Arxiu per febrer, 2020

  • Sessió informativa d’acollida mes de MARÇ 2020 districte de Nou Barris

     

     

    cid:image003.png@01D4AF0B.4F352110  Dilluns 2 de març de 2020, 18hcid:image008.png@01D4AF0B.4F352110Pl. Major de Nou Barris, 1 (Seu del districte de Nou Barris- Sala reunions – 2ª planta)

    Contingut de la sessió

    Coneixement de l’entorn.

    Tràmits bàsics: empadronament, targeta sanitària, etc.

    Tràmits i serveis d’estrangeria.

    Aprenentatge de les llengües oficials.

    Homologacions i convalidacions d’estudis.

    Drets i deures i normes de convivència.

    Equipaments i serveis públics.

    Servei de Primera Acollida.

    Certificat

    Al final de la sessió es lliura
    un certificat d’assistència
    .

    El qual pot ser valorat en alguns
    tràmits d’estrangeria
    (arrelament social i renovació
    de permisos entre d’altres).

    Article complet

  • Alumnes de la Delegació de Nou Barris visiten el Parlament

    Durant l’activitat, els assistents de dos cursos de nivell bàsic, han pogut conèixer més a fons la història de la institució parlamentària  i també com s’organitza la política catalana, des de qui pot votar fins a qui escull el president de la Generalitat de Catalunya. Gràcies a la visita guiada, els estudiants han fet preguntes per resoldre dubtes i passejar pels amplis passadissos d’aquest emblemàtic edifici.

     

    Aquesta activitat és complementària als cursos i permet practicar la llengua en una situació real que apropa els assistents al coneixement de la societat catalana: entra en un dels objectius fonamentals del Consorci per a la Normalització Lingüística de donar a conèixer la llengua i la cultura del país.

    Article complet

  • S’obren les inscripcions de la Matinal de Llengua sobre nous recursos expressius per al català

    Cartell de la Matinal de LlenguaLa Direcció General de Política Lingüística obre les inscripcions de la Matinal de Llengua sobre nous recursos expressius per al català el divendres 6 de març, a les 10h, a la seu del Departament de Cultura, a la Sala d’actes del Palau Marc (La Rambla, 8, Barcelona)

    En els darrers mesos han tingut un notable ressò i una excel·lent acollida dues obres que se centren en la creativitat de la llengua popular i la variació lingüística. Totes dues obres han estat elaborades per persones que treballen en l’àmbit professional de la política lingüística.

    La ‘Paremiologia catalana comparada digital (PCCD)’ de Víctor Pàmies i les ‘100 paraules ebrenques agafades al vol’ de Teresa Tort, protagonistes d’aquesta Matinal

    La Paremiologia catalana comparada digital (PCCD) de Víctor Pàmies, que treballa al Servei de Recursos Lingüístics de la Direcció General de Política Lingüística, és una eina de cerca que dona accés a un banc de desenes de milers d’unitats fraseològiques (refranys, proverbis, locucions, frases fetes, etc.) que ens remeten a la saviesa continguda en el llenguatge figurat de la llengua catalana.

    Les 100 paraules ebrenques agafades al vol de Teresa Tort, tècnica de normalització lingüística del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, és un mostrari de mots ebrencs que, fugint dels reculls dialectals convencionals, agafa cada paraula com a excusa i oportunitat per reflexionar sobre qüestions lingüístiques tan àmplies com la sociolingüística, l’ensenyament de català, la dialectologia, la semàntica, els registres, etc.

    Matinals de Llengua
    Aquesta Matinal permetrà conèixer de prop aquests dos recursos que poden resultar útils per treballar l’expressivitat lingüística. Les Matinals de Llengua són sessions tècniques de caràcter monogràfic organitzades per la Direcció General de Política Lingüística. S’adrecen principalment a professionals de la llengua: tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística, planificadors i dinamitzadors lingüístics de l’Administració i de serveis lingüístics d’universitats i organitzacions diverses, persones vinculades a entitats de la llengua, etc.

    Article complet

  • 21a edició del Concurs de còmic a Nou Barris

    Aquest any, el concurs arriba a la 21a edició i és per això que el Centre Cívic Can Verdaguer ha preparat diverses activitats durant el trimestre relacionades amb el món del còmic, des d’activitats de qualitat a càrrec de dibuixants professionals i col·lectius especialitzats, exposicions i xerrades fins a activitats per a escoles i instituts. Serà el quart any que es pot concursar en la categoria de còmic infantil i juvenil en català, gràcies a la col·laboració amb la delegació de Nou Barris.

    Aquesta activitat forma part de la campanya Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català, una iniciativa del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els còmics que s’editen en català per tal de fomentar-ne la lectura i el consum. A més, pretén contribuir a l’augment de l’oferta, incentivant la creació i l’edició de còmics en català.

    Article complet

  • El Consorci per a la Normalització Lingüística obre l’any amb més cursos de català i més inscripcions

    • Èxit de l’oferta formativa del Consorci, amb 1.087 cursos i 23.173 inscripcions
    • L’acolliment lingüístic es consolida com a eix estratègic de l’organització
    • Les inscripcions als cursos de català bàsic s’incrementen en un 18 % en la modalitat presencial

    Un cop finalitzat el període d’inscripcions d’hivern, el Consorci per a la Normalització Lingüística fa palès l’èxit estratègic dels seus plantejaments, amb atenció prioritària a les persones amb pocs coneixements, o cap, de llengua catalana.

    L’atenció personalitzada des dels 22 centres de normalització lingüística i els 146 punts de servei posa a l’abast de la ciutadania els recursos necessaris per oferir un bon acolliment lingüístic a les persones que s’han instal·lat fa poc a Catalunya i que necessiten aprendre la llengua des dels nivells inicials i bàsics, per començar a comunicar-se en català en situacions habituals i quotidianes del dia a dia.

    Article complet

  • Política Lingüística i Societat Digital organitzen una jornada per conèixer la importància de les tecnologies de la veu per al futur del català

    Imatge de recurs de la Jornada La sessió, amb la col·laboració de la Fundació PuntCAT, tindrà lloc el 14 de febrer al Movistar Centre de Barcelona

    La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Direcció General de Societat Digital del Departament de Polítiques Digitals i d’Administració Pública organitzen la Jornada sobre assistents de veu i llengua catalana que tindrà lloc el divendres 14 de febrer, a les 10 h, a la seu de Movistar Centre (Plaça de Catalunya-carrer de Fontanella, Barcelona), amb la col·laboració de la Fundació PuntCAT.

    La Jornada mostrarà la importància que les TIC i, especialment, els assistents de veu tenen per a la llengua catalana, així com l’estratègia del Govern per abordar aquest repte i les experiències que s’estan impulsant des de diverses empreses i entitats. Comptarà amb la presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i de la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, que formen part del Consell de Direcció interdepartamental encarregat de la promoció de l’ús del domini .cat i de la presència del català a Internet.

    La sessió serà conduïda per la periodista Mariola Dinarès, conductora del programa Popap de Catalunya Ràdio, que farà l’emissió en directe des del Movistar Centre en acabar la Jornada.

    La Jornada amb experts donarà a conèixer l’estratègia del Govern en aquest camp

    Article complet

  • Vols anar a un concert al Palau de la Música? El Palau de la Música Catalana i el CPNL t’ho posem fàcil!

    El Consorci per a la Normalització Lingüística i el Patronat de la Fun­dació Privada Orfeó Català-Palau de la Música Catalana han signat un nou conveni de col·laboració que té com a objectiu la realització d’activitats de foment cultural adreçades a diversos col·lectius del Consorci per a la Normalització Lin­güística.

    Aquesta col·laboració consolida la voluntat de les dues institucions de treballar conjuntament i en xarxa per fomentar l’ús social del català com a eina de convivència i difon­dre la llengua, el patrimoni i la cul­tura catalanes entre tota la pobla­ció.

    La Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ofereix als alumnes del CPNL i als participants en el programa Voluntariat per la llengua (VxL), aquest avantatge:            

    ∙ Promoció 2×1 en les entrades d’una selecció de concerts programats pel Palau de la Música Catalana aquesta temporada.

    Els concerts de la promoció dels mesos de febrer, març i abril són:

    – 19 de febrer, Pablo Ferrández, violoncel

    – 23 de febrer, Big Bang Beethoven. Explosió i revolució musical (a partir de 6 anys)

    – 23 de febrer, Festa de la Música Coral

    – 3 de març, Quartett Lassus . Magrané i els Quartets la Caça de Mozart Widmann

    – 8 de març, Misses de Haydn. Cor Jove de l’Orfeó Català i l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra

    – 8 de març, Xarxa Coral. Diada de l’Antic Cantaire

    – 10 de març, Arts Quartet. Quartets de Txaikovski i Borodín

    – 16 de març, Salvador Brotons & Cobla Mediterrània. Per tu, Catalunya

    – 29 de març, Cors Petits, Mitjans i Infantil. El capità Noè i el seu zoo flotant

    – 4 d’abril, Les músiques del món. Viatge a través de la veu (a partir de 6 anys)

    – 19 d’abril. Colors i més colors. Els mons de Domènech i Montaner (a partir de 6 anys)

    – 26 d’abril, Cor de Noies de l’Orfeó Català. La vie en rose

    Per gaudir d’aquesta promoció, cal comprar les entrades per Internet o a les taquilles del Palau de la Música Catalana.

    Article complet

  • El TERMCAT actualitza en línia el ‘Lèxic de fàrmacs’

    FOTOAmb la voluntat d’oferir repertoris de terminologia permanentment actualitzats, el TERMCAT ha incorporat al Lèxic de fàrmacs en línia les noves denominacions comunes internacionals de principis actius farmacèutics aprovades per l’Organització Mundial de la Salut durant l’any 2019. S’hi poden consultar els noms oficials, no comercials, de principis actius farmacèutics com ara fremanezumab, macimorelina, pegvaliasa i talazoparib, entre d’altres.

    Especialistes del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona han seleccionat la nova nomenclatura i el TERMCAT s’ha encarregat de la revisió terminològica.

    El Lèxic de fàrmacs conté més de tres mil termes, amb la denominació catalana i la categoria lèxica; els equivalents en castellà, francès i anglès; les accions terapèutiques o els mecanismes d’acció més habituals de cada principi actiu (antibiòtic, immunomodulador, antivíric, etc.), i el número CAS, una identificació numèrica, única per a cada compost químic, que atorga el Servei de Resums Químics (Chemical Abstracts Service, CAS), la divisió d’informació de la Societat Americana de Química. Aquest lèxic va ser editat en paper el 2008 pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, i s’actualitza anualment en línia amb les denominacions de nous fàrmacs que es van aprovant.

    Les denominacions s’hi poden consultar a partir del català, el castellà, el francès i l’anglès, i també a partir de les accions terapèutiques. Així mateix, s’hi poden consultar separadament en l’apartat Noves incorporacions les noves denominacions de fàrmacs aprovades durant el 2019.

    El recull forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 150 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.

    Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


etiquetes