Arxiu per febrer, 2023

  • Aula Pompeu Fabra

    Qui és Pompeu Fabra?

    Pompeu Fabra és una de les personalitats més importants de la Catalunya del segle xx. En opinió de Josep Pla, simplement, la més important. Per què? Perquè va aconseguir, de manera explícita i indiscutible, realitzar una obra d’abast col·lectiu a la qual es va adherir tot el país. La codificació lingüística de Pompeu Fabra és el signe extern més clar de la unitat i cohesió de la Catalunya d’avui.

    El jove Pompeu Fabra va integrar-se al col·lectiu que impulsava la revista L’Avenç, un grup d’intel·lectuals que aspirava a convertir el català en una llengua nacional: una llengua que identifiqués una literatura autònoma en pla d’igualtat amb les altres literatures europees, i que fos el suport d’una cultura rica, no subordinada, que s’obrís a Europa i al món sense la interposició del castellà.

    Convertir el català en llengua nacional també volia dir parlar-lo sense sentiment d’inferioritat, i adaptar-lo a les exigències del món contemporani, fent-lo útil per a totes les necessitats comunicatives d’una societat avançada.

    Aquest nous plantejaments van situar de mica en mica el debat sobre la codificació del català, doncs, en un context d’estandardització i, en definitiva, en un context de projecte de normalització lingüística, de recuperació de la plena funcionalitat de la llengua.

    A l’inici del segle xx, aquesta creixent voluntat col·lectiva de recuperació de la llengua catalana va trobar en Pompeu Fabra la persona ideal. Amb una preparació tècnica com a lingüista que ningú més posseïa llavors a Catalunya, i amb la visió justa del que significa fixar un model lingüístic de referència, Fabra va saber materialitzar, emparat primer per Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya (i més endavant, durant la República, pels presidents Macià i Companys), el projecte que el país perseguia: posseir un codi formal funcional, modern i autònom. Les tres fites principals d’aquest projecte van ser les Normes ortogràfiques (1913), la gramàtica (1918) i el diccionari (1932).

    Pompeu Fabra representa la resposta pertinent a les dues grans exigències del moment històric català, la tècnica i la política. L’excel·lent lingüista va proporcionar al país el millor instrument per a un projecte de modernitat política i social. I el país va saber veure el que això significava.

    Jordi Ginebra i Serrabou
    Comissari de l’Any Pompeu Fabra

     (Text extret del web: Any Pompeu Fabra)

     Per què li hem volgut dedicar l’aula?

    En primer lloc, i sense cap mena de dubte, pel que significa per a la llengua catalana i per difondre’n i preservar-ne el llegat i, en segon lloc, com a recordatori de totes les activitats organitzades al SLC de Sant Boi de Llobregat el 2018 amb motiu de l’Any Pompeu Fabra.

    Article complet

  • Aula Maria-Mercè Marçal

    Qui és Maria-Mercè Marçal?

    Poeta, novel·lista, professora, traductora i editora. Neix el 13 de novembre de 1952, circumstancialment a Barcelona, però viu a Ivars d’Urgell, d’on és originària la família, fins que va a Lleida a estudiar el batxillerat.

    El 1969 es trasllada a Barcelona, on estudia filologia clàssica. El 1972 es casa amb el poeta Ramon Balasch, un company de la universitat, de qui se separa el 1977.

    Participa en la creació de la col·lecció de poesia “Llibres del Mall”, conjuntament amb Ramon Balasch, Miquel de Palol, Xavier Bru de Sala i altres.

    El 1976 guanya el premi Carles Riba de poesia amb Cau de Llunes. En aquest moment fa els primers passos en el món literari i, amb l’afiliació al PSAN, comença a participar en la vida política. El 1979 publica Bruixa de dol i esdevé un referent en la lluita feminista.

    Alguns cantautors del moment musiquen alguns dels seus poemes. És el cas de Marina Rossell, Teresa Rebull, Ramon Muntaner i Maria del Mar Bonet.

    El 1980 neix la seva filla Heura, experiència personal que reflecteix en els poemaris Sal oberta (1982) i La germana, l’estrangera (1985). D’aquest mateix període és Terra de Mai (1983), en el qual parla obertament del desig entre dones.

    L’any 1989 publica l’antologia poètica Llengua abolida, que inclou Escarsers, poemes esparsos de 1980-1982, i el poemari inèdit Desglaç (1988), inspirat per la mort del seu pare. L’any 2018 es reedita Llengua abolida i s’hi inclou l’obra pòstuma Raó del cos (2000), en què reflecteix la pròpia malaltia i la mort.

    El 1994 publica la seva única novel·la, La passió segons Renée Vivien, amb la qual va obtenir tot un seguit de premis.

    Mor a Barcelona el 5 de juliol de 1998, a causa d’un càncer, just quan comença la seva maduresa com a escriptora.

    Per què li hem volgut dedicar l’aula?

    Per retre-li homenatge i difondre’n el llegat, com a recordatori de totes les activitats dutes a terme al Servei Local de Català de Sant Boi de Llobregat el 2018 en el marc de Sant Boi recorda…Maria-Mercè Marçal i per la seva vinculació amb la nostra ciutat, on se li ha dedicat una ruta literària, creada a partir de la feina feta per un grup d’alumnes del Servei.

     

    Article complet

Segueix-nos a:

      

Categories


Històric


Altres blogs


Any Pompeu Fabra


Bàsic-elemental


Català i noves tecnologies


consultes lingüístiques


Cultura catalana


Cursos en línia


Diccionaris


El català i altres llengües


Exposicions orals


Intermedi-suficiència


Les varietats del català


Miscel·lània


Multilingüisme


Nova ortografia i gramàtica


Pronunciació


redacció de textos


Una mica d'humor


Voluntariat per la llengua


Darrers comentaris

  • sginabreda: Comentari de la Núria: EN EL TEMPS DE LES CIRERES Montserrat Roig. La Natàlia és la protagonista d´aquest...
  • Isabel Martínez Gil: MATADOR & CIA JOAN AGUT I RICO Vaig triar aquest llibre de comtes a l’atzar, no tenia...
  • Mª Carmen Diaz: El conte es diu La interpretació dels Somnis, pertany al llibre T’estimo si he begut. L’autora és...
  • anabel GALERA: GALLINES DE GUINEA Mercè Rodoreda El conte que us explicaré es Gallines de Guinea del llibre Contes i...
  • Nur: EL CRIM – Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta) L´autor creu que és el moment d´exposar la seva...

Núvol d’etiquetes