Sessió 15 Suficiència 1
DIETARI DEL DIMARTS 5 DE MARÇ DE 2013 FET PEL MANUEL I EL TONI
Bé companys, ja hem passat l’equinocci del curs i estem a les acaballes. Fins ara hem après molts continguts nous i hem repassat matèries que ja teníem apreses. Anem a veure què vam fer el passat dimarts:
La classe començà amb la presentació pel Manuel del seu “error”. Ens va explicar com fer servir el sobre tot i el sobretot:
• Sobre tot és la combinació de la preposició (sinònima de damunt) més l’adjectiu tot, que pot prendre la forma femenina tota. (enllaç)
Va abocar la llet sobre tot el llit i va anar a parar a sobre tota la taula.
• Sobretot és l’adverbi que significa ‘per damunt de tot’; com a adverbi, és invariable.
Sobretot, no aboqueu la llet!
• I no ens oblidem que un sobretot pot ser també una peça de vestir amb mànigues, i llarga fins més o menys avall de les cames, que es porta sobre el vestit ordinari. (enllaç)
A continuació vam fer la correcció de la carta núm. 3 i vam parlar d’alguns dels errors que hi apareixien, com ara:
• Apostrofació: l’activitat o la informació. Recordem que les paraules en masculí que comencen per vocal o h s’apostrofen, però les paraules femenines que comencen per i, u, hi, hu àtones no es poden apostrofar.
• Tractament: donar-vos fa referència a vosaltres
donar-los fa referencia a vostès
vostè tercera persona del singular
vós segona persona del plural
vostès tercera persona del plural
• en la que no és correcte i s´ha de substituir per en la qual
preposició + el qual, la qual, els quals, les quals equival a preposició + què
el tema ___de què/ del qual______em parles és molt divertit
• L’ús de l’infinitiu: sempre que el verb no està en forma no personal
En primer lloc, donar-vos les gràcies… en primer lloc, m’agradaria donar-vos les gràcies…
• Pronoms febles: no ens oblidem de substituir el complement directe (CD), el complement indirecte (CI), els complements circumstancials (CC), el complement regit (CR), el complement predicatiu (CP), l’atribut (Atrib), etcètera per un pronom feble per tal que la frase tingui sentit.
Per fer el pagament amb la… per fer-ne…
• Per en comptes de per a: davant d’infinitiu o davant d’un nom. Si mireu la regla i veieu que es torna molt complicada, en tot cas el que podeu fer és traduir-ho al castellà i, si és para, aleshores s’escriu per a.
• Abreviatures: l’abreviatura de número és núm. i no nº
Van sortir molts més altres errors, però el dietari no té cabuda per a tots.
Cap al final de la classe, aprofitant l’avinentesa, ja que enguany és l´any literari 2013, la Lourdes ens va introduir en el món de la poesia i ens va presentar un manyoc de poetes i poetesses que escriviren en català. En particular vam poder trobar: Salvador Espriu, Josep Maria Llompart, Joana Raspall, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Emili Teixidor, Marià Villangómez, Vicent Andrés Estellés i Miquel Martí i Pol. La tasca per avui es la de fer una petita introducció d’un d’ells. Que esteu preparats?
I per acabar, què us han parlat de “la intervenció oral”? avui també la Lourdes ens acabarà d’explicar què és això.
Opinió del Manuel: crec que les classes són molt amenes i participatives. El fet d’haver de cercar i corregir tu mateix els teus errors ajuda molt a l’aprenentatge.
Opinió del Toni: aquest curs ha sigut el pitjor que podia fer, pel que fa al meu ego. Abans vivia amb la creença que en sabia molt de català, però a cada classe m’adono que no en tenia ni idea. Ara estic sortint de la caverna i estic veient la llum del sol, sé que encara em queda un llarg recorregut fins a dominar la llengua però cada dia em sento més preparat.
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.