• Bàsic 1 (1a, 2a i 3a sessió)

  Image by Gerd Altmann from Pixabay

  Aquesta setmana hem començat el Bàsic 1 i hem dedicat les primeres sessions a presentar-nos i donar les nostres dades personals més importants: nom, país d’origen, llengües que parlem, telèfon…

  Si voleu repassar:
  Informació personal 1

  Informació personal 2

  Hem parlat d’alguns recursos que trobem per Internet. Per ex:

  Speakcat

  Guia de conversa universitària

  Aprenem català des de…

  I per acabar… els números:

  Article complet

 • Bàsic 2 matí (1a, 2a i 3a sessió)

  Image by athree23 from Pixabay

  Aquesta setmana hem començat el curs Bàsic 2 amb alumnes que ja es coneixien del Bàsic 1 i alumnes de nova incorporació. En la primera sessió ens vam presentar. Per fer-ho vam utilitzar el recurs de l’estrella. A cada punta vam escriure una paraula que representés alguna cosa important per a nosaltres. Després, en parelles, vam intercanviar-nos les estrelles i vam preguntar al company o companya per què havia posat cada paraula. D’aquesta manera vam obtenir informació personal: lloc de naixement, aficions, família… A continuació, vam presentar en veu alta el company o companya que ens havia tocat.

  Aquesta activitat ens va servir per repassar alguns continguts del Bàsic 1.

  En la segona sessió vam practicar el present d’Indicatiu. A partir d’unes imatges amb accions vau anar conjugant els verbs que us tocaven. Vam repassar els models de les 3 conjugacions.
  Si voleu saber-ne més:
  Conjugacions verbals

  I també vam veure la diferència entre verbs que porten pronom i verbs que no en porten.

  A més vam parlar d’alguns recursos que podem trobar a Internet per estudiar català, per fer més exercicis, per buscar una paraula…
  Bibliografia

  Dimecres vam fer una ronda de frases en present d’Indicatiu per recordar l’activitat final de la sessió anterior. També es va preguntar per qüestions fonètiques. Si voleu saber-ne més:
  Forvo
  Els sons del català

  A continuació vam treballar el futur i el condicional. En grups i a partir d’unes imatges vau predir el futur als vostres companys i companyes.

  Exercicis futur
  Exercicis futur 2
  Exercicis futur 3

  Per dilluns teniu uns exercicis per practicar el verb VOLER i per treballar alguns pronoms.

  Bon cap de setmana!

  Article complet

 • 2a i 3a sessió (bàsic 2 tarda)

  Bon dia,

  Aquesta setmana hem continuat presentat-nos ja que tenim companys nous. A més, hem repassat el present d’indicatiu dels verbs de la 1a conjugació (acabats en -ar i -ar-se) i de la 3a conjugació (acabats en –ir). 

  A més, us vaig proposar un repte que us va permetre aconseguir el 1r segell del passaport del curs. Havíeu d’endevinar el nom de dos personatges femenins presents a Castelldefels a partir de la seva biografia. Interessants, oi? Es tractava de la Neus Català (nom que rep la plaça on hi ha la Biblioteca) i la Pepa Colomer (nom que rep l’aula de català). 

  qui és qui (repte)

  Vam comentar que a la Biblioteca hi ha l’exposició Les dones als camps nazis”, organitzada per l’associació Amical de Ravensbrück. Dilluns ens trobarem a les 17.15 h a la porta de la Biblioteca per veure-la. 

  I per acabar, si voleu practicar els verbs, aquí teniu:

  Activitats quotidianes
  Present d’indicatiu
  Accions parts del dia
  Exercicis activitats quotidianes

  Bon cap de setmana i fins dilluns!

  Lourdes

  Article complet

 • E3 3a sessió

  Avui hem escrit una postal al professor, des del lloc que ens ha tocat. Hem jugat un joc en què un company havia d’endevinar l’adjectiu que havíem pensat. Després, hem mirat la recepta del pastís de formatge amb gingebre i  hem ideat una pregunta per plantejar-la als companys. Resulta que som un grup molt mentider. Hem escoltat una cançó i hem pensat per a què podria servir. Hem mirat la píndola sobre Llibre de cavalleries. Finalment, el professor ha repartit els capítols de la I part. Hem d’apuntar les cinc paraules que ens ha sorprès més.

  Article complet

 • E3 2a sessió

  Avui hem fet un simulacre de prova bastant original. Per conèixer cada un dels exercicis del bloc de gramàtica i lèxic, havíem de tastar cada un dels plats del menú que ens ha ofert el professor. Havíem d’endevinar quina espècia duia el plat. No ens ha donat temps per escriure una postal.

  Tiberi

  La inspiració

  Model prova

  Model prova SOLUCIONARI

  PLA DE CURS E3

  Article complet

 • 1a sessió (bàsic 2 tarda)

  Bona tarda,

  La setmana passada vam començar el curs. Com que hi ha molts companys nous, vam repassar les estructures necessàries per presentar-nos i després vam practicar una mica. Les recordeu?

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Benvinguts!!!

  Lourdes

  Article complet

 • E3 1a sessió

   

  Article complet

 • C2 23a sessió

  Núm. Expedient: 01

  Subdirecció Operativa de la Policia

  Ref: #c2cast19

   

  RELACIÓ DELS FETS

  18.00h: Tornem de les vacances de Nadal. Els refugiats entrem a l’aula esperant l’aparició del general que, a la seva arribada, ens convida a escriure cinc característiques de com som. Fiquem els papers amb la nostra descripció a una bossa. Ara haurem d’agafar un paper cadascun de nosaltres i endevinar qui és el refugiat que estem descrivint. Ens coneixem prou? Sembla que sí!

  18.20h: Com ja és costum, ens agrupem per a corregir l’informe de l’última sessió. Cada cop, els informes presenten una millor redacció i la correcció resulta més fàcil.

  18.40h: Anem a dormir. S’ha de fer el relleu dels agents X, Y i Z. Cada  vegada, és més complicat escollir agent ja que gairebé tots hem estat agents. Pensava passar desapercebuda però no ha estat el cas. Avui jo seré l’agent X.

  18.50h:  Després del tràngol, el general ens convida a jugar. Avui marxem de viatge i ens haurem d’endur l’acció del company del costat. Que en som, d’efusius! Entre petons, abraçades, cops de mà, estirades d’orella i cabells, entre d’altres, sortim ben carregats.

  19.05h: Avui toca treballar les majúscules i les minúscules. Serem capaços de fer-les servir adientment? El general ens presenta un vídeo curt (és molt fan d’aquests vídeos) en què s’explica l’ús correcte. Crec que, als refugiats, no ens ha quedat gaire clar el seu ús. La norma no és 100% aplicable, així que fem el que podem.

  19.25h: El general corregeix l’exercici. Puntualitza: “Noms propis i singulars s’escriuen en majúscules. Noms col·lectius i plurals s’escriuen en minúscules”. Per un moment, els dubtes s’apoderen dels refugiats. Fins ara érem molt feliços en la nostra ignorància!

  19.45h: El general ens recorda que tornem a viatjar, però aquest cop no sortim tots junts. Alguns de nosaltres, que ja tenim el passatge d’avió, sortim cap a Praga.  La resta es queda a París perquè han de revisar l’article d’opinió. Podran reunir-se amb els altres.

   

  CONCLUSIONS

  Els refugiats acabem de tornar a París després d’uns dies de descans i encara estem una mica descol·locats. Posem-nos per feina! Hem de tornar a treballar en equip per aconseguir arribar tots junts a Praga. La unió fa la força i, tots els refugiats junts, aconseguirem arribar al final d’aquest viatge sense perdre cap company pel camí.

   

  Agent X

  París, 9 de gener de 2020

  Article complet

 • Bàsic 1 tarda (última sessió)

  Bon dia,

  La setmana passada vam acabar el curs i ho vam celebrar fent cagar el tió i berenant. Espero que us ho hàgiu passat tan bé com jo durant aquest curs.

  Si voleu repassar una mica abans del bàsic 2, aquí teniu alguns enllaços.

  Vocabulari de la casa

  La ciutat

  On són els gats?

  Vocabulari aliments

  I si voleu practicar algun diàleg:
  Comencem a parlar

  Bones festes i ens veiem el 8 de gener!

  Article complet

 • Bones festes i feliç any nou!

  L’equip del Servei Local de Català de Castelldefels us volem desitjar bones festes i feliç 2020! Si voleu celebrar el Nadal en català, us hem preparat alguns recursos…

  Des del SLC de Castelldefels hem repartit cartes als Reis editades pel Consorci per a la Normalització Lingüística entre alumnat, AMPA i establiments col·laboradors amb el VxL de la ciutat. Si encara no la teniu, la podeu descarregar des d’aquest enllaç: cartes als Reis

  A l’enllaç Nadal en català, hi trobareu cançons, dites, contes, felicitacions digitals, etc. Tot el que us cal per celebrar el Nadal 2019.

  Finalment, si voleu consultar quins jocs hi ha en català i els establiments on els podeu trobar, ho podeu fer consultant aquest enllaç: I tu, jugues en català?

  A Castelldefels podeu comprar joguines i jocs en català a Juguettos (av. Santa Maria, 17-19). 

  Bones festes i feliç 2020!

  Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share