Arxiu per març, 2017

  • Ningú ha escombrat les fulles al Club de lectura intermedi de Nou Barris

    Dilluns vinent, 3 d’abril, tindrà lloc la setena sessió del club que la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona condueix a la Biblioteca de Nou Barris. En aquesta ocasió, s’hi comentarà l’obra Ningú ha escombrat les fulles, de Jordi Llavina.

    Jordi Llavina i Murgadas és escriptor, poeta, crític literari i presentador de ràdio i televisió. Es va donar a conèixer l’any 2001 en guanyar el Premi Josep Pla de narrativa amb la novel·la Nitrato de Chile. Ha col·laborat al diari Avui, a El Mundo a La Vanguardia i a El 3 de vuit; i condueix el programa de televisió El book insígnia. A la ràdio, va presentar el programa Fum d’estampa a la desapareguda emissora Catalunya Cultura. També va col·laborar al programa L’ofici de viure de Catalunya Ràdio a la secció dels Mails d’amor.

    Durant la maduresa, és quan comença a crear obres de distints gèneres, com el poètic o el narratiu. En el terreny de la poesia, el 2006 va guanyar el Ciutat de Mallorca gràcies al recull La Corda del Gronxador; i, l’any 2007, el Premi Alfons el Magnànim de poesia en llengua catalana amb l’obra Diari d’un setembrista. Amb aquesta mateixa obra també va obtenir, un any més tard el Premi Crítica Serra d’Or de poesia. A aquests reconeixements li segueixen el Vicent Andrés Estellés de poesia per Entrada de fosc (2011) dels Premis Octubre i el Premi de la Crítica de la poesia catalana pel poemari Vetlla (2013).

    El 2014 Llavina va ser comissari de l’Any Vinyoli, per a commemorar el centenari del reconegut poeta català.

    Jordi Llavina ha fet en aquest recull de narracions del Ningú ha escombrat les fulles una aproximació a les relacions humanes, a les petites obsessions de cadascú que, moltes vegades semblen poc importants i massa vegades són d‘importància cabdal.

    Dilluns 3 d’abril de 2017, a les 19.00 h

    Biblioteca de Nou Barris

    Article complet

  • Alumnes d’un curs de bàsic 2 de la Delegació de Nou Barris van al Museu d’Història de Catalunya

    Durant l’activitat, els assistents van poder fer un detingut recorregut de gairebé tres hores per les diferents etapes de la història de Catalunya: des de la prehistòria fins a l’actualitat, passant per l’arribada dels romans, el regne visigòtic, la conquesta musulmana, l’expansió per la Mediterrània, la guerra de Successió, la revolució industrial, la Segona República, la dictadura del general Franco i la recuperació de la democràcia. Mitjançant una activitat que els va preparar la professora van treballar en grups alguns dels esdeveniments clau de la història catalana com la guerra dels Segadors, el setge de Barcelona, la Setmana Tràgica, la guerra civil, etc. A més, van parlar de l’origen de la llengua catalana i, gràcies a un mapa lingüístic interactiu, van poder escoltar com sonen els diferents dilectes de la llengua catalana.

    Després van anar al Centre Cultural del Born per poder veure les ruïnes del barri de la Ribera després del setge de Barcelona (1714) i van aprofitar per descansar una mica i fer-hi un vermut.

    Aquesta activitat és complementària als cursos i permet practicar la llengua en una situació real que apropa els assistents al coneixement de la societat catalana: entra en un dels objectius fonamentals del Consorci per a la Normalització Lingüística de donar a conèixer la llengua i la cultura del país.

    Article complet

  • “A l’abril cada paraula val per mil” arriba als comerços i mercats de Barcelona

    Per segon any consecutiu, el CNL de Barcelona llança la campanya “A l’abril cada paraula val per mil”, una iniciativa cultural per celebrar Sant Jordi als comerços i, enguany, també als mercats de la ciutat amb la col·laboració de Mercats de Barcelona.

    Com a novetat, aquest any també participen en aquesta campanya, que durarà tot el mes d’abril, els mercats de Barcelona.

     “A l’abril cada paraula val per mil” és una col·lecció de cartells que expliquen l’etimologia de paraules relacionades amb el comerç amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Enguany, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona repartirà més de 6.000 cartells a comerços i mercats de la ciutat amb 92 paraules diferents.

    Amb la col·laboració de Mercats de Barcelona, aquest any la campanya s’estén a les parades dels mercats de la ciutat on els clients seran convidats a participar en el sorteig de tres cistelles amb productes de mercat . Per participar en el sorteig caldrà fer-se una autofoto amb un dels cartells de la campanya que trobaran penjats a les parades entre el 4 i el 29 d’abril. Després caldrà fer-se seguidor del Facebook de Mercats de Barcelona @MercatsBarcelona i pujar-hi l’autofoto. Consulteu aquí les bases del sorteig.

    L’objectiu de la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” és divulgar la llengua catalana d’una manera lúdica, popular i científica i promoure’n l’ús al comerç de la ciutat.

    La campanya també serà present a Twitter amb l’etiqueta #valpermil .

    Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

    Enllaços relacionats

     

    Save

    Save

    Article complet

  • 21 de març Dia Mundial de la Poesia

    La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, la ILC -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades- celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana.

    Per commemorar aquesta diada aquest any 2017, al CNL de Barcelona tornem a apostar per celebrar la festa de la poesia amb dos dies plens d’activitats per tal de fomentar el gust per la poesia entre el nostre alumnat i els usuaris del Centre.

    Article complet

  • 25 de març – Mercat Importa (Mercat social, comunitari i sostenible)

    L’Ateneu la Bòbila de Porta organitza un nou Mercat ImPorta (Presentació), un projecte comunitari per promoure l’economia social i solidària al Barri i al districte de Nou Barris.

    El dissabte 25 de març se celebrarà un Mercat amb la temàtica de la Sobirania Alimentària a la Ciutat. En aquest Mercat

    es mirarà d’​introduir la Moneda Social.

    Article complet

  • El Departament de Cultura ofereix nous dictats en línia i un cercador exprés per facilitar l’adaptació a les noves normes ortogràfiques

    Dictats en línia
    La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha creat un conjunt de dictats en línia dedicats a treballar les noves normes d’ortografia aprovades recentment. Així mateix, també posa a disposició dels ciutadans l’eina Optimot/Nova gramàtica i ortografia, que recull les principals fitxes del cercador de dubtes lingüístics Optimot sobre la reforma ortogràfica amb l’objectiu de proporcionar, als usuaris d’aquesta eina, un accés ràpid als continguts concrets sobre els canvis normatius.
    Els nous dictats específics sobre les novetats ortogràfiques, que són dels nivells intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2), s’afegeixen al centenar que ja estaven disponibles des de l’octubre de 2016 a l’eina Dictats en línia del web Llengua catalana. El recurs ha tingut molt bona acollida: des de la seva posada en funcionament fins al moment actual, el web Llengua catalana ha rebut 300.000 visites. De manera progressiva els canvis ortogràfics es reflectiran en tots els exercicis.
    Els dictats en línia es poden consultar, escriure i autocorregir interactivament des d’ordinadors, mòbils i tauletes i se’n pot descarregar lliurement tant l’àudio com el text. Es presenten en dos formats: un, que permet escoltar el text d’una tirada, i un altre, que va més lent i que repeteix les frases per donar temps l’aprenent a escriure el que escolta. Els dictats estan disponibles en quatre nivells: elemental (B1), intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2), que corresponen als nivells del Marc europeu comú de referència per a les llengües.
     

    Article complet

  • T’agraden les parelles ben avingudes? Nova acció promocional del Voluntariat per la llengua

    La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) han iniciat una acció de difusió del Voluntariat per la llengua (VXL) amb l’objectiu de promoure aquest programa i donar a conèixer que té una nova modalitat virtual, pensada per a persones que, per la distància geogràfica, no poden coincidir presencialment.

    L’eix central de la campanya és un vídeo amb parelles ben avingudes que convida a inscriure’s al programa.

    Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

    El compromís de les parelles lingüístiques és trobar-se una hora la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar, en català, del que vulguin en un context distès, el dia i l’hora que els vagi bé. Amb la modalitat virtual, ho podran fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.

    Per participar al programa cal ser major d’edat i inscriure’s a http://vxl.cat/participa-hi. Cal indicar l’opció escollida entre la modalitat virtual, la presencial o ambdues.

    Article complet

  • Taula rodona sobre ‘Dona i Escriptora’ a La font de mimir

    Divendres 10 a les 19h Més que un Club!:

    Taula rodona sobre ‘Dona i Escriptora’, amb Silvia Tarragó (Temps de Llum), Emilia Illamola (Cabrils, Sao Paulo, Barcelona. Un amor pendent), Teresa Roig (La Merceria), Griselda Martín (Muñecas de papel) i Irene Claver (Malditos).

    C. Costa i Cuxart, núm. 5

    Article complet

  • Actes entorn el 8 de març, dia de la dona al Centre Cívic de Can Basté

    Article complet

  • El proper dijous 9 de març, a els 18.30 h, se celebrarà una nova sessió ordinària del Consell Plenari del Districte de Nou Barris

     

     

     

     

     

     

     

    L’acte tindrà lloc a la Sala de Plens del Districte, pl. Major de Nou Barris, 1.

    Save

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes