Diccionari de sinònims Franquesa
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Guia d'ús de l'Optimot
- Majúscules i minúscules
- Multicercadors
- Neolosfera
- OPTIMOT
- Portal Enciclopèdia Catalana
- Portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
- Rodamots
- Sens dubte (Universitat de Barcelona)
- Servei Lingüístic de la Universitat Oberta de Catalunya
- Termcat, Centre de Terminologia
- Wiki sobre recursos lingüístics a la xarxa
Cultura catalana
- Català, llengua d'Europa
- Coneix Catalunya
- Informació sobre la llengua catalana
- La llengua catalana (Institut Ramon Llull)
- Les festes de Nadal a Catalunya
- Qui va matar el drac de Sant Jordi?
Cursos en línia
Diccionaris
- Diccionari de divisió sil·làbica
- Diccionari de la llengua catalana (IEC)
- Diccionaris.cat
- DIDAC, diccionari escolar
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
El català i altres llengües
- Aprenem català des de l'amazic
- Aprenem català des de l'anglès
- Aprenem català des de l'àrab
- Aprenem català des de l'espanyol
- Aprenem català des de l'urdú
- Aprenem català des del francès
- Aprenem català des del panjabi
- Aprenem català des del romanès
- Aprenem català des del rus
- Aprenem català des del xinès
- Diccionari amazic-català-amazic
- Diccionari català multilingüe
- Diccionari multilingüe de Softcatalà
- Guies de conversa universitàries
Exposicions orals
Intermedi-suficiència
- Com fer una bona intervenció oral?
- Com representar algunes frases fetes?
- Com s'escriuen els números en català
- Com sobreviure a l'S3 (blog Castelldefels)
- Com sobreviure a l'S3: pronoms
- Curs de llengua catalana. Nivell B
- Curs de llengua catalana. Nivell C
- Dia Internacional del Punt Volat
- Dictats en línia
- Els signes de puntuació
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Frases fetes
- Itineraris d'aprenentatge. Intermedi
- Itineraris d'Aprenentatge. Suficiència
- L'apòstrof marca la diferència
- L'ortografia al carrer
- Ortografia: els sons i les lletres
- Picalletres
- Recursos lingüístics C1 i C2
- Resum de gramàtica bàsica
- Tests de llengua de La Llança
- Textos argumentatius
- Tinc un dubte
- Usos de la coma
- Vídeos C2 Castelldefels Fes-te'l teu
Les varietats del català
Miscel·lània
- Audiollibres en català
- Avantatges del carnet d'estudiant
- Bocamoll
- Caçadors de paraules
- Camins del català
- Cançons per aprendre llengua
- Certificats de llengua catalana
- CNL Eramprunyà
- Consorci per a la Normalització Lingüística
- Dites (Víctor Pàmies)
- El llenguado
- Endrets, Geografia Literària
- Espais escrits
- Facebook CNL Eramprunyà
- https://twitter.com/cpnleramprunya
- Katalonski
- Les variants del català
- Llengua Catalana. Generalitat de Catalunya
- Llengua de signes catalana
- Mapa literari
- Mapa literari de la ciutat de Barcelona
- Material didàctic per a cursos de llenguatge administratiu
- Plats bruts (sèrie)
- Relats en català
- Reunió de veïns (Minoria absoluta i Plataforma per la llengua)
- Senyor enigma
- Twitter CNL Eramprunyà
Multilingüisme
- Autobiografia lingüística
- Autobiografies lingüístiques: Josefa Balena, una veu wichí
- Autobiografies lingüístiques: les llengües de la meva vida
- Dia europeu de les llengües
- Diccionari de llengües del món
- Diversicat
- Endavant els idiomes
- Katalonski
- La força de Babel
- La ruta de les Homilies d'Organyà
- Les variants del català
- Localingual
- Selva endins (conte)
Nova ortografia i gramàtica
- 10 recursos per aprendre la nova ortografia i gramàtica (UPF)
- Blog de l'Optimot
- Dictats en línia Novetats ortogràfiques
- Espai Pompeu Fabra Institut d'Estudis Catalans
- Gramàtica de la llengua catalana (IEC) Principals novetats
- Gramàtica essencial de la llengua catalana (IEC)
- Joc Ara (Fabra i nova gramàtica)
- Les principals novetats de l'Ortografia catalana (2017) i la Gramàtica de la llengua catalana (2016) de l'Institut d'Estudis Catalans
- Ortografia catalana IEC (text íntegre)
Pronunciació
redacció de textos
Una mica d'humor
- El 012 i els pronoms febles
- El gran dictat i la ela geminada
- El Palomino ens explica la ela geminada
- Els insults en català. Pol Gise
- L'Òscar Dalmau ens parla de la ela geminada
- La llista de Schindler i els diacrítics (Polònia)
- Les frases fetes en català. Pol Gisé
- Pompeu Fabra (Polònia)
Voluntariat per la llengua
- 10 cites
- Blog del Voluntariat del CNL Eramprunyà
- Com funciona el Voluntariat per la llengua?
- Voluntariat per la llengua
Darrers comentaris
- sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
- Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
- Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
- anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
- Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...
Núvol d’etiquetes
Activitats d'aula
activitats de classe
activitats fora de classe
Any Pompeu Fabra
aprenentatge virtual
autors catalans
biografies de personatges locals
Català i noves tecnologies
cinema en català
Cinema infantil en català
Club de lectura fàcil
Concursos
curs 2013-2014
curs 2014-2015
Curs 2015-2016
curs 2016-2017
CURS 2017-2018
cursos de català
cursos de català;curs 2013-2014
Dia Internacional de la Llengua Materna
dia llengua materna
Foment de la lectura
frases fetes
itineraris per Sant Boi de Llobregat
Jocs i joguines en català
lectura
lectura de contes
literatura catalana
llengua i cultura catalana
Maria-Mercè Marçal
Maria Barbal
Nadal
països i cultures del món
pronoms febles
Ramon Solsona
receptes de cuina
recomanacions lectura
Recursos en català
ressenyes biogràfiques
Sant Jordi
Som experts
Teatre
teatre en català
Visites culturals
Voluntariat per la llengua
14 comentaris
Vicky
29 nov. 17
17:19 #
Bacallà amb nata i pinyons,
5 trossos de bacallà al punt de sal
1 ceba
1 pebrot verd
Pinyons
Nata
Farina
Oli
Enfarineu els trossos de bacallà , poseu bastant oli a la paella . Quan estigui força calent fiqueu els trossos de bacallà amb la pell tocant la paella , feu-los dos minuts per cada banda, traieu-los i poseu-los a escórrer sobre un paper absorbent, coleu l’oli. Poseu l’oli colat en una paella neta, poseu-hi la ceba, el pebrot verd i els pinyons que es vagin fent poc a poc. Quan ja està fet poseu el bacallà i seguidament la nata i espereu que faci xup-xup, amb uns minuts tindreu un plat boníssim.
Vicky
maite Fernandez
29 nov. 17
18:51 #
BACALLÀ FRESC AMB CROSTA DE MAIONESA D’ALL
INGREDIENTS:
3 o 4 filets de bacallà
Sal
1 ou
2 grans d’all
Mostassa
1 got d’oli
ELABORACIÓ:
Prepareu un allioli tradicional, afegint-hi una mica de mostassa, per donar-hi un toc especial.
Salpebreu els filets de bacallà. Unteu bé una plata de forn amb oli i disposeu els filets de bacallà, seguidament unteu-los amb l’allioli que hem fet anteriorment.
Fornegeu-ho fins que el peix estigui cuit i la capa d’allioli estigui daurada.
Bon profit.
Encarna
29 nov. 17
22:34 #
ORADA AL FORN AMB PATATES
2 orades
1 llimona
4 patates
2 cebes de Figueres
1 copa de vi blanc
Oli d’oliva
Sal i pebra
Per començar dins de cada orada posarem una rodanxa de llimona, salpebreu-les per
dins i per fora. Agafeu una safata, a sobre poseu-hi les patates sense pell a rodanxes
fines. A sobre poseu-hi la ceba tallada i ruixeu-ho amb l’oli d’oliva. Enforneu-ho a 180
graus durant 10 minuts.
Afegiu les orades a la safata i deixeu-ho a forn 20 minuts més. Afegiu-hi el vi a
mitja cocció.
Montse
01 des. 17
22:18 #
ROSQUILLES D’ANÍS
És la recepta de la meva àvia que ha passat de generació en generació.
Ingredients:
600 g de farina
2 ous
150 g de sucre
200 ml de llet
raspadura de llimona
100 ml d’oli d’oliva
100 ml d’anís del “mono”
1 sobre de llevat
un pessic de sal
sucre i canyella per decorar les rosquilles.
Elaboració:
Tamiseu la farina i reserveu-la. En un recipient barregeu els ous, la llet i el sucre i bateu-ho molt bé, a poc a poc , afegiu-hi l’oli , l’anís del “mono”, un pessic de sal i la ratlladura de llimona, ara és el moment de posar-hi la farina tamisada i fer una massa homogènia , deixeu-la reposar 30 minuts tapada amb un drap ben net, passat aquest temps, amb un corró, treballeu- la a l’estil pizza i quan estigui ben tova , talleu-la i doneu-li forma d’anell.
En una safata per a forn untada amb oli i farina o paper de forn, col·loqueu- les i introduïu-les dins del forn a una temperatura de 180ºC durant 12 minuts.
Per acabar passeu-les per sucre i canyella.
Delicioses per gaudir tota la família. Bon Profit.
Angie
02 des. 17
23:38 #
Angie
03 des. 17
22:52 #
REMENAT DE MONGETES TENDRES
Un bon àpat senzill i “exquisit”
1/2 kg mongetes tendres
1 ceba tendra
2 tomàquets madurs (cor de bou)
2 ous
oli
sal
pebre
FÀCIL ELABORACIÓ
Coeu les mongetes, salpebreu-les, quan estiguin, agafeu una paella i poseu-hi un raget d’oli, afegiu-hi la ceba ben picada i els tomàquets trossejats. Amb el xup-xup afegiu les mongetes i ja per últim els ous. Remena-ho tot junt una estona i quan els ous estiguin quallats, les mongetes ja estan, llestes per menjar!, soles o com a acompanyament.
Espero que us agradi.
Bon profit!
Jose Antonio Ibáñez
03 des. 17
0:37 #
Arròs amb conill
Per a quatre persones
320 g d’arròs
1/2 conill a trossos
1 ceba
2 Tomàquets
1 gra d’all
Fregiu el conill i poseu a bullir aigua en una cassola.
Quan s’està fregint el conill afegiu la ceba tallada molt fina o triturada.
Quan comença a daurar-se la ceba afegiu el tomàquet ratllat i uns minuts després afegiu-hi l’all triturat.
1 minut després afegiu-hi l’arròs i deixeu-ho fregint 1 minut.
Afegiu-hi l’aigua bullint i deixeu-lo bullint. Després de vint minuts retireu-ho i deixeu-ho reposar uns minuts tapat.
Cristina
03 des. 17
2:15 #
PA DE PESSIC
Ingredients:
375 g de farina
250 g de sucre
16 g de llevat
3 ous
1 iogurt de llimona
Ratlladura de llimona
Oli de oliva
Elaboració:
Bateu els ous. Afegiu-hi el sucre, el iogurt, l’oli d’oliva i la ratlladura de llimona.
Barregeu la farina i el llevat i afegiu-los a la barreja.
Seguiu batent fins que tots els ingredients estiguin perfectament incorporats.
Agafeu un motlle untat amb la mantega o amb l’oli d’oliva i empolseu-lo amb farina.
Aboqueu-hi la barreja i fornegeu-ho a 180° durant 40-45 min.
Deixeu que es temperin i desemmotlleu el pa de pessic.
Empolseu-lo amb sucre de llustre i poseu-hi melmelada i unes fulles de menta.
Natalia Castillo
04 des. 17
0:14 #
Amanida de patata i pop
Ingredients:
2 patates kennebec.
200 g de pop.
1 ou
Una mica de pebrot vermell.
Una mica de pebrot verd.
1 ceba tendra.
1 culleradeta de pebre vermell dolç o picant.
Un raig d’oli d’oliva verge extra.
Un raig de vinagre de Mòdena.
Sal i pebre.
Elaboració:
Congeleu el pop uns dies abans de cuinar-lo, aquest pas és importat ja que es trenquen les fibres i queda més tendre. El dia abans de cuinar-lo, traieu el pop del congelador i deixeu que es vagi descongelant de manera natural. Una vegada descongelat poseu aigua, una fulla de llorer i sal marina en una cassola que posareu al foc. Quan l’aigua bulli
introduïu el pop 3 vegades posant-lo i traient-lo de la cassola, a la tercera vegada deixeu-lo a l’aigua. Tot seguit deixeu-lo coure uns 40 minuts, punxeu-lo per veure si ja és tou o si el deixeu una miqueta més (si ho feu amb una olla exprés estarà bullit en un 25 minuts). Mentrestant heu de bullir les patates amb pell uns 20 minuts i han de quedar cuites però no desfetes. Espereu que es refredin una mica, peleu-les i talleu-les a rodanxes.En una cassola poseu a bullir els dos ous, deixeu-los bullir 8 minuts des del moment que comença a bullir l’aigua. Quan estan bullits refredeu-los i talleu-los a rodanxes. Traieu el pop de l’aigua deixant que es refredi, i un cop fred talleu-lo a rodanxes amb unes tisores.
Una vegada cuit tanqueu el foc i deixeu-lo reposar 20 minuts més amb la mateixa aigua.
Poseu al fons del plat la patata, que tindreu tallada a rodanxes, salpebreu, esquitxeu amb una mica del pebre vermell i un raig d’oli.
A sobre de les patates poseu les rodanxes de l’ou, repartiu per sobre el pebrot vermell i el verd tallat a trossets. Poseu la ceba tallada a làmines ben fines i per últim poseu les rodanxes de pop, poseu sal, una mica de pebre vermell i un raig d’oli per sobre.
Bon profit!
Verónica Pérez Albarrán
04 des. 17
9:52 #
https://drive.google.com/file/d/1NapYHM6d9YSxoNCPbvGCTEaCGTh47knZ/view?usp=drivesdk
MARIA JOSE ALVAREZ RUIZ
07 des. 17
20:22 #
“COL AMB BACALLÀ”
Recordo que la meva mare sempre ho feia per al sopar de la nit de Nadal. Quins bons records!
Ingredients per a 4 persones:
1 col blanca
1 Kg patates
1 o 1 1/2 de bacallà
1 ceba
1 cabeça d’alls
1 mica pebre vermell dolç
En primer lloc dessaleu el bacallà, deixeu-lo en aigua 24 hores canviant-la dues vegades. Escorreu-lo bé i talleu-lo a trossos a gust de cadascú.
Les patates, peleu-les i talleu-les a trossos.
La col, renteu-la, trenqueu-la en quatre trossos, talleu-la a juliana i poseu-la en aigua i vinagre.
En una paella poseu-hi oli i la ceba, sense que es cremi. Poseu-hi les patates i aigua i deixeu-ho coure deu minuts. Quan les patates estiguin mig cuites, afegiu-hi la col i en deu minuts el bacallà amb la pell cap a baix, afegiu-hi aigua fins a cobrir-ho tot i deixeu-ho coure deu minuts.
Al moment de servir-lo es fa el refregit: en una paella poseu una mica d´oli i els alls i deixeu fregir sense cremar-ho i poseu el pebre vermell sobre tot el guisat. Serviu-ho tot calent.
Bon profit!!
Mónica Díaz
10 des. 17
18:47 #
AJÍ DE GALLINA(pollastre)
recepta de PERÚ
Ingredients:
1 pit de pollastre
5 llesques de pa de motlle sense crosta
2 cebes picades
4 grans d’alls picats
3 cullerades de pebre groc molt(espècia de Perú)
1/2 bric de llet sencera
6 patates bullides
100 gr d’olives negres
3 ous bullits
1 pessic de sal
pebre
comí
oli d’oliva
Preparació:
Cuineu el pit de pollastre en aigua amb una mica de sal, quan el pit estigui bullit, retireu-lo i deixeu-lo refredar una estona i després esfilagarseu-lo. Aparteu el brou en un bol.
Poseu a la liquadora la llet, el pebre groc molt i els trossos de pa. Tot això liqüeu-ho 1 o 2 minuts, deixeu-ho una estona.
En una paella escalfeu l’oli i afegiu-hi les cebes picades, sal, pebre i comí. Barregeu-ho i deixeu-ho que el guarniment se segueixi fregint 3 minuts. Després ja podeu afegir la crema liquada. Barregeu-ho tot i cuineu-ho 5 minuts a foc mitjà remenant de tant en tant per evitar que s’enganxi.
Finalment incorporeu el pit esfilagarsat i 1/2 tassa del brou de pollastre, barregeu-ho i deixeu que el preparat se segueixi cuinant 10 minuts més. Recordeu remenar de tant en tant.
Suggeriment per servir aquest plat:
Poseu les patates a rodanxes en el plat i aboqueu-hi la crema fins a cobrir-les íntegrament. Decoreu-ho amb ou dur tallat per la meitat i les olives negres.
Us animo a preparar-ho!
Bon profit i bon Nadal!
Irina
11 des. 17
0:04 #
Tàrtar de tonyina amb amanida d’alvocat i llagostins
INGREDIENTS
200 g de llom de tonyina vermella
1 cullerada sopera de salsa de soia
1 cullerada de tàperes
Barreja de pebres
Per a l’amanida d’alvocat i llagostins
1 alvocat
1 cullerada de suc de llima
2 cues de llagostí
Mitja ceba dolça
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre
PREPARACIÓ
Talleu el llom de tonyina a trossets petits amb ganivet, poseu-los en un bol, afegiu-hi salsa de soia, pebre i tàperes tallats a trossets. Barregeu-ho bé i deixeu-ho macerar uns 20 minuts.
Per a l’amanida obriu l’alvocat per la meitat i aixafeu bé la polpa de l’alvocat amb una forquilla, talleu la ceba a daus petits, afegiu-hi les cues de llagostins tallades a trossets, poseu-ho tot en un bol i afegiu-hi sal, pebre, barregeu-ho bé i regueu-ho tot amb suc de llima i un raig d’oli d’oliva.
Col·loqueu el tàrtar de tonyina macerada en un motlle circular emplatador, feu una lleugera pressió perquè agafi la forma i no es desmunti al retirar el motlle. Serviu el tàrtar acompanyat de l’amanida d’alvocat i llagostins. El podeu acompanyar també amb unes torradetes. Bon profit!
Sara
12 des. 17
17:07 #
Pastís de Carn del JUAN VIÑAS
Ingredients:
– 500 g de carn de vedella picada
– 4 cullerades de pa ratllat
-1 cullerada de sal
– 1 cullerada de pebre negre
– rodanxes de bacó
– 200 g de bròquil o una altra verdura
– 100 g de formatge ratllat (mozzarela o altre)
– 4 ous
Preparació:
– barregeu en un bol la carn, el pa ratllat, la sal, el pebre negre i un ou
– en un altre bol, barregeu el bròquil (o una altra verdura) amb el formatge
– poseu les rodanxes de bacó en un motlle d’alumini (del tipus de fer pa)
– la barreja de carn s’ha de posar per sobre les rodanxes de bacó
– feu un forat en la carn on es posarà la barreja de bròquil
– per sobre de tot, poseu els altres 3 ous crus
– tapeu el motlle d’alumini amb paper d’alumini
– poseu-ho en el forn calent a 180 ºC durant 30 minuts
– traieu el paper d’alumini i deixeu-ho 10 minuts més en el forn, fins que la part superior quedi torradeta.