Aula Maria-Mercè Marçal
Poeta, novel·lista, professora, traductora i editora. Neix el 13 de novembre de 1952, circumstancialment a Barcelona, però viu a Ivars d’Urgell, d’on és originària la família, fins que va a Lleida a estudiar el batxillerat.
El 1969 es trasllada a Barcelona, on estudia filologia clàssica. El 1972 es casa amb el poeta Ramon Balasch, un company de la universitat, de qui se separa el 1977.
Participa en la creació de la col·lecció de poesia “Llibres del Mall”, conjuntament amb Ramon Balasch, Miquel de Palol, Xavier Bru de Sala i altres.
El 1976 guanya el premi Carles Riba de poesia amb Cau de Llunes. En aquest moment fa els primers passos en el món literari i, amb l’afiliació al PSAN, comença a participar en la vida política. El 1979 publica Bruixa de dol i esdevé un referent en la lluita feminista.
Alguns cantautors del moment musiquen alguns dels seus poemes. És el cas de Marina Rossell, Teresa Rebull, Ramon Muntaner i Maria del Mar Bonet.
El 1980 neix la seva filla Heura, experiència personal que reflecteix en els poemaris Sal oberta (1982) i La germana, l’estrangera (1985). D’aquest mateix període és Terra de Mai (1983), en el qual parla obertament del desig entre dones.
L’any 1989 publica l’antologia poètica Llengua abolida, que inclou Escarsers, poemes esparsos de 1980-1982, i el poemari inèdit Desglaç (1988), inspirat per la mort del seu pare. L’any 2018 es reedita Llengua abolida i s’hi inclou l’obra pòstuma Raó del cos (2000), en què reflecteix la pròpia malaltia i la mort.
El 1994 publica la seva única novel·la, La passió segons Renée Vivien, amb la qual va obtenir tot un seguit de premis.
Mor a Barcelona el 5 de juliol de 1998, a causa d’un càncer, just quan comença la seva maduresa com a escriptora.
Per què li hem volgut dedicar l’aula?
Per retre-li homenatge i difondre’n el llegat, com a recordatori de totes les activitats dutes a terme al Servei Local de Català de Sant Boi de Llobregat el 2018 en el marc de Sant Boi recorda…Maria-Mercè Marçal i per la seva vinculació amb la nostra ciutat, on se li ha dedicat una ruta literària, creada a partir de la feina feta per un grup d’alumnes del Servei.
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.